Част ІІ: Системата срещу гражданите
ИмеЧаст ІІ: Системата срещу гражданите
страница1/18
Дата на преобразуване10.10.2012
Размер1.68 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.omda.bg/public/arhiv/rumyana_uzunova/Chast 2 - Sistemata srestu grazhdanite 2. Vlasti
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Част ІІ: Системата срещу гражданитеГлава ІІ. Властите, независимите сдружения и проблемите с регистрацията им


1.

Независимо дружество за защита правата на човека в България


А) Един добре документиран опит за събрание

Покана за общо събрание на НДЗПЧ на 12.03. 89, чете Румен Воденичаров

Покана от НДЗПЧ в България: На 12. 03. 1989 година в 13 часа в дома на Мариана Златева (адрес) в град София ще се проведе Общо събрание на НДЗПЧ. Във връзка с това е изпратено уведомително писмо до органите на властта, на основание чл. 54, ал.1 от Конституцията на НРБ в законно установения срок. На обявеното събрание се поканват да присъстват всички членове на НДЗПЧ в установения час и на посочения адрес, както и желаещи да присъстват български и чуждестранни журналисти, притежаващи необходимите акредитации за това. От Актива на НДЗПЧ в България, София, 03. 03. 1989 год.

(6.03.1989 г., ролка № 34)


Уточнение

Женски глас: Съобщението от 6 март 1989 г., направено от Румен Воденичаров, не е съгласувано с Управителното тяло на Независимото дружество по правата на човека в България. На 12 март, 1989 г. от 13.00 ч. ще се състои събрание на Групата само от Софийска област. Това е съобщението.

(7.03.1989 г., ролка № 152)


Откъс от интервю с Петър Манолов

(…) Р.Узунова: Те не са отговорили още и на вашата Молба за регистрация на Дружеството. Така ли е?

П.Манолов: На молбата за регистрация на Дружеството, мисля, че по някакъв начин отговориха чрез вестник „Отечествен глас” и чрез радио Пловдив.

Р.Узунова: По какъв начин?

П.Манолов: Ами, по един доста скалъпен начин, но да допуснем, че имат известно основание, защото, там обвинението беше, че документацията не е комплектована както трябва, че много от хората се намират в чужбина, и то ако продължава така и още хора ще бъдат в чужбина, примерно, чиито подписи можем да вземем сега, не се знае дали утре пак няма да бъдат в чужбина. Това може да продължава още една петилетка.

Р.Узунова: А вие имахте ли възможност да се съберете Дружеството, и да вземете отношение към това, изграждането на Устав, на основни документи, дори и към случая Илия Минев?

П.Манолов: Как бихме могли, Узунова, да се съберем? Последният опит, който направихме, исках да се срещнем с Цветан Златанов и Димитър Томов; поканихме ги в София на (адрес на Мариана Златева) и те, там с доста перипетии успяха да се обадят, че им е било предявено „искане за неотклонение” - два дена.

Р.Узунова: Те подследствени ли са?

П.Манолов: Не, просто там, може би са били нужни на това прословуто дело 137 – делото, по което още съм следствен. Излиза, че това дело 137 е срещу цялото Дружество. Останах с впечатление, че по това дело са им поискали неотклонение за два дена; т.е. времето, през което ...

Р.Узунова: ...трябваше да се срещнете. Впрочем, в разговор по телефона, Р. Воденичаров, който е член на Вашето Дружество, ми каза, че би искал да се насрочи Общо събрание в София, където да се съберат членовете и да вземете съответно отношение по важните въпроси. Това общо желание на Управителното тяло ли е или само на Софийския клон на Дружеството?

П.Манолов: На моята среща с активисти от Софийската област взехме решение да се направи събрание само на активистите, членовете от Софийската област. В присъствието на Цветан Златанов и говорителя Д.Томов. Но…

Р.Узунова: Да, то трудно биха могли да се съберат всичките там. Това ще бъде едно събиране само на Софийската част на Дружеството, така ли?

П.Манолов: Само на Софийската част, да, и Григор Симов трябваше да дойде. И всъщност тъй като на него Илия Минев не може да присъства, трябваше да присъствам аз на това събрание.

Р.Узунова: Става дума не за това, което не се е състояло, а за това, което тепърва ще се състои?

П.Манолов: Това, което трябва да бъде на 12и.

Р.Узунова: Да, това ще бъде само на Софийската група, така ли?

П.Манолов: Само на Софийската група.

Р.Узунова: А другите групи могат ли да се срещат поне по различни области?

П.Манолов: Ние искахме да проверим дали властите ще разрешат тази среща в столицата, поне на една, и съответно за кой ли път пак да проверим какви са перспективите на взаимоотношенията между Независимото дружество и властите.

Р.Узунова: Доколкото ми обяснявате нещата, както виждам работата на Дружеството е доста сериозно блокирана, така ли е?

П.Манолов: Да, определено е блокирана. Създава се вакуум около отделни хора. Осуетяват се срещите, контактите; телефоните, що се отнася до мен телефоните гаснат, буквално гаснат в ръцете ми, ако мога така да се изразя. Днес дойдоха хора от далечни краища на България да ми кажат, че още са чули за някакво съобщение за Общо събрание на Дружеството.

Р.Узунова: Да, в интервю с мене, в телефонен разговор, Р. Воденичаров от София съобщи за намерението да се свика такова събрание.

П.Манолов: Узунова, ние сме над 300 човека. Аз просто не мога да си представя как могат тия 300 човека да се съберат в един апартамент, дори в една малка уличка (на която е жилището на М. Златева). Това би създало много сериозни ...

Р.Узунова: А вие иначе нямате възможност да поискате салон; т.е. имате възможност да поискате, но няма възможност да ви бъде даден салон, където да се съберете всички.

П.Манолов: Ами не е ставало дума за салон; ставаше дума само за среща на хора, активисти и членове от Софийската област, и за тях жилището на Мариана Златева (…) беше съвсем достатъчно.

Р.Узунова: Не, мен мисълта ми е друга, че вие трябва да имате, може би, за да се съберете всички ...; правили ли сте опити да поискате, да кажем, да поискате зала, време за едно Общо събрание на всички членове?

П.Манолов: Аз имах идея да го направим, след като проверим как ще се състои тази среща, на която възнамерявахме да поканим представители на пресата – да покажем, всъщност, на обществеността колко необходими сме. (…)

(П. Манолов, поет, секретар на НДЗПЧ, 7.03.1989 г., ролка № 152)


Интервю с Мариана Златева

Румяна Узунова: Мариана Златева, Румяна Узунова на телефона.

Мариана Златева: Добър вечер, радвам се.

Р. Узунова: Как върви подготовката на събранието на Независимото дружество за защита правата на човека?

М. Златева: За съжаление, Румяна Узунова, не мога да кажа, че върви добре. За да отговоря по-изчерпателно на въпроса, ще почна по-отдалече. Ние имаме желание да се съберем доста отдавна. Единият опит за това беше на 19 февруари, тогава обаче той излезе неуспешен, поради ...

Р. Узунова: Чия беше вината или намесата?

М. Златева: Вина не може да се каже, но нещата станаха така: уговорката беше събирането да стане в дома ми (адрес). В 8 часа сутринта при мен дойдоха властите, които направиха обиск, иззеха някои документи на Дружеството, както и личния ми дневник, пишещата ми машина, така и Всеобщата декларация за правата на човека от `48 г. като доказателствен материал против Дружеството.

Р. Узунова: Как това може да служи за доказателствен материал, това е една международна декларация?

М. Златева: Това аз не зная, Румяна. По-късно тя ми беше върната, но тя беше иззета като доказателствен материал.

Р. Узунова: Спомням си, прощавай, извинявай, че те прекъсвам, че от Петър Манолов беше конфискувана дори Конституцията на България.

М. Златева: Ами ето на, така стават нещата.

Р. Узунова: Да, да не ви прекъсвам.

М. Златева: След което аз бях задържана… беше ми много чудно защо, но аз не мога да възразя естествено, … до 9 часа вечерта. И по този начин, освен че в това време, например чрез личния ми дневник беше бъркано в душата ми по един много неприятен начин… Също така и други неприятни въпроси ми бяха задавани и просто бях насилена да отговарям. Естествено когато аз отсъствах от вкъщи даже и някой да е дошъл…, то опитът ни за събрание излезе неуспешен. Ние решихме, че в такъв случай е много по-добре да го оповестим предварително по законния ред. И така още преди повече от седмица аз предупредих властите, че в неделя 12 март, в дома ми ще има събрание на Софийска област на Независимото дружество за защита правата на човека. До петък…

Р. Узунова: То този петък?

М. Златева: До петък, 10 март, не се случи нищо особено. Но сутринта рано в петъка аз получих призовка да се явя в І-ва районна прокуратура по дело 255 от `89 г. като свидетел.

Р. Узунова: Какво е това дело?

М. Златева: Един Господ знае... При следователя Л. Александров в 10 часа сутринта. Узнах, че такива призовки са получили също Румен Воденичаров и Ева Калчева с половин час разлика от моя - при повикването. Следователят Любен Александров, който така и не съм сигурна, не, не пише Любен Александров, пише Л. Александров, така и не съм сигурна, че е Александров, затова защото… докато чаках да ме приеме друга посетителка попита дали в момента там приема Любомир Илиев, или нещо такова и се установи, че да, той е Любомир Илиев, пък този Александров,… пък да ви кажа право, точно не разбрах, кой е следователя.

Р. Узунова: Може да има псевдоними?

М. Златева: Може, може, всичко може. Но това аз не зная. Та така, този следовател ми предложи да подпиша предупредителен протокол, че няма да правя нищо, което да отслаби…, нищо против отслабване на властта. В противен случай ще...

Р. Узунова: В смисъл: нищо за отслабване на властта?

М. Златева: Никакво действие за отслабване на властта. В противен случай ще бъда подведена под отговорност по чл. 209 и 321 от Наказателния кодекс.

Р. Узунова: Които какво предвиждат?

М. Златева: Беше ми прочетен текста на този член, предвижда точно действия за отслабване на властта. Аз отказах да подпиша този протокол. Вярвайте ми, аз считам, че няма никакво основание да ми бъде предлагано да подпиша този протокол. Или по-точно, как да ви кажа, не мога да намеря достатъчно силен израз. Има точно толкова основание да ми се предложи този протокол, колкото и да ми се предложи протокол, който да подпиша, че няма да стрелям срещу английската кралица, или нещо такова. Това е нелепо! Това е нелепо! Нашето дружество няма такава цел. Обратно - може би. Ние, както и самото заглавие на Дружеството казвая ратуваме за доброто на човека и искаме да помогнем на властта да се провежда законността, Конституцията, Виенските договорености, Всеобщата декларация от `48 г., всички тези миролюбиви документи...

Р. Узунова: Документи, всъщност подписани от нашето правителство, от българското правителство.

М. Златева: Да, да. По време на разговора със следователя, а така също и при по-предишния ми разпит на 19 февруари непрекъснато се правеха опити да бъда манипулирана с едно нещо, което българската преса се помъчи да прокара като програма на Дружеството, но то не е Програмата на Дружеството…, нещо, което на мене ми е много неприятно.

Р. Узунова: В какъв смисъл манипулиране?

М. Златева: Ами да призная, че това е Програмата на Дружеството и тя е жестока. А това не е вярно. Това не е вярно…Така. Много ми е неприятно да споделя с вас, че по-късно в телефонни разговори аз разбрах, че Владимир Кръстев, член на нашето Дружество е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Цветан Златанов от Мездра, член на нашето Дружество, поканен на събранието, е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Димитър Томов, говорителят на нашето Дружество е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Явно някому пречи това. Не виждам защо. Ние имаме съвсем наши лични въпроси, ние нямаме какво лошо да кажем за властта. Ние искаме да се събереме, за да…, просто за да се събереме. Но ето на, че ни се пречи.

Р. Узунова: Съжалявам, че трябва да ви кажа, но по телефона се обадиха хора, които казаха, че пред къщата на Димитър Томов има две коли милиционерски, и че д-р Тренчев е арестуван, отивайки в дома на Петър Манолов. Но сведенията са от един източник за сега, надяваме се, че ще получим потвърждение или дай Бог - опровержение на тези неща.

М. Златева: Те са…, това със сигурност е свързано с насроченото събрание.

Р. Узунова: Мислите ли, че при тези условия все пак ще съумеете да проведете събранието?

М. Златева: Който дойде е добре дошъл.

Р. Узунова: И каква е неговата основна цел? Какво бихте искали да уточните, да решите на това събрание?

М. Златева: Много искахме да направим един преглед на изминалата дотук дейност, която е много слаба, именно поради тези причини. Бихме искали да се огледаме и да направим, да вземем някакви организационни решения по отношение Софийската група. Ние сме доста неорганизирани. Трябва все пак някой…, трябва да се разделим работата.

Р. Узунова: Да се съберете, да си уточните позициите. Мисля, че това събрание беше на Софийската група повече.

М. Златева: Точно така, точно така, на Софийската група, да.

Р. Узунова: И беше разгласено, всички членове знаят за това Дружество и биха дошли охотно, така ли?

М. Златева: Всеки, който желае от членовете на Дружеството, е добре дошъл. Ние сме разпратили това писмо както по вестниците...

Р. Узунова: Впрочем, някакъв отзвук в пресата, в радиото, ако там се изпращали?

М. Златева: Не зная да има такъв.

Р. Узунова: Но вие сте ги уведомили, така ли?

М. Златева: Да, уведомили сме с писмо: който желае да заповяда, ние нямаме нищо скрито.

Р. Узунова: Всъщност, доколкото виждам, работата на Дружеството е доста парализирана, така ли?

М. Златева: За съжаление така излиза. Въпреки, че не виждам защо.

Р. Узунова: Дори и в последните партийни документи, в речта на Тодор Живков пред срещата на Политбюро с български интелектуалци, отново се говореше за необходимостта от плурализъм, от необходимостта от независими сдружения. Как преценявате тази разлика между думи и дела?

М. Златева: Да, но там има едно условие: тези дружества трябва да бъдат регистрирани.

Р. Узунова: Добре, ще ви върна на този въпрос – как стои въпроса с регистрацията на Дружеството?

М.Златева: Ние бихме искали да се съберем, за да можем да направим нещо наново за регистриране на Дружеството. Но ето, че нямаме тази възможност. Това е също един проблем, който седи пред нас. Смятаме, че няма основание да ни се откаже регистрация. Ако при първите опити на Дружеството е имало някакви нередности в документите, то ние бихме искали да ги изправиме. А иначе, защо да не бъде регистрирано?

Р. Узунова: Да, благодаря ви, Мариана Златева. Надявам се, че разумът ще надделее и ще можете да се съберете и да поведете това събрание.

М. Златева: Всички на това разчитаме и аз ви благодаря.

(10.03.1989 г., ролка № 296)


Разговор с Петър Манолов

Румяна Узунова: Петър Манолов?... Румяна Узунова на телефона. Бих искала да ви попитам как върви подготовката за събранието на Независимото дружество за защита на човешките права, по точно на софийската част от него, в неделя в София?

Петър Манолов: Добър ден. Да, в началото, при обявяването на това събрание, при даването на гласност, се е допуснала грешка. То е обявено като общо, а всъщност е само на софийската група. Защото е ясно, за всеки е ясно, че не може в един апартамент, дори и в тази уличка, дори и тази уличка не може да побере нашите членове, които, според мене, са 300, а може и да са доста повече. Вчера получихме…, аз получих писмо, с което ме викаха в 13 часа в Районната прокуратура…
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Свързани:

Част ІІ: Системата срещу гражданите iconЧаст II. Системата срещу гражданите глава І. Медиите като оръдие на Системата
Р. Узунова: Ало, Веселин Донков? Румяна Узунова се обажда, от радио „Свободна Европа”. Вие доскоро работихте във в. „Учителско дело”....
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconЧаст ІІ: Системата срещу гражданите
Румен Воденичаров: Аз не знам дали Ви се е обаждал някой във връзка с един много скандален случай в София… Засега действително информация...
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПравилник за дейността в гимназия с преподаване на английски език
...
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПравилни к
Чл. 149 Соу “Иван Хаджийски” е средно общообразователно училище за обучение на ученици от I до XII клас и като част от системата...
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconЧаст шеста: човекът срещу системата – политическите жестове на Марлена Ливиу
Обръщение към българския народ на група етнически турци от Варна (чете Румяна Узунова)
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПравилни к
Чл. 1 Системата на народната просвета полага основите на непрекъснато образование на гражданите, като осигурява
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПравилник за дейността на
Чл. Системата на народната просвета полага основите на непрекъснато образование на гражданите, като осигурява
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПравилник за дейността на
Чл. Системата на народната просвета полага основите на непрекъснато образование на гражданите, като осигурява
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconМълчанието на гражданите е злато за монополите! Стотици протестираха срещу безобразията на монополите и високите цени на ток, парно, вода и горива
Бяха издигнати десетки призиви срещу своеволията на мобилните оператори и банките
Част ІІ: Системата срещу гражданите iconПриоритетни оси. Определяне на инвестиционните приоритети и описание на съответстващите специфични цели
Те са центровете на търговията и икономическия живот, на науката, на просветата. Там живеят най-прогресивната част от гражданите...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом