В името на народа
ИмеВ името на народа
Дата на преобразуване12.01.2013
Размер119.13 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.rs-karlovo.com/Nakazatelni_dela/2010/NOHD/09_2010/391_10.doc
П Р И С Ъ Д А


.....................


гр. Карлово, 09.09.2010 г.


В ИМЕТО НА НАРОДА


Карловският районен съд І наказателен състав,

на девети септември през две хиляди и десета година

в публично заседание в състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА ГЕОРГИЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.Г.

Д.Н.


при секретаря Сн.Д.

при участието на прокурора Димитрина Шекерева

като разгледа докладваното от съдията

наказателно общ характер дело № 391 по описа за 2010 г.,


П Р И С Ъ Д И :


ПРИЗНАВА подсъдимият Ж.К.Д., роден на *** ***, ****, ****, ***, *****, ***, ******, живущ ***, П. обл., ЕГН-**********,

ЗА ВИНОВЕН ЗА ТОВА, ЧЕ от средата на месец април 2010 г. до края на месец април 2010 г., в с. Д., обл. П., при условията на продължавана престъпна дейност и чрез използване на техническо средство- подбран ключ, е отнел чужди движими вещи- комплект перлено колие от ситни маниста с гривна комплект; 2 бр. колиета от по-едри перли; едно колие със седефени мъниста; 1 бр. дамска гривна от жълто и бяло злато- уникат- 14 каратова със специална закопчалка - 22 грама; 1 бр. обикновена златна дамска гривна от 18 каратово злато- 6 грама; 1 бр. златна гривна тип „Картие" от 14 каратово злато- 8 грама; 1 бр. златен дамски пръстен с изкуствени бели брилянти- 14 каратова, изработена по специална отливка от Америка- 7,5 грама; комплект гривна- скъсана, с обеци от розови перли; 1 бр. зъболекарски мост 24 каратов- за четири зъба-11 грама; комплект златни дамски обеци от 14 каратово злато-3,5 грама; 1 бр. златно дамско синджирче- нежно, от 14 каратово злато- 5 грама; 1 бр. дебел златен дамски синджир от 14 каратово злато; 1 бр. синджирче, имитация на сребро, с масивен кръст; 1 бр. голяма сребърна монета с ликът на Цар Борис от чисто сребро, с венци от рози от страните; 1 бр. дамски часовник „ Чайка "- механичен и 1 бр. щипка за вратовръзка с черна кутийка „Самсунг"- всичко на обща стойност 5 076,00 лева от владението на Г.Т.Ш. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай и е извършено повторно, след като е бил осъден с влязла в сила присъда № 264/16.11.2006 г. по НОХД № 224/2006 г. на Карловски Районен съд, за друго такова престъпление, поради което и на основание чл. 195, ал.1, т.4, пр.2-ро и т.7, във вр. с чл. 194, ал.1, във вр.с чл. 28, ал.1, във вр.с чл. 26, ал.1 от НК във вр. с чл.373 ал.2 от НПК във вр. с чл.58 А във вр. с чл.55 ал.1 т.1 във вр. с чл.2 ал.2 във вр. с ал.1 от НК го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.61 т.2 от ЗИНЗС така наказание лишаване от свобода да се изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим, в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл.59 ал.2 вр. ал.1 от НК ПРИСПАДА от така определеното наказание лишаване от свобода времето, през което подсъдимият е бил задържан за срок от 24 часа, считано от 12.05.2010 г. до 13.05.2010 г. на основание чл.63 ал.1 от ЗМВР и времето, през което е бил задържан за срок от 72 часа, считано от 13.05.2010 г. до 16.05.2010 г. на основание чл.64 ал.2 от НПК.

На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият Ж.К.Д. с установена по- горе самоличност да заплати по сметка на ВСС направените по делото разноски в размер на 59 / петдесет и девет / лева.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Пловдив.


РАЙОНЕН СЪДИЯ:


СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.


2.


М О Т И В И

Към присъда по НОХД № 391/2010 г. по описа на КРС


Срещу подсъдимият Ж.К.Д. е повдигнато обвинение и внесен обвинителен акт за това, че от средата на месец април 2010 г. до края на месец април 2010 г., в с. Д., обл. П., при условията на продължавана престъпна дейност и чрез използване на техническо средство- подбран ключ, е отнел чужди движими вещи- комплект перлено колие от ситни маниста с гривна комплект; 2 бр. колиета от по-едри перли; едно колие със седефени мъниста; 1 бр. дамска гривна от жълто и бяло злато- уникат- 14 каратова със специална закопчалка - 22 грама; 1 бр. обикновена златна дамска гривна от 18 каратово злато- 6 грама; 1 бр. златна гривна тип „Картие" от 14 каратово злато- 8 грама; 1 бр. златен дамски пръстен с изкуствени бели брилянти- 14 каратова, изработена по специална отливка от Америка- 7,5 грама; комплект гривна- скъсана, с обеци от розови перли; 1 бр. зъболекарски мост 24 каратов- за четири зъба-11 грама; комплект златни дамски обеци от 14 каратово злато-3,5 грама; 1 бр. златно дамско синджирче- нежно, от 14 каратово злато- 5 грама; 1 бр. дебел златен дамски синджир от 14 каратово злато; 1 бр. синджирче, имитация на сребро, с масивен кръст; 1 бр. голяма сребърна монета с ликът на Цар Борис от чисто сребро, с венци от рози от страните; 1 бр. дамски часовник „ Чайка "- механичен и 1 бр. щипка за вратовръзка с черна кутийка „Самсунг"- всичко на обща стойност 5 076,00 лева от владението на Г.Т.Ш. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай и е извършено повторно, след като е бил осъден с влязла в сила присъда № 264/16.11.2006 г. по НОХД № 224/2006 г. на Карловски Районен съд, за друго такова престъпление- престъпление по чл. 195, ал.1, т.4, пр.2-ро и т.7, във вр. с чл. 194, ал.1, във вр.с чл. 28, ал.1, във вр.с чл. 26, ал.1 от НК.

Районна прокуратура гр. К., представлявана от прокурора Димитрина Шекерева в с.з. поддържа така внесения обвинителен акт.

Подсъдимият Д., редовно призован, явява се лично и с адв. К.- АК гр. П.- служебен защитник. Разбира, в какво е обвинен, признава се за виновен и прави искане за разглеждане на делото по реда на глава 27, чл.371 т.2 от НПК, като заявява, че не оспорва фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и е съгласен да не се събират доказателства за тях.

Служебният защитник на подсъдимия адв. К. поддържа неговото искане.

С оглед направеното искане и на основание чл.372 ал.4 от НПК, съдът е обявил, че при постановяване на присъдата си ще ползва самопризнанията на подсъдимия, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Предявения граждански иск по делото не е приет за съвместно разглеждане в наказателното производство, тъй като не съответства на изискванията на чл.85 ал.1 от НПК.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства прие за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият Ж.Д. израснал по социални домове из страната. След навършване на пълнолетие и завършване на средното си образование в Професионална гимназия „*****"- гр. К., трябвало да напусне **** „****" в гр. К.. Поради тази причина отишъл да живее в с. Б., обл. П., където и работел като общ работник.

През 2008 г. заживял на квартира в гр. К., на улица „****". Започнал работа в строителството и се запознал с Т.Ш.- син на пострадалата Г.Ш. ***.

Т.Ш. имал **** работилница в с. Д., обл. П., в двора на майчината си къща. Подсъдимият започнал работа в тази работилница като общ работник. Първоначално пътувал от гр. К.до с. Д., но впоследствие се преместил да живее на квартира в с. Д.. Понеже паричните му средства не достигали едновременно да се издържа и да заплаща квартира Ш. му предложил да заживее на втория етаж на къщата на майка му в с. Д., без да заплаща наем. Ключ за втория етаж от къщата имал само Д..

На първия етаж живеела само майката на Т.Ш. -пострадалата Г.Ш., а сина и всяка вечер се прибирал в домът си в гр. К.при семейството си.

В средата на месец април 2010 г. Д. качвайки се по стълбището за втория етаж на къщата, забелязал през една пролука между шкафа и стената, ключ за първия етаж. Той взел ключа и отключил входната врата на първия етаж. Уверил се, че никой няма в къщата и за това влязъл вътре, за да потърси пари, с които да си закупи цигари. Първо влязъл в кухнята, но там не намерил нищо и за това влязъл в спалнята. Започнал да рови и да търси пари. Намерил една дървена кутия, пълна с бижута и я взел.

В тази кутия с дърворезба имало следните вещи: комплект перлено колие с гривна- от ситни маниста; 2 бр. колиета от по- едри перли; едно колие със седефени мъниста; 1 бр. дамска гривна от жълто и бяло злато- уникат- 14 каратова със специална закопчалка- 22 грама; 1 бр. обикновена златна дамска гривна от 18 каратово злато- 6 грама; 1 бр. златен дамски пръстен с изкуствени бели брилянти- 14 каратова, изработена по специална отливка от Америка- 7,5 грама; комплект гривна- скъсана, с обеци от розови перли; 1 бр. зъболекарски мост 24 каратов- за четири зъба- 11 грама; комплект златни дамски обеци от 14 каратово злато- 3,5 грама; 1 бр. златно дамско синджирче- нежно, от 14 каратово злато- 5 грама; 1 бр. дебел златен дамски синджир от 14 каратово злато; 1 бр. синджирче, имитация на сребро, с масивен кръст; 1 бр. голяма сребърна монета с ликът на Цар Борис.

Д. взел цялата кутия и я отнесъл на втория етаж, в неговата стая като заключил входната врата на първия етаж и оставил ключът пак на мястото му. Разгледал какво има в кутията. Златните и сребърни накити ги отделил.

По-късно Д. продал златните накити на златар в гр. К.. Златните накити не били намерени у златаря- свидетеля А.П., тъй като било претопени или препродадени в гр. П..

Кутията с дърворезба подсъдимият изхвърлил в контейнер, а перлените накити оставил на един диван под дрехите си в найлонова торбичка. Синджирчето, което било имитация на сребро, с масивен кръст и голямата сребърна монета с лика на Цар Борис не били намерени в хода на разследването.

В края на месец април 2010г., в стая на втория етаж от къщата, находяща се срещу неговата стая, взел един дамски часовник „Чайка" -механичен и щипка за вратовръзка „Самсунг".

На 11.05.2010 г. пострадалата Г.Ш. потърсила кутията си с бижута, за да прибере в нея други такива, тъй като щяла да постъпва в болница на лечение. Установила, че кутията липсва. На следващият ден -12.05.2010 г. тя продължила да я търси. Накарала сина си свидетелят Ш. да вземе от Д. ключът за втория етаж от къщата, за да се качат и да огледат стаята му.

След като влезнали в стаята му, която била непроветрена и разхвърляна, Ш. започнала да подрежда дрехите му, които били нахвърлени на дивана и така открила найлоновият плик с перлени и седефени накити и една жълта салфетка, която стояла в дървената кутия преди кражбата. В салфетката не открили скъсаното златно синджирче, където Ш. го била поставила преди това.

Двамата се срещнали с Д. и го попитали за намерените бижута в стаята му, но той отрекъл да ги е отнемал, поради което те сигнализирали в РУ "Полиция" гр. К..

Бил извършен оглед на местопроизшествието, при който в раница на подсъдимият били открити дамския часовник „Чайка" и иглата за вратовръзка.

Откритите при огледа вещи, както и перлените и седефени бижута били върнати на собственичката им- Г.Ш..

На пострадалата не били възстановени златните накити и кутията за бижута.

Според заключението на съдебно- стоковата експертиза стойността на отнетите вещи е както следва :

1.    дървена кутия за бижута, с дърворезба - 50,00 лв.;

2.                                  комплект перлено колие с гривна от ситни маниста-170,00 лв.;

3.                                  перлени колиета от по-едри перли - 2 бр. х 200 лв. = 400,00 лв.;

4.                                  колие със седефени манист - 50,00лв.;

5.                                  дамска гривна от злато и бяло злато/уникат/14 карата, 22грама
990,00 лв.;


6.                                  златна дамска гривна /обикновена/ 18 карата, 6 грама - 336,00лв.;

7.    златна дамска гривна тип „Картие ", 14 карата, 8 грама- 350,00 лв.;

8.                                  златен дамски пръстен с бели брилянти 14 карата, 7,5 грама- 350,00 лв.;

9.                                  гривна /скъсана/, в комплект с обици от розови перли- 400,00 лв.;

10.                         зъболекарски мост 24 карата, за 4-и зъба, 11 грама - 848,00 лв.;

11.                         комплект златни дамски обеци 14 карата, 3,5 грама- 157,00 лв.;

12.                         златно дамско синджирче 14 карата, 5 грама - 225,00 лв.;

13.                         дебел златен дамски синджир 14 карата - 675,00 лв.;

14.                         синджирче- имитация на сребро, с масивен кръст - 20,00 лв.;

15.                         сребърна монета /голяма/ с лика на Цар Борис - 8,00 лв.;

16.                         механичен дамски часовник „ Чайка " -12,00 лв.;

17.                         щипка за вратовръзка с черна кутийка „ Самсунг " - 25,00 лв.;
всичко на обща стойност 5 076,00лв.

От приложената по делото справка за съдимост на подсъдимия Ж.Д. се установява, че е осъждан два пъти, както следва:

1.  С присъда по НОХД № 229/2002 г. на Карловски Районен съд, влязла в законна сила на 08.11.2002 г., за извършено престъпление на 10.03.2002г. по чл. 195, ал.1, т.4, пр.2 и т.5, във вр.с чл. 194, ал.1 от НК, му е наложено наказание „Лишаване от свобода" за срок от 3 месеца. На основание чл. 66, ал.1 от НК е отложено изтърпяването на това наказание за срок от 3 години. За това осъждане е настъпила реабилитация по право.

2.            С присъда по НОХД № 224/2006 г. на Карловски Районен съд, влязла в законна сила на 02.12.2006г., за извършено престъпление по чл. 195, ал.1 т.4, пр.2, т.5 и т.7, вр.с чл. 194, ал.1, вр.с чл. 28, ал.1 от НК, му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 10 месеца. На основание чл. 66, ал.1 от НК изтърпяването на това наказание е отложено за срок от 3 години. Изпитателният срок е изтекъл. Не е изтекъл срока от 5 години по чл. 30, ал.2 от НК.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото гласни доказателства- обяснения на подсъдимия, показания на свидетелите Ш., Ш., П., М. и С., заключенията на съдебно- стоковата експертиза и писмените доказателства по делото- протокол за оглед на местопроизшествие с приложен към него фотоалбум, справка за съдимост и характеристична справка.

Писмените и гласни доказателства са събрани по реда на НПК и в изискуемата форма, непротиворечиви са по между си, последователни и пряко относими към предмета на доказване по делото. Съдебно- стоковата експертиза е изготвена от лице със специални знания, в кръга на неговата компетентност, като е отговорило конкретно и пълно на поставените му въпроси, които касаят пряко обстоятелствата от предмета на доказване по делото.

Съдът ползва изброените по- горе доказателства при постановяване на присъдата си.

При така установената и приета фактическа обстановка съдът намира, че подсъдимият Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 195, ал.1, т.4, пр.2-ро и т.7, във вр. с чл. 194, ал.1, във вр.с чл. 28, ал.1, във вр.с чл. 26, ал.1 от НК, тъй като от средата на месец април 2010 г. до края на месец април 2010 г., в с. Д., обл. П., при условията на продължавана престъпна дейност и чрез използване на техническо средство- подбран ключ, е отнел чужди движими вещи- комплект перлено колие от ситни маниста с гривна комплект; 2 бр. колиета от по-едри перли; едно колие със седефени мъниста; 1 бр. дамска гривна от жълто и бяло злато- уникат- 14 каратова със специална закопчалка - 22 грама; 1 бр. обикновена златна дамска гривна от 18 каратово злато- 6 грама; 1 бр. златна гривна тип „Картие" от 14 каратово злато- 8 грама; 1 бр. златен дамски пръстен с изкуствени бели брилянти- 14 каратова, изработена по специална отливка от Америка- 7,5 грама; комплект гривна- скъсана, с обеци от розови перли; 1 бр. зъболекарски мост 24 каратов- за четири зъба-11 грама; комплект златни дамски обеци от 14 каратово злато-3,5 грама; 1 бр. златно дамско синджирче- нежно, от 14 каратово злато- 5 грама; 1 бр. дебел златен дамски синджир от 14 каратово злато; 1 бр. синджирче, имитация на сребро, с масивен кръст; 1 бр. голяма сребърна монета с ликът на Цар Борис от чисто сребро, с венци от рози от страните; 1 бр. дамски часовник „ Чайка "- механичен и 1 бр. щипка за вратовръзка с черна кутийка „Самсунг"- всичко на обща стойност 5 076,00 лева от владението на Г.Т.Ш. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай и е извършено повторно, след като е бил осъден с влязла в сила присъда № 264/16.11.2006 г. по НОХД № 224/2006 г. на Карловски Районен съд, за друго такова престъпление, поради което следва да бъде признат за виновен по така повдигнатото му обвинение.

Деянието е извършено от подсъдимият при пряк умисъл, с целени и настъпили обществено опасни последици. Извършено е при наличие на квалифициращото обстоятелство условията на повторност и в немаловажен случай.

При определяне вида и размера на наказанието съдът взе предвид, че за престъпление по чл.195 ал.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.28 вр. чл.26 от НК е предвидено налагането на наказание лишаване от свобода от една до десет години. Тъй като производството по делото е по реда на глава 27, чл.371 т.2 от НПК следва да се приложи императивната разпоредба на чл.373 ал.2 от НПК и наказанието на подсъдимият да се определи при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК.

Отчитайки степента на обществена опасност на деянието и дееца, съдът намира, че извън действието на императивната норма на чл.373 ал.2 от НПК, наказанието на Д. би следвало да се определи при условията на чл.54 от НК, тъй като същият е осъждан два пъти преди процесното деяние, макар и за първото от деянията да е реабилитиран по право. Двете предишни осъждания на лицето са за деяния като процесното- кражби и то в немалки размери. Само по себе си престъплението по чл.195 от НК се явява тежко по смисъла на закона умишлено престъпление с изключително висока степен на обществена опасност.

Съобразявайки изложените по- горе мотиви, касаещи степента на обществена опасност на деянието и дееца и предвид императивната норма на чл.373 ал.2 от НПК, съдът намира, че по отношение на подсъдимия Д. следва да бъде определено наказание за процесното деяние в размер близък до максималния в границите, съобразно чл.55 ал.1 т.1 от НК, а именно лишаване от свобода за срок от 10 месеца.

С така определеното наказание ще се въздейства предупредително и превъзпитателно по отношение на подсъдимия, като същевременно ще се окаже и необходимия превъзпитателен ефект върху останалите членове на обществото.

Определеното по- горе наказание Д. следва да изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим, в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, на основание чл.61 т.2 от ЗИНЗС.

На основание чл.59 ал.1 от НК следва да бъде приспаднато от така определеното наказание времето, през което подсъдимият е бил задържан за срок от 24 часа, считано от 12.05.2010 г. до 13.05.2010 г. на основание чл.63 ал.1 от ЗМВР и времето, през което е бил задържан за срок от 72 часа, считано от 13.05.2010 г. до 16.05.2010 г. на основание чл.64 ал.2 от НПК.

На основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимият Д. следва да заплати по сметка на ВСС направените по делото разноски в размер на 59 / петдесет и девет / лева.

Мотивиран от гореизложеното съдът постанови присъдата си.


РАЙОНЕН СЪДИЯ:


Сн.Д.

Свързани:

В името на народа iconВ името на народа

В името на народа iconВ името на народа
Признава подсъдимия В. М. С., роден на, живущ,,, образование,,,, егн
В името на народа iconВ името на народа
Англия,навсякъде е записана със собствено име-Ц.,с което име е позната и във всички лични,обществени и професионални среди. Твърди,че...
В името на народа iconВ името на народа
Признава обвиняемия В. И. В., роден на,,, във еад, живущ егн
В името на народа iconВ името на народа
Нк във вр с чл. 55 ал. 1 т. 1 от нк го осъжда на лишаване от свобода за срок от осем месеца
В името на народа iconВ името на народа
Признава подсъдимия М. Л. С., роден на, Пловдивска област,,,,,,, живущ, егн
В името на народа iconВ името на народа
Смолянският административен съд в публичното заседание на год в състав
В името на народа iconВ името на народа
Смолянският административен съд в публичното заседание на 09. 11. 2009 г в състав
В името на народа iconВ името на народа
Минчева Гр дело №74 по описа за 2010г и за да се произнесе взе предвид следното
В името на народа iconВ името на народа
Ангелов ан дело №18 по описа за 2011г и за да се произнесе взе предвид следното
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом