В. "Дневен труд" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър
ИмеВ. "Дневен труд" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър
страница1/4
Дата на преобразуване07.04.2013
Размер448.9 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_03_02_2012.doc
  1   2   3   4

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


03.02.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Плащат лечение на 50 000 болни | 03.02.2012 02:12 | Труд | стр. 8

Здравният министър д-р Стефан Константинов е одобрил промяна в Наредба №38, която ще позволи здравната каса да плаща лечението на пациентите с болестта на Алцхаймер.

До момента те вадеха от джоба си месечно между 30 и 200 лв., защото нито една институция не покриваше терапията им. Заболяването, което бавно и прогресивно унищожава мозъчните клетки, е застигнало 50 000 българи, заяви проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог и директор на столичната Александровска болница. Той припомни, че с колегите му се борят за важната промяна от далечната 2000 г., но досега никоя власт не им обръщала внимание. А поправката ще гарантира лечение и на българите с мозъчно-съдова болест , както и на тези на границата между алцхаймер и паркинсон, защото приемат едни и същи медикаменти.

България бе една от трите държави в ЕС освен Малта и Литва, които не покриваха терапията на пациентите с алцхаймер.


в. "24 ЧАСА"


Помагат ли компреси при болки в гърлото? | 03.02.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 20

специалист по уши, нос и гърло

Компресите са лечебен метод от доантибиотичната ера. При наличието на толкова съвременни средства имат ли място при болно гърло. Първото, което следва да се уточни, е какво трябва да се разбира под понятието болно гърло -възпаление, рак или друг вид промени.

Ракът отпада, защото компрес при такова заболяване е несериозно. При друг вид промени става дума за смущения в носното дишане. Когато носът е хронично запушен от крива носна преграда, хипертрофия на носна лигавица или носни полипи, човек спи с отворена уста, гърлото пресъхва и се появяват болки. В тези случаи също е безсмислено да се правят компреси. При високо

кръвно налягане, диабет, шийна остеохондроза (шипове), възпаление на щитовидната жлеза и др. също може да има дискомфорт в гърлото и компресът не помага.

Така стигаме до класическите показания за използване на компреси при болно гърло. Става дума за остри възпалителни заболявания -остър фарингит (зачервено гърло с най-чест причинител вируси) и гнойни ангини или абсцеси около сливицата, които се причиняват от бактерии. Тези заболявания имат определен цикъл на развитие и само подходящ антибиотик може да го промени. Останалите средства (компреси, други лекарства, хомеопатия) могат да направят заболяването по-поносимо, но не променят цикъла на развитие.

И тъй, като става дума за компреси, как точно се правят и какво действие имат. Обикновено се използва компрес със затоплящ ефект, наречен огряващ. Намокря се парче памук, напръсква се леко със спирт или ракия и добре се изцежда. Поставя се в областта на шията на тънък слой, но вече не е мокър, а само овлажнен. Върху него се слага найлон или медицинска мушама и най-външно се увива с шалче. Болният спи с този компрес, който затопля шията, респективно гърлото. Топлината облекчава болките при преглъщане и улеснява оформянето на гнойната колекция, което е силно болезнено. След като тя се оформи налепите отпадат и следва оздравяване. Когато са липсвали антибиотици, компресът е бил необходимо помощно средство, но днес не е така. Сега почти не се прилага. Понякога пациенти споделят „болеше ме гърлото и с един компрес се излекувах" или „изпих едно хапче антибиотик и ми мина". Бъдете сигурни, че тези хора нито са имали болно гърло, нито са се излекували с един компрес или едно хапче.


Може ли дете да пипне от другарче импетиго? | 03.02.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 20

Импетиго е бактериална инфекция на кожата. Обикновено се предизвиква от златист стафилокок, но в развитието му може да се намесят и други бактерии.

Най-често се развива при деца и може да бъде заразно, като предаването от дете на дете е сравнително лесно. Инфектирането става на местата на микротравми на кожата.

При възрастните може да се наблюдава вторично импетигинизиране, т.е. импетиго, развиващо се върху вече съществуващ кожен обрив с нарушена повърхност на епидермиса и последващо поселяване на микроорганизмите. При импетиго върху кожата се развиват малки пръснати повърхностни наранявания, покрити със златистожълти корички. Възможно е да се наблюдават и мехурчета, изпълнени с жълтеникава течност, които се разкъсват лесно и на тяхно място остават повърхностни наранявания.

Диагнозата се поставя клинично, но е възможно да се наложи и микробиологично изследване в случай на резистентност при лечение , за да се изберат по-подходящи медикаменти.

Лечението на заболяването се осъществява с локални и системни антибиотици, придружено с мерки за ограничаване на разпространението между другите членове на семейството или децата в детските градини. Ръцете трябва да се дезинфекцират често с подходящо средство.


Трябва ли дъщеричката ми да носи ортопедични гащи при вече отпаднало съмнение за луксация? | 03.02.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 21

специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София

Отговаря на въпроса на Яна Христова

Вродената дисплазия и луксация на тазобедрената става е най-честата вродена аномалия на опорно-двигателния апарат.

По-често се засяга женският пол, като заболяването е предимно едностранно, по-рядко двустранно. Основен предразполагащ фактор е хиперлакситетът на съединителната тъкан (ставна свръхеластичност), който е по-изразен при момичетата. При наличието на този фактор причините за луксацията са механични (лостови) напрежения в областта на ставата, които я изкълчват. Те могат да се проявят: по време на вътреутробното развитие (седалищно предлежание, многоплодна бременност и др.); по време на родовия процес (теглене на плода за долните крайници); в следродовия период (неправилно отглеждане на новороденото - повиване с изправени долни крайници и пр.). Последното е с най-голямо значение. Повиването на детето с

прибрани крачета,

за да са прави,

особено ако е момиче, е абсолютна заблуда и грешка.

Тази позиция може да доведе до изкълчване на тазобедрените стави. Правилното е от самото раждане децата да се обличат в ритайки и краката им да са свободни. Между краката се поставя дебела пелена или памперс. Съвременните памперси са така конструирани, че държат краката максимално раздалечени -позиция, която благоприятства наместването на главата на бедрената кост в ацетабулума. Заболяването се среща при около 1/100 от децата. Клиничните симптоми са насочващи, но не и категорични за диагнозата. Раннното установяване е от огромно значение, тъй като има зависимост между

ранното започване на лечение и пълното клинично оздравяване. Желателно е в първите десет дни след раждането на детето неговите тазобедрени стави да бъдат прегледани от детски ортопед или педиатър. Рискови са: децата с обременена фамилна анамнеза, включително свръхеластичност на ставите на родителите, от женски пол, първородено дете, седалищно предлежание. цезарово сечение поради седалищно предлежание, олигохидрамнион (оскъдни околоплодни води), многоплодна бременност, външна ротация (завъртване) на крайника, скъсяване на засегнатия долен крайник, разлика в бедрените и глутеалните гънки, както и в обема на пасивните движения на тазобедрените стави, наличие на други вродени аномалии. Новородено, което притежава един или повече от посочените фактори, попада в рискова група.

Ултразвуковата диагностика

дава възможност за най-ранно откриване на дисплазията на тазобедрените стави и провеждане на адекватно за възрастта лечение . Рисковите деца трябва да се изследват задължително от ортопед възможно най-рано след раждането, включително и ехографски (с ултразвук) - след раждане, на 3-ата и 6-ата седмица, на 3-ия и 6-ия месец. При категорично отхвърляне на диагнозата луксация (дисплазия) на тазобедрените стави носенето на специални ортопедични гащи не е необходимо. При потвърждаването й или дори само при съмнение е за предпочитане тяхното носене в продължение на 12-15 седмици. По този начин се поддържа физиологичната разкрачена ("жабешка") поза на тазобедрените стави, с което в повечето случаи се решава проблемът.


Грипът - класика, усложненията - менингити | 03.02.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 18

Да го лекуваш с антибиотик е все едно да пиеш студена вода

Тазгодишният грип е възможно най-класическият вариант - и като време, и като проявление, твърди д-р Ангел Кунчев, епидемиолог в Министерството на здравеопазването . Няма изненади във времето на епидемията - края на януари -началото на февруари. Щамовете пък са отдавна обявените от Световната здравна организация AH3N2 - Пърт, и AHINI-Калифорния, популярен като свински грип .

За разлика отминалата зима, когато свинският вариант доминираше, сега в 95 % от случаите са Пърт. Затова и "аудиторията" му е стандартната за болестта -

засяга главно възрастните и най-малките деца до 5-6 г.

Неслучайно в Монтана, която бе една от първите превзети области, най-напред се опразниха детските градини, не толкова училищата, коментира д-р Кунчев.

Няма начин грипът да бъде объркан с друг респираторен вирус. Безпорните симптоми са силно главоболие, рязка отпадналост, болки в мускулите и ставите, висока температура. При размножаването си грипният вирус отделя токсини, които така "блокират" организма, че човек няма сили да стане от леглото, а още по-малко да отиде на работа или на училище.

Обикновените респираторни вируси обикновено започват с хрема, кашлица и кихане.

По време на епидемия вероятността да пипнете грип , а не друг вирус е над 90%, категорични са специалистите.

Особена разлика в протичането на болестта между малките деца и възрастните няма. Хлапетата обаче по-бързо вдигат температура, което изисква светкавична реакция, за да не се стигне до дехидратация и гърчове. От възрастните по-заплашени са тези, които имат сърдечносъдови, белодробни хронични заболявания или диабет.

Грипът като по-сериозно заболяване често дава усложнения -бронхити, пневмонии, вирусни или бактериални инфекции. Тази година инфлуенцата прераства опасно в неврологични заболявания - тежки менингити, енцефалити, оток на мозъка. Засега все още са малко пациентите с усложнения, каза д-р Кунчев.

Както всички инфекции, така и грипът може да отключи диабет при деца, предразположени към диагнозата, предупреждава епидемиологът. Антителата срещу вирусите били сходни с клетките, разрушаващи панкреаса, а инсулиновата секреция намалявала до нула.

Каквито и усложнения да има обаче, ситуацията няма да достигне драматизма на миналата година, когато свинският грип предизвикваше светкавично дихателна недостатъчност, и то при здрави хора в активна възраст, а бременни и хора с наднормено тегло стигнаха до кома и дори до смърт.

Единствените препарати с доказан ефект върху актуалния грипен вирус са т.нар. инхибитори на невраминидазата (оселтамивир - тамифлу и реленца). М-2 блокерите (римантадин) са развили резистентност и не действат по никакъв начин на сегашния грип . Всякакви внушения, че някои от антивирусните препарати не действат, са безпочвени - данните от Европейския център за контрол на заболяванията са категорични, че 100% от регистрираните щамове са чувствителни на двата антивирусни препарата, заяви д-р Кунчев. Важно е да се вземат още при първите симптоми на болестта. През първия и втория ден почти автоматично го спират. След третия вече действат по-слабо.

В страни като Великобритания, Франция, Холандия е много популярна

профилактичната употреба на антивирусните препарати

Масово хората започват да ги вземат още в началто на епидемията в по-малки дози. При нас такава практика няма, те не са евтини и не можем да стимулираме превантивната им покупка, каза епидемиологът. Но за рисковите групи, както и за хората, които имат контакт с болен, това е добър вариант, смята д-р Кунчев. И напомня, че антибиотиците, които все още са любимо средство за презастраховка на много джипита , въобще не действат на грипния вирус. Ефектът е същият, все едно пиеш студена во-

да или чаша сок от ябълка, твърди специалистът. Това е напълно излишно, ако няма доказана бактериална инфекция. Антибиотикът не е безобиден медикамент , най-малкото дисбалансира стомашночревната флора и след това трябва тя да се възстанови. Във Великобритания, Германия и други европейски страни дори при мъчително 10-дневно протичане на грипа не се изписват антибиотици, ако няма доказана бактериална инфекция. Широко популярните прахчета, хапчета, чайчета на основата на парацетамол с витамин С също погрешно се възприемат като панацея, казва д-р Кунчев. Те може да свалят температурата, да

помогнат срещу главоболието, но всъщност това са мерки срещу симптомите, не срещу причинителя на болестта.

Ударната доза витамин С, както и микроелементи като селен, манган също не ликвидирали грипния вирус, а само укрепвали имунитета и тонуса. Отнасяло се и за хомеопатичните средства и нашумелите напоследък имуномодулатори. Човек може да си внуши всичко и на тази основа може дори да се почувства излекуван, ние обаче като епидемиолози сме длъжни да обявим само това, за което има безспорно научно доказателство, каза д-р Кунчев. Според него

здрав човек, който не пуши, спортува и яде здравословно, сам може да пребори болестта

Режимът по време на лечение е изключително важен. Задължително е болният да си остане вкъщи, да бъде изолиран в самостоятелна стая, която често да се проветрява.

Носенето на хирургическа маска е излишно, тъй като тя се навлажнява лесно и става особено пропусклива за вирусите, обясни д-р Кунчев. Помагат само по-класните модели с клапа, която извежда влажния въздух при издишване.

Много важно е човек да се пази старателно след заболяването, защото имунитетът отслабва и рискът от повторна зараза е изключително голям.

Важна е пълноценната храна - не само по време и след болестта, а и през цялата зима. Имунитетът се изгражда от белтъчините и затова е добре да се наблегне на месото, млякото, яйцата. Захарта и полуфабрикатите имат точно обратния ефект. Затова изключете бонбони, бисквити, газирани напитки, чипс от сезонното меню.

Единственото сигурно превантивно средство срещу грипа са ваксините, категоричен е д-р Кунчев. Неслучайно ЕК препоръчвала това като мярка за 75 % от възрастните над 65 г. У нас обаче все още това било решение за 1-2% от населението. Хората очаквали това да ги спаси от всички възможни заболявания и когато очакванията им не се сбъднели, се отказвали. Спирали ги и цените. Затова здравното министерство обмисляло част от цената да бъде поета от здравата каса по подобие на ваксината срещу рака на шийката на матката.


На ред е опасната кръстоска от човешки, свински и птичи щам | 03.02.2012 02:11 | 24 Часа | стр. 18

Има голяма вероятност през следващия сезон да циркулира кръстоската между човешки, свински и птичи грип , предупреди д-р Кунчев. Вече имало няколко съобщения от САЩ за наличие на щам, който комбинира патологичните ефекти на свинския грип с по-бързото предаване от човек на човек, което е ключово за епидемичния потенциал на заразата.

Това не е изненадващо, защото грипният вирус се променя много бързо и да се каже вирус мутант звучи страшно, но всъщност всички нови щамове са мутирали стари и

носят в себе си няколко генетични материала", обясни специалистът.

Изолираният в САЩ комбиниран щам не можел да повлияе върху сегашния сезон. Колкото и да е агресивен, не можел да обиколи целия свят за една седмица.

Окончателната дума ще имат специалистите от Световната здравна организация, които през март-април трябва да обявят какво очакват, за да се съобразят с препоръките им и производителители на ваксини . По принцип случаи като тази година, когато щамовете от предходната се повториха, са рядкост.

  1   2   3   4

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8
Това заяви вчера пред бнт здравният министър д-р Стефан Константинов. Той добави, че Комисията за защита на конкуренцията ще провери...
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4
Така коментира пред „Труд вчера бившата директорка на дома за медико-социални грижи в Плевен д-р Иржина Костова. Тя работила там...
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
Ако бъде одобрен, до края на т г могат да се обявят и процедурите за избор на строител, който трябва да приключи работите до 1 г....
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" с резерва за пенсии не се пълнят дупки | 15. 02. 2012 02: 09 | Труд | стр. 18
Ниска раждаемост, емиграция предимно на млади хора в бъдеще все по-малко работещи ще трябва да плащат пенсиите на все повече пенсионери....
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Генчо Начев министър? | 09. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 4
Генчо Начев, директор на столичната университетска болница „Св. Екатерина", от вчера се спряга за нов здравен министър. Завъртя се...
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Бандит без маска ограби „Токуда" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10
Апаш ограби част от дневния оборот на столичната частна болница „Токуда" малко преди 20 ч в понеделник. Първоначално се появи информацията,...
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" Първи сме в Европа по рак на матката | 10. 04. 2012 03: 08 | Труд | стр. 23
Според последните данни на Световната здравна организация за 2008-2009 г у нас тежката диагноза се поставя при 27,5 българки на всеки...
В. \"Дневен труд\" Плащат лечение на 50 000 болни | 03. 02. 2012 02: 12 | Труд | стр. 8 Здравният министър iconВ. "Дневен труд" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27
Росица Янакиева. Субсидията била планирана, защото болницата ще лекува пациенти от Перник. Парите ще помогнат на хората да плащат...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом