Областна администрация сливен
ИмеОбластна администрация сливен
страница1/4
Дата на преобразуване01.05.2013
Размер354.39 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.sliven.government.bg/ftp/Bulletin_September.doc
  1   2   3   4


ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

8800 Сливен, ул. „Димитър Добрович” №3

Тел./факс: 044/ 66 32 02

governor@regionsliven.com


ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

В ПОДКРЕПА НА МЕСТНИТЕ ПАРТНЬОРСТВА

Съставителство и редакция Отдел "Регионално развитие"

Брой 57 септември 2010


СЪДЪРЖАНИЕ

ИНИЦИАТИВИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН


ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ …..


ПОКАНИ ЗА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И КОНКУРСИ


ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ


* * *


ИНИЦИАТИВИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН


Работно посещение на министър Тотю Младенов в област Сливен


На 15 и 16 септември на работно посещение в областта беше министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той беше придружаван от екип на министерството: г-жа Росица Стелиянова - изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, г-жа Янита Манолова – заместник изпълнителен директор на Агенцията по социално подпомагане, г-жа Румяна Михайлова – изпълнителен директор на ИА „ГИТ” и г-жа Неда Танева – съветник на министъра.

Визитата започна със среща в Областна администрация Сливен на министър Младенов с народните представители от ПП „ГЕРБ” г-ца Десислава Танева, г-н Диан Червенкондев и г-жа Юлиана Колева, заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров, кметът на Нова Загора г-н Николай Грозев и г-н Иван Петров общински координатор на ПП „ГЕРБ” Твърдица, на която бяха представени главните насоки в работата на министерството.

По-късно министър Младенов проведе работна среща с участието на народните представители, политическия кабинет на Областна администрация Сливен, кметове и заместник кметове на общини, ръководствата на местните структури и подразделения на социалното министерство, директори на социалните домове от областта, профсъюзи, обществени и работодателски организации. Темата беше „Проблемите на заетостта и безработицата, условията на труд в предприятията, развитието на социалните услуги”. Министърът представи накратко основните акценти в политиката на министерството и предостави възможността на своя екип да запознае присъстващите с новостите в социалните програми.

Повече подробности за най-новото в сферата на социалната проблематика – в рубриката „Икономическо развитие”.

На следващия ден работната група от министерството, политическия кабинет на Областна администрация и кмета на община Сливен посетиха Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за възрастни хора с увреждания. Министър Младенов подари книжки и учебни пособия. Децата от своя страна му подариха карта на България, а на дамите собственоръчно изработени герданчета.

Визитата приключи с посещение на фирма „БИОФАРМ – ИНЖЕНЕРИНГ” АД, където гостите се запознаха с новото високотехнологично и уникално не само за България, а и за Европа производство.


378 дни, изминати на един дъх, отчете областния управителС откриването на новия политически сезон и приключването на стария областният управител г-н Марин Кавръков се отчете пред обществеността. На нарочната пресконференция присъстваха и неговите заместници – г-н Пейчев и г-н Карабекиров. В презентацията за медиите той акцентира върху поставените нови цели и задачи в Стратегическия план на администрацията и реализираните мерки в него, целящи развитието на областта. Той разказа на журналистите за по-мащабните дейности, реализирани от Областна администрация в различни сфери и довели до конкретни положителни резултати за областта. Сред тях са предприети мерки в сферата на поливното земеделие и състояние на хидромелиоративната система в област Сливен; околната среда - състояние на речните корита и нерегламентирани сметища, нерегламентиран добив на инертни материали, добив на скално-облицовъчни материали и др.; изграждане на АМ “Тракия” и създаване на трудова заетост в тази връзка; благотворителна кампания “Весела Коледа за всички”; съдействие за преодоляване на епидемиите от морбили и свински грип; съдействие за преодоляване на проблемите във връзка със строителството на база “Ново село”; поощряване развитието на биволовъдството; координиране на дейността по разработването на новата Областна здравна карта; разработване на концепция за предлагане на туристически продукти – “Роден край”; инициатива "България в пълен блясък“; инициативи за подпомагане на преструктурирането на енергийния отрасъл.

Областният управител обърна внимание върху извършените кадрови промени в ръководствата на деконцентрираните структури на държавната администрация, извърше ни без излишно напрежение, политически скандали и при спокоен и нормален процес на работа. Г-н Кавръков спря вниманието си върху дейността на съветите и комисиите към Областна администрация – за активността на някои от тях и не дотам добрата работа на други. Така например той посочи, че доверието няма доверие към Областният съвет за борба с корупцията в Сливен. За една година няма нито една жалба -нито от човек, нито от институция, но законът налага да има такъв съвет. По думите на областния управител този съвет е изпразнен от съдържание, защото в него влизат шефове на всички държавни структури и служби, където би могла да съществува корупция и няма как да проверяват сами себе си. Той смята, че с тази работа трябва да се занимават истински обществени съвети.

Нагледно бяха показани и постигнатите икономии в бюджета на Областна администрация след въвеждането на антикризисни мерки за намаляване на административните разходи.

* * *

На пресконференцията стана ясно още, че областният управител е върнал концесия за скално-облицовъчни материали в село Градец. Концесията е била поискана от фирма "Фриго макс" и касае популярния за облицоване в цяла България градешки камък. В продължение на 8 г. редица фирми са получавали проучвателен лиценз за добив на скално-облицовъчни материали и нито една от тях не е получила постоянен лиценз. В разрешението те имали право да правят геоложки проучвания, но не и да добиват материалите. Фирмите обаче масово нарушавали закона и се занимавали и с добив на материалите. Освен това в Градец се работи в район на НАТУРА 2000. Всички фирми са работели в сивия сектор без нито един назначен работник. Връщането на концесията е прецедент в работата на областните управители в страната. Досега нито един областен управител не си е позволявал да изкаже противоположно мнение на министерствата по отношение на концесиите. Той е уведомил в писмо за позицията си МРРБ.

* * *

Областният управител излезе с предложение в Сливенско да бъде изграден завод за преработка на биомаса. Това според него е начин да се спре незаконното производство на дървени въглища в земни ями или т.нар. жижни, което е изключително вредно за околната среда. Производството на дървени въглища в земни ями в областта е забранено. Много безработни са ангажирани в жижните край Котел, но те биха могли да бъдат наети като събирачи на биомаса, счита областният управител.

На територията на Районно управление на горите /РУГ/ Сливен само 30 % от отсечената горска маса годишно се оползотворявала, а се секат около 200 хил. куб. Метра. Клоните, листата и корените остават и гният в гората, развъждат паразити и болести по дърветата.

Разработка за създаване на завода е заложена в Областна програма за развитие. Заводът ще гори дървесина, вършини, клечки и дори листа. Ще произвеждат дървени брикети. Ще може да се получава електроенергия и пара, която може да се използва в публичния сектор и индустрията.


Ръководството на Областна администрация Сливен участва в „първа копка” на Лот ІV на АМ „Тракия”


На официалната церемония край ямболското село Дражево премиерът Бойко Борисов заяви, че целта на правителството е чрез строежа на магистрали да се намалят жертвите по пътищата и да се съживи българската икономика. Той бе категоричен, че обещанието за пускане на магистралата в експлоатация през 2012 г. ще бъде спазено. Бързо, качествено и в срок е изискването на премиера към деветте български строителни компании и гръцката фирма, които участват в изграждането на магистралата. Борисов подчерта, че контролът върху качеството на строежа ще бъде засилен, а строителният надзор ежедневно ще упражнява правата си. Намеренията са България да има седем магистрали. През 2014 г. се очаква да започнат дейностите по проектите „Черно море” и „Струма”.

Общата дължина на Лот 4 „Ямбол – Карнобат” е 49.08 км / от км 276+200 до км 325+280/. Трасето на магистралата ще премине през териториите на областите Ямбол и Бургас. В изпълнение на проекта ще бъдат изградени по 2 ленти за движение във всяка посока. Изпълнител на обекта е Сдружение „Тракия ІV” ДЗЗД, гр. София с водещ партньор „Холдинг Пътища” АД и партньори „Пътностроителна техника”ЕАД, „Видапътстрой” ЕАД, „Бургаспътстрой”АД, „Пътинженеринг М”АД, „Мостстрой” АД, „Галчев инженеринг груп” АД, „Пътинженерингстрой – Т”АД и „АБ” АД. Стойността на обекта е 174 705 600, 00 лева без ДДС. Съоръжението се изгражда по Оперативна програма „Транспорт” 2007 г. – 2013 г.като 80% от необходимите средства са осигурени от Кохезиония фонд на Европейския съюз по ОП”Транспорт”, а 20% е съфинансирането от държавния бюджет. Строителният надзор е възложен на „План инвест - Пловдивинвест - ЛОТ4” ДЗЗД, гр. Пловдив.


Готов е проектът на Областната здравна карта


Проектът на областната здравна карта е разработен в съответствие с приетите промени в Закона за лечебните заведения и по зададена от Министерството на здравеопазването методика.

В документа има приложения, които включват информация за първична извънболнична помощ – брой на практиките по обща и дентална медицина, минимален и максимален брой пациенти, регистрирани в дадена практика и др. Включена е и информация за специализираната извънболнична медицинска помощ и специалисти в болнични заведения. Направени са конкретни предложения за преструктуриране на всяко лечебно заведение в зависимост от определените нива на компетентност на отделните структури, както и отчетната дейност за 2009 г.

Протоколът беше подписан от членовете на комисията и ще бъде изпратен в Министерството на здравеопазването. Ако бъде одобрен, документът ще се превърне в част от Националната здравна карта, която трябва да стане факт до края на 2010 г.

Съгласно чл. 29 (3) от Закона за лечебните заведения за изработване на областната здравна карта министърът на здравеопазването назначава комисия, която включва областния управител, един представител на РЦЗ, един представител на РИОКОЗ, двама представители на РЗОК, по един представител на районната колегия на Българския лекарски съюз, районната колегия на Българския зъболекарски съюз и регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, един представител на представителните организации за защита правата на пациентите и по един представител на общините в съответната област, на чиято територия има лечебно заведение за болнична помощ. Областният управител г-н Марин Кавръков е председател на тази комисия за област Сливен.


7 регионални програми бяха предложени за финансиране по Националния план за действие по заетостта – 2011 г. в област Сливен


На свое заседание Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Област Сливен предложи на Министерството на труда и социалната политика 7 регионални програми за финансиране по Националния план за действие по заетостта – 2011 г. за следващата бюджетна година. Това са:

  • Регионална програма за заетост “ Създаване на заетост на безработни лица в сферата на социалните услуги на територията на община Сливен”

  • Регионална програма за заетост “Подобрен облик на гр. Нова Загора”

  • Регионална програма за заетост “В помощ на хората от третата възраст в община Нова Загора”

  • Регионална програма за заетост „Ремонт и поддържане на общинска пътна и улична мрежа на територията на Община Котел”

  • Регионална програма за заетост “За хората от третата възраст” от община Твърдица

  • Регионална програма за заетост „Чиста и приветлива община” от община Твърдица

  • Областна администрация Сливен в партньорство с Община Сливен, Община Твърдица и Община Котел представи Регионална програма за заетост: „Родители в подкрепа на деца със специални образователни потребности”.

Чрез регионалните програми за заетост се цели местните организации и общности да преодолеят специфичен проблем, свързан с пазара на труда, да повишат предлагането на труд и заетостта в региона, да обучат работната сила. Регионалните програми следва да отговарят на приоритетите в регионалния план за развитие, областната стратегия за развитие и общинските планове за развитие.


Подготовката за работа при зимни условия обсъдиха в Областна администрация Сливен
  1   2   3   4

Свързани:

Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен
Аит/, в София. Причината за номинацията и награждаването е реализирането на пилотен проект „Електронно правителство”. По този начин...
Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен обяв а
Областен управител от 11: 00 часа на 12. 08. 2009 г в Областна администрация Сливен, ул.”Д. Добрович” №3 ще се проведе търг с тайно...
Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен
Ива на областния управител г-н Марин Кавръков в Областна администрация Сливен се проведе оперативно съвещание за осигуряването на...
Областна администрация сливен iconРегионална библиотека „Сава Доброплодни – Сливен Министерство на културата Община Сливен Областна администрация – Сливен Ротари клуб – Сливен
Децата на Сливен се прекланят пред подвига на войводата Хаджи Димитър”- концерт, посветен на 170г от рождението на Хаджи Димитър
Областна администрация сливен iconРепубликабългари я областен управител на област сливен оперативенпла н на областна администрация сливен за 2010 година
Изготвяне на актуализиран документ за изпълнение на „Областната стратегия за развитие на Област Сливен 2005 – 2013” за остатъка от...
Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен
Бластна администрация Сливен е партньор по проект „Устойчиво използване на регионалните фондове за природата” (акроним „surf-nature”)....
Областна администрация сливен iconРепублика българия областен управител на област сливен съобщение за медиите
Квоти за работните места в Областна администрация – Сливен и Общинските администрации от областта
Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен
Областният управител на област Сливен Марин Кавръков участва в 17-тите европейски дни на регионалните териториални представители...
Областна администрация сливен iconПресслужба Областна администрация – Варна
Варненска областна администрация и Одеска областна държавна администрация, наричани по долу – Страни
Областна администрация сливен iconОбластна администрация сливен
По покана на областния управител Марин Кавръков на посещение в град Сливен беше Н. пр. Рафаел Мендивил Пейдро – посланик на Кралство...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом