В. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
ИмеВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Дата на преобразуване06.01.2013
Размер176.36 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_26_02_2012.doc

     бул. "България" №58
     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


26.02.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Борисов: ДДС-то върху лекарствата остава | 26.02.2012 02:13 | Труд | стр. 5

Здравният министър: „Софарма" е уважавана компания, от която обществото има полза

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера категоричната си позиция, че няма да намали ДДС-то върху лекарствата независимо от исканията на опозицията. „Ако започнем с тях, ще отидем към хляба. А България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това искане е популизъм и няма да го правим сега", мотивира се министър-председателят.

За намаляване на данъка върху медикаментите говори преди дни и здравният министър д-р Стефан Константинов . Но срещна отпора на финансовото министерство. „Темата не е актуална вече", каза той в ефира на „Дарик" радио вчера. След което разказа, че е разговарял по проблема с премиера. Борисов го попитал защо в едни държави цените са ниски, а в други - високи. Министърът пък му обещал да направи пълна проверка на лекарствената политика. Първата стъпка ще е утрешното заседание, което д-р Константинов свиква за намаляването на цените на лекарствата с представители на фармацевтичните компании. „Има голям резерв, който може да

позволи свалянето на цените с 50% и повече", заяви министърът. Здравната каса трябвало да бъде активен участник на пазара. „Касата трябва да каже: ние купуваме големи количества, трябва да има отстъпки", обясни

той. В много държави са успели да се договорят с фармакомпаниите. „В Турция например правителството е казало, че всички лекарства, които струват над 10 лири, ще се дават с 24% отстъпка. В Чехия са замразени цени-

те, а на оригиналните препарати там цените са надолу", обясни д-р Константинов.

По-късно пред радио К2 той обяви позицията си спрямо „Софарма": „Това е уважавана компания, от която обществото има полза, която

дава работни места и изнася продукция." Той обеща институцията. която оглавява, да „намери пресечната точка между интересите на производителите и вносителите на лекарства, както и тези на обществото".


Право на отговор | 26.02.2012 02:13 | Труд | стр. 5

По повод материалите в „Труд" от 22 февруари „Болници благодарят за 19 млн. лв." и „Който не дава рамо на касата, с по-малко пари", от здравната каса отговориха: На надзорен съвет на НЗОК бяха разгледани изпратените от всички директори на районните здравни каси предложения за прогнозни бюджети на болниците. Директорите на районните каси са поканени по график

в постоянната комисия по разпределение на прогнозните бюджети, а след като предложенията се разгледат, те се утвърждават от надзорния съвет. Тези правила са приети м. г. и ще се спазват и сега. Провокации и спекулации са твърденията, че заради подкрепата, която получи д-р Нели Нешева от различни сдружения, НЗОК и споменатата комисия проявяват пристрастност.


в. "24 ЧАСА"


Трансплантират 4 крайника наведнъж в Турция | 26.02.2012 02:13 | 24 Часа | стр. 6

Турски лекари извършиха първата в света трансплантация на 4 крайника едновременно, като пришиха две ръце и два крака на млад пациент, предаде АП.

лекари оперирали пациента в продължение на 20 часа в университетската болница „Хачетепе" в Анкара. Главният лекар Мурат Тунджер вчера призова доброволци да даряват кръв. Четворната операция идва след провалена трансплантация на 3 крайника преди 2 месеца в град Анталия. В Анкара завчера при отделна операция била направена и трансплантация

лице, съобщи Тунджер.


в. "СТАНДАРТ"


Скъпите илачи падат с 50% | 26.02.2012 02:13 | Стандарт | стр. 1

Скъпите лекарства, които се заплащат от здравноосигурителната каса, ще паднат наполовина. В това е убеден министър Стефан Константинов . "Има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените с 50% и повече", разкри пред Дарик радио той.

В понеделник Константинов ще преговаря с производителите. Министърът обясни, че от два дни здравното ведомство събира информация от болниците за скъпоструващите илачи. "Убеден съм, че ще се намери начин цените да бъдат намалени. Нормално е фармацевтичният бизнес да търси печалба, но също така има и държавна регулация. Това е социален въпрос", допълни той. При съпротива Константинов увери, че е възможно здравното министерство да изготви бързи законодателни промени. Те ще принудят производители и търговци да се съобразят с волята на държавата.


Харчат здравни вноски за ин витро | 26.02.2012 02:43 | Стандарт | стр. 4

Mинистърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов призна, че пари от здравни вноски са харчени за фондовете за лечение на деца, ин витро процедури и трансплантации. "Това нещо, малко по-завоалирано, се случваше и при предишното правителство. Само че там парите отиваха в един резерв, който седеше някъде, а пък след това държавният бюджет даваше на министерството", обясни д-р Константинов. По закон държавата е длъжна да осигурява средствата за тези дейности и процедури.


Броим 2 млрд. лв. за лекарства годишно | 26.02.2012 02:43 | Стандарт | стр. 4

Всяка година за лекарства отиват около 2 200 000 000 лв. Това обясни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред Радио К2. Поради тази причина той ще натиска производителите на медикаменти да смъкнат цената на скъпоструващите илачи, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК ) с до 50%. В понеделник той ще се срещне с тях, за да ги увещава, че ако свалят стойността на скъпите лекарства, ще успеят да запазят печалбата си на пазара. Константинов обясни, че вече втори ден здравното министерство събира информация от болниците какви лекарства са купували и на какви цени. "Трябва да се търси начин цените да бъдат намалени, нормално е фармацевтичният бизнес да търси печалба, но също така има и държавна регулация, защото това е социален въпрос", отсече здравният шеф пред "Дарик". Ако това не се получи, Константинов увери, че е възможно здравното министерство да изготви много бързи законодателни промени, които да принудят производители и търговци да се съобразят с волята на държавата.

Обсъжданият вариант за смъкването на лекарствените цени с падане на ДДС пък бе категорично отхвърлен и от премиера Бойко Борисов. "Ако започнем с лекарствата, ще отидем на хляба, ще отидем на всичко, а всъщност България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това е популизъм и няма да го правим сега", категоричен бе премиерът.


в. "ТЕЛЕГРАФ"


СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА | 26.02.2012 02:12 | Телеграф | стр. 2

Константинов вика на среща фармацевтичните компании

Цените на лекарствата може да бъдат намалени с между 50% и 100%. Това стана ясно от интервю на здравния министър Стефан Константинов пред Дарик радио.

По настояване на премиера Бойко Борисов утре Константинов стартира преговори с фармацевтичните компании. Здравният министър е свикал среща с бранша, на която ще бъдат търсени начини цените да паднат поне наполовина. За целта на въпросното заседание ще бъдат договаряни отстъпки за илачите, плащани от здравната каса. Според Константинов другият вариант за сваляне на цените на медикаментите е да бъде намалено ДДС-то им. Вчера обаче премиерът Бойко Борисов посочи, че това не може да бъде peaлизиран . „Ако започнем с лекарствата,

ще отидем на хляба, ще отидем на всичко, а всъщност България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това е популизъм и няма да го правим сега", обясни министър-председателят. Дебатът за намаляването на цените на лекарствата стартира заради разкритието, че цените на лекарствата у нас са сред най-високите в Европа заради монопола, наложен от „Софарма", и децентрализацията на конкурсите за доставки на медикаменти за болниците. В същото време разследване на TV7 разкри, че „Софарма" продава на тройно по-ниски цени в Сърбия, Турция и Полша медикаменти, които произвежда у нас.

Отстъпка

Според министър Константинов в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите. „Трябва да започне договаряне НЗОК да е активен участник на пазара и да каже: ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки", каза той. С промяна в нормативните актове касата получи възможността да договаря по-ниски цени с производителите и на няколко пъти такава покана бе отправена към тях. До момента обаче нито една от фармацевтичните компании не е пожелала да преговаря и да намали печалбата си.„Установявам, че изключителен, голям резерв,

които още не е използван, е точно това намаляване, което може да бъде направено на цената, защото то може не да стане с пет, два или три процента, а може да смъкнем цените с 50-100% на някои лекарства", каза Константинов.


в. "ПРЕСА"


Чиновничка и каса | 26.02.2012 02:12 | Преса | стр. 9

Имало едно време една каса. Тя била пълна с мед. Мед във вид на здравни осигуровки и други пчелни продукти. Трудолюбивите пчелички всеки ден излизали в мръсния, студен и враждебен свят, пълен с опасности и простудни заболявания, трепели се по разни офиси и цехове, по разни мандри и лаборатории, а вечер внасяли своя медец от здравни осигуровчици в голямата каса. Някои майтапчии и злобни шегобийци наричали тая каса здравна каса. Сигурно защото тя вземала здравето на пчеличките.

И така. Касата не че пращяла от мед, но в нея винаги се намирала по някоя и друга восъчна пита с по някой и друг милион в нея. И пчеличките - като всяко глупаво насекомо - си мислели, че този мед ще отиде за нещо полезно. Примерно - за тяхното здраве . А ако не за тяхното - защото всеки знае, че пчеличките умират в полет, както си работят -то поне за здравето на някои по-свободни пчелички. Каквито, апропо, няма.

Свободни от работа са само търтеите, както знае всяко дете. Но пчеличките били съгласни... не, какво ти съгласни - те направо били толерантни - и нямали нищо против медецът да отиде и за търтеите. Нали и те са живи душички! Нищо че пчеличките умират,

работейки, а търтеите ядат медец - почивайки. Все пак така стоят нещата в пчелния живот!

Но пчеличките въобще не си направили сметка, че дори и търтеите няма да хапват от събрания медец в тая каса, която злобните майтапчии наричали здравна каса.

Защото в пчелина се била появила чиновничка. Чиновничка... Как да ви обясня? Това е нещо като мечка, нещо като свиня, нещо като нищо на света. Идва, бърка, взема, лапа и събаря кошерите. След това изгрухтява така, че всички да я чуят, и се затътря нататък. Към някой друг пчелин.

Нейната кожа е доста дебела. И затова - колкото и да я жилят пчеличките, тя не усеща много-много. Колкото и да вика пазачът, колкото и да я плаши с празната си пушка - тя не чува. Защото от лакомия явно е оглушала. Лапа, докато се насити, грухти, докато се нагрухти, а после сменя пчелина. Чиновничката - това е голяма напаст. Имало я не само по касите с мед, но и по лозята с фондове и така нататък. Няма спасение от чиновничката. Тя е по-опасна от градушките и от глобалните затопляния, както и от глобалните захлаждания.

Може би... единственото спасение е пазачът най-накрая да напълни пушката? Но знае ли човек?!


Изкъпаха кучета, Вместо да ги тричат | 26.02.2012 02:12 | Преса | стр. 5

„Сякаш убийство е станало, погледнете колко полиция има. А традициите ни си отиват малко по малко." Така въздишаха вчера жителите на странджанското село Бродилово, чиито обичаи повеляват да „тричат" кучетата си за здраве на Кукеровден.

Празникът, който е един от най-важните през годината за местните, вчера не протече според традициите. Тричане имаше, но бродиловчани отстъпиха и не завъртяха кучетата си с въжета, а само ги метнаха във водата от брега.

Обичаят, който хвърли в ужас цяла Европа заради жестоко отношение към животните, се изпълнява в селото повече от век. Според него на Кукеровден местните водят кучетата си на моста и ги къпят в реката.

Животното се завързва през кръста с усукани въжета и се издига на височина от няколко метра. След това вървите се спускат, кучето се завърта лудешки и цопва във водата.

Общо 5 животни станаха част от новия ритуал вчера. 2 от тях бяха хвърлени във вода-

та по няколко пъти. Всеки стопанин сам хващаше животното си за кожата на врата и задницата, завърташе го над реката и го пускаше вътре. След като цопнеше във водата, четириногото веднага излизаше навън и се отърсваше.

Сред тях беше и кучето Рекси на бродиловчанина Милчо Божилов. „Кучето ми е 6-го-дишно, всяка година го нося да го тричам, не бяга от мен", заяви собственикът. Сякаш за доказателство животното само вдигна предни лапи на коленете на собственика си и завъртя опашка.

„Пощади го, моля те, стига, не го мокри повече в този студ", примоли се Маргарита Пеева от „Анимал SOS Бургас" на местен, който за втори път се готвеше

да хвърли кучето си във водата

„Нищо му няма, то само иска да се изкъпе", беше отговорът на тълпата.

„Аз имам лудогорско гонче, това е ловно куче - като отстре-лям дивеч, то влиза във водата да го донесе, този обичай не го плаши", разказа бай Митко Георгиев, който също пусна кучето си в реката. Животното било 4-годишно и досега не е пропускало тричане.

Над 100 души - местни, полицаи, журналисти и природолюбители, се събраха край реката в странджанското селце вчера. Най-голяма бе групата на бродиловчани. Редом с местните имаше и доста млади хора, тийнейджъри дори, които идват при бабите си в селото за празника. Някои от младежите обясниха, че нямат нищо против тричането. Те познават традицията от малки.

Природозащитниците на място не бяха повече от 30 човека въпреки организацията през фейсбук, според която трябваше да са над 100. Защитниците на кучетата се опасяваха, че местните могат пак да изпълнят обичая си, след като външните се разотидат. Затова те се заканиха да останат в Бродилово до следобед и да се убедят, че това няма да се случи.

Общо 10 униформени - от районното в Царево и от Гранична полиция, следяха за нередности. На място бе и ветеринарният лекар в общината д-р Йордан Панайотов. Той обясни, че е там, за да следи за нехуманно отношение към кучетата. Това обаче не се случи.

Докторът може да състави акт, ако констатира нарушения. Миналата година такъв бил написан на предния кметски наместник за това, че не предотвратил изпълнението на традицията въпреки издадената заповед от царевския кмет.

Местни жители обясниха, че в петък участниците в миналогодишното тричане били привикани в районното, където

ги накарали да подпишат документ, че няма да го правят тази година. Заповед за забрана на обичая издаде и новият кмет на Царево инж. Георги Лапчев.

„Направихме го така, защото кметът издаде заповед, да не го злепоставим него", заяви една от най-разпалените местни дами Дукена Маврова. Миналата година именно тя поведе и ос-момартенския женски протест срещу забраната на тричането в селото. Според нея традицията пази Бродилово от болести. „Миналата година всички села в странджанско имаха шап, нас ни подмина, отколе съществува тази традиция, никога куче не е умряло, стресирали се животните, глупости са това!", допълни жената.

„Хората са си собственици на кучетата, те се грижат за тях, хранят ги, всеки сам преценява дали да го изкъпе", включиха се и останалите бродиловчани.

Странно или не, прясно изкъпаните в реката животни се въртяха около стопаните си, не се страхуваха от тях и не ги отбягваха. Може би собственическото чувство, с което бродиловци решават за животните си,

не се дължи на липса на хуманност

коментираха наблюдатели.

„Моето няма да го тричам, защото се страхува от водата, предното ми куче почина от старост, него съм го водил, но то не се страхуваше", обясни възрастен мъж, който водеше любимеца си на каишка. Въпреки че нямаше намерение да го пуска във водата, бродиловча-нинът не искаше да пропусне обичая.

„Много се радвам, че не се случи най-лошото, не бих могла да го понеса и да го гледам на живо, надявам се, че няма да го направят и след това, довчера не знаех за този обичай, но гледах филм в интернет и веднага реших да дойда и да подкрепя природозащитниците, освен това не е позволено от закона, нали живеем в ЕС", каза Мирца Атанасова. Жената е от Холандия, но е женена за българин и живее в странджанското с. Изгрев заедно с двете им кучета,

ххх

Природолюбителите: Това е крачка напред, ако не го направят после

Не направиха

пълния ритуал със завъртането на кучетата и връзването с въжета, а ги хвърлиха в реката, което е по-малкият стрес за тях. Това е малка крачка напред за нас, ако местните не го направят все пак, след като си тръгнем, заяви за „Преса"

Маргарита Пеева от „Анимал SOS Бургас". Според нея по-страшното е, че тази традиция се правела не само в Бродилово, а и в други села като Равадиново и Индже. „В момента държавата демонстрира, че това е противозаконно и наказуемо. Местните обаче по най-примитивния начин вярват в едно суеверие, което е просто кошмарно. Това, което е имало смисъл преди години, сега е безсмислено. Как може да смяташ, че ще си здрав, ако си завъртял кучето 5 пъти! Защо, когато вдигнеш температура, си купуваш аспирин, а не се въртиш ти на въжето?", каза още Пеева.


Държавата обеща евтини лекарства | 26.02.2012 02:12 | Преса | стр. 2

Здравният министър: Цените може да паднат наполовина

Жулиета НЕДЯЛКОВА

Правителството започва преговори с фармацевтичните компании за сваляне цените на лекарствата. Здравният министър Стефан Константинов свиква утре спешна среща с представители на фирмите, които продават медикаменти у нас. В подобен подход има голям резерв, смята министърът. Той прогнозира, че хапчетата можело да поевтинеят с 50% и повече, и то до дни. Константинов има пълната

подкрепа на премиера Бойко Борисов. (Виж долу - б.р.) „За да се намали цената на лекарствата с 50%, първо трябва да се махне цялото ДДС от 20%, после търговците на дребно да се лишат от 20-процентната си печалба, а тези на едро - от своите 10 на сто. Невъзможно е", обясни пред „Преса" синият депутат д-р Ваньо Шарков. Според него, ако всичко това се промени, няма да има кой да ни продава хапчета. И Стефан Константинов потвърди, че поевтиняването може да доведе

до изтегляне на някои от фирмите от пазара ни.

По данни на „Евростат" България е сред първите пет държави с най-ниски цени на дребно на медикаментите, обясни Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Според един от най-големите играчи на пазара на дребно у нас - Веселин Марешки, пък лекарствата спокойно могат да поевтинеят с поне 20%, без това да се отрази негативно на печалбите на компаниите.


Здравният министър иска: Лекарствата по-евтини с 50% | 26.02.2012 02:12 | Преса | стр. 1

Правителството започва преговори с фармацевтичните компании за сваляне цените на лекарствата с поне 50%. „Ще се погрижа хапчетата да поевтинеят", обяви премиерът Бойко Борисов в Банско вчера. С негова благословия здравният

министър Стефан Константинов свиква утре спешна среща с представители на фармацевтичните фирми, които продават медикаменти на българския пазар. До дни трябва да има конкретен резултат, обещават управляващите.


Хапче за наглост | 26.02.2012 02:12 | Преса | стр. 1

Здравният министър Стефан Константинов гордо обяви, че се заема с намаляването на цените на лекарствата. Още утре щял да се договори с фармацевтичните компании хаповете да поевтинеят с 50%. Чудесно, стига да не беше нагло. И твърде късно.

Както за стотиците хиляди българи, които не могат да си позволят скъпо струващите медикаменти, така и за спасяване на разклатените позиции на самия министър. Ако са верни сметките на Константинов, че до дни ще купуваме с 50% по-евтини лекарства, то излиза, че печалбите на фирмите досега са били свръх-тлъсти.

А министърът сега ли се сети, след огромния медиен натиск, че лакомият фармацевтичен бизнес процъфтя и пак цъфти? При това очевидно не без благословия - неговата и на предшествениците му.

Сега ще ни върне ли някой парите? Едва ли, това се случва само в сладникавите лоши филми. Ама една идея пак оттам. Облажилите се да ги дарят за благотворителност.

Ако думичката е непозната за някого - идва от творя блага, а не от облагодетелствам се.


в. "МОНИТОР"


Вадят сираците от приютите със 107 млн. лева | 26.02.2012 02:12 | Монитор | стр. 5

107 млн. лева са отделени за изграждане на 133 семейни центъра и 20 защитени жилища за деца без родители и за тези, които имат нужда от специализирани грижи. Това обяви вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

В момента всички те са настанени в институции, което води до трудната им адаптация към живота или до по-бавното им развитие.

Целта е поетапно да извадим тези деца от казармите, да ги върнем в градовете, където те да учат с нашите деца, каза Павлова.

Директното финансиране се предоставя на 62 големи общини, в които да бъдат изградени центрове за настаняване от семеен тип, както и защитени жилища, предвижда проектът. В тях децата ще живеят в собствени стаи и достъп до повече социални грижи или болници .

Плановете вече са одобрени, започват тръжните процедури и през лятото и есента на тази година ще стартира строителството на част от новите сгради.


Опасни капсули, маскирани като добавка | 26.02.2012 02:12 | Монитор | стр. 4

Опасно лекарство, маскирано като хранителна добавка за отслабване, продават в столични аптеки. Капсулите, които са внос от Китай, се наричат "Лида дай дай хуа" и съдържат активно вещество, което превишава в пъти разрешеното количество за добавка. Препарат със същото име бе изтеглен от нашия пазар през 2010 г. заради вредната съставка.

Опасното вещество в капсулите, което се нарича супраманин, води до безсъние, отпадналост, главоболие, а в някои случаи провокира и депресии. Това обясни пред "Монитор" Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Преди три години от пазара на Европейския съюз, включително и от България, бе изтеглено и забранено лекарство за сваляне на килограмите заради съдържащия се в него супраманин. Опасното вещество в спрения медикамент обаче бе 1,5 мг, докато в китайската добавка то е 4,5 мг в една капсула.

Изследване в лаборатория на Медицинския университет показва, че капсулите са натъпкани с опасния супраманин.


Стари закони родиха ситуацията с хапчетата | 26.02.2012 02:12 | Монитор | стр. 4

Ситуацията на лекарствения пазар у нас е резултат на стари, действащи до неотдавна закони и наредби. Така коментира скъпите медикаменти у нас зам.-шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. „Ние от комисията искаме да се направи анализ на случващото се, за да се намерят правилни законодателни решения“, обясни тя. Такива анализи вече са поръчани на Министерството на здравеопазването, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на комисията по цени и реимбурсиране и на Националната здравноосигурителна каса, които на практика провеждат политиката в областта на медикаментите. Дариткова припомни, че в края на миналата година след поправка в закона за лекарствата се даде възможност на специална комисия към здравната каса да изисква намаляване на цените на медикаментите при заявяване на по-големи количества. Въпросната комисия обаче все още не е заседавала по този въпрос.


Свалят цените на лекарствата | 26.02.2012 02:12 | Монитор | стр. 4

Константинов с 3 варианта за поевтиняване на илачите

Започват преговори с производители за по-големи отстъпки

Здравният министър Стефан Константинов събира утре фармацевтичните производители и ще преговаря с тях за поевтиняване на лекарствата, отпускани от НЗОК безплатно или с намаление. Това съобщи самият Константинов пред „Дарик” радио вчера и уточни, че това е станало по настояване на премиера Бойко Борисов. Според изчисленията му по пътя на преговорите цената може да бъде свалена до 50-100%.

„Трябва да започне договаряне, касата е активен участник на пазара и напълно основателно може да каже: Ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки”, подчерта министърът. Той добави, че в петък е

разпоредил тотална ревизия

на здравната каса за лекарствената й политика.

„Установявам, че НЗОК реално не е договорила, макар че може и да е започнала процедура, но реално не е договорено сваляне на цената на нито един медикамент”, посочи Константинов. Той изтъкна факта, че в условия на икономическа криза много сектори на бизнеса се свиват, но този с лекарствата процъфтява. По думите му, след като фармацевтичните производители просперират, е напълно закономерно точно в този момент те да направят отстъпки и така цените да паднат.

Здравният министър посочи, че съществуват три варианта за поевтиняване на медикаментите. Според него едната от възможностите е силово налагане на производителите на по-ниски цени, втората е намаляване на ДДС върху лекарствата, а третата е въвеждане на електронни рецепти и

свързване на всички аптеки с НАП

за да се следи какви обороти прави всяка една от тях.

ДДС върху лекарствата няма да бъде намален, заяви обаче вчера премиерът Бойко Борисов. „Ако започнем с медикаментите, ще отидем на хляба и на всичко останало”, добави министър-председателят и припомни, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз.

Министър Константинов обясни механизма на ценообразуването на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип. Върху крайните цени влияел и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни са и различните ставки по ДДС. Нашата страна попада в групата на страните от евросъюза с най-висок такъв данък.§

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Лекарствата от 200 лв поевтиняват с около 15 лева | 04. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 6
Лекарствата от 200 лв поевтиняват с около 15 лева | 04. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 6
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" За цените на лекарствата | 28. 02. 2012 02: 32 | Труд | стр. 20; 21
Здравното министерство покани вчера на среща българските и чужди производители на лекарства. На нея се очаква те да сключат споразумение,с...
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Борисов да си каже за Трайков | 21. 03. 2012 03: 07 | Труд | стр. 16; 17
Няма да подкрепим рокадите в правителството. А и сме притеснени “тежката артилерия на герб” да не се окаже черешово топче, което...
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Борисов лесно се измъква за бонусите, понеже никой не го гони | 05. 03. 2012 04: 12 | Труд | стр. 15; 19
Борисов лесно се измъква за бонусите, понеже никой не го гони | 05. 03. 2012 04: 12 | Труд | стр. 15; 19
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Премиерът пита всеки ден за лекарствата | 07. 07. 2012 04: 43 | Труд | стр. 8
Това значи, че са похарчени около 56 млн лв от общо 100-те млн лв., подложени на „национализация. Решенията на кс нямат обратно действие,...
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" новини от региона | 13. 03. 2012 02: 27 | Труд | стр. 27
Ако бъде одобрен, до края на т г могат да се обявят и процедурите за избор на строител, който трябва да приключи работите до 1 г....
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Къде е най-ветровито във властта? | 16. 03. 2012 02: 25 | Труд | стр. 18; 19
Изтича отреденото му от премиера време “да влезе в час” (по терминологията на Борисов). Ако се раздели с поста си, д-р Стефан Константинов...
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Генчо Начев министър? | 09. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 4
Генчо Начев, директор на столичната университетска болница „Св. Екатерина", от вчера се спряга за нов здравен министър. Завъртя се...
В. \"Дневен труд\" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом