Моето мислено пътуване из Африка
ИмеМоето мислено пътуване из Африка
Дата на преобразуване20.04.2013
Размер95.57 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bgm8.bg/data/uploads/referats/3941/bc5e5e00ba5cff9902556503277667fd.doc
Моето мислено пътуване из Африка


Африка заема около 1/5 от сушата на Земята, което я поставя на 2-ро място по големина след Азия. На този континент има най-много държави, като повечето от тях стават независими едва след 1950 г. Африка се дели географски на северна и южна от голямата пустиня Сахара. Народите на север са предимно араби и бербери, докато на юг живеят основно африкански негри. Като цяло Африка е дом на 800 различни езикови групи, включително хора с европейски и азиатски произход.

Всеки мечтае да обиколи света, да посети много държави, да види забележителностите на света, но не всеки има тази възможност. Аз мечтая да посетя някои държави от Африка, които ме привлякоха със своите забележителности и красива природа. Първата държава от маршрута ми е Египет. Държавата е известна с египетските пирамиди. Следващата държава, част от маршрута ми, е Судан, известен с това, че е най-голямата държава в Африка. Последната спирка от моят маршрут е Танзания. Тя е популярна с резервата Серенгети. Друга известна забележителност в Танзания е планината Килиманджаро, която е най-високата планина в Африка. Според мен тези държави са най-подходящи за моят маршрут, защото те имат интересни забележителности и заслужават да бъдат посетени от всеки.

Аз започнах моето пътуване с красивата и интересна държава Египет. Площта и е 997 759 кв. км. Населението на Египет 64 000 000 души. Столицата е Кайро. Официалните езици са арабски и френски.Основата промишленост са нефт, памук, текстил. Паричната единица е лира.

Релефът на Египет е доста интересен. Голяма част от страната (96%) е заета от пустинни плата – Либийска, Нубийска и Арабска пустиня.

Климатът на Египет е пустинен и той се характеризира с топъл сезон от май до юни и студен от ноември до март. Крайните температури по време на двата сезона зависят от преобладаващите северни ветрове. В крайбрежните региони средните годишни температури варират от 37°С до 14°С. Големи температурни инверсии се проявяват в пустинята – инверсии от 46°С през дневните часове до 6°С през нощните. През зимният сезон температурите често спадат и до 0°С. Най-влажните части са покрай брега на Средиземно море, където средните годишни валежи са около 200 мм. Намалявайки стремително на юг, Кайро получава средно 26 мм годишно, а и в много пустинни райони може да вали един или два пъти годишно. Единстветата плодородна площ и обработваема площ е по поречието на р. Нил и някои оазиси.

На територията на Египет се намира един от най-известинте водни басейни и това е река Нил. Нил е река в северната част на Африка, дълга 6671 км, което я прави най-дългата река в света. От изворите си до вливането си в Средиземно море Нил и двата му главни притока, Бели Нил и Сини Нил, преминават държавите Уганда, Судан, Етиопия и Египет. По поречието на Нил има многобройни водопади, езера, разливи. В модерни времена е построен Асуанският язовир и нивото на водата може да се контролира от хората. Значителна част от водния си дебит (от 400–500м³ в сек. до 15 000 м³ в сек.) реката губи от изпарения по време на преминаването си през източните части на пустинята Сахара.Животът на цели поколения от хилядолетия насам е зависим от тази река. По долината и делтата на Нил се развива цивилизацията, оставила след себе си една велика култура. И днес почти целия живот на съвременен Египет е подвластен на капризите на великата река.

В Египет срещнах различни растения и животни. Едно от тези растения бе памукът. Той е най-ценната влакнодайна култура, от която се използва почти цялата част на плода (кутийката). Стъблата могат да се преработват и да служат като енергиен източник. Използването на памукови влакна непрекъснато нараства, въпреки увеличеното производство на изкуствени тъкани. Причината за това е в особеното им качество – регулира топлината на тялото, не предизвиква алергии. Най-качественото влакно от памук се получава в Египет, където са и най-благоприятните климатични условия за добиване на високи добиви, оптимална дължина на влакното, съчетана с фин строеж.

Друго растение, което видях, бе захарната тръстика. Тя е многостеблено растение от сем. Житни. Меласата от захарна тръстика се използва за производство на ром, влакнестите стъбла — за хартия, биогориво като биоетанол или храна за животни.

Единственото животно, което видях, бе камилата. Камилата е верен помощник на човека. Способността да пренася тежки товари е забележителна. Камилата е основен доставчик на месо, мляко и вълна. Вълната на камилата е значително по-здрава от овчата. На камилата никога не бива да се вика – това е основно правило.

Хората, които живеят в Египет, се наричат араби. Те са от семитски произход, говорят на много диалекти на арабски език и населяват държави в Северна Африка.

Забележителностите, които се намират в Египет, са много, но аз имах възможност да посетя само една от тях. Единствената забележителност, която имах възможност да посетя, бяха Египетските пирамиди. Египетските пирамиди са най-известните постройки на земята и първото от седемте чудеса на света. Те са и най-древните пирамиди открити до днес. Величествените гробници на фараоните от четвъртата династия - Хеопс и Хефрен - са създадени преди около 5 хиляди години и нито времето, нито хората са могли да направят нещо с тях. Смята се, че създателя на египетските пирамиди е Имхотеп. Той е бил съвременник на Джосер - основателят на третата династия ( 3 хиляди год. пр.Хр.). Джосер, още приживе, започнал да си строи гробница - солидна мастаба, която донякъде се е запазила. Не е известно как са се пресекли пътищата на Имхотеп и фараона. Но след срещата им Джосер изоставя вече построената си гробница и започва да строи първата истинска, изобретена от Имхотеп пирамида. Пирамидата изглежда така: върху традиционна мастаба, с невиждани по-рано размери, е поставена втора, по-малка. И така до шест намаляващи се мастаби. Това е начинът по който се строяли стъпаловидните пирамиди. Храмовите комплекси около пирамидите също са измислени от Имхотеп. Египетските пирамиди не са с еднаква форма. Най-древната им разновидност са стъпаловидните пирамиди - към които се числи и пирамидата на Джосер. Има една необикновена стъпловидна пирамида край Дашур. Стените и образуват чупка. Смята се, че първоначално строителите и са имали намерение да я направят по-висока, но по-късно са се отказали и я завършили по-бързо. Така се получила силно изразената чупка във формата и. Другият вид, който е и най-често срещаната форма на пирамидите в Египет е правилната четиристранна пирамида с квадратна основа. Херодот, който е живял две хиляди години след като е построена Хеопсовата пирамида, пише, че тази пирамида е построена за 20 години, а в строителството и били заети постоянно сто хиляди души, които се подменяли на всеки три месеца. Херодот още пише: "Та когато Хеопс станал цар, той докарал страната до мизерия във всяко отношение. Най-напред затворил всички храмове и така египтяните нямали възможност да правят жертвоприношения. После принудил всички да работят за него. На едни заповядал да влачат каменни блокове от каменоломната в Арабските планини чак до Нил, на други - да разтоварват пренесените на салове през реката каменни блокове и да ги превозват чак до Либийските планини."

Следващата спирка от моя маршрут, беше държавата Судан. Аз стигнах до нея по река Нил. Площта на държавата е 2 508 813 кв. км. Населението на страната е около 28 900 000 души. Столицата на Судан е Хартум. Официалният език е арабски. Основната промишленост в страната е памук, сусам и овцевъдство. Паричната единица е судански динар.

Релефът в страната е предимно равнинен - планини на юг и на североизток ; северната част е пустиня. На територията на Судан се намира най-голямата пустиня в света – Сахара. Сахара е най-голямата пустиня на нашата планета. Тя заема голяма част от Северна Африка между Атлантическия океан на запад и Червено море на изток по едно протежение от около 5 000 км, като обхваща близо 9 000 000 кв. км.
Сахара се намира в зоната на сухите пасати на Северното полукълбо. На това се дължи беднотата на нейните валежи и малката относителна влажност на въздуха й. Почти винаги небето над пустинята е безоблачно, но то рядко бива прозрачно синьо, поради наситеността на въздуха с фин пустинен прах. През деня пясъците и скалите се нагряват до 70 градуса (50 градуса на сянка), а вечер въздухът се охлажда много бързо. Резките колебания на температурата през денонощието водят до бързо и нееднакво разширяване и свиване на различните части на скалните маси, от което те се рушат. Понякога нощем това е съпроводено с големи трясъци, подобни на гръмотевици. През деня често духа вятър, който носи пясък и пустинен прах. Не са рядкост и пясъчните бури - хамсин и самум. Нощите почти винаги са съвсем тихи. Фауната на Сахара е доста бедна - около 65 вида бозайници, 90 вида птици и много насекоми. Животните са приспособени за съществуване при малко вода. Това са предимно антилопи, газели, зайци, щрауси и др. В планинските части живеят муфлони, гепарди, лисици-фенек, а в Южна Сахара се срещат и лъвове. От птиците трябва да се споменат лястовичките, гълъбите и чучулигите.| Има също и различни влечуги.В Сахара се срещат много видове насекоми, главно мухи и скакалци. Пустинните животни задоволяват нуждите си от вода, като я извличат от храната по биохимичен начин.

Климатът в Судан е тропически, пустинен - на север и екваториален, мусонен на юг. Средни месечни температури - януари 15 - 20 градуса Сº, юли 30 - 35 градуса Сº. Валежи - на север под 200 мм, на юг - 500 - 1400 мм. Територията на Судан принадлежи към басайна на река Нил, пресичащ страната от юг на север. Тук протичат реките Бахр ел Джебел с притоците си - Собат, Бели и Сини Нил, Атбара и др. Растителността от север на юг - от тропическа пустинна, през полупустинна до високотревна саванна, а в крайния юг и изток, и по долините на реките - тропически гори.

Тук протичат реките Бахр ел Джебел с притоците си - Собат, Бели и Сини Нил, Атбара и др.

Видях само едно животно - това беше гепарда. Гепардът е животно от семейство Котки. Гепардът разчита на бързината си, за да улови жертвата. При лов той не се крие зад прикритие. Освен това ловува денем, докато повечето видове от семейство Котки предпочитат тъмнината на нощта. Нападаните от него животни най-често са газела на Грант и Томпсонова газела, антилопите (импала, грисбок, ориби), брадавичесто прасе, някои птици като дропла. Той поваля с един удар на лапата жертвата си и я убива, като я захапва за врата. При преследването развива много висока скорост и за завиване използва ноктите на задните си крака като бутони, забивайки ги в земята. Когато се храни, гепардът не поставя плячката между лапите си или под тях, а стои малко оттеглен като домашна котка.

Растения в Судан за мое съжаление не видях.

Етнически състав се състои от различни видове племена и народи - судански араби - 41.9 %, беджа - 6.4 %, шари-нилска група - 35.7 % (от тях динка - 32.3 %, нубийци - 22.7 %, нуер - 13.8 %), бари - 6.9 % и други - 24.3 %), фур - 2.1 %, занде - 2.7 %, други - 1.3 %. Извън страната живеят около 1.5 млн. бежанци от Южен Судан. Най-високите хора са Суданските негри със среден ръст при мъжете 185 см, а при жените 178 см.

Последната държава, която посетих бе Танзания. Площта и е 945 087 кв. км. Броя на населението е 31 300 000 души. Столицата е Додома. Официалните езици са суахили и английски. Основните промишлености са кафе и памук. Паричната единица е танзанийски шилинг.

На територията на държавата се намира планината Килиманджаро. Килиманджаро (от 1902 до 1918 Кайзер-Вилхелм-Спитце) е името на планински масив с вулканичен произход, който се намира в североизточна Танзания. Най-високата точка на планината е връх Ухуру (Кибо), който се намира на 5895 м надморска височина. Това прави Килиманджаро най-високата планина на континента Африка. Планинският масив е образуван от три слели се изгаснали вулканични кратера — Кибо (5895 м), Мавензи (5356 м) и Шира (4006 м). Планината е изградена предимно от трахибазалтни и фонолитни скали. За Килиманджаро средното количество на годишните валежи е около 1000 мм. Растителността е етажирана като видът на растенията се променя с изкачване във височина. В най-ниските части растат екваториални гори. След това се намират гори, характерни за влажните тропици. След тях са разположени растителни видове, характерни за саваните. В най-високите части на планината има обширни ливади. Снежната граница на планината е разположена между 5300 м и 5700 м. По билото на планината има ледници, които покриват територия с площ над 11 кв. км. Планината и местността около нея са природен резерват, обитаван от изключително многообразие от животински и растителни видове поради коренно различните условия в отделните височинни нива на тази природна забележителност.

Климатът на Танзания е екваториално-мусонен. Има два сезона — сух и дъждовен. Средните месечни температури са от 12-15 градуса Сº. В планините има височинна климатична зоналност. Валежи - от 500-750 до 1000-1500 мм. Главни реки - Пангани, Руфиджи, Рувума, вливащи се в Индийския океан. Към територията на страната частично принадлежат езерата Виктория, Танганайка, Няса (Малави) и изцяло безотточните езера Руква, Натрон, Еяси. Растителност - за запад и юг - сухи листопадни редки гори. В централните и североизточните райони - сухи високотревни савани. По склоновете на планините - влажни вечнозелени гори.

В Танзания се намира и езерото Виктория. Езерото Виктория е най-голямото езеро с площ 69 500 кв. км. Намира се на територията на три държави – Танзания, Уганда и Кения. Езерото е най-голямото в Източноафриканската планинска земя. Тъй като е сравнително плитко за размера си (най-голяма дълбочина 84 м, средна 40 м), езерото Виктория е седмо по размер в света сладководно езеро по обем - то съдържа около 2 750 куб. км вода. Езерото е извор на най-дългото разклонение на река Нил - Белия Нил - и събира водите си от район с площ 184 000 кв. км. Водите се използват за риболов и електроенергия.

Единственото растение, което видях беше кокосовата палма. Кокосовата палма е растение от семейство Палмови. Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия. Обичайно расте в близост до тропични плажове, но се среща и на 1000 м надморска височина. На височина достига около 30 м, листата ѝ са перести с дължина от 4 до 6 м. Старите листа опадват като оставят ствола оголен и гладък. Плодът на кокосовата палма е кокосовият орех. Най-много се култивира в Югоизточна Азия, но има обширни плантации и в карибския район, по-специално на Ямайка и Юкатан в Мексико.

За съжаление животни в Танзания не видях.

Етническия състав е доста интересен. В Танзания има над 120 народности - група нигер-конго (38 народа) - 94.0 % (от тях немвези - 22.5 %, суахили - 9.9 %, хехе - 7.3 %, маконде - 6.3 %, хайя - 6.3 %, други 47.7 %), масаи - 1.0 %, луо - 0.9 %, ираку - 1.8 %, индо-пакистанци - 0.6 %, араби - 0.6 %, други - 1.1 %.

Една доста хубава и интересна забележителност е резервата Серенгети. Национален парк Серенгети е името на голям национален парк в Танзания, Африка. Основан през 1940. Площ 1,295 млн. ha. През 1959 от "Серенгети" е отделен резерватът "Нгоронгоро" (площ около 800 000 ha). Тревисти и храстови савани.„Петте големи“ животни в парка, наречени по този начин от ловци, дошли на сафари преди няколко десетилетия, са лъвовете, леопардите, слоновете, носорозите, както и специален вид биволи . В парка живеят още хиени, гепарди, зебри, грабливи птици и много други. Проходът Олдувай, в който са открити много от най-древните останки и артефакти на хоминида, е свързан с екосистемата на Серенгети. Национален парк Серенгети е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Широките простори на Танзания очароват натуралистите, историците и писателите от векове. Най-голямата атракция на Серенгети си остава ежегодната миграция на дивите зверове и на зебрите.

Това беше едно страхотно пътуване, което никога няма да забравя. Радвам се, че посетих много красиви и интересни места. С най-голямо удоволствие бих ги посетила отново, и отново... Със своите забележителности Африка остава един от най-интересните континенти на Земята привличайки хиляди туристи от цял свят.

Свързани:

Моето мислено пътуване из Африка iconРазбира се, че темата е безбрежен океан и моето пътуване ще бъде сложно и опасно, а и защото океанът не е само воден, но е и въздушен. А и всичко ще бъде не
На скептичния читател предлагам веднага да се откаже от пътешествие в непознатото, а на добронамерено настроения пожелавам съвместно...
Моето мислено пътуване из Африка iconМоето пътуване до холандия
Пътувам на екскурзия до амстердам. Групата е от цяла България. Интереси най – различни
Моето мислено пътуване из Африка iconКомисия на европейските общности
Африка ще достигне по брой на населението Индия или Китай, нарастваща мобилност в Африка и между Африка и ес – всички те близко свързани...
Моето мислено пътуване из Африка iconBroj-48-2 породи пчели в африка
Едно е вярно в досегашните изследвания за породите пчели в Африка, а то е, че има два района с явно различни породи пчели в африканския...
Моето мислено пътуване из Африка iconМоето пътуване започна в началото на една пролетна ваканция
Пътя бе дълъг около 550 километра и затова станахме по тъмно,за да пристигнем навреме. Като цяло пътуването протече без особено запомнящи...
Моето мислено пътуване из Африка iconКарлос кастанеда пътуване към икстлан
Събитията, които се случиха през този и през следващите дни, обаче бяха от голямо значение за мен. Същия ден моето чиракуване приключи....
Моето мислено пътуване из Африка iconМоето прекарване в амстердам – холандската (северната) венеция
...
Моето мислено пътуване из Африка iconПриключения из африка географска приказка
Това е описание на пътешествието на Катя и Явор из Африка, пълният текст на която можете да намерите в сп. Одисей
Моето мислено пътуване из Африка iconТема «Африка. Внутренние воды»
Экваториальная Африка, побережье Гвинейского залива, побережье Средиземного моря
Моето мислено пътуване из Африка iconУрок квн
Цель урока: повторение, закрепление и обобщение темы «Африка» Оборудование: карта Африки, на доске контур материка Африка, магнитная...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом