Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика
ИмеКр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика
страница1/5
Дата на преобразуване21.04.2013
Размер459.81 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.ndsv.bg/images/content/5635/monitoring na medite_26.03.2013.doc
  1   2   3   4   5
Пресцентър на НДСВ


www.ndsv.bg

Мониторинг на медиите за 26 март 2013 г.


Основни теми в медиите


Кр. Кръстев: Състоянието на БДЖ е под всякаква критика

http://news.bgnes.com/view/1075128 2013-03-26 08:36:29

Не станах министър на транспорта, а министър на железниците. Колегите ми казаха: приеми го това като факт, не се бори с това, а работи по въпроса. Това заяви пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Кристиан Кръстев


Волен Сидеров: "Атака" ще управлява

http://bulgaria.actualno.com 26.03.2013

Виждам самодоволство и нездрава амбиция у ГЕРБ, че пак ще управляват. Това обаче няма да стане, обяви в предаването "Денят започва" на БНТ лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров.


МВР ще "върти" полицаите за честни избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1867358

Полицаите ще сменят работните си места на принципа на ротацията в деня на изборите, за да бъдат спокойни гражданите за тяхната безпристрастност. Въртенето на служителите ще става в рамките на градовете, селата и махалите в регионите, а не в различни области. Подобна ротация е правена в КАТ като мярка срещу корупцията.


БСК: 40% от младите са безработни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1867880

Реалната безработица сред младежите (до 29 г.) стига до 40%, алармира зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков на дискусия за пазара на труда. Според последните данни на Евростат, които са за януари, безработицата сред младежите (в случая под 25 г.) у нас е 28,3%.


Цветан Василев: Президентът обслужва бизнесинтереси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1867977

Собственикът на КТБ Цветан Василев избра австрийския вестник “Дер Щтандарт”, за да влезе в открит конфликт с президента Росен Плевнелиев. Банкерът пространно излага тезата си, че президентът обслужва определени бизнес нтереси. “Президентът Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи”, обяснява мотивите си Василев.


За НДСВ


Учителят Сакскобургготски

http://www.dw.de/%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8/a-16696601

Симеон Сакскобургготски се оказа неволен учител за мнозина, които искат да участват във властта самоцелно. И исканията на улицата, и действията на някои партии носят неговия почерк, пише в коментара си Татяна Ваксберг. В момента ГЕРБ реди листите си по един познат модел. По този, по който го беше правил и царят – като привиква спортисти или други лица, известни от телевизията с каквото и да било, но не и с представата им за законотворчество. Миналата седмица стана ясно, че петкратната световна шампионка по борба Станка Златева ще бъде кандидат на ГЕРБ от Сливен, а олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов и олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова ще бъдат издигнати във Варна. Очаква се, че това са хората, които утре ще станат автори или поне легитимни коментатори и интерпретатори на закони. Подобна логика не води до обществен шок само по една причина – че шокът беше преживян през 2001 година. Тогава Сакскобургготски стана първият политик, вкарал в листите си значително количество манекенки, спортисти, актьори, говорители и дори един илюзионист. Случайни хора на случайно място. Той много добре знае как се издигат случайните. Месеци по-късно, когато те съвсем не на ужким се оказаха синоним на законодателната власт, никой не се учуди, че Сакскобургготски продължи да действа по същия начин и в изпълнителната власт и въобще навсякъде, където се извършваха назначения. Така например един охранител за една нощ беше обявен за генерал, а за още една – и за главен секретар на МВР. Това беше логично продължение на издевателския пълнеж на листите и нищо повече.


Каролев: Орешарски, Хърсев, Хампарцумян не защитиха българската средна класа

http://www.inter-view.info/2013/03/vladimir-karolev.html

Владимир Каролев е един от малкото български политици, поддържащи директен контакт в социалните мрежи с хората. Ето една извадка от профила му във Фейсбук, която предизвика сериозна дискусия: В потрес съм от факта, че сутринта по bTV трима от предполагаемо най-пазарно и свободно ориентираните български специалисти (Орешарски, Хърсев, Хампарцумян) не защитиха българската средна класа на директен въпрос дали високите данъци върху доходите не смазват и без това слабата ни средна класа. Орешарски каза, че не смятал, че високите данъци са проблем за средната класа, Хърсев посочи, че корпоративният данък бил много по-важен, а Хампарцумян разви тезата, че е важно за какво се харчат данъците, а не колко са.

1. Към Орешарски: Ако не е важно за средната класа колко разполагаем доход има, то какво е важно? Тези хора не получават купони от държавата, не получават социални помощи, не ползват редица "безплатни" държавни услуги, защото идеята е, че могат да си позволят по-добри частни алтернативи. Най-важното за една средна класа е колко пари в джоба й остават след данъчното облагане, които да спести, инвестира или потреби. Както и пътят към средната класа (отдолу) и от средната класа (нагоре) да е разчистен.

2. Към Хърсев: за някои чужди инвеститори е наистина по-важен корпоративният данък, но да не забравяме, че има и български инвеститори, а и чужди, които са се установили тук. А това, че фирмите плащат данъци е голяма илюзия - сградата не плаща данък, столът не плаща данък, шпакловката не плаща данък, стругът не плаща данък. Данъци се плащат единствено от ХОРА. А в дребния и среден бизнес плаща данъци именно средната класа.

3. Към Хампарцумян: вярно е, че е важно за какво се харчат данъците, но това допускане, че над един минимум за неотменни дейности в държавни ръце (полиция, съд, армия, базисна транспортна инфраструктура, базисна екология и борба със заразните болести), държавните чиновници, колкото и некорумпирани да са те, могат да харчат по-ефективно от спечелилите парите на първо място, си е типично ляво и довело до толкова много социалистически режими и последвали помитащи хиперинфлации, че човек цял живот може да ги учи и пак няма да ги научи (вчера няколко часа четох само за Перу). По-добра политика от тази да оставиш повечето пари в джоба на този, който ги е спечелил честно и законно, няма.


Преглед на печата


Стандарт”: 40% от младите без работа. Липсата на надежда ги вдигна на бунт

България се нареди в челото на още една черна статистика. Над 40 на сто от младите българи до 25 години нямат работа. Те разчитат единствено на помощта на родителите си. В тази класация ние се доближаваме до най-тежко ударените от кризата европейски държави - Испания и Гърция. Там без препитание са съответно 55 и 59 на сто от младите хора. Данните на НСИ дават само 30% безработица на младите българи, но тя не е реална. Към тях трябва да се добавят и тези, които нито учат, нито търсят служба, защото са обезкуражени, обясни зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него това е и една от причините за протестите в страната и прерастването на икономическата криза в социална. Броят на българите, които с години не търсят работа, защото нямат надежда, че ще намерят, е над 212 хиляди души, сочат данните от статистиката.

Цветан Василев: Президентът защитава бизнес интереси. Плевнелиев е обвързан с кръга "Капитал", заяви собственикът на КТБ пред "Дер Щандард". "Дондуков" 2 запази мълчание, ГЕРБ застана зад държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев защитава бизнес интереси, а не интересите на народа. Бомбата хвърли собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в ексклузивно интервю за авторитетния австрийски вестник "Дер Щандард". "Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на в. "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и със система от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев", казва Василев пред австрийското издание. "Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът", заявява още собственикът на КТБ. Той подчертава, че като банкер е заинтересован от стабилността в България, "а не от улични протести". По думите му "те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев". Никога не съм вземал участие в съставяне на кабинет, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев, бяха излъчени от горепосочените кръгове", подчертава Василев. Той съобщава, че Трайчо Трайков и Симеон Дянков са били състуденти.

Сега кръгът "Капитал" се опитва чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от политиката на Симеон Дянков, при положение че той бе избор на същия кръг, категоричен е Василев. Той допълва, че Кристалина Георгиева "май е леля" на бившия изпълнителен директор на "Икономедиа" Бисер Боев. Президентът Росен Плевнелиев не коментира интервюто на Цветан Василев. От "Дондуков" 2 заявиха, че отговор няма да има. Според източници от екипа на държавния глава Плевнелиев смятал интервюто за битка между двама медийни собственици, в която не желаел да влиза.

Ламбо сменя Румен и Румен. Овчаров и Петков изпадат от листите на БСП

Стефан Данаилов може да смени двамата Руменовци в кандидатдепутатските листи на БСП, научи "Стандарт" ден преди драматичния соцпленум. Днес Сергей Станишев ще обяви ударните лица, с които червените ще опитат да спечелят предсрочните парламентарни избори на 12 май. Соцлидерът е твърдо решен да отстрани от следващия парламент емблематичните за прехода лица на Столетницата Румен Овчаров и Румен Петков. Затова любимият на поколения българи Ламбо ще води доминираните досега от тях листи в 23-и район в София и в Плевен. Според соцръководството Ламбо като един от най-силните авторитети на БСП ще мобилизира актива до краен предел. Самият Данаилов призова другарите си от доскорошната парламентарна група да преценят за себе си дали трябва отново да влизат в парламента. И подкрепи решението на Станишев за обновяване на листите с нови лица. В писмо до Сергей Ламбо му обеща да влезе и този път в изборната битка. Но беше поставил условие да води социалистите в Пловдив. Ако сценарият Данаилов да оглави листите в 23 МИР и Плевен се задейства, то под тепетата ще има друг силен водач. Станишев ще води със сигурност в 25 МИР София, за да е срещу Бойко Борисов. Втората вероятна листа, която ще води Генерала, е Варна или Пловдив. В предишния парламент Станишев бе депутат от Варна. Но ако Ламбо бъде пратен начело в София и Плевен, ще оваканти Пловдив. Затова е много вероятно Станишев също да води Пловдив, където освен с Борисов ще се сблъска и с лидера на ДСБ Иван Костов. Така в града под тепетата би се получил сблъсък на трима експремиери. А четвъртият - Жан Виденов, е обикновен избирател, защото вече е извън политиката, но живее в Пловдив.

Бизнесът взима по-малко заеми. Гражданите спестиха близо 500 млн. за месец, а лошите кредити намаляват

Бизнесът взима по-малко заеми, сочат данните на БНБ за февруари. Общият обем на банковото кредитиране се сви с 208 млн. лв. през февруари спрямо предходния месец. Най-сериозен отлив на кредитиране се усеща при бизнеса, тъй като фирмите са намалили заемите си с 153 млн. лв. до общата сума от 25,5 млрд. лв. Наред с това рязко се увеличават депозитите. През февруари домакинствата са натрупали нови 489 млн. лв. депозити до общата сума от 35,124 млрд. лв. Оказва се, че през месеца, през който кабинетът "Борисов" подаде оставка, фирмите сериозно са свили взимането на нови кредити, а хората са увеличили спестяванията си. Явно много фирми и граждани отлагат разходите си до сформиране на правителство след изборите.

Яне: Монополите си крият парите

Шефовете на ЕРП, олигарси, синдикални босове, които са "вечни и несменяеми", се опитват да въздействат на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на поправките в Закона за публичност на имуществата на лица на високи постове. Това обяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Той получил информация, че юристите на президента усилено работили в неделя и вчера по варианти да върнат закона за преразглеждане. Текстовете бяха внесени от Янев и бяха ударно приети в последните дни на 41-вото Народно събрание. Те предвиждат декларации по публичния регистър да подават членовете на управителни и надзорни съвети на ЕРП, ВиК дружествата, ВЕИ, газоразпределителните дружества, синдикалните лидери и шефовете на работодателски организации.

Цветанов отрича за “частна” ГДБОП

"Готов съм да се откажа от политиката и от каквито и да е дейности, ако някой докаже, че по мое време са подслушвани журналисти". Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Така той коментира твърденията, че в Бояна имало център, от който се подслушвали журналисти и политици и функционирала т.нар. частна ГДБОП.

Бизнесът в спор за заплатите

Спор за минималната заплата разедини работодателски организации. На проведената миналата седмица тристранка Асоциацията на индустриалния капитал предложи държавата да не определя една сума за цялата страна, а да има минимални заплати по сектори. "Този подход не е ефективен, ще отнеме огромен ресурс в преговори", заяви шефът на БТПП Цветан Симеонов. Според него колкото и добре да се развива един сектор, малките фирми винаги ще са в неравностойно положение спрямо големите.

БСП сезира ОЛАФ за развалени храни

Очакваме в сряда решението на прокуратурата по досъдебното производство срещу групата за търговия с влияние в Министерството на земеделието и храните, обяви пред журналисти вчера Явор Гечев от БСП. Той съобщи, че е изпратен сигнал до ОЛАФ за нарушения в аграрното ведомство по времето на Мирослав Найденов.

Съдът изхвърли Мартин от Синята коалиция

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов победи Мартин Димитров и Иван Костов пред Темида. Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което тя отказа на Кабаиванов да бъде представляващ Синята коалиция. Тъй като съюзът бе регистриран на имената на Димитров и Командира, те искаха да подложат динена кора на СДС. И да го лишат от свои хора в СИК и РИК. С решението на ВАС представители на Синята коалиция ще бъдат Костов и Кабаиванов. А не Димитров, който вече не е в СДС. Така сините и тъмносините ще могат да имат равен брой членове в комисиите.

ГЕРБ обеща повече пари за бедни

Всяко увеличение на приходите в бюджета ще бъде използвано за повишаване на доходи на социално слабите и за държавни инвестиции. Това ще бъде записано в предизборната програма, с която ГЕРБ ще опита да спечели втори управленски мандат, научи "Стандарт" от партийни източници. Тъй като ГЕРБ твърдо няма да сменя данъчната политика, ще се търсят други варианти за спестяване на пари от бюджета. Близо 150-200 млн. лв. могат да бъдат икономисани от държавната машина, без да се орязват приоритети, обясни ексминистърът по еврофондовете Томислав Дончев, който е натоварен с обобщаването на програмата на ГЕРБ.

  1   2   3   4   5

Свързани:

Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconТема: здравеопазване
Милен Михов от Центъра за демографска политика. „След 15 г вече няма да сме мнозинство в собствената си държава. А след 50 г може...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconЧаса по покана на Изпълнителния директор на „бдж" еад, се проведе среща между ръководствата на "бдж" еад, "бдж товарни превози" еоод, "бдж пътнически
Бдж" еад, "бдж товарни превози" еоод, "бдж пътнически превози" еоод, "бдж тпс /Локомотиви/" еоод и ръководствата на синдикалните...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconОт 10. 30 часа, на основание § 5 от Преходни и заключителни разпоредби н ктд 2009 г и във връзка с писмо с изх. №62/16. 07*2010 г вх. №34-00-445/16. 07. 2010
Бдж" еад, "бдж товари превози" еоод, "бдж пътнически превози" еоод, "бдж тпс /Локомотиви/" еоод ръководствата на синдикалните организации...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconСписък на публикациите
...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconАнтония велкова-гайдаржиева
Българска литературна критика и митотворчество (д-р К. Кръстев, Б. Пенев, Вл. Василев). Велико Търново: уи "Св св. Кирил и Методий",...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconРепубликабългари я народно събрание
Едноличното акционерно дружество “бдж” еад е правоприемник на Национална компания “бдж” по отношение на всички задължения на нк “бдж”...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconКъм работниците и служителите в бдж и дп „нк жи
Въпреки сключените стачни споразумения от 10. 03. 2011 година в бдж и дп „нк жи” и проведената предупредителна стачка, работодателите...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconЗакон за здравето
За извършване на услугата – „дезинфекция, дезинсекция и дератизация на пътнически вагони, електрически мотрисни влакове /емв/, дизелови...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconДо изпълнителния Директор На „Холдинг бдж" еад управителите На „бдж-пп" еоод управителите На „бдж-тп" еоод
От представителите на работниците и служителите влизащи в стачните комитети от кнсб и кт подкрепа по Колективния трудов спор в Дружествата...
Кр. Кръстев: Състоянието на бдж е под всякаква критика iconСтачно споразумение
Холдинг бдж" еад, "бдж товарни превози" еоод, “бдж пътнически превози" еоод, във връзка с възникнал колективен трудов спор по предявени...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом