В управителния съвет на насгб
ИмеВ управителния съвет на насгб
страница1/3
Дата на преобразуване21.04.2013
Размер396.23 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.zvuk-i-svetlina.eu/broeve2012/RTF/br08_2012.rtf
  1   2   3
Звук и светлина


бр. 8, 2012 г.


Месечно списание на Националната асоциация на сляпо-глухите в България,

основано през месец юни, 2003 г.


Редактор: Снежанка Кирчева

Графичен дизайн и предпечат: Илия Кърджанов

Художествено оформление: Катя Парапанова, инж. Иван Колев

Коректор: Деян Славов


Адрес на редакцията:

4018, Пловдив, пощенска кутия 29,

тел.и факс: 032-65-36-02, тел. 032-62-52-87

eл. поща: zvukisvetlina@gmail.com

Скайп: zvukisvetlina.sg

Интернет-страница:

http://www.zvuk-i-svetlina.eu

Интернет-страница на НАСГБ: http://www.nasgb.org

Адрес за посещения: Пловдив, ул. "Весела " 30, НАСГБ


Съдържание


Приоритети

В Управителния съвет на НАСГБ 4


Делници и празници

В ТО Варна: Достойно представяне на лятна сцена „Раковина” 5

В ТО–Шумен: Празник в парка „Кьошковeте” 6

Дует „Настроение" – Димка и Кирил Дамянови 7

В ТО–Бургас: Незабравимо преживяване в Шипково 7


Историята помни

Клеопатра – царица на Египет 9


Щрихи от родината

Изгубените български градове 11


Силуети

Хаджи Ненчо Палавеев 13


Любопитно

Наградите Дарвин 14


За конкурса 17

Здраве

Цветовете на храните влияят на здравето 19

Масло от маточина лекува гъбички и екземи 19

Как се лекува кокоши трън? 20

Млечните продукти 21


Искам да съм хубава

Доматите поддържат кожата млада 22

Картофите срещу косопада 22

Коприва срещу косопад и пърхот 22


Полезни съвети

Съхраняване на подправки в свежо състояние 23

Как да забавим стареенето? 23


Усмивки 24

Занимателна страничка

Логически задачи 25

Отговор на криминалната загадка от миналия брой 25

Приоритети

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАСГБ
На 25.06.2012 г. в гр. Пловдив се проведе заседание на Управителния съвет (УС) на Националната асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ).

Бе приет отчета на председателя на НАСГБ за дейността на асоциацията за периода след Общото годишно отчетно събрание на НАСГБ за 2011 г., проведено на 26.04.2012 г.

УС взе решения за предоставяне на помощно-технически средства, индивидуални отливки и батерии за слухови апарати на нуждаещи се членове.

Бяха обсъдени проверките от страна на Агенция за социално подпомагане (АСП) в териториалните организации на НАСГБ по националното представителство на асоциацията. Бе констатирано с удовлетворение, че във всяка териториална организация служителите на АСП са се свързали с председателя и сътрудника, които са им предоставили пълен списък на сляпо-глухите членове, а някои от тях са били посетени и по домовете.

След приключилите проверки, Министерски съвет на Република България с решение № 616 от 18.07.2012 г. поднови статута на НАСГБ като национално представителна организация за срок от 3 години.

Живка Огнянова


ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ


В ТО-Варна


ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛЯТНА СЦЕНА „РАКОВИНА”

На 17.07.2012 г. фолклорна формация „Цвете шарено” и вокална група „Детелини” от едни и същи изпълнители участвахме в програмата на лятна сцена „Раковина”. Поканата получихме от Дирекция “Духовно развитие и култура” към Община Варна. Изнесохме два концерта от 7 народни и 9 стари градски песни. Въпреки многото мероприятия, които имахме през месеците юни и юли: честване на 2-ри юни – деня на Ботев; основаването на съставите и ТО на НАСГБ-Варна в гр. Обзор; екскурзията до гр. София и времето за подготовка на тези два концерта беше много кратко, но въпреки това се представихме достойно.

Председателят на ТО на НАСГБ-Варна Станчо Добрев представи фолклорна формация „Цвете шарено” с кратка биография. Няма по-емоционални, по-съдържателни, наситени с толкова богата душевност и красота на чувствата, от нашите народни песни. Като ги пеем от сърце и с много любов, ние ги съхраняваме в народната памет и съзнание, обогатяваме народното ни творчество, предаваме ги на поколенията. Песента няма възраст, сезони и граници. Тя създава радост и щастие на хората. Първият поздрав беше за нашите съграждани – „Цъфнало е цвете шарено”. Втората песен – „Ах, къде е моето първо либе”, посветихме на всички гости на черноморската ни столица. Дует от Ганка Параскевова и Станчо Добрев зарадваха публиката с „Повдигни си малка моме чемберчето”. След което отново се включи формацията „Цвете шарено” с песента „Мари Доне, беля Доне”. Народните песни „Снощи вечер край порти” и „Петър, Румяна думаше” отново отправихме към всички присъстващи. А последната народна песен „На сърце ми стар мерак лежи”, изпяхме за нашите приятели, фенове и колеги, дошли да ни уважат с присъствието си. Младостта отминава, годините отлитат, но мерака и желанието остават до края на човешкия живот. По време на 15-минутната пауза двамата музиканти Станислав Парушев и Тошо Кирилов свириха народна музика, а посетителите извиха дълги игриви хора.

Преди програмата си вокална група „Детелини” отново бе представена от председателя Станчо Добрев, който накратко разказа за създаването й и нейните успехи. Първият музикален поздрав отново беше за варненци – „Една е моята родина” – песен за България, която възпяваме в песните, благославяме в мислите си. Следващата песен изпяхме задължително за Варна и морето:

Гдето да ида по света”


Познавам градове големи и красиви,

с модерни сгради, скулптори, неон,

но с моята Варна те са несравними,

с морето черно, с франгенския фар.


Величествена, слънчева, зелена,

от векове красиш този бряг.

Царице в черноморската вселена,

вълните те целуват в своя бяг.

О, Варна моя, чайка белокрила.


След песента, посветена на морската ни столица прозвуча дует – Ганка Параскевова и Станчо Добрев с изпълнението „Жива е в мене още песента”. Тошо Кирилов се представи солово с “Мъжки сълзи”, а вокалната група изпя „Години минаха”. Отново соловото представяне на Станчо Добрев зарадва слушателите с песента „Докато сме млади”. Следващата песен – „Няма нищо по-чудесно, по-прекрасно в света” посветихме на всички любители и почитатели на градската песен. Включи се с изпълнение и дует - Ганка Параскевова и Тошо Кирилов с „Покани ме ти на среща”.

Последната песен – „Ние бяхме млади и красиви”, беше поздрав отново за всички наши приятели, фенове и колеги и хората в златната възраст и тези, които обичат старите градски песни. Животът без музика, поезия и песен е пустош, без радост, веселие и щастие. Нека да пеем, нека да живеем, докато се чувстваме млади. Участниците в концерта: Станчо Добрев, художествен ръководител Ганка Параскевова, Динко Костадинов, Ваньо Биячев, Цветанка Николова, Елиза Кочева и музикален съпровод: на клавира Станислав Парушев, на акордеон Тошо Кирилов, пожелаха на всички здраве, дълголетие и дано да се срещаме още дълго време тук на лятна сцена „Раковина”. Изказваме благодарност на Дирекция “Духовно развитие и култура” към Община Варна от мое име, от името на целия колектив за това, че всяка година проявяват изключително внимание към нас и ни включват в лятната програма.

Благодарим Ви мили хора!

Ганка Параскевова


* * * *

В ТО–Шумен


ПРАЗНИК В ПАРКА „КЬОШКОВEТЕ”


На 10.07.2012 г. членовете на ТО на НАСГБ-Шумен отбелязаха денят на сляпо-глухия гражданин на Република България в парк „Кьошковете”.

В ранния предиобед се събрахме в парка близо до зоокъта. Времето беше много горещо, но вековните дървета и студената чешмяна вода създаваха хладния уют и настроение. Някои по-бавно подвижни членове не бяха идвали от много години в парка и се радваха на всичко, което можеха да видят и почувстват от сърце. Сътрудничката припомни по-важните моменти от живота на тотално сляпо-глухата американка Хелън Келър и прочете малки откъси от книгата „Историята на моя живот”, като предварително им постави задача да слушат много внимателно, за да се включат повече членове във викторината, която щеше да се проведе след това. Разгледаха се брой 5 и 6 на списание „Звук и светлина”. Прочетоха се различни статии, здравни съвети, любопитни факти и някои по-интересни кулинарни рецепти. Проведе се викторина за Хелън Келър. Почти всички се включиха и отговориха на 20-те зададени въпроси. Отговорилите получиха напълно заслужено малки награди.

Послушахме народни и стари градски песни от радиото на председателя, тропнахме хора и ръченици, като създадохме оживление и настроение не само на нас, но и на хората около нас. Почерпихме се и се разделихме, в очакване на следващата среща.

Върбина Станкова


* * * *


ДУЕТ „НАСТРОЕНИЕ" – ДИМКА И КИРИЛ ДАМЯНОВИ


Дует „Настроение" от гр. Пловдив е създаден през 2007 г. Той е семеен дует от прекрасната, лъчезарна и находчива двойка – Димка Дамянова и Кирил Дамянов. Първата му официална изява е на 10 октомври в Пловдив през същата година. През почти четири годишната си история е участвал в повече от 20 фестивала в Пловдив, Варна, Поморие, Враца, Перник, Сопот, Хасково и много други. Изпълнява песни от всички възможни жанрове. Освен на фестивали досега е вземал участие в коледни и новогодишни концерти, празнични програми по случай национални и общински тържества. Досега е спечелил осем златни и четири сребърни медала, четири първи места и два призови плакета. Мотото на дуета е: Ние пеем с удоволствие, за вашето добро настроение.


Извадка от книгата “Магията на Пловдив”


* * *

В ТО–Бургас

НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ В ШИПКОВО


Група почиващи от ТО на НАСГБ и ТСО от Бургас посетихме прекрасния курорт Шипково, разположен на 750 м. надморска височина в подножието на връх Васильов. Освен невероятния планински въздух, неоценим принос за пълния релакс в почивната станция допринесе за пореден път и екипът с управител – Велизар Хинков и винаги отзивчивата и мила Светла Пенева. Незабравими ще останат разходките из открития МОЛ по брега, чудни и ползотворни мигове и часове прекарани в приказки на откритата кафе-тераса. Курорта предлага разнообразни процедури във високопланинския плаж край двата басейна и преходи до с. Шипково. Развлечения ще намерите за всеки вкус и всяка компания, затова препоръчваме на всички съсъдбеници ако имат възможност да посетят комплекса Шипково.

Всяка вечер за настроението на почиващите и гостите на курорта се грижеха талантливите музиканти с увредено зрение: Христо Чираджийски от РСО – Бургас, Костадин Витов и Георги Иванов от Нова Загора, диджеят Стефан Мерев от Бургас. Накрая галавечерята бе поверена на професионалния диджей Стефан от оркестър “Свежест”, който с разнообразна музика разтуптя сърцата на стари, на млади и на още по-млади. Мнозина не искаха да си тръгват, завладяни и омагьосани от природата и прекрасните преживявания, но автобусът на “Мбус”, като завършек потегли обратно през Троян, прохода Шипка, розовата долина и Тракия към морето. Така, както всяко хубаво нещо има край и нашата чудна почивка свърши, за да започне с нова сила подготовката за следващите мероприятия.

Ваня Костова

ИСТОРИЯТА ПОМНИ

КЛЕОПАТРА – ЦАРИЦА НА ЕГИПЕТ

12 юли 69 г. пр.н.е. - 12 август 30 г. пр.н.е., Александрия, Египет.

Тя е последната управлявала представителка на Птолемеите – династия, произлизаща от Птолемей 1 Сотер, който е един от военачалниците на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей 12 Авлет, а майка й вероятно е била негова наложница с възможен местен египетски произход. Името "Клеопатра" е с гръцки произход и означава "Бащина слава"; пълното й име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава "Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си".

Днес тя е може би най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Клеопатра всъщност никога не е била едноличен владетел на Египет, тя само е деляла управлението на страната със своя баща, брат и син. Важното е обаче, че техните титли са били само етикетни, а всъщност тя е управлявала с всички права и е била достоен владетел на Египет. Клеопатра 7 Филопатор е от гръцки произход и родена на 12 юли в Александрия, Египет. Още от малка се проявила, като изключително умна. Била добра математичка, говорела 9 езика и имала добър търговски нюх. Тя била любимка на баща си и сестрите й завиждали. Тя била най-голямото дете на Птолемей, тъй като двете й по-големи сестри починали, след като случайно или не, колесницата им за лов се блъснала. Имала и по-малка сестра на име Арсиноя. В началото за кратко време Клеопатра управлявала с баща си, но това поражда завист у Арсиноя и затова тя сипва отрова в чашата с вино на баща си. Това бил краят на Птолемей 12. През 48 г. пр.н.е. съветниците на Птолемей 13, предвождани от евнуха Потин, отстранили Клеопатра от власт и я прокудили от Египет. Сестра й Арсиноя била в основата на прокуждането. По-късно Птолемей сам застрашил властта си, намесвайки се в делата на Римската република. Когато Помпей пристигнал в Александрия да търси убежище от Юлий Цезар, Птолемей го убил, за да направи добро впечатление на Цезар. Цезар е толкова възмутен от това предателство, че превзема египетската столица и играе ролята на арбитър в спора между Клеопатра и Птолемей за трона. (Трябва да се отбележи, че Помпей Велики е женен за дъщерята на Цезар, починала при раждането на сина им). След кратка война Птолемей 13 е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра, за да управлява заедно с Птолемей 14. През зимата на 48 – 47 г. пр.н.е. Цезар остава в Египет и Клеопатра става негова любовница, укрепвайки по този начин политическите си позиции. Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей 15 Цезар (с прякор Цезарион, малкият Цезар). Въпреки това Цезар отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племенника си Октавиан. Клеопатра и Цезарион посещават Рим между 46 г. пр.н.е. и 44 г. пр.н.е. и са там когато Цезар е убит от предатели, начело със сина му и законната му съпруга. През 42 г. пр.н.е., Марк Антоний, един от триумвирите, управляващи Рим след смъртта на Цезар, призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристига много пищно, обсипана със златни накити, а роклята била прозрачна и така очаровала Марк Антоний, че той решил да прекара зимата с нея в Александрия. Четири години по-късно, през 37 г. пр.н.е., Антоний посещава отново Александрия на път за сражението му с партите.

Той подновява връзката си с Клеопатра и от този момент Александрия става негов дом. Той можел да се ожени за Клеопатра по Египетските правила (такава алинея имало в документа, въпреки че по това време вече е бил женен за Октавия, сестра на другия от триумвирата – Октавиан). Съществуват доста недоказани, но известни истории за Клеопатра. Една от тях е, че тя се обзаложила с Антоний, че може да похарчи десет милиона сестерции за една вечеря. Той приел облога, а на следващата вечер Клеопатра наредила да им донесат купа с много силен оцет. Свалила безценната си перлена обица, пуснала я в оцета, изчакала да се разтвори и изпила оцета до дъното. Поведението на Марк Антоний било окачествявано като скандално и възмутително от римляните и Октавиан убедил Сената да започне война срещу Египет. През 31 г. пр.н.е. двете войски се срещнали в морска битка до бреговете на Акциум. Клеопатра също участвала със своя армада, но виждайки как слабо оборудваните кораби на Антоний губят от римските, тя побягнала. Антоний напуснал битката и я последвал. След битката при Акциум, Октавиан завладява Египет. Когато приближил Александрия, към него се присъединили и войските на Антоний. Марк Антоний починал от тежките рани, получени по време на боя. Когато римските войски навлизат в египетската столица, Клеопатра се самоубива със "Свещената Кобра" – нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Според легендите, Слънцето я защитава чрез кобрата и ухапването й за смъртните е фатално, но за божествата е дар. Това се е случило на 12 август 30 г. пр.н.е. През около 20 г. пр.н.е срещу Клеопатра бива вдигнато въстание, което завършва с брутално убийство. Тази случка се разиграла пред един от хангарите, където се държали запасите от жито на египетския народ. Поради опасността от бунт в държавата в тези тежки времена Октавиан пленява непълнолетния фараон. Опасявайки се, че „прекалено много Цезари“ биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава некръвният му брат да бъде убит. Според една легенда (използвана често в киното) Цезарион е бил ескортиран в Индия, за да може след войната да бъде върнат обратно в Египет и да си върне властта и следователно да бъде коронован за цар. Според традиционната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на държавата от 30 г. пр.н.е. Той се възприема като фараон и наследник на Цезарион. Често се твърди, че Клеопатра се е самоубила с т.н. "Асп" (означава отрови от различни змии), но учените са на мнение, че тя бива убита от своите подчинени. С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език през тяхното 300-та годишно властване над тази страна.

Звук и светлина


ЩРИХИ ОТ РОДИНАТА

  1   2   3

Свързани:

В управителния съвет на насгб iconОрган на националната асоциация на сляпо-глухите в българия
В управителния съвет на насгб
В управителния съвет на насгб iconПриятели от близо и далеч Пресконференция 9 Делници и празници
На 05 април 2013 г от 11 ч в гр. Пловдив се проведе заседание на Управителния съвет (УС) на Национална асоциация на сляпо-глухите...
В управителния съвет на насгб iconОрган на националната асоциация на сляпо-глухите в българия
...
В управителния съвет на насгб iconПротокол от заседанието на управителният съвет
Присъстват всички членове на Управителния съвет. Налице е необходимия кворум за приемане ва рашения на Управителния съвет
В управителния съвет на насгб iconРедовнообщосъбрани е отче т на управителния съвет за
Провеждането на Общото събрание на нсбс съвпада с изтичането на мандата на Управителния съвет, поради което с настоящия доклад Управителният...
В управителния съвет на насгб iconГодишен консолидиран доклад за дейността
Приет с решение на управителния съвет, съгласно протокол от събрание на управителния съвет от 17. 04. 2009 Г
В управителния съвет на насгб iconДоклад за дейността
Приет с решение на управителния съвет, съгласно протокол от събрание на управителния съвет от 23. 03. 2009 Г
В управителния съвет на насгб iconДо членовете на управителния съвет на напоо уважаеми членове на управителния съвет
Приложено, изпращам Ви дневния ред на заседанието на Управителния съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение,...
В управителния съвет на насгб iconЗаседание на Управителния съвет на "асоциация на здравните мениджъри в българия"
На 08 август 2002 г в гр. Варна се проведе заседание на Управителния съвет на “асоциация на здравните мениджъри в българия” Присъстваха...
В управителния съвет на насгб icon1982 г. През 1984 г е приет за член на управителния съвет на Швейцарското училище за археология в Гърция, а от 1990 г е в управителния съвет на Швейцарския

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом