Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова
ИмеСъседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова
страница1/15
Дата на преобразуване21.04.2013
Размер1.69 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.org/uploads/files/2012/BFMS_08.04.2013_1.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


08.04.2013


Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08.04.2013 03:25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | ИРЕНА НИКОЛОВА

Живеещи в плевенския Девети квартал възроптаха срещу плановете на общината да изсече 20-ина дървета, за да вдигне на тяхно място две защитени жилища.

Хора, чиито домове са на улиците „Гургулят", „Майор Горталов" и „Доброволска" под Скобелевия парк, сигнализираха пред „Твоят ден", че разбрали за предстоящото строителство едва когато дошли работници с резачки.

„Аз живея тук от 1964 г. и тези дървета съм ги заварил. Толкова ли няма други терени в Плевен!?", възмущава се Никола Кръстев. Комшията му Иван Кунчев проверил в общинския отдел „Екология" и оттам го уверили, че всичко е законно и работата е стартирала след направен оглед от експертна комисия.

„Ще останат само четирите смърча. А тази гора, макар и малка, чисти въздуха на цялата махала и намалява шума от Къшинското шосе", казват обаче обитателите на околните къщи.

Недоволните твърдят, че не са против защитените жилища, но смятат, че мястото за тях не е добре избрано. „Едната къщичка ще е между разпределителна станция на природен газ и 20-киловолтов трафопост, който захранва с. Къшин и част от Плевен. На другия парцел пък има здрава общинска къща. Сега ще я бутат и ще строят друга", чуди се Никола Кръстев.

Съкварталците остават в недоумение защо не се използва свободен общински терен, който е съвсем наблизо - на стотина-двеста метра. На него преди десетилетия щели да строят хотел за ученическите групи, посещаващи Панорамата, но това така и не се осъществило.

Според европейски проект за 4,173 млн. лева, спечелен от общината, освен двете къщички под Скобелевия парк в Плевен ще се изградят още 4 защитени жилища - две в жк „Дружба", по едно в квартал „Сторгозия" и на ул. „Бяло море". В тях в среда, близка до семейната, ще бъдат настанени между 72 и 84 деца, навършили 3 години, изведени от социални домове. При избора на подходящи места за всички 6 центъра е търсена близост до здравна помощ, училища и транспортни комуникации, става ясно от отговора на общинската администрация до „Твоят ден".

Докато къщите се строят, Плевен ще кандидатства с друг проект за 1,2 млн. лв., с които да осигури двегодишната издръжка на защитените жилища.

Текст под снимка: Живеещи на улиците „Гургулят", „Майор Горталов" и „Доброволска" под Скобелевия парк в Плевен роптаят, че заради строежа на две защитени жилища за деца над 3-годишна възраст, в района ще бъдат изсечени 20-ина дървета.


Наказваш полицай, посегнал на бивш военен | Двете страни с различни версии за скандала | 08.04.2013 03:25 | Твоят ден (Бургас, Ямбол, Сливен) | стр. 2 | ДИАНА САВАТЕВА

Старши полицай от Първо РУ отнесе дисциплинарно наказание за това, че е загубил контрол и е посегнал на гражданин.

„Бях пребит, лежах по болници , не съм съгласен, че ме е удрял само един човек", казва потърпевшият Георги Карамарков.

В жалби до МВР и прокуратурата офицерът от запаса и неговата приятелка Росица Георгиева представят своята версия за случилото се.

Георгиева е собственичка на фризьорски салон близо до ОУ „Петър Берон". От няколко години пред салона идват и ме безпокоят непълнолетни от училището, чукат по прозорците, говорят обиди и цинизми", обяснява жената. На 2 март при поредната атака наблизо се оказал приятелят й Карамарков. Той подгонил децата, но те побягнали, псувайки.

„Малко по-късно във фризьорския салон влязоха двама униформени и цивилен. Без да се представят, те се нахвърлиха грубо срещу мен със заплахи: „Ще те спукаме от Икономическа полиция и проверки. Ще видиш какво ще ти се случи", оплаква се фризьорката. Според нея цивилният я ударил силно по лявата страна. Когато тя заплашила, че ще ги съди, другите

двама отвърнали: „Нищо не сме видели".

Тя и приятелят й решават да пуснат жалба. Пред входа на Първо РУ се засичат с полицая Красимир Петков, баща на едно от децата. „Той и няколко други се нахвърлиха върху мен, събориха ме на земята и започнаха да ме ритат", твърди Карамарков. От медицинското става ясно, че той е с кръвонасядания по лицето и устните, охлузвания по коляното.

По заповед на шефа на ОД на МВР Милен Димитров комисия извършва проверка. В края на март тя заключава, че на старши полицай Красимир Петков трябва да бъде наложено дисциплинарно наказание.

От полицията обаче обясняват друго - полицай Петков е подал сигнал на 112, че мъж заплашва с оръжие деца, сред които и синът му. Затова във фризьорския салон на Георгиева отива екип. Какво се е случило там, знаят само присъстващите. При съотношение 1 към 3 жената няма шанс да докаже, че е ударена. Според полицаите тя е отказала да съдейства.

Охранителна камера във фоайето на управлението е запечатала един удар, нанесен от старши полицаи Петков на Карамарков. Пред сградата камери няма.

„Не може да сме доволни от този резултат, не са разкрити всички факти и обстоятелства, най-вече относно побоя пред Първо РУ. С очите си видях в какво състояние е, то не е било причинено от един човек", казва Тодор Тодоров, адвокат на Карамарков.

Освен вътрешна проверка по случая е образувано и досъдебно производство. „Това са съвсем различни процедури, производството при нас все още не е приключило.

След като се съберат всички доказателства, наблюдаващият прокурор ще прецени дали има данни за извършване на престъпление", казва Георги Чинев, зам.-шеф на районната прокуратура в Бургас.

Досъдебното производство трябва да изясни и дали Карамарков е размахвал пистолет срещу децата. Той притежава газово оръжие. „Лично им отворих касата, с месеци не съм го вадил", казва бившият военен.

Текст под снимка: Георги Карамарков (вдясно) заедно с адвоката си Тодор Тодоров


В Русия кметът ще търси туроператори от сферата на здравния туризъм | | 08.04.2013 03:23 | Знаме | стр. 5 |

Кметът Лебанов ще посети Република Башкортостан. Поканата към велинградския кмет Лебанов идва от президента на републиката Рустем Хамитов. Според официално прессъобщение на община Велинград, визитата на кмета ще е свързана с побратимяването на Велинград с индустриалния град Стерлитамаг. Предвидена е още и

среща на Лебанов с посланика на България в Руската федерация г-н Бойко Коцев. В Москва кметът на общината Иван Лебанов ще се срещне и с руски туроператори, работещи в областта на здравния туризъм.

Руската република се намира в района на Приуралието и според данни от офицалната й статистика, 27% от нейното население са волжки

и дунавски българи. Общото население на страната е малко над 4 милиона души, а столицата й е град Уфа. Миналата пролет там са били проведени Дни на България, последвани от заявка за побратимаване на градове от руската страна с такива в България. През януари подобно сътрудничество е било обсъждано с град Белоградчик.


Читалищни секретари слушат лекция за самоубийствата | | 08.04.2013 03:23 | Знаме | стр. 3 |

„Читалищата - съпричастни към проблемите на психичното здраве на насе-лението„ е темата на семинара, в който ще участват днес, 8 април, читалищните секретари от областта. Лекцията, която ще чуят е „Самоубийството като проблем на психичното здраве ,,. Специалисти от Регионалната здравна инспекция ще представят тенденциите по отношение на суицидното поведение (състояние, при което,човек се само-наранява) - статистика и специфика за региона. Ще посочат белезите за разпознаване на деструктивното саморазрушително поведение в семейството и обществото. А също и коя е адекватната намеса за предотвратяването му.

На обучението ще стане ясно кой и как може да помага в подобни ситуации, къде е мястото на специалистите и каква е ролята на широката здравно-културна просветителска дейност за предотвратяване на проблема.

Поводът за семинара е Международният ден на здравето - 7 април. Организатор на срещата е РЕКИЦ „Читалища,., а домакин е читалище „Христо Ботев-1897,, в областния град.

Целта на обучението е да провокира провеждането на читалищни инициативи за информиране на хората и за повишаване на психично-здравната им култура.


ДПС регистрира листа с кандидати от всички етноси и религии | | 08.04.2013 03:23 | Знаме | стр. 1; 5 | Юмер Хамза

18 са кандидатите за народни представители 8 листата на Движението за права и свободи за 13 МИР -Пазарджик. Придружавани от областния лидер на движението Юмер Хамза, в петък Делян Пеевски и Искра Михайлова - Копаро-8а регистрираха листата на ДПС 8 Районната избирателна комисия.

Водач на листата е 33-годишният Делян Пеевски, народен представител от 41-то Народно събрание и бивш заместник-министър на бедствията и авариите. На второ място е колежката му от парламента Искра Михайлова - Копарова. И двамата бяха избрани в миналия парламент с листата на ДПС от 13-и многомандател избирателен район. Тя бе председателка на парламентарната комисия по околната среда и водите 8 41-то Народно събрание, освен това е и бивша заместник-мимистърка на регионалното развитие и благоустройството. На трето място в листата е Сергей Кичиков, главен счетоводител във фирма „Амос„ - Драгиново, на четвърто е икономистът от Пещера Самир Коджаали.

На пето и шесто място се нареждат здравните медиатори на община Септември - Сабире Рамадан и 24-годишният Искро Бейков от Пазарджик. 23-годишната Адриана Парова от Дорково е седма, а инж. Ифет Триградлиева от Нова махала, системен администратор на община Батак, е осма. Деветото място е за бившия заместник-кмет и председател на Общинския съвет във Велинград Мустафа Джамбаз.

Четири са дамите от първо до девето място. Деветима са младежите под 30 години, като най-младият кандидат за народен представител е на 22 години. В листата на движението са включени представители на всички общини от Пазарджишка област, представители на различни етноси и религии.

Текст под снимка: Водачът на листата на ДПС Делян Пеевски регистрира листата на движението в РИК, придружен от областния лидер на партията


30 деца без Исус проверени за тения | | 08.04.2013 03:22 | Новинар Юг | стр. 2 |

Родителите на починалото от кучешка тения 5-годишен Стефан - Велика и Смил-ко Руменови, отказаха да се изследват безплатно за коварното паразитно заболяване. Пробите ще бъдат платени от партия ГЕРБ, която организира изследванията. Братчето на починалото дете - Исус (12 г.) също бе пред кабинета на личния лекар д-р Жоро Богданов, но майката и бащата не му позволиха да се изследва. Родителите продължават да твърдят, че детето им не е умряло от заболяване. Според тяхната версия Стефан е паднал в тоалетната на детската градина, глътнал си е езика и се е задушил, без персоналът да го види.

деца от селото се подложиха на кръвни и серологични изследвания за ехинококоза (кучешка тения). Смята се, че в селото има заразено куче или група четириноги. Резултатите ще бъдат готови след седмица.

Детската градина остава затворена до 25 април.


БСП без чалга по време на изборите | | 08.04.2013 03:22 | Новинар Юг | стр. 2 | Милен Вълчев

Коалиция за България се надява да вкара поне трима депутати от региона в следващия парламент. Това заяви в петък при регистрацията на листата водачът Драгомир Стойнев. Той е роден през 1976 година, в разпуснатия наскоро парламент беше шеф на социалната комисия. Преди 4 г. влезе в НС от София.

Стойнев подчерта, че БСП ще води позитивна, скромна и честна кампания. Червените няма да харчат пари за концерти и певци. "В тази криза, вместо на

някой попфолк изпълнител, по-добре да дадем хонарара на социален дом или на бедни хора да си купят лекарства ", заяви Смиляна Нитова. Известната адвокатка е под №3 в листата на БСП за Хасковския многомандатен район. Втори в листата е бившия кмет на

Ивайловград и областен лидер Стефан Танев. На четвърта позиция е димитровградчанката Жара Пенева. Според Драгомир Стойнев Коалиция за България със сигурност ще спечели изборите и ще управлява.


Собственичката на кашене "Кинг глобена с 1200 лв. заради клиенти, заловени да душат | | 08.04.2013 03:18 | Струма | стр. 2 |

Собственичката на кафене "Кинг" в благоевградския квартал "Орлова чука" Свободка Крумова ще трябва да плати 1200 лв. глоба за тютюнопушене. Нарушението е установено от служители в дирекция "Здравен контрол" при РЗИ, които пристигнали на проверка още в 8.30 часа сутринта. Здравните инспектори заварили 5-има клиенти да пушат, които използвали за пепелници чинийките от чашите, и това ставало в присъствието на

бармана. На място е съставен констативен протокол, а след 2 месеца управителката на ЕТ "Силтрон - Свободка Крумова" получила наказателно постановление от директора на РЗИ - Благоевград д-р Огнян Чилев, който й определил глоба от 1200 лв. по Закона за здравето. Търговката обжалвала в съда с аргумента, че нарушението не е установено по несъмнен начин. Тя била направила всичко необходимо, за да бъде спазена

забраната - поставила обозначителни табели в заведението и не е предоставила на клиентите пепелници, затова отговорност за нарушаването на забраната за тютюнопушене трябва да се търси от клиентите. По делото са разпитани здравните инспектори, които потвърдили, че в затвореното помещение е имало пушачи въпреки забранителните табели и инструктажа на персонала, т.е. в заведението са създадени условия за нару-

шаване на законовата забрана за тютюнопушене.

Съдия Калина Иванова счита, че отговорността за нарушаването на забраната да се пуши в закрито обществено пространство се носи както от пушачите, така и от търговеца, който го е допуснал. Съдия Иванова не намира основание за промяна на наказанието и го потвърждава. Последната дума има Административен съд.

ТИНА ГЕОРГИЕВА


Д-р Илко Семерджиев регистрира 11-членна листа на ДСБ-БЦФ за депутати в Пиринско | Д-р Илко Семерджиев регистрира листата за депутати на ДСБ-БДф в Благоевград | 08.04.2013 03:18 | Струма | стр. 2 | БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Дясната коалиция ДСБ-БДф регистрира листата си за народни представители в РИК -Благоевград. Водач на 11-членната листа е д-р Илко Семерджиев от ДСБ, втори е председателят на партията в Благоевград - бизнесменът Калоян Ханджийски, трети - инж.

Стоян Стоянов, председател на БДФ в Благоевград. На четвърто място е студентът по медицина Денис Палов от гражданската квота, след него се нареждат лидери на ДСБ от Разлог, Гоце Делчев, Симитли, Кресна и Благоевград.

В листата доминират медиците, което е силен знак, че обществото ни е болно в буквален и преносен смисъл и се нуждаем от лечители. Кандидати за депутати са д-р Радко Тумбев и д-р Елена Аврамова, председатели на ДСБ в Разлог и Гоце Делчев, както и д-р Виктория КаракостоваНешева, която е в партийното ръководство в Благоевград. Нашата цел е саниране на икономическата, социалната и политическата криза и намиране на бързи решения за преодоляване на безработицата, особено на младежката. Моят личен акцент в предизборната кампания ще бъде здравеопазването, което трябва да стане достъпно за всеки български гражданин, който коректно си плаща здравните осигуровки, заяви д-р Илко Семерджиев. Той е бил заместник-министър на здравеопазването в три правителства, учредител на БЛС и два мандата негов заместник-председател, създател на НЗОК и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, а в момента е почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Свързани:

Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconТуристическа агенция мондел травел
По маршрут: велико търново – габрово софия – любляна – мюнхен – страсбург – париж – замъците по лоара – лион верона – загреб софия...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconБезплатни прегледи в Кърджали | | 19. 02. 2013 03: 16 | Твоят ден (Стара Загора, Хасково, Кърджали) | стр. 1 |

Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconНово отделение за рехабилитация в Свети Влас допълва лечение с уникален въздух и гледка към морето | | 17. 04. 2013 02: 50 | Твоят ден, Благоевград, Кюстендил, Перник | стр. 1 |

Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconМинистерство на правосъдието списък
Закона за съдебната власт, при окръжните и административните съдилища във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе към Апелативен...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconМинистерство на правосъдието списък
Закона за съдебната власт, при окръжните и административните съдилища във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе към Апелативен...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconНова година 2013
Хотел „Търново” е разположен в деловият център на гр. Велико Търново, до парк „Марно поле”, в непосредствена близост до всички административни...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconОбласт велико търново
Списък на пунктовете и отговорните лица за изкупуване на охлюви на териториите на Област Велико Търново и Област Габрово за 2012...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconПравни аспекти на националната сиурност в рамките на ес в контеста на казуса срещу българските медици в либия
Нву „ВасилЛевски” – Велико. Търново, 5000 Велико Търново, ул.”Българя”Nº76, е- mail: Cherwena
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconПо маршрут: Кърджали-Шипка-Габрово-Велико Търново-Плевен-Троян-Карлово-Сопот-Пловдив-Кърджали
Ръгване сутринта от Кърджали с луксозен автобус. Спиране в гр. Шипка и посещение на Храм-паметник „Рождество Христово”. Отпътуване...
Съседи скочиха срещу сеч на дървета | | 08. 04. 2013 03: 25 | Твоят ден, Велико Търново, Габрово | стр. 3 | Ирена николова iconОферта за двудневна екскурзия до: Казанлък-Тракийска гробница,Шипка,Габрово-Етър,Велико Търново-Арбанаси
Ден: Тръгване сутринта от с луксозен автобус 3*, телевизор
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом