17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията
Име17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията
страница1/8
Дата на преобразуване05.04.2013
Размер0.79 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.namrb.org/doc13/press/News_17.01.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8
17.01.2013


НСОРБ


Кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на ТЗ „БОП” – Пазарджик върху администрацията

17 януари 2013 | 13:36 | Агенция "Фокус"

Септември. Върху работата на администрацията в община Септември се упражнява безпрецедентен натиск от страна на ТЗ „БОП” – Пазарджик, каза на пресконференция кметът на общината Петър Бошев, предаде репортер на радио „Фокус” – Пазарджик. По този повод е изпратено писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателя на Националното сдружение на общините Тодор Попов и областния управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов. Според кмета на община Септември са иззети част от оригинали на документи от общината, компютрите на адвокатите на общината, а също и компютърът с деловодната система. Многократно са викани на разпит служителки от администрацията, което им пречело да работят нормално, и те били стресирани. При разпитите им винаги ставало дума за плащания, които общината дължи към една от строителните фирми в областта. За това има заведено дело, и става дума за търговски спор. Не разбирам какво общо има ТЗ БОП – Пазарджик със случая, попита Петър Бошев. В същото време стана ясно, че действията на служителите на ТЗ „БОП”-Пазарджик са по образувано досъдебно производство за отклоняване на европейски средства и са извършени след разпореждане на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Кметът на общината Петър Бошев е направил възражение до Окръжния прокурор на Пазарджик по отношение на законосъобразността в действията на ТЗ „БОП”, като го уведомява, че спорните въпроси, касаещи финансовите взаимоотношения между община Септември и строителната фирма, са обект на съдебно-правен спор. На въпрос на журналисти към кмета Петър Бошев дали причината за проверките е свързана връзка на директора на ТЗ „БОП” в Пазарджик Георги Грозданов и управителя на строителната фирма Марин Рачев, кметът не даде категоричен отговор.

/Ваня НИКОЛОВА


Контролният съвет на НСОРБ заседава в Антоново

dariknews.bg|17 януари 2013 13:53 | Борислав Курдов |

Днес в Антоново заседава Контролният съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Отчет за дейността на Контролния съвет през изминалата 2012 г. изнесе председателят Танер Али, който е и кмет на Антоново.

„Програмата за дейността на Сдружението е изпълнена в същинската си част. Има известни пропуски, заради забавяне на голям проект", каза Танер Али. Той представи и данни за събираемостта на членския внос от общините. Стана ясно, че 75 на сто от тях са изплатили задълженията си. „Проблем остават тези, които имат дългогодишни дългове", допълни Али. По време на заседанието, бяха набелязани мерки за повишаване събираемостта на тези вноски.

Изпълнението на бюджета на Националното сдружение за 2012 г. , както и рамката на проектобюджета за тази година представи изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова. Изнесена бе и информация за приключили и текущи проекти.

Заседанието се проведе в Антоново по повод празника на града и отбелязването на Деня на религиозната толерантост.


Антоновден и Международния ден на религиозната толерантност отбелязаха в Антоново

dariknews.bg|17 януари 2013 14:26 | Борислав Курдов |

За десети път днес в Антоново отбелязаха празника на града и Международния ден на религиозната толерантност. Събитието събра десетки гости от региона и цялата страна. Сред официалните гости бяха Главиницкия епископ Йоан - викарий на варненския и великопреславски митрополит, заместник-главният мюфтия ведат Ахмед, изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, кметове и председатели на ОС от региона. По този повод общината бе домакин на заседание на Контролния съвет на НСОРБ.

„Да продължим диалога между различните религиозни общности, взаимно да зачитаме своите граждански права - това е смисълът на празника", каза в приветственото си слово кметът на града Танер Али. Празничната програма продължи с концерт на трио „Тенорите" и местни самодейни състави в читалище „Хр. Ботев - 1921". Християнски и мюсюлмански духовни лица отслужиха молебен за здраве и благополучие на жителите на общината. Даден бе и курбан, като месото от двете жертвени животни ще бъде дарено на детските градини в общината.

Празничният ден уважи и генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов. Той пожела на присъстващите „да коват своя просперитет заедно, а духовните лица да им помагат".


Заместник-кметът на Свиленград сред лекторите на НСОРБ за Бюджет-2013

dariknews.bg |17 януари 2013 16:46 | Дарик Хасково |

Заместник-кметът на Община Свиленград Мария Костадинова бе сред лекторите, обучавали представители на общините от Южна България как се подготвя общински бюджет за 2013 година. Форумът бе организиран в София от Националното сдружение на общините. В продължение на два дни ръководители на администрациите и на общинските съвети от цяла Южна България се запознаха с макрорамката и националните приоритети на бюджет 2013 г., със средносрочното планиране на паричните потоци – приходи, разходи и тяхното балансиране, основните етапи и изисквания на публичното обсъждане на общинския бюджет и други. Чрез мултимедийна презентация Костадинова разгледа темата за взаимодействието между администрацията и общинските съветници в бюджетната процедура, както и възможностите за ползване на финансов ресурс за изпълнявани и бъдещи проекти. Зам.-кметът на Свиленград за втора година е част от обучаващия екип на сдружението по тези теми. Сред останалите лектори са зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Към Общинско предприятие „Социален патронаж” в София се създава Звено за услуги в домашна среда „Помощ в дома”

17 януари 2013 | 10:38 | Агенция "Фокус"

София. Към Общинско предприятие „Социален патронаж” се създава Звено за предоставяне на услуги в домашна среда „Помощ в дома” с дейност наемане на безработни лица в трудоспособна възраст за обгрижване на лица с трайни увреждания и възрастни хора с намалени възможности за самообслужване. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Звеното ще предоставя по иновативен начин три типа почасови услуги в домашна среда- за лична помощ, за социална подкрепа и за помощ при комунално-битови дейности на: 1. Лица с различни видове трайни увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и/или невъзможност сами да организират ежедневието си.; 2. Възрастни хора с ограничения и невъзможност сами да се обслужват на територията на Столична община.

Оценката на потребностите от социални услуги на нуждаещите се лица ще се извършва от Дирекциите Социално подпомагане по местоживеене на лицата, съгласно утвърдената от Агенцията за Социално подпомагане методика. Потребителите ще заплащат такса в размер от 0.17лв. до 0.50 лв. почасово в зависимост от дохода си.

Необходимите документи за кандидатстване на кандидати за ползване на услугите са:

Заявление – образец; Декларация за размера на дохода – образец; Документ за самоличност – за справка; ЕР на ТЕЛК – копие; Други актуални медицински документи удостоверяващи здравословното състояние на лицето/детето. ; Документ за представителство. ;

Социалните асистенти следва да са безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране,нямат ЕР на ТЕЛК и са регистрирани в бюрото по труда на територията на гр.София.


С родопска гайда и специалитети община Смолян ще бъде представена на туристическото изложение в Зул, Германия

17 януари 2013 | 12:55 | Агенция "Фокус"

Смолян. Заместник-кметът на Смолян Марин Захариев и представители от община Смолян заминават на посещение в побратимения град Зул, Германия. Поканата е за участие на общината в предстоящата туристическа борса, която ще се проведе на 19 и 20 януари, каза пред Радио „Фокус” – Смолян заместник-кметът на общината Марин Захариев. Германският град е осигурил безплатен щанд на община Смолян за представяне на борсата и пребиваване на смолянските участници по линията на побратимените градове. По думите на Захариев е важно да се спомене, че Зул се намира само на 10 км от един от най-известните зимни курорти в Германия за ски-бягане и биатлон Оберхоф. По време на изложението ще се представят и възможностите за спорт и туризъм и в курорта Пампорово, който е най-известната туристическа дестинация на община Смолян, каза Захариев. Смолянската делегация е подготвила винил, плакати, флаери, с които да се представят възможностите за туризъм в Родопите. На гостите на изложението в Германия ще се предоставят за дегустация родопско сирене и кашкавал, ще се раздават и дискове с родопска музика. Заедно с представителите на общината, за Зул пътува и известният гайдар Петър Янев. Заместник-кметът Захариев изрази надежда - с автентичния звук на родопската гайда да привлекат гостите на туристическото изложение и така община Смолян да се представи подобаващо пред германците. При посещението в побратимения град ще се проведе и официална среща с кмета на Зул, д-р Йенс Трибел, на която ще се обсъди темата за енергийната ефективност, както и други теми, свързани със сътрудничеството между побратимените градове, заключи Марин Захариев. /Нели ГЕРГЬОВСКА


В Благоевград ще подбират кандидати за доставка на хранителни продукти за детските и социалните заведения

17 януари 2013 | 15:46 | Агенция "Фокус"

Благоевград. В Благоевград ще се проведе процедура по договаряне с обявление за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Доставка на хранителни продукти, съгласно приложение №1 по обособени позиции за детските и социални заведения на територията на община Благоевград съгласно приложен списък-Приложение № 2. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Комисия, назначена от кмета на Община Благоевград ще разгледа постъпилите заявления за участие в процедурата и ще извърши предварителен подбор на кандидатите, след което ще извърши подбор на допуснатите кандидати за определяне на първите трима от тях, които ще бъдат поканени да представят оферти.

Критерият за оценка в настоящата поръчка е „икономически най-изгодна оферта”. Събитието ще се състои на 18 януари, петък, от 11.00 часа в зала 101 на общината.


Община Бургас ще участва в две международни туристически борси

17 януари 2013 | 16:53 | Агенция "Фокус"

Бургас. Готов е планът за участието на община Бургас в туристическите изложения преди активния летен сезон. Това каза за Радио „Фокус”-Бургас Силвия Несторова, началник отдел „Туризъм” в общината. Общината ще представи своя туристически продукт на две международни изложения в Германия и Русия. Бургас ще участва в националната борса в София, на която ще има и представители и на други страни както и в националните борси във Велико Търново и Бургас. Общината ще се представи с новата обновена визия на града, туристическите маршрути и обекти, както и с богатата си културна програма, която през последните години е един от основните фактори за привличане на наши и чужди гости в региона. „Община Бургас ще участва с щанда, който бе изработен миналата година с част от Морската градина. Тази година ще имаме допълнителни освежаващи елементи, като някои от тях ще бъдат акценти от града. В момента все още работим по визията на представянето. Като реклама ще заложим на модерната визия, която нашият град придоби през последните години за привличане на нови туристи, ще заложим и на културната програма. Един от акцентите е кандидатстването на община Бургас за европейска столица на културата, тъй като активно работим в тази посока и фокусът на повечето събития е свързан с тази тема”, каза Несторова. По време на представянията на Бургас ще бъде акцентирано и на новата туристическа дестинация – остров Света Анастасия. Това лято ще приключи ремонтът на мостика, а от там туристическо корабче на община Бургас ще откарва туристите до възкресения остров. „Надяваме се тази впечатляваща визия да докара повече туристи, което е и нашата цел. В тази насока работим заедно и с представителите на туризма, и с колегите от различните туристическите организации. На тези борси, особено международните, както в Русия и Германия, са световни изложения с изключително голямо участие на страни от цял свят и всеки един акцент, който успеем да добавим, е един плюс, защото има страни, които участват в с много големи щандове и силна програма и ние ще се стараем да бъдем конкурентно способни и да привлечем още бъдещи туристи”, каза Несторова. Ще бъде рекламиран и един от големите археологически обекти на територията на общината „Аква Калиде”. Независимо че проучванията там продължават и той все още не е действащ туристически обект интересът към него е голям както от приходящите туристи, така и от местните граждани, посочи Несторова. Първото представяне на община Бургас на туристическо изложение е на националната борса с международно участие в София, което ще се проведе от 14 до 16 февруари. /Катя НИКОЛОВА


2000 лева е таксата за Царска сватба на хълма „Царевец” във Велико Търново

17 януари 2013 | 18:33 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. 2000 лева е таксата за провеждане на ритуал „Царска сватба” на хълма „Царевец”. Това каза за Радио „Фокус”-Велико Търново Методи Петров, управител на Общинското дружество „Обредни дейности” във Велико Търново. При Царската сватба, която се провежда на хълма „Царевец”, длъжностното лице и младоженците са облечени със специални облекла и корони в средновековен стил. За такъв ритуал се заплаща на музея 1000 лева и на „Обредни дейности” също 1000 лева. През 2012 година няма промяна в цените на веселите ритуали във Велико Търново. Таксата за провеждане на сватбен ритуал в обект, стопанисван от Регионалния исторически музей, като хълма „Царевец”, Музей „Учредително събрание” и др., е 1000 лева. Тази сума е гласувана от Общински съвет – Велико Търново и влиза в сметката на музея. За ритуал на знаково за Велико Търново място на Общинското предприятие „Обредни дейности” се заплащат 360 лева. 120 лева е стойността на сватбения ритуал, който се провежда в Обредната зала. Двойно повече -240 лева, се заплаща за изнесен ритуал, а 360 лева – за сватба на Паметника „Асеневци”, в Музей „Учредително събрание” и на Площадката за наблюдение на Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. /Надежда КРЪСТЕВА


Обществено обсъждане на част от проекта за интегриран градски транспорт се проведе в Бургас

17 януари 2013 | 20:19 | Агенция "Фокус"

Бургас. Поредното обществено обсъждане на проекта за интегриран градски транспорт се проведе в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Този път тема на обсъждането бяха бързите автобусни линии, крайните страници и автобусните спирки по трасетата им, както и новата визия на автогара „Юг”, която се превръща в транспортен терминал, свързваш пътникопотока от града с автобусните линии към Северното и Южно Черноморие и който ще дава връзка с ж.п гарата и с бъдещата зона за обществен достъп с Морска гара на Бургаското пристанище. Визията за бързите автобусни линии, както и техните два маршрута представи инж. Тодор Тодоров, ръководител на екипа проектанти, избрани да изработят проекта. Инженер Тодоров представи накратко ползите на общината при реализирането на проекта. Той каза, че освен 67 нови и екологични автобуси, се въвежда приоритет на автобусното движение през светофарите кръстовища.

„Въвежда се нова оптимизирана автобусна маршрутна мрежа, централна автобусна спирка, електронна билетна система, информация за пътници в реално време по спирките, система за мониторинг и контрол на масовия обществен градски транспорт ”, посочи част от предимствата инж. Тодор Тодоров. Той допълни, че бързите автобусни линии ще са две. И двете ще имат начална спирка - станция в комплекс „Меден Рудник” като разделението им ще бъде на Многопрофилната болница с връзка към с комплекс „Изгрев , а другата с комплекс „Славейков”. Автобусите ще се движат на всеки три минути, а важна част от проекта са спирките по маршрута им, които общо в двете посоки са 40 на брой. Платформите по тези спирки ще са на нивото на автобусите и ще улесняват хората с увреждания, каза архитект Георги Тодоров, разработил тази част от проекта. Той допълни, че платформите ще са отопляеми, което ще предпазва от заледяване зимно време, ще са изработени от лека метална конструкция със заслон срещу вятър и дъжд и слънцезащитно закалено стъкло. На спирките ще има информационна система, в някои от тях ще са монтирани вендиг машини за билети и други удобства за пътниците. На големите станции са предвидени дори места за хора с увреждания, както за майки с малки деца и колички и тоалетни. Централната спирка на бързите автобусни линии ще е на ул. „Сан Стефано” между кръстовищата с улиците „Христо Ботев” и „Стефан Стамболов”. Тя ще дава връзката с пешеходната зона на града, с университетската зона и е в непосредствена близост до Транспортната къща, от където гражданите ще могат да си закупуват билети, карти за градския транспорт и за Синята зона. Проектът за автогара „Юг” предвижда да бъде обхванат пътникопотокът от бързите автобусни линии, хората които се предвижват от и за Южното и Северно Черноморие в посока Слънчев бряг и Созопол, да приеме и изпрати пътниците до ж.п гарата, както и да даде връзка с морската гара, като по този начин се обвърже със зоната за обществен достъп, която ще отвори града към морето. Зам.-кметът Атанаска Николова посочи, че това, което се обсъжда в момента, обхваща първата част на проекта за интегриран градски транспорт, която трябва да е факт до април 2014 година. Следващият етап ще е изграждането на буферните паркинги по крайните спирки, така че гражданите да не влизат в града с колите си и там е предвидено повече ново строителство, както и обновяване на автогара Запад. Тя ще даде връзката с междуселищния транспорт. По време на общественото обсъждане присъстващите питаха за удобствата на хора с увреждания. Имаше недоволни от това, че част от бързата автобусна линия ще минава през комплекс „Славейков”, но бе обяснено че при всеки проект и при транспорта се търси максимален ефект и той трябва да е по-близо и по-удобен за хората. Арх. Владимир Милков от Съюза на архитектите в Бургас посочи, че би искал проектантите да се срещнат с бургаските архитекти, за да проведат също обществено обсъждане на проекта, тъй като бургаските архитекти са по-добре запознати с градската среда и общия устройствен план на града и биха били полезни. Той допълни, че е необходимо да се представи цялостна обвръзаност на автобусните линии с останалите автобусни маршрути в града. Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт Руска Бояджиева отговори, че ще предвидят такова цялостно обсъждане на транспортната схема, което най вероятно ще стане следващият месец. Ще има и други обсъждания още повече, че цялостната транспортна схема трябва да мине на обсъждане и пред бургаските общински съветници, за да бъде одобрена и приета. /Катя НИКОЛОВА

  1   2   3   4   5   6   7   8

Свързани:

17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията iconКметът Тодор Попов, председател на нсорб: Колежката Фандъкова ни преписва, това е добре
Пазарджик. В петък общината ще бъде домакин на първото изнесено заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon10. 05. 2013 нсорб наложена е финансова санкция на община Ловеч по европроект, администрацията оспорва
Много добра събираемост на местните приходи за първите четири месеца на годината отчете вчера на пресконференция кметът на община...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon22. 02. 2013 нсорб кметът на Пазарджик фаворит за служебен премиер
Пазарджик продължава да е с много слаба икономика, висока безработица и ниски доходи. В същото време общината вероятно е с най-високи...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon18. 01. 2013 нсорб кметът на Враца получи престижно национално отличие
Европейския социален фонд и оп „Развитие на човешките ресурси". Сигурен съм, че и през настоящата година ще продължим успешно да...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon06. 02. 2013 нсорб кметът на Разлог в „Красива България
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев ще представлява Националното сдружение на общините в Република България в Управителния съвет...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon27. 02. 2013 нсорб кметът на Търговище ще участва в заседание на нсорб
Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Предстои и дебат, озаглавен „Общините и одитните органи...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията iconБългарски Лекарски Съюз
Ръководството на мбал смолян, упражнява безпрецедентен натиск върху членове на Лекарската колегия, като забранява да се сключат втори...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията icon29. 01. 2013 нсорб кметът на община Берковица Димитранка Каменова на заседание на Съвета на европейските общини и региони (сеор)
Кметът на община Берковица Димитранка Каменова на заседание на Съвета на европейските общини и региони (сеор)
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията iconЗа бюлетина Дейност на нсорб са намерени 11 материала
Топфинансистите на държавата се събират във вилно селище Елените по инициатива на Националното сдружение на общините в България,...
17. 01. 2013 нсорб кметът на община Септември се оплака от безпрецедентен натиск от страна на тз „боп – Пазарджик върху администрацията iconДо председателя на общински съвет пазарджик предложени е от Тодор Димитров Попов – Кмет на Община Пазарджик относно
Относно: актуализиране на Списъка на средищните училища на територията на Община Пазарджик, считано за учебната 2012/2013 година
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом