Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна
ИмеСлънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна
Дата на преобразуване21.04.2013
Размер195.96 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://amalipe.com/files/bulletin/press8april.doc
Слънцето свети еднакво за всички“

Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна

Осми април е Международен ден на ромската общност. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. На 8 април 1971 год., в Лондон, е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.


8 април не е нов празник. Той е онова, което винаги е теглело ромите нагоре – извън рамките на махалата, към европейското битие. 8 април е и протест – протест срещу това да те затворят в расови категории, да определят умствените ти способности според цвета на кожата ти, да лишат децата ти от бъдеще, още преди да са получили шанса да мечтаят за него …

8 април е за тези, които искат да помнят и ..... да бъдат европейски граждани.


Кампанията, посветена на 8 април, която Център Амалипе организира тази година в над 100 населени места в цялата страна ще премине под надслов „Слънцето свети еднакво за всички“. В цялата страна денят 8 април ще бъде отбелязан по подобаващ начин – с цялата сериозност, но и с бодро настроение: Центровете за развитие на общността, десетките училища и институциите, с които Център Амалипе работи, ще покажат, че всички заедно (българи, роми, турци и други.) могат да творят толерантност на практика чрез концертите, които организират, кръглите маси на които ще дискутират това, което ни събира и ни прави част от една нация, детски изложби на рисунки, есета и фотографии и още множество интересни събития. Най-важният фактор обаче е това, че тези събития няма да бъдат само събития на ромската общност – напротив, това ще бъдат събития в която се включва цялата общност – училищна, общинска, областна, за да покаже съпричастността си към културата и традициите на един от етносите, които я формират.

Какво предстои:

София

Образованието е приоритет, особено по време на криза

Това е основното послание на Кръглата маса „Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре“, която се организира по повод Международния ден на ромите 8 април от Министерство на образованието, младежта и науката и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Кръглата маса ще се проведе на 8 април (понеделник) от 12,00 до 17,00 ч. в сградата на МОМН. Участие в нея ще вземат студенти и средношколци от ромски произход, учители – роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН.

По време на Кръглата маса ще бъдат дискутирани актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност. Акцент ще бъде поставен на успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети. От своя страна участниците ще споделят за това, което им дава образованието и защо са решили да се борят със стереотипите именно чрез добро образование.

Форумът е под патронажа на чл.кор. Николай Милошев - Министър на образованието, младежта и науката.

Кръглата маса ще открие Министърът на образованието, младежта и науката -чл.кор. Николай Милошев, след което приветствия ще поднесат представители на Дипломатическия корпус : Швейцария, Норвегия, САЩ и Председателят на ЦМЕДТ ,,Амалипе” Деян Колев .

ПРИЛОЖЕНИЕ:Програма за Кръгла маса в МОМН.

Лице за контакт-Десислава Стефанова- 0882 54 04 64


Северозападен регион

На 8 април НУ „Христо Смирненски“, Бяла Слатина ще отбележат деня на ромите с тържество в училище, а на 12 април заедно с пилотните ОУ „Христо Ботев“ с. Търнава, СОУ „Христо Ботев“ с. Галиче, ОУ „Г. С. Раковски“ с. Търнак и ЦРО Бяла Слатина, ще участват в концерт организиран от община Бяла Слатина по повод Международния ден на ромите.

На 8 април на гости на ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Тишевица ще бъдат ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Добролево и ОУ „Христо Ботев“ с. Паволче.

На 10 април ОУ „Васил Левски“ с. Смоляновци ще гостуват на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Габровница

На 15 април по случай Международния ден на ромите, 1 ОУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Берковица и 4 ОУ „Г. С. Раковски“, Берковица ще посетят ромската махала в града с музикален спектакъл, изготвен от групите по ромски фолклор.

На 18 април урок по толерантност ще представят ОУ „Христо Ботев“ гр. Дунавци и СОУ „Христо Ботев“ с. Арчар

Кръгла маса и концерт ще представят ОУ „Христо Ботев“ с. Долни Цибър, 1ОУ „Васил Левски“, гр. Вълчедръм, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Септемврийци и ОУ „Христо Ботев“, с. Златия.

8 април ще отбележат и СОУ „Христо Ботев“, гр. Брусарци, заедно с пилотните училища ОУ „Христо Ботев“, с. Мърчево и и ОУ „Владимир Минчев“ с. Владимирово.

Тържества в училище ще има в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Краводер, ОУ „Христо Ботев“, с. Баница, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Малорад, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Девене, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Враца и ОУ „Отец Паисий“, с. Борован.

Лице за контакт: Пламена Стефкова – регионален координатор - 0884009024

Център за развитие на общността, гр. Бяла Слатина

По случай Международния ден на ромите в гр. Бяла Слатина, съвместните инициативи на Център за развитие на общността, Бяла Слатина, Община Бяла Слатина и училищата на територията на община Бяла Слатина ще протекат в два дни. На 7 април, на градския стадион, ще се проведе спортен турнир. Също така в ромската махала ще се проведе и информационно- образователна среща с местната общност . На 9 април, с начало 10.00 часа, пред сградата на Община Бяла Слатина ще се проведе информационна кампания, а по-късно през деня и информационна беседа с ученици и родители в НУ „ Хр. Смирненски” , гр. Бяла Слатина.

Лице за контакт Галя Младенова – 0882 540442

Североизточен регион

Във всички училища от Североизточна България ще бъде отбелязан 8 април – международния ден на ромите;

Област Силистра

ОУ „ Цанко Церковски”, с. Средище и ОУ " Отец Паисий", с. Стефан Караджа ще отбележат заедно Ромския празник на 05.04.2013г., от 9.30 часа. Ще гостува ОУ "Отец Паисий", с. Стефан Караджа с програма. Празникът ще бъде под надслов: "Живеем, пеем и се веселим заедно!". Ще участват фолклорните формации: "Бейбунарчета", "Средищка огърлица", танцова група "Та-Ми", както и състави на читалищата от община Кайнарджа и ЦДГ "Еделвайс". Гости: представители на общинска администрация Кайнарджа и областна управа.

СОУ "Христо Ботев", гр. Тутракан – Във връзка с 8 април - Международния ден на ромите и 2 април - Международния ден на детската книга, малките първокласници ще се потопят в света на ромските приказки.

ОУ "Отец Паисий", с. Добротица – на 8 април в 12.30 часа учениците от първи до осми клас са поканени да присъстват на празнична проява, на която ще присъства и цялата учителка колегия и родители.


Област Разград

ОУ"Св.Св.Кирил и Методий", с. Ясеновец - Във връзка с отбелязването на 8 април ученическият парламент обяви конкурс за рисунка на тема: "Слънцето е в моето сърце". Най- добрите творби бяха подредени в кът във фоайето на училището. За самия ден /8 април/ - празнична програма, включваща танци, песни и информация за същността на празника.

ОУ "Елин Пелин", с. Стражец - 8 IV- Международен ден на ромите и почитане паметта на жертвите от Холокост-Тържеството ще включва народно творчество-сценки, приказки и легенди, разказани от ученици.


Област Търговище

2 НУ"Васил Левски", гр. Омуртаг – На 8 април ще се проведе пролетен празник в училище, който ще бъде свързан с ромския празник.

ОУ"Георги Бенковски", с.Беломорци и ОУ"Христо Ботев", с.Камбурово ще отбележат 8-ми април заедно. На 08.04.2013г учениците от СИП Фолклор на етносите-Ромски фолклор,при ОУ”Христо Ботев”, село Камбурово с ръководител Жулиета Мирчева и танцов състав ЕТНОРИТМИ с ръководител Анжела Йорданова, ще бъдат на гости на ОУ”Георги Бенковски”село Беломорци, за да участват в празника, посветен на ромската култура. „Празник на живо„ Ученици от всички етноси ще пеят, танцуват и рецитират стихотворения, за да се направи букет от емоции, настроения, жизнерадостни срещи. Ще се сподели опит. Празникът ще продължи на терена, където ще се срещнат футболните отбори. С помощта на всички учители празникът ще бъде весел и приятен.

ОУ"Г.С.Раковски", с.Голямо Ново - Седмица на ромските традиции;

ОУ " Христо Ботев", с.Ломци – Училищен празник, разказване на легенди, изпълнение на ромски песни и танци;


Област Шумен

ОУ " Васил Левски", с. Градище - Дейности, свързани с отбелязването на 8 април:

1.Конкурс за рисунка на тема "Моята мечта" ( изложба на рисунките) -наградите ще бъдат раздадени на 8 април ( закупени от УН "Надежда-2000)

2.Тържествен концерт под надслов: "Заедно сме по-добри", който включва: песни, танц, стихотворения и драматизация на приказки и в края пускане на 50 балона от децата;

Ще бъдат поканени кмета на селото, читалищния секретар, родители;

3.Изложба "От раклата на баба"- на 8 април;

4.Изготвяне на кулинарна книга-рецепти, събрани от децата;

ОУ „Никола Йонков Вапцаров”, с. Дибич - Относно отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите, ще се организира поетично - музикална програма. Тя ще включва: стихчета, песни и танци. Ученици ще участват и в програмите на техните села - с най- различни игри, танци, дефилета.

СОУ"Цанко Церковски", с. Н.Козлево - Събитието ще бъде отбелязано на 8.4.13г. с поредица от мероприятия в СОУ - Н. КОЗЛЕВО.

1. От 9.00 ч. откриване на деня за възпоменание на жертвите на холокоста в Европа по време на Втората световна война.

2. Пускане на ромския химн.

3. Защо отбелязваме 8 април и какво е холокост.

4. Рецитал на ученици, изпълнение на песни на ромски език, пътят на ромите - история.

5. Изложба на детски рисунки на тема: ромите в миналото и днес.

6. Изложба на традиционни ромски ястия и носии.

7. Детска дискотека.

8. Футболен турнир.

9. Волейболен турнир.

10. 16.00 часа закриване на Деня за възпоменание.

ОУ"П.Р.Славейков", с. Изгрев - Празникът ще се отбележи в дома на ромско семейство, ще се представят интересни факти за живота и произхода на ромите, бита, традициите, обичаите, празниците.

ОУ "Христо Ботев", с. Каспичан - В ОУ"Христо Ботев", с. Каспичан ще се проведе концерт с участието на групите по СИП "Фолклор на етносите - Ромски фолклор", вокална група "Изворче", и танцова формация "Хороводна стъпка". Подготвена е презентация за работата през изминалите две години по Програма за превенция на отпадането на ромските ученици от училище. Отправена е покана към кмета на селото, към община Каспичан и родителите на учениците.

СОУ"Св.Св.Кирил и Методий", с. Смядово – Във връзка с Международния ден на ромите – 8 април, в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, са организирани следните инициативи:

1. Изложба на детско творчество

2. Кът на различните етноси

3. Празничен концерт, на който са поканени общинска администрация, и „Защитено жилище“


В ОУ"Св.П.Хилендарски", гр. Плиска, 8 април ще се отбележи:

1-4 клас-рисунка на асфалт под надслов "Заедно под слънцето"

5-8 клас-конкурс за рисунка под надслов "Зедно в учението, заедно в игрите"

ОУ"Св.Кл.Охридски",с.Ст.Михайловски - 8 април - Международен ден на ромите ще бъде отбелязан с тържество, на което децата ще представят два ромски танца, стихотворения и ще се запознаят с легендата "Свети Георги Спасителят".


В ОУ "Св. Иван Рилски", с. Червенци - Международният ден на ромите 8-ми април ще се отбележи с:

1. Рисунки на тема "Ромска орисия"

2. В начален курс игра на тема: "Да кажем думите"

3. В горен курс - учениците изнасят доклад за ромските групи, които се срещат в България.

Лице за контакт: Нели Николова –регионален координатор - 0886869947

Център за развитие на общността, гр.Нови пазар

С поредица от спортни инициативи , посветени на Международния ден на ромите, е белязана седмицата от 4 до 8 април 2013 г. в Община Нови пазар. Футболно първенство, тенис турнир, турнир по шах и щафетни игри са различните спортни мероприятия, които организират местните модератори от Центъра за развитие на общността, съвместно с Община Нови пазар , Семейно консултативен център, гр. Нови пазар , ЖРС „ Хаячи”, Нови пазар, Професионалната гимназия по Селско стопанство и ОУ «Н. Й. Вапцаров”, гр. Нови пазар. В дните от 4 до 8 април спортните прояви са всеки ден, с начален час от 9.00 ч . мероприятията се провеждат на градския стадион и във физкултурните салони на двете местни учебни заведения.

На 8 април от 9.00 ч. пред сградата на Община Нови пазар ще се проведе информационна кампания, на която ще се разпостраняват информационни материали. По-късно в ромската махала ще се проведе и среща на местната ромска общност с представители на местната власт и социални услуги на територията на общината, работещи в ромска общност.

От 17.00 часа в залата на Община Нови пазар ще се проведе и концерт посветен на Международния ден на ромите. Програмата включва песни, танци и сцени , пресъздаващи живота и бита на ромите. По време на културното събитие ще бъдат връчени и грамоти на участниците в проведените турнири. А победителите ще получат и награди, осигурени от Център”Амалипе”, Община Нови пазар и ЖРС „Хаячи „, Нови пазар.

Лице за контакт: Юсеин Шакир – 0882 540 462

Югозападен регион

Международният ден на Ромите ще се отбележи в:

ОУ "Любен Каравелов" и ПГЛМП "Васил Левски" - Пещера;

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Алеко Константиново, Община Пазарджик;

ОУ "Васил Левски" - с. Видраре;

ОУ "Христо Ботев" - с. Лопян;

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Ихтиман, които ще отбележат празника на 11.04.2013г. с концерт в градското читалище.

СОУ "Христо Ботев" - с. Гълъбник – ще гостуват на 8 април в резиденцията на посолството на Великобритания.

ОУ "Христо Ботев" - с. Лопян, ПГ-Етрополе и ОУ "Георги Бенковски" - с Малки Искър ще отбележат Международния ден на ромите в гр. Етрополе с посещение на исторически паметници, културно-образователни институции, спортни и музикални игри.

Училищата, при които няма пояснителни бележки, ще отбележат празника в самото училище.

Всички училища ще отбележат датата с информационна кампания.

Лице за контакт : Атанас Кузманов – регионален координатор - 0884009023

Център за развитие на общността, гр. Пещера

На 08.04.2013г. в двора на двете училища ОУ,,Л. Каравелов“ и ПГ по лека промишленост,,В. Левски“ гр. Пещера , Център за развитие на общността, съвместно с местните училища, Община Пещера и Сдружение ,,Слънце за всеки“ ще проведат спортни мероприятия, посветени на Международния ден на ромите. Учениците ще се състезават в различни браншове и категории- включени са лекоатлетични дисциплини като: бягане на 50 и 100 метра, скачане, дърпане на въже, бягане с препятствия. Децата ще имат възможност да се съревновават и във футбол, народна топка, тенис на маса, волейбол и баскетбол и др. Наградите за победителите са предоставени от Община Пещера и ЦМЕДТ,,Амалипе“.

Доброволци към Център „Амалипе „ ще раздават информационни материали , свързани със значението на 8 април.

Лице за контакт: Ангелина Демирова – 0882 540 209

Център за развитие на общността, гр. Етрополе

На 10 април от 14.30 часа в СОУ „Христо Ясенов” ще се проведат спортни мероприятия, с участието на ученици от : СОУ „Христо Ясенов”, гр. Етрополе, Професионална Гимназия, гр. Етрополе, ОУ „Христо Ботев”, гр. Етрополе , ОУ „Георги Бенковски” с. Малки Искър и ОУ „Христо Ботев” с. Лопян. Спортните мероприятия включват дисциплини като : футбол, народна топка, лека атлетика, щафетни игри. Участниците са разделени във възрастови групи от 7 до 10 години; от 11 до 14 години и от 15 до 18 годишна възраст. Инициативата е подкрепена от Община Етрополе .

Лице за контакт: Иван Тодоров – 0882 540 342

Център за развитие на общността, гр. Долна Баня

На 08.04-ЦРО Долна Баня, заедно с доброволци ще проведе инициатива-„Чистотата е мерило за културата на човека”. В инициативата ще се включат роми от двата ромски квартала на община Долна Баня. Всички заедно ще почистят градския парк.

На 06.05-07.05.2013 ще се проведе информационна кампания- в сградите на читалището и местната библиотека ще бъдат изложени информационни табла и брошури.

Лице за контакт: Стоян Стоянов - 0882883438

Югоизточен регион

Област Хасково

с.Динево-на 8 април,в училище,децата от ОУ,,Христо Ботев” ще представят наученото в СИП,,Фолклор на етносите-Ромски фолклор”.Информация за Международния ден на ромите,песни,танци,драматизация за обичаи и традиции на етносите в техния регион.

гр.Симеоновград - Денят,посветен на 8 април,в ОУ,,Иван Вазов” ще бъде отбелязан на 9.04./вторник/,от 17ч. във фоайето на училището.

Област Сливен

с.Самуилово - в ОУ,,Христо Ботев”учениците ще получат информация за първия Световен ромски Конгрес в Лондон-1971год.Информационно табло и литературно-музикална програма ще събере децата във фоайето на училището.

Област Ямбол

ОУ,,Йордан Йовков”-8 април

-изложба,табло с анотации на известни личности от ромски произход

-беседи и презентации

-конкурс за най-добра поздравителна картичка

-9.04.-семинар,организиран от РИО

спортни състезания

гр-Стралджа -ОУ,,Св.св.Кирил и Методий”

8 .04.-от 13,30ч.-песни и танци,рецитал,щафетни игри и състезание по хандбал.

Област Бургас

с.Равна гора-ОУ,,Отец Паисий”

с.Крушевец-ОУ,,Пейо Яворов”

с.Маринка-ОУ,,Христо Ботев”

Трите училища,заедно,при любезното домакинство на с.Крушевец ,подготвят богата програма ,посветена на предстоящия 8 април.

Исторически факти във вид на презентации,ще бъдат представени на ученици,родители и учители.

Област Добрич

Съвместна проява:

ОУ,,Панайот Волов”,гр.Добрич,ОУ,,Климент Охридски”,с.Смолница,ОУ,,Добри Войников”,с.Победа ще отбележат Международния ден на ромите в с.Ловчанци-ОУ,,Неофит Рилски”.

Област Варна

В гр.Дългопол,в центъра на града, НУ,,Иван Вазов”,съвместно с читалището,ще изнесе концерт,посветен на Международния ден на ромите.Организатор на празненството е Пламен Янакиев-представител на родителската общност в Дългопол.

с.Блъсково-ОУ,,Св.св.Кирил и Методий”,в Международния ден на ромите,8 април,учениците от 4 и 7 клас ,участници в групите ,,Фолклор на етносите” ще изнесат литературно-музикална програма пред ученици,родители,учители.

с.Каменар-Групите по СИП ,,Фолклор на етносите” и по извънкласни дейности са подготвили концерт ,,Пролетна забава”,с участието на група ,,Етнотанци”и група,,Да съхраним традициите и обичаите”.

Лице за контакт: Паскал Паскалев-регионален координатор; Тел: 0884 009 021

Център за развитие на общността, гр. Камено

По случай Международния ден на ромите, Център за развитие на общността- Камено, създаден от ЦМЕДТ,,Амалипе” организира на 05 април 2013 спортни мероприятия, които ще се проведат с начало 10.00 часа. В кампанията се включват представители на местната общност и ученици не само от град Камено, но и от други населени места на общината – селата Винарско, Свобода и Кръстина. По време на мероприятието ще се разпостраняват и информационни материали . Спортните мероприятия са в две възрастови категории- младежка и старша възраст . Съдия на турнира ще е зам. Кмета на Община Камено – г-н Тодор Петров. Капитани на отборите на отделните населени места ще са кметовете на представените селища.

А за семейните – ще има и състезание по федербал по двойки. Наградите по всички игри , се осигуряват от кмета на Община Камено - инж. Стефан Бонев и ЦМЕДТ,,Амалипе”.

На 8-април в офиса на центъра ще се проведе информационно- образователна беседа с представители на местната ромска общност , на тема: Международния ден на ромската общност. По време на срещата ще се обсъдят и набележат и дейности за развитие на местния Център за развитие на общността.

Лице за контакт: Йордан Станев - 0882 520 554


Южен Централен регион

Област Пловдив

с. Караджово - ОУ „Васил Левски“ ще отбележи Международния ден на ромите на 8.4.2013 год. във физкултурен салон на училището с литературно- музикална програма, представена от Клуб ,,Приятели на словото и сцената” ІІІ- VІІ кл. и вокална група ,,Палитра” V- VІкл.; Ревю- спектакъл ,,Ромският път”, представено от учениците в СИП ,,Фолклор на етносите- Ромски фолклор” V- VІІІ кл.

с. Триводици - ОУ „Васил Левски“ по повод 8 април ще представи в двора на училището рисунки на асфалт и кулинарен конкурс; съвместно с ОУ „Хр. Смирненски“, с. Ново село - празнична програма под надслов "Фолклорът в моя роден край".

гр. Пловдив - ОУ „Панайот Волов", както и гр. Карлово - ОУ "Райно Попович", съвместно с базовото училище от с. Христо Даново ще отбележат датата 8.4.2013 год. от 14:30 ч. в съответното училище с празнична програма

с. Граф Игнатиево - ОУ "Граф Николай Игнатиев" ще представят поетичен рецитал – стихотворения от ромски поети от 13:00ч. на 8 април.

с. Дълго поле - ОУ "Христо Ботев" ще посрещнат гости от община Калояново, кмета на с. Дълго поле, учители от с. Граф Игнатиево, в. "Марица" в двора на училището за отбелязване на Международния ден на ромите. Събитието ще се проведе на 8 април от 17:00 ч.

с. Брестовица - ОУ "Христо Ботев" ще проведе конкурс "Мис принцеса" в ромската махала- участват всички ромски момичета от V - VІІІ клас. Конкурсът ще се проведе от 12:30 ч. на 7 април.

с. Искра - ОУ "Отец Паисий“ ще отбележат Международния ден на ромите във физкултурния салон на училището на 8 април от 13:00 ч.

с. Христо Даново - ОУ "Генерал Карцов" ще представят:

- празнична програма в зала за спорт от 11:00 ч

- турнир по футбол в двора на училището от 13:30 ч

- участие в общинския празник в гр. Карлово от 14:30 ч

гр. Клисура - ПГ по икономика "Тодор Влайков“ ще проведат беседа "Ромите през II световна война" в часа на класа на 8 април.

с. Борец - НУ "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележат Международния ден на ромите на 11.4.2013 год. с празнична програма в училището, а на 12.4.2013 год. в читалището в с. Чоба ще се проведе празнична програма с участието на всички села от община Брезово от 13:30 ч.

Област Стара Загора

с. Стрелци - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще се включи в отбелязването на датата на 12.4.2013 год в читалището в с. Чоба.

Лице за контакт: Ваня Димова- регионален координатор – 0888824909

Център за развитие на общността, гр. Раднево


На 8-ми Април в кв. Кантона, гр. Раднево ще се проведат спортни мероприятия и състезания - ще участват множество отбори и индивидуални състезатели в спортовете: футбол на малки врати, дърпане на въже , спринтове, майсторско колоездене, скачане в чували.

Лице за контакт: Гелка Овчарова- 0882883432

Северен Централен регион

Област Ловеч

СОУ „ Бачо Киро” – гр. Летница ще посвети фестивал на ученическото творчество „ Различни, но заедно” на предстоящия Международен ден на ромите. В него се включват деца от всички етноси.

В ОУ „ Христо Ботев” – с. Кирчево от 10.00 часа на 8 април учениците от групата по СИП „ Фолклор на етносите – Ромски фолклор” ще изнесат концерт, посветен на Международния ден на ромите.

В Час на класа в СОУ „ Васил Левски”- гр. Троян ще се отдаде почит на ромите жертви от Втората световна война чрез историческа лекция.

Област Плевен

На 6 и 7 април във Филмова студия – с. Лесидрен ще се проведе междуучилищна среща с участието на училищата от гр. Койнаре, с. Глава, с. Чомаковци и с. Радомирци. Една от работните сесии ще бъде посветена на Международния ден на ромите. Пред повече от 50 учители ще бъде представен филм, посветен на ромите. Ще се проведе работа по групи, в която преподавателите от училищата ще дискутират основни проблеми и решения за отстраняването им в работата си с деца от различен етнически произход; реализиране на Програмата на Център „ Амалипе” и подходящи инициативи за финализиране на тригодишния проект.

ОУ „ Отец Паисий” – гр. Кнежа инициират празнична програма, посветена на 8 април в която ще бъдат представени ромски песни и танци, драматизация на популярна ромска приказка. Гости ще бъдат модераторите от ЦРО – гр. Кнежа и регионалния координатор. В СОУ „ Неофит Рилски” – гр. Кнежа възпитаниците на Таня Хинова от групата по СИП „ Фолклор на етносите – Ромски фолклор” ще изнесат празничен концерт. Съпътстващи изяви са изложба на рисунки и конкурса „ Мис и Мистър Амалипе”, в които ще се включат и деца от двете училища.

От 11.30 часа в клуб „ Инсомния” ще се проведе организираното от СОУ „ Христо Смирненски” – гр. Койнаре отбелязване на Международния ден на ромите. Възпитаниците на Теменужка Бутаншка, Валя Бетова и Пенка Белякова ще покажат своите музикални и танцовални умения пред своите съграждани. Очаква се да присъстват представители на общинската и областната управа, РИО на МОМН – гр. Плевен. От 14.00 часа в ОУ „ Христо Ботев” – с. Чомаковци ще се проведат различни инициативи, посветени на деня с участието на ученици от базовото и пилотното училище. Те са част от планирани дейности по ЦОИДУЕМ, в което СОУ – гр. Койнаре и ОУ – с. Чомаковци са партньори. Музикални поздрави ще поднесат представители от училищата в с. Глава и с. Радомирци.

По инициатива на ОУ „ Св. Климент Охридски” – с. Буковлък и на базовия учител Магда Йотковска е подготвена тематична мултимедийна презентация, която ще бъде представена в Час на класа в училището и в пилотните училища в с. Търнене и с. Дисевица. Учениците ще бъдат запознати с произхода на ромите, с бита и културата и т.н.

ОУ „ Христо Ботев” – с. Мечка е домакин на празничен концерт, който ще се проведе от 13.30 часа. В него ще участват и деца от групите по СИП „ Фолклор на етносите- Ромски фолклор” от училищата в с. Бохот, с. Пелишат и с. Беглеж.

Област Велико Търново

Велико Търново: На 8 април 2013год. /понеделник/ Клуб ,,Младежта е толерантност” към Център ,,Амалипе”,организира в гр. Велико Търново кампания по повод Международния ден на ромите. Кампанията ще се проведе пред Централна поща, с начален час-12:00ч. Доброволците от Клуб ,,Младежта е толерантност”ще раздават информационни материали.

ОУ „ Св.св. Кирил и Методий” – с. Батак инициира празнична програма с драматизация на популярна ромска приказка, песни и танци, част от планираните за месеца дейности по проект „ Успех”. Училищата в гр. Бяла Черква, с. Батак, с. Върбовка ще участват в спорните състезания, които организира ЦРО – гр. Павликени.

ОУ „ Отец Паисий” – с. Майско, СОУ „ Ив. Момчилов” – гр. Елена и СОУ „ Св.св. Кирил и Методий” – гр. Златарица подготвят кратки музикални концерти, посветени на Международния ден на ромите, които ще се проведат от 10.00 часа. В края на месеца между училищната визита с участието на трите училища ще бъде посветена на този ден. Освен среща на педагогическите екипи, учениците от групите по СИП ще демонстрират какво са усвоили в часовете по СИП чрез викторина.

Ученици от училищата в СОУ „ Ангел Каралийчев” – гр. Стражица и ОУ „ Св. Климент Охридски” – с. Камен ще участват в планираните дейности на ЦРО – гр. Стражица.

Област Русе

Училищата в с. Обретеник и с.Горно Абланово посвещават всичките дейности през първата седмица след ваканцията на Международния ден на ромите, а именно: историческа беседа в час на класа / подготвена от базовия учител Еленка Вуцова/, тематични табла от участия на групите по СИП, вкл. и от 21 февруари – Денят на майчиния език, концерт – музикален поздрав към родителите с изпълнения на танци и песни.

Лице за контакт: Йонка Данова – регионален координатор - 0886869047

Център за развитие на общността, гр. Павликени

На 9 април от 14.00 часа в Спортната зала на гр. Павликени ще се проведе спортен турнир. Участие ще вземат ученици от ПГАТ „ Цанко Церковски „, СОУ „Бачо Киро” и ОУ „СВ. Климент Охридски”, гр. Павликени, ОУ „ Бачо Киро”, гр. Бяла черква и ОУ „Филип Тотю”, с. Върбовка.

Инициативата включва футболна среща и щафетни игри.

Лице за контакт: Валентин Василев - 0884 858258

Център за развитие на общността, гр. Велико Търново

На 7 април от 10.00 часа в Център за развитие на общността, Велико Търново ще се проведе съвместна информационна среща между ромски активисти от селата Водолей и Леденик и кв. Калтинец, гр. Горна Оряховица. От 12.00 часа на същия ден ще се проведе поход до месността” Ксилифор“, край Велико Търново, където по-късно след обяд ще се състои и спортен турнир.

На 8 април от 10.00 часа в СОУ „Г.С.Раковски” ще се проведе дискусия на тема : „ Младостта е толерантна”, посветена на Международния ден на ромите.

От 11.00 часа на 8 април в сградата на Община Горна Оряховица ще бъде открито изложение на предмети от бита и културата на ромите. Изложбата е посветена на Международния ден на ромите.

Лице за контакти Теодора Василева - 0884912510

Център за развитие на общността - Кнежа


По повод Международния ден на ромите - 8 април в гр. Кнежа представители на ЦРО Кнежа и Община Кнежа организират конкурс МИСТЪР и МИС ,,Амалипе,,! Като съпътстващо мероприятие е предвидено провеждане на информационна кампания на Фондация ,,Арете“ за ромски лагери ,,Заедно напред“, както и кратка музикална програма от децата от града

Лице за контакт: Елена Алексиева -0882883435

Център за развитие на общността -Стражица


Международният ден на ромите - 8 април, ЦРО-Стражица ще отбележи в две населени места - в гр.Стражица и село Камен

В СОУ”Ангел Каралийчев” заедно с учениците на специално създадено за целта табло ще се споделят идеи, обичаи и традиции, кои са ромите, облекло и занаяти .

В село Камен заедно с доброволци ще се проведе информационна кампания сред ромското население, което е над 700 души и са представители на групите бургуджии и миллет.

Лице за контакт: Тунай Татаров - 0884122009

Свързани:

Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconСофийски университет
И народопсихологията на всяка една балканска страна отчита, че хомобалканикус са представителите на точно тази страна, а всички останали...
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconБезопасната поддръжка е в центъра на вниманието на новата Кампания за здравословни работни места
Кампания за здравословни работни места за 2010/2011 г., която насърчава безопасната поддръжка в цяла Европа. В някои европейски държави...
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconЦентър за междуетнически диалог и толерантност "амалипе", велико търново
Предложения на цмедт “Амалипе” към Проекта на Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconДа направим Якоруда красива и приятна за всички" по проект "Почистване на населените места и облагородяване на почистените площи в рамките на национална
Почистване на населените места и облагородяване на почистените площи в рамките на национална кампания „ЗА
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconДен на земята 22 април 2009 Започва двугодишна кампания „Зелена генерация
Тазгодишното честване на Деня на Земята 22 април, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята ще даде началото на двугодишна...
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconЕпидемичен паротит
Експертния съвет по надзор на заразните болести, имунопрофилактика и противоепидемичен контрол предстои в цялата страна да се проведе...
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconРепублика българия
Министерство на физическото възпитание и спорта организира Национална кампания “Аз обичам спорта”
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconТема 4
Провеждането на социално-търговска кампания е до някаква степен еднакво с провеждането на каквато и да е друга дигитална кампания....
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна icon"дни на отворените врати" 2009
Комитета на Регионите и Европейската комисия организира мащабна кампания по време на "Дните на отворените врати" през октомври 2009...
Слънцето свети еднакво за всички Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна iconИзследването е проведено от нциом в периода от 3 до 13 февруари 2012 г. Интервюирани са 1000 пълнолетни българи в 86 населени места на страната. Методиката на извадката осигурява национална представителност

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом