Летище пловдив
ИмеЛетище пловдив
Дата на преобразуване13.01.2013
Размер36.88 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Spravka_Airport_Plovdiv.doc

ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ

Международно летище Пловдив е летището на втория по големина град в България. Разположено е на 12 км югоизточно от Пловдив, близо до село Крумово и до главния път Пловдив – Асеновград. На около километър от летищния терминал се намира и железопътната спирка Маврудово по жп линията Пловдив – Асеновград.


Летище Пловдив е открито на настоящето си местоположение, край с. Крумово, през 1981 г. Приемната сграда на летището е от 1982 г. с 1 200 кв. м. застроена площ и е разширена с още 800 кв. м. през 1995 г., позволяваща обработката на около 250 пътника в час пик при ниско ниво на обслужването съгласно ИАТА. Разполагаемата дължина на пистата за излитане и кацане е 2 500 м. и позволява оперирането на самолети от среден и тежък тип. Съществуващият перон има капацитет за обслужването на осем самолета едновременно, което в натоварените часове е крайно недостатъчно и намалява приходите на летището.


Летището в Пловдив е обявено като резервно на летище София. То приема трафика на Летище София в периодите на затваряне поради ниска видимост или друга причина. Обслужва пътнически, карго и бизнес полети. Към момента на Летище Пловдив няма редовни пътнически полети. През зимния сезон летището обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-курорти в Банско, Пампорово и Боровец.


В същото време летище Пловдив се използва съвместно и с Министерството на отбраната – ВВС. С Решение № 15 от 15 януари 2008 г. на МС бяха безвъзмездно предоставени за управление имоти публична държавна собственост – летище и аероклуб на МТ за нуждите на ГД “ГВА”.

След приемането на имотите в началото на годината ГД “ГВА” предприе действия по изработването и приемането на:

 • Генерален план за развитието на летище Пловдив за 20- годишен период;

 • Кадастрален план и регистър на летище Пловдив;

 • ПУП – ПРЗ за летище Пловдив;

 • Идеен проект за нов пътнически терминал на летище Пловдив.


През 2008 г. бяха изготвени проекти на отделните елементи на Генералния план.

Предприети бяха и необходимите съгласувателни действия със съответните инстанции за Комплексения проект за инвестиционна инициатива за летище Пловдив, предвиждащ за периода 2008-2009 следното:


 • Разширение на съществуващия перон – 6 бр. нови стоянки, с което общият брой на самолетните стоянки ще достигне 14. Това е почти двойно увеличение на капацитета на перона. Разширението включва и нова пътека за рулиране.

 • Изграждане на нов пътнически терминал с площ 5 000 кв.м., осигуряващ ниво на обслужване “С” по ИАТА. По този начин ще се позволи обслужването на 1 000 пътника/час пик.

 • Изграждане на нов паркинг към новия пътнически терминал за 80 бр. автобуси и 80 бр. автомобила.

 • Цялостна реконструкция и модернизация на ел. захранваща и осветителна системи на летището, осигуряваща двустранно ел. захранване на всички летищни системи и новия терминал.

 • Изграждане на нова водоснабдителна и канализационна системи, включваща и нова пречиствателна станция.


През 2008 година ГД „ГВА” проведе процедури по ЗОП за изпълнението на следните подобекти от Комплексения проект за инвестиционна инициатива за летище Пловдив:

  1. Ремонт, разширение и реконструкция на перона на летище Пловдив – прогнозен краен срок за завършване на изпълнението на обекта – 19 април 2009.

  2. Цялостна реконструкция и модернизация на осветителната, електрозахранващата и електрорезервиращи системи на летище Пловдив – прогнозен краен срок за завършване на изпълнението на обекта – 10 юни 2009 г.

  3. Извънплощадкови и площадкови В и К мрежи на Летище Пловдив – прогнозен краен срок за завършване на изпълнението на обекта – 06 май 2009 г.

  4. Предстои провеждането на процедура за избор на изпълнител за изграждането на нов паркинг към новия пътнически терминал за 80 бр. автобуси и 80 бр. автомобила.


“Летище Пловдив” ЕАД е изработило и съгласувало проект за изграждането на новия пътнически терминал и е проведена процедура за избор на изпълнител на обекта – прогнозен краен срок за завършване на изпълнението на обекта – 20 май 2009 г.


След изпълнението на този етап от Комплексения проект за инвестиционна инициатива за летище Пловдив ще бъде увеличен капацитетът на летището – до 500 хил. пътника/годишно. Ще бъде подобрено качеството на обслужването, както и сигурността и безопасността на полетите.


С реконструкцията и модернизацията на летището и увеличаването на неговата пропускателна способност се очаква значителното подобряване на транспортните възможности както за района, така и за цялостната транспортна система на страната. По този начин ще се създават по-добри възможности за откриването на нови дестинации както към Западна Европа, така и към Русия и Източна Европа, свързани с развитието на туризма както в района, така и в страната. Очакваното развитие на карго превозите, които ще се извършват от летището, ще създадат благоприятни условия за развитието на икономиката в района и откриването на нови работни места.


Свързани:

Летище пловдив iconМотивация относно предлагания проект за таксите на Летище Пловдив Общи принципи
В основата си, проектът се базира и на опита на редица европейски летища, сходни на Летище Пловдив, където са налице постигнати позитивни...
Летище пловдив iconПод патронажа на г-н Иван Тотев, Кмет на град Пловдив
Пловдив чете 2012“ се осъществява с финансовата подкрепа и участие на Община Пловдив, Министерство на културата – Дирекция „Книга...
Летище пловдив iconДоклад от
Български въздухоплавателен център”, реализиран на 19. 08. 2007 г на летище Пловдив
Летище пловдив iconСъгласно чл. 43, ал. 3, т. 3 от зуо
Пловдив, община Пловдив, гр. Пловдив, район Северен, ул.”Георги Бенев” №9, лице, управляващо дружеството: Цветан Рангелов Матански,...
Летище пловдив iconОбразец №14 Съгласно чл. 52, ал. 1 от зуо
Пловдив, община Пловдив, гр. Пловдив, район „Централен”, бул.”6-ти септември” №222А, с лице, отговорно за управлението: Марчела Виктор...
Летище пловдив iconСъгласно чл. 43, ал. 3, т. 3 от зуо
Пловдив, община Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Благовест” №10, ет. 1, ап. 1, лице, управляващо/представляващо дружеството/едноличния...
Летище пловдив iconТакси за летище пловдив
Наредба за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България
Летище пловдив iconУчастниците следва да бъдат на летище София, терминал 1, не по-късно от 10,30 часа
Отпътуване от летище София в 12. 25 часа, полет, трансфер летище – хотел. Настаняване
Летище пловдив iconРепублика българия
Пловдив, община Пловдив, гр. Пловдив, район ”Тракия”, бл. 131, вх. Д, ет. 2, лице, управляващо/представляващо дружеството: Борислав...
Летище пловдив iconИзпращане на летище София от представител на aqua tour. Излитане от летище София, Терминал 1 сутринта с полет на Tunis Air Express
Кацане на летище Тунис Картаж. Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до предварително избраният от Вас хотел
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом