Република българия министерство на здравеопазването
ИмеРепублика българия министерство на здравеопазването
Дата на преобразуване11.01.2013
Размер158.65 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.zdrave.net/document/institute/web_pages/mz-Iniciativi_antispin.doc
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Звено „Пресцентър и връзки с обществеността”

София-1000, пл.Св.Неделя 5 тел.9301 107, факс 9811830


Web site: www.mh.government.bg E-mail: press@mh.government.bg


СЪВМЕСТНИ ПРОЯВИ НА ПРОГРАМА „ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ/СПИН”, РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ (РЗИ), ОБЩИНИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ (НПО) ВЪВ ВРЪЗКА С НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯТА ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН – 14 ФЕВРУАРИ 2012 г.


Благоевград


По повод 14 февруари РЗИ-Благоевград ще изнесе мобилната услуга Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) на следните места:


 • между 10.00 - 12.00 ч. в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев”

 • между 14.00 - 16.00 ч. в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски”

 • между 15.00 – 18.00 ч. на пл.”България” – пред Градски универсален магазин.


В периода 10.00 – 16.00 ч. РЗИ-Благоевград ще организира интерактивно обучение „Любов царува, любов робува........ум с любов не другарува” с ученици от Професионална гимназия по икономика и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. От 19.30 часа в клуб „Екстрийм” в Благоевград ще се организира парти „Шоу на любовта”, по време на което ще се раздават здравно-образователни материали и предпазни средства.


Бургас


На 14 февруари РЗИ-Бургас ще предостави мобилната услуга КАБКИС на следните терени: • От 11.00 до 13.00ч. пред Бургаския свободен университет - съвместно с НПО „Доза обич”

 • от 11.00 до 13.00ч. пред “Трия Сити Център”- съвместно с НПО “Областен ромски съюз”

 • от 11.00 до 13.00ч. пред Часовника на Община Бургас - съвместно с НПО “Каритас”.


Между 11:00- 14:00 ч. в централната част на града доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A” ще раздават презервативи с късметче за Свети Валентин и здравно- информационни материали. От 14.30 ч. ще се раздават балони на влюбени двойки с написани предизвикателства, които трябва да се изпълняват. Във връзка с кампанията РЗИ-Бургас ще проведе обучение на тема: „Отговорно сексуално поведение” сред ученици и млади хора от етническите малцинства.


Варна


На 14 февруари студентите от Клуб 7 - Варна ще раздават презервативи и информационни материали с цел промоция на КАБКИС в големите дискотеки в града под мотото: „Аз зная своя ХИВ статус! А ти?”. Паралелно с тази инициативи гимназистите от Клуб 7 - Варна ще организират благотворителна театрална постановка, по случай Деня на влюбените. Събраните средства ще бъдат дарени на дом за деца, лишени от родителски грижи.


Велико Търново


Във връзка с Деня на влюбените РЗИ-Велико Търново ще консултира и изследва безплатно за ХИВ/СПИН в СОУ “Н. Катранов” – гр. Свищов. Към тази инициатива се добавя и акция на открито, която включва позициониране на мобилна пластика “Червена панделка” и червено сърце пред сградата на община Велико Търново, на които всеки желаещ може да напише послание по темата “любов” и “безопасен секс”. Ще се организира и викторина с въпроси по сексуално и репродуктивно здраве, по време на която ще се разпространяват здравно-образователни материали, червени лентички –символ на АНТИСПИН кампанията, сърчица, презервативи и стихотворения за любовта. В залата на читалище “Искра” – Велико Търново ще се проведе младежки концерт по повод Св. Валентин.


Видин


За втория етап на АНТИСПИН кампания – 14.02. 2012 година доброволци ще раздават през целия ден стикери и валентинки със специални послания, здравно-информационни материали и презервативи в различни администрации в гр.Видин, в централната част на града и в училищата.


Във Видин за 14 –та поредна година се организира конкурс за авторска песен за Свети Валентин, който ще се проведе в залата на местната филхармония. В една от паузите между песните доброволци от ВОВ – клуб “Феникс”- Видин ще изиграят театралната сценка “Предпази любовта! Презерватирай се!”. Очаква се публиката да е около 1000 души на възраст от 15- 24 г. При идването и тръгването на младежи от залата екипи за работа на терен ще раздават презервативи в специално изработени оригами със сърца, в които ще бъдат поставени презервативи. Екипи за работа на терен през деня ще бъдат в Градския МОЛ и ще раздават изработените оригами с послание и презерватив.


Враца


Във връзка с кампанията за Св. Валентин РЗИ-Враца ще предостави мобилната услуга КАБКИС при следния график:


 • На 14.02 от 09:30 ч. в СОУ ”Козма Тричков” –гр. Враца

 • На 14.02. от 15:30ч. в Медицински колеж –гр. Враца

 • На 14.02 от 10:00 ч. в ПГ ”Елисавета Багряна”- гр. Бяла Слатина

 • На 14.02 от 10:00-13:00 ч. в затвора – гр. Враца


РЗИ-Враца ще изнесе здравно-образователни беседи на тема: “ХИВ/СПИН – същност, профилактика и начини за предпазване от инфекцията”, видеопоказ на филма „Ти гониш” и обучение в умения за поставяне на презерватив на следните места:


 • На 14.02. от 10:30 - 11:30 ч. сред ученици от горен курс на обучение на ПГ ”Д.Хаджитошин”.

 • На 14.02. от 12:00 - 13:00 ч. сред ученици от горен курс на обучение на СОУ ”В.Кънчов” –гр. Враца в информационно-образователен център в РЗИ-Враца.

 • На 14.02. от 09:30 - 10:30 ч. сред ученици от горен курс на обучение на СОУ ”Хр.Ботев” в гр. Враца.

 • На 14.02 от 12:00 - 13:00 ч. сред ученици от горен курс на обучение на СОУ ”В. Левски” в гр.Бяла Слатина.

 • На 20.02. от 14:00 - 15:00 ч. сред ученици от горен курс на обучение на ПГЯЕ „И.Курчатов” в гр. Козлодуй.Габрово


На 14 февруари доброволците от клуб „Компас” към сдружение „Социален диалог 2001” ще раздават презервативи, здравно-образователни материали и любовни късметчета в централната градска част. Ще се проведат забавни игри и състезания в Терагеймс. В два големи търговски обекта в гр. Габрово ще бъдат поставени кутии за любовни послания, като най-сполучливите послания ще бъдат прочетени по Дарик радио-Габрово.


Добрич


По повод празника Св. Валентин РЗИ – Добрич организира регионална кампания в партньорство с Община Добрич, общините и училищата от региона, общински клуб К7 към СНЦ „Здравна грижа за всеки”, ОМЦ „Захари Стоянов” – гр. Добрич и медиите. РЗИ-Добрич ще реализира обучения и дискусии на теми “СПИН и СПИ”, “Превенция на ХИВ/СПИН”, “Превенция на рисково сексуално поведение” в училищата на гр. Добрич и региона. В ученическо общежитие и дом „Дъга” – гр. Добрич, както и в определени СОУ и ПГ в гр. Ген. Тошево, гр. Тервел и гр.Каварна, наред с обученията ще се проведат и конкурси за най-оригинално любовно послание и за правилно поставяне на презерватив върху банан, с награди за най-добре представилите се участници. Ще бъдат предоставени червени балони, валентинки и презервативи с „нещо сладко” (бонбон, вафла или бисквита), с намек за „сладка безопасност”.


На 14.02.2012 г. от 16.00 ч. на пл. „Демокрация” в гр. Добрич общински клуб К7 и РЗИ- Добрич ще отбележат Деня на влюбените с общоградска проява. Ще се раздават презервативи с „нещо сладко” и червени балони. В Деня на влюбените мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН ще бъде разположен в Международен колеж по туризъм „Албена” – гр. Добрич за всички желаещи да научат актуалния си ХИВ статус.


Кърджали


РЗИ – Кърджали съвместно с членовете на Клуб „Младите хора - здраве, секс, наркотици”, доброволците от БМЧК и медицинските специалисти от училищно и детско здравеопазване провеждат АНТИСПИН кампания в периода от 12 до 17 февруари 2012 г. под надслов: „Любовта в света на литературата и изкуството”. В рамките на кампанията са предвидени дискусии и срещи по теми, отнасящи се до сексуалното здраве и сексуалната култура сред подрастващите, както и срещи с хора на изкуството по теми за любовта в семейството. В пет заведения в града, посещавани от студенти и млади хора, ще се проведе инициативата „кафе с презерватив” – с всяко поръчано кафе организаторите ще предоставят презервативи и информационни материали.


Кюстендил


Във връзка с отбелязването на втория етап на Националната АНТИСПИН кампания - 14 февруари РЗИ Кюстендил съвместно с членовете на Клуб „Чуй ме”- Компонент 7 към Сдружение Ларго – Кюстендил и средно – образователни училища в гр.Кюстендил организира на 13 и 14 февруари 2012 г. разпространение на здравно-образователни материали, валентинки и презервативи в учебните заведения и на гражданите в центъра на града. На 14 февруари 2012 г. се планира провеждането на Ден на отворени врати, по време на който ще се предоставят консултации, вземане на кръв за тестване за ХИВ в РЗИ – Кюстендил в часовете от 10.00 до 15.00 ч. в приемен сектор, 1-ви етаж. От 12.30 до 13.00 ч. в гимназия „Н.Рилски” в Актовата зала ще се проведат игри на „Острова на безопасността”, по време на които ще се разменят любовни послания и ще се раздават презервативи с послания.


Ловеч


В рамките Втория етап на Национална АНТИСПИН кампания РЗИ-Ловеч, БЧК, сдружение “Знание” и Регионална библиотека-гр.Ловеч ще проведат съвместни дейности на регионално ниво. От 14 – 24.02.2012 г. РЗИ-Ловеч ще проведе здравно-образователна кампания сред учениците от 7-те класове в училищата на гр.Ловеч. Ще се раздават презервативи сред ученици горен курс и ще се проведат индивидуални консултации за правилната и постоянна употреба на презервативи като ефективен начин за предпазване от ХИВ и др. сексуално преносими инфекции. В Информационно-образователния център на РЗИ-Ловеч на 14 февруари ще се организира интерактивно обучение с Клуб по сексуално и репродуктивно здраве към ОУ “Проф.Димитър Димов”. За Свети Валентин в лабораторията на РЗИ-Ловеч ще се проведе Ден на отворените врати – безплатно зследване за ХИВ, хепатит В и хепатит С за всички желаещи граждани. На 14.02. БЧК и Регионална библиотека инициират акция “на площада”, по време на която ще разпространяват презервативи и информационни брошури, картички-валентинки и послания.


Монтана


РЗИ–Монтана организира кампания под мотото „Любовта е второто слънце на земята!” съвместно с БМЧК, Общинска комисия по наркотични вещества и различни училища от града. На 14.02. на ключови места в СОУ ще бъдат разположени здравно-информационни пунктове от 10-11 ч. и от 15-16 ч., където ще се раздават презервативи и здравни брошури и ще се разширяват знанията на учениците по проблема ХИВ и профилактика. В същия ден ученици от 15-18 годишна възраст ще бъдат обучавани по темата „Алкохол и рисково сексуално поведение”.


Пазарджик


Във връзка с АНТИСПИН кампанията за Деня на влюбените РЗИ-Пазарджик ще проведе следните обучения:


 • На 14.02. обучение на ученици от СОУ «Д-р П. Берон» гр. Пазарджик на тема „Сексуално предавани инфекции и контрацепция”.

 • На 16.02. обучение на ученици от ПУИ «Иван Вазов» гр. Пазарджик на тема „Сексуално предавани инфекции и контрацепция”.

 • Лаборантите от КАБКИС-Пазарджик ще правят безплатни консултации и изследвания за ХИВ в сдружение „Човеколюбие” от 16.00 ч. на 14.02. 2012 г.


Перник


Караоке вечер и игри с обучителен характер за отбелязване на 14 февруари - Ден на влюбените в Общински Младежки дом – Перник ще бъде инициирана от РЗИ-Перник, Община Перник, МКБППМН, БЧК, БМЧК, ОМС и фондация „П.У.Л.С.”. Същия ден ще се проведат дискусии и видеопокази сред ученици на възраст от 13 до 19 години в училища от региона. На 15 февруари мобилен кабинет за анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ и СПИН ще бъде разположен в град Перник, на площад „Кракра”, от 13.00 до 16.00 часа за желаещите да се тестват.


Плевен


В седмицата от 13.02.2012 г.-17.02.2012 г. консултанти от РЗИ–Плевен ще проучват нивото на знания за превенция от ХИВ/СПИН сред ученици от пет училища от региона, придружени с дискусии и видеопрожекции на тематични филми. На 14 февруари КАБКИС-Плевен ще бъде изнесен при Медицински университет-Плевен и пред магазин „Мания” в града.


Пловдив


В някои от пловдивските училища отбелязват този ден с беседи, интерактивни игри, видео прожекции и дискусии по теми, свързани с превенция на ХИВ/СПИН и раздаване на информационни материали. Студенти от Медицинския колеж - гр. Пловдив ще изнесат презентация на тема „Да се обичаме разумно” в сградата на Медицинския колеж в града. Предиобед по време на голямото междучасие в десет пловдивски училища доброволците ще раздават презерватив и оригинално послание/късметче/ на тема «безопасна любов».


Във връзка с кампанията за Деня на влюбените през седмицата 13-17.02. Български младежки червен кръст – гр. Пловдив ще проведе лекции в училищата на тема “Превенция ХИВ/СПИН”. На 14.02. пред Община Пловдив и в МОЛ-Пловдив ще се раздават брошури и презервативи. Доброволците ще държат карти на късмета, като на всяка карта ще отговаря съответен информационен материал.


Разград


На 14 февруари РЗИ–Разград предлага на гражданите безплатни тестове за ХИВ/СПИН. Медицински специалисти и доброволци на БМЧК ще раздават презервативи и флайери на здравни теми в средно-образователните училища в града.


Русе


РЗИ – Русе съвместно с община Русе, неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”: фондация ,,Център Надя - клон Русе”, БЧК, сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск” и училища от региона ще инициират няколко събития. На 14.02. 2012 г. от 10.30-11.00 ч. в МГ „Баба Тонка” ще се проведе ученически конкурс за мултимедийна презентация, електронна валентинка и ръчно изработена картичка за Деня на влюбените. От 15.00-17.00 ч. в Средношколско общежитие - гр. Русе ще има здравно-информационна програма, придружена от услугата безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. РЗИ-Русе обяви месец февруари за „Месец на отворените врати на КАБКИС-Русе” с адрес бул.”Скобелев” 40А.


Силистра


Във връзка с провеждането на втория етап от Национална АНТИСПИН кампания на 14.02. от 15.00 ч. в бар „Буда” в града РЗИ–Силистра ще организира среща на клубове и активисти от училищата на тема „На кафе без цигара и алкохол и за СПИН ще говорим”. На тази среща участници в клуб „Здраве” при ПМГ “Св. Климент Охридски” и Екоклуб “Пеликан”, както и активисти от ЕГ “П. Яворов” и  СОУ “Н. Й. Вапцаров” ще представят своите знания по темата и ще могат да задават въпроси. Ученици от горните класове при ПГМТ „Вл. Комаров” – Силистра ще направят презентации на тема зависимости и ще проверят знанията си на тема СПИН. От 19 ч. в дискотека „Плаза” в гр. Силистра ще има младежко парти. По време на всички мероприятия ще бъдат раздавани презервативи.


Сливен


РЗИ - Сливен в партньорство със сдружение „Жажда за живот” планират разполагане на мобилен медицински кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН пред сградата на общината в часовия интервал 13.00-15.00 часа, а във времето от 8.30 до 12.30 изследванията ще се извършват в лабораторията на РЗИ-Сливен. Доброволци от „Жажда за живот” ще раздават презервативи и здравно – образователни материали на централни места в града.


Смолян


На 14 февруари от 10.00 ч. РЗИ-Смолян ще изнесе КАБКИС във филиала на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” в Смолян за всички желаещи да се тестват за ХИВ. На 22 или 23 февруари (допълнително ще се уточни датата и часа) медицинските специалисти от РЗИ-Смолян ще разположат КАБКИС и във филиала на Пловдивския свободен университет „Паисий Хилендарски” в Смолян. На студентите в Смолян ще се изнесат здравни беседи, ще се раздават информационни брошури и презервативи, придружени с любовен стих.


София


В Деня на влюбените сдружение „Деца и юноши” и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р ще раздават здравно-образователни материали и ще насочват желаещите да проверят ХИВ статуса си към мобилни кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в търговските центрове „The Mall” и „Sky city mall”. На 14 февруари всички желаещи да се информират за ХИВ статуса си в град София, имат възможност да го направят на следните места:


 • От 11.30-19.00 часа на паркинга на търговски център „The Mall” на бул. Цариградско шосе №115 със специалисти от Асоциация „Здраве и бъдеще”.

 • От 12.00-14.00 часа на паркинга на търговски център „Sky city mall” на ул. “Коста Лулчев” 52 със специалисти от Столична РЗИ и с подкрепата на фондация „Здраве и социално развитие”.

 • От 10.00 – 15.00 часа в Университета за национално и световно стопанство, кабинет 1009 на Студентския съвет на УНСС със специалисти от сдружение „Здраве без граници”.


За кампанията за Свети Валентин Столична РЗИ ще организира конкурс за рисунка на тема „Да си влюбен е прекрасно, но обичай безопасно” с ученици от 5-7 клас в 100 ОУ „Найден Геров”. Ще се изнесат лекции за любовта и отговорното сексуално поведение от млади хора от клуб „Сексуално и репродуктивно здраве” към 54 СОУ „Свети Иван Рилски”.


Като АНТИСПИН инициатива за Деня на влюбените БМЧК-София ще разположи идентични пунктове в два столични мола между 15.00 и 18.30 ч. Пунктовете ще представляват работилница за валентинки; ще има половина от голямо картонено сърце, което да бъде нарисувано от минувачи, както и ребуси на тема ХИВ/СПИН и сексуално преносими заболявания. Доброволци ще раздават листовки и презервативи, предоставени им от „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Облечени като Купидон доброволци ще раздават на минувачите любовни късмети. Между 19.00 и 20.00 ч. всички доброволци ще се съберат пред Софийски университет, където ще бъдат сглобени двете половини на сърцето, нарисувани в различните столични молове. В небето ще бъдат пуснати балони-сърца. Акцията ще завърши с огромна обща прегръдка.


Софийска област


В гр. Етрополе кампанията ще бъде осъществена от ученици от среден курс на СОУ “Христо Ясенов” със съдействието на Корпуса на мира. В седмицата, посветена на Свети Валентин -2012 г. ще се проведат:


 • Дарителска кампания под надслов „От големите за малките с любов”.

 • Изработване на валентинки и раздаване на здравно – информационни материали и презервативи, предоставени от РЗИ-Софийска област, в училището, общината и по улиците на града с цел промоция на безопасно сексуално общуване.

 • Провеждане на училищни радиопредавания с беседи за полово предавани инфекции.

 • Празнична младежка дискотека и викторина на тема „Полово  предавани инфекции и ХИВ/СПИН”.


В гр. Долна баня младежките инициативи са организирани от учениците на СОУ “Н. Рилски”. Здравните беседи ще включват темите „Опасността от СПИН, полово предавани болести и нежелана бременност. Как да се предпазим?”; „Любовта и празника Св. Валентин. Има ли разлика между любовта и секса? Какво е важно в една връзка?”. На младежка дискотека под мотото „Животът е един - нека да го изживеем здрави и влюбени” ще се раздават валентинки, презервативи и здравно-образователни материали в подкрепа на безрисковия модел на сексуално поведение.


В гр. Ботевград по повод 14 февруари - Деня на влюбените и Втори етап на Националната АНТИСПИН кампания през 2012 г. са планирани следните мероприятия:


 • Изяви на клуб „Здраве” в ПГТМ ”Христо Ботев” на тема „Да се обичаме безопасно” и „Да си поговорим за СПИН”, като това включва лекция и проверка на знанията за СПИН, както и мултимедийна презентация, озаглавена „Контрацепция”.

 • Информационни табла с произведения от световната любовна лирика и популяризиране на безрисковото сексуално поведение в училищата.

 • Състезание за решаване на кръстословица за СПИН с отбори от различни класове и награждаване с тематични предметни награди.

 • Раздаване на валентинки и презервативи в учебните заведения и младежките клубове в града.

 • На 14.02.2012 г. през целия ден Българска асоциация за семейно планиране ще извършва тестове и консултации на студентите от Международно висше бизнес училище, гр.Ботевград.


В гр. Сливница лектори - ученици от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” ще подпомагат своите връстници в използване на интернет пространството за получаване на повече информация, свързана с ХИВ/СПИН. Ученици ще организират празник за виното, любовта и популяризиране на безрисковото сексуално поведение и превенцията на ХИВ инфекцията.


Стара Загора


По повод 14 февруари РЗИ-Стара Загора планира да консултира и изследва за ХИВ/СПИН желаещите през целия ден без прекъсване в КАБКИС-Стара Загора на ул. Стефан Караджа № 10. Предвижда се изнесен КАБКИС на следните терени:


 • Консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове в Медицински колеж на Тракийския университет от 11.00 до 14.00 ч.

 • Консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове в кабинета по семейно планиране в медицински факултет към Тракийския университет от 11.00 до 14.00 ч.


По съвместна инициатива на РЗИ-Стара Загора и младежкото звено „Подай ръка” към Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив. П. Павлов” – Стара Загора ще се проведе обучение на ученици от гимназията в залата на РЗИ – Стара Загора на тема: „Рисково сексуално поведение”. Планират се съвместни здравно-образователни инициативи на РЗИ – Стара Загора с ГПЧЕ „Ромен Ролан”, СОУ „Христо Смирненски”, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Л. Байер” и ІІ ОУ „П.Р.Славейков”.


Търговище


На 14 февруари от 10 - 12:00 ч. представители на БМЧК ще раздават презервативи и информационни материали в централните части на градовете Търговище, Попово, Омуртаг и Опака. Ще има оформени витрини с пожелания за Св.Валентин. От 13 до 24.02.2012 г. РЗИ-Търговище провежда обучения и дискусии на тема “ХИВ/СПИН и Любовта без риск” в залата на РЗИ или в различни училища от област Търговище. От 13 до 24.02. 2012 г. мобилни медицински екипи ще извършват безплатни изследвания за ХИВ, сифилис и хепатит B и C в училища в гр.Търговище и гр.Омуртаг. Безплатни изследвания за сексуално предавани инфекции ще се предоставят в същия период и в лабораторията на РЗИ-Търговище.


Хасково


По повод 14 февруари РЗИ-Хасково съвместно с Младежки център гр. Хасково организира общоградско мероприятие с участие на детски хор „Орфей”, танцова формация „Тангра”, театрално студио към Младежки център, клуб „Репортер”, танцов състав „Южняче” и изпълнителя от Българската Евровизия – Тодор Гаджалов. През целия ден на гражданите по централните улици на Хасково ще бъдат раздавани презервативи и печатни материали. Ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на учениците от Ученическо общежитие в гр. Хасково.


В Деня на влюбените доброволците от клуб „Заедно” ще поставят във фоайетата на пет гимназии в града (ПГТ, ГПЧЕ, ФСГ, ПМГ, ПГМЕТ) кутии за валентинки, които в края на учебния ден ще бъдат раздадени на ученици и учители, придружени с презерватив. В определени кафенета в гр. Хасково, които са посещавани и от младежи в риск, ще бъдат раздавани ръчно изработени червени сърчица с послания и прикрепен към тях презерватив.


Шумен


Във връзка с отбелязването на Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания - 14 февруари РЗИ-Шумен ще разпространява информационни материали в учебните заведения и на граждани в центъра на града. РЗИ-Шумен ще излъчи видеопокази с тематични филми и ще аранжира със здравно-образователни материали три витрини (пред РЗИ, в ДКЦ І и в Шуменския университет). Ще се проведат инициативи по разпространение на диплянки, валентинки и презервативи съвместно с неправителствени организации, като за целта се разкрият тематични АНТИСПИН шатри в гр. Шумен, гр. Нови Пазар, гр. В. Преслав и гр. Смядово. На 14.02.2012 г. съвместно с ЦМЕДТ „Амалипе” ще се организират четири обучения на ученици от ромски произход на тема ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции в гр. Нови пазар, по време на които ще се раздават брошури и презервативи.


От 17.00 – 20.00 ч. пред кино „Херсон” в Шумен доброволци на БЧК - гр. Шумен ще представят пиесата „Ромео и Жулиета” със специфична АНТИСПИН тематика. На същото място демонстративно ще бъде извисена пандела от балони във форма на сърце - символ на кампанията. От 19.00-22.00 ч. в Айриш пъб ще има Младежко парти „в червено”, съпроводено с викторини, занимателни игри с публиката и др. По повод АНТИСПИН кампанията медицински консултанти от РЗИ-Шумен ще консултират и тестват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН до 20.02. 2012 г.


Ямбол


РЗИ-Ямбол и фондация „Болни от астма” ще разпространяват презервативи и валентинки в три среднообразователни училища в гр. Ямбол между 10-13 ч. на 14 февруари. Консултанти ще изнесат здравни лекции на учениците от горните класове. От 14-16 ч. усилията на здравните промотъри ще бъдат насочени към ромската махала в града, където също ще бъдат изнесени здравни беседи и ще бъдат раздадени презервативи и брошури за превенция на ХИВ и сексуално преносими болести. От 16-18 ч. организациите ще разпространяват промоционални материали и презервативи сред младежи в кафетата и в централните части на гр. Ямбол.


13.02.2012 г. ПРЕСЦЕНТЪР

Свързани:

Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването
Програмен формат на проект на бюджет на министерство на здравеопазването за 2009 година и прогноза за 2010 и 2011 година
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия четиридесето народно събрание комисия по здравеопазването становище
Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Превенция и контрол на хив/спин в България” между Глобалния фонд...
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването
Моля да бъда освободен от заеманата длъжност заместник-министър на здравеопазването
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването предложение
Структурните фондове на ес като инструмент за финансиране на здравеопазването през 2007 2013 г
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването заповед
Рд 09-17 от 23. 01. 2002 г на министъра на здравеопазването за утвърждаване на “Методично указание за осъществяване на метрологичната...
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия четиридесето народно събрание комисия по здравеопазването доклад
Комисия по здравеопазването по чл. 94, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно изслушване...
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването регионална здравна инспекция бургас
Медицински стандарт „Спешна медицина, утвърден с Наредба №45 от 2б. 08. 2010г на Министъра на здравеопазването
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването
Във връзка с публикации и репортажи в някои медии, че населението консумира храни, съдържащи „вредно канцерогенно палмово масло”,...
Република българия министерство на здравеопазването iconМинистерство на здравеопазването на република българия
Ж. Задължителен ( оптимален ) обем показатели и оборудване за извършване на специализирана дейност по медицинска "Вирусология" на...
Република българия министерство на здравеопазването iconРепублика българия министерство на здравеопазването регионална здравна инспекция – перник
Упрзи, във връзка със Заповед № рд 09-170/24. 09. 2012 г на Министъра на здравеопазването и в изпълнение на Националната програма...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом