Нов ред за софия
ИмеНов ред за софия
Дата на преобразуване03.01.2013
Размер229.9 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://rzs.bg/documents/4159_PROGRAMA.doc


НОВ РЕД ЗА СОФИЯ


София: грозна, без душа, без справедливост, без отговорност


Всеки град е съвкупност от историческа, културна, архитектурна и околна среда, в която голяма група хора са събрани заедно, за да живеят щастливо, да градят, да се развиват устойчиво, подобрявайки благосъстоянието и стандарта си на живот.

Историята на града ни е наследството, което нашите предци са ни завещали - пъстро като настоящето, но със сигурност различно и в много отношения уникално. Културната, архитектурната и околната среда обаче са резултат от нашите действия и бездействия, като граждани в страна, в която всеки има право на избор.

Градската среда на София прилича на бакалия в късния соц – пълна с контрасти и дразнещи противоречия. Опитът витрината да изглежда излъскана, например по пътя от модерната сграда на летището по булевард „Брюксел”, се разбива още в кръпките и вълните на „Цариградско шосе” при наближаването на огромните търговски центрове, засенчващи по размера си дори планината. Ако посетителят избере да влезе в София през Централна гара, която би трябвало да е лицето на града, ще се натъкне на естетическа и функционална недомислица – едно мръсно, неприветливо и дори опасно съоръжение, което години наред очаква своята реконструкция.

Навлизайки навътре, в сърцето на града, човек се сблъсква с нови изненади. На тротоарните пространства по „Алабин”, до Съдебната палата, са паркирали гордо своите возила наследниците на Темида. Пространството на пешеходеца не само, че е ограничено до индианска нишка, но под настилката на тротоара се крият изненади. Придвижването по счупените или отлепени плочки, бълващи потоци вода върху неподозиращите крака на пешеходците, е цяло премеждие по време на дъжд. То не престава дори и при достигането на площад „Света Неделя”, където злощастният минувач ще бъде атакуван не само от потоците вода под клокочещите плочки, но и от такситата менте, от неуморните джебчии, гледачките на ръце или просяците. Премеждието не свършва тук, а продължава в превозните средства на градския транспорт, където климатичната инсталация е несвойствен лукс, гратисчиите са ежедневие, чистотата е табу, комплексираните водачи са правило, а разписанието е просто за ориентир. За комфорт на пътника и дума не може да става. За сметка на това ползването на това обществено благо е обявено за „безплатно” за повече от половината ползватели. Де факто ползването на обществения транспорт е безплатно за още около 25-30% гратисчии, а удоволствието е заплащано от всички останали добросъвестни ползватели и данъкоплатци.

Ежедневието на столичани е сблъсък с несправедливата градска среда. Несправедливост се среща при ползването на тротоарите, несправедливост при заплащането на цените на билетите в градския транспорт, несправедливост към незрящите и възрастните, и в крайна сметка откраднато щастие от всички.

В този сценарий обаче не сме поставени по принуда, както беше преди повече от 20 години. Сега сме в него благодарение на собствения си грешен избор по отношение на управляващите града ни.

За Софиянски и за Борисов управлението на градската среда е продължение на разбирането, че хората са подчинени да приемат това, което им се предлага. Освен че е погрешно, това разбиране е дори престъпно. Гражданите не са глас, до който се допитваш веднъж на 4 години и можеш еднократно да излъжеш или да закупиш. Гражданите на София са сила, те имат достойнство, те мислят модерно, те знаят как изглежда модерния европейски град, те могат да променят модела на управление на града. Трябва просто да поискат промяна!

Статуквото на управлението за тези 20 години разчита именно на това, че редът не се определя от избора на гражданите, а от някой друг, който пише менюто. Прокиснатото от корупция управление на града при различни политически конфигурации следваше модел, разчитащ на обществената пасивност, на изолирания обществен избор и на инерцията сред гражданите. Именно това роди безотговорността и корупцията в управлението и стана движеща сила на статуквото. Освен несправедливо, управлението на града е корумпирано и незаконно.

София се нуждае от радикална промяна на модела на управление.

Тази програма предлага нашите виждания как да се постигне нов ред в нашия град. Тя е основана на разбирането, че гражданите са активната страна и постоянен участник в процеса на развитие на градската среда и управлението. Затова диалогът с тях е определящ.

Програмата очертава предложенията на партия „Ред, законност и справедливост” към гражданите на София, за да променим заедно несправедливото и корумпирано управление на града ни и да поставим началото на новия ред!

Загриженост


За по-добра София чрез подпомагане на уязвимите групи


Промяната на отношението към различните поколения в столицата е неотложна задача за всяка общинска администрация. Хората от третата възраст и младите семейства са сред най-уязвимите социални групи, които се нуждаят от специална подкрепа. С тази цел партия „Ред, законност и справедивост” ще предложи на Общинския съвет създаването на два целеви фонда по схемата публично-частно партньорство, в които от различни публични и частни източници ще се натрупват, инвестират и разходват средства на проектен и селективен принцип с цели: „Образована раждаемост” и „Подкрепа на хората от третата възраст”. За първата година от функциониране на фонда „Образована раждаемост” предвиждаме 1 млн. лева, а за фонда „Подкрепа на хората от третата възраст”- 2 млн. лева.


Общината може да си позволи директна финансова подкрепа за децата в зависимост от образованието на родителите им. Колкото по-високо е то, толкова по-висока ще бъде и подкрепата.


Един от най-сериозните проблеми на София е все по-възрастното население. Градът ще има нарастваща необходимост от допълнителен ресурс и умения за подкрепа на нуждаещи се възрастни хора. Специален отдел в общината трябва да се грижи за директна покрепа за възрастните хора с изключителни проблеми като загуба на работа в последните месеци преди пенсия, загуба на всички близки или пълна загуба на имущество и други. Това ще става според прозрачно решение на добросъвестни и компетентни общински служители.


Най-голямото съкровище на София са нейните деца и младежи. Столична община трябва да организира системата на детските ясли и градини така, че децата да растат в радост, а родителите да не са в тревога.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” ще работят за насърчаване на частната инициатива в изграждането и стопанисването на детските градини и ясли. Целта е всички деца да получат равнопоставени условия за достъп до общински средства, с които ще се подпомогнат родителите, така че в условията на избор да осигурят достъп на своите деца до качествени педагогически грижи. Частните инвеститори ще получават преференции, когато предоставят тези услуги, но ще бъдат и обект на строг контрол за спазването на минимални стандарти при изпълнението на задълженията си.


Запазването и повишаването на квалификацията на педагозите и възпитателите в детските градини и училищата ще бъде сред основните ни приоритети, като за целта ще се осигури финансиране по проекти и програми с международно участие. Децата и младежите на София трябва да се изграждат като личности и пълноценни граждани от хора с безупречна квалификация и висока професионална подготовка.


Ще бъдат приети минимални стандарти за интериора и екстериора на детските градини и училища в София, за да могат нашите деца да растат в красива и удобна среда. Само такива деца могат да създават в бъдеще красив и справедлив свят.


В София има 11 болници, които са собственост на общината, и още много лечебни заведения за извънболнична помощ. Софиянци обаче по нищо не разбират, че тяхната община полага грижи за опазване на здравето им. Парите ни и здравето ни се пилеят с лека ръка в непрекъснати ремонти и асфалт.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” ще настояват за въвеждането на строг контрол върху финансирането и дейността на общинските лечебни заведения в София, за борба с корупцията и злоупотребите в тях. Дирекция „Здравеопазване” ще бъде преструктурирана и в нея ще работят хора с ум, опит и сърце за здравните нужди на софиянци. Веднъж годишно Столична община ще публикува пълен доклад за дейността и състоянието на лечебните заведения на територията си.


В рамките на проектите за електронна община ще бъде разработен пълен регистър на лечебните заведения на територията на общината с информация за медицинските услуги и цените, на които се извършват.


Понастоящем, Националния институт „Пирогов” е единствената болница на територията на столицата, в която има дежурни лекари във всички отделения по всяко време на деня. Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” ще работят за въвеждането на дежурни лекари във всички отделения на всички 4 общински многопрофилни болници на София. Годишно това би струвало на софийския бюджет 700 000 лв., но би спестило тревогите и грижите на хиляди софиянци, които имат нужда от специализирана помощ, и би им дало спокойствието, че могат да получат медицинска помощ по всяко време, в района, в който живеят и без значение от медицинския проблем, който имат.


Общопрактикуващите лекари на територията на София ще получат безплатно право на ползване на помещения и право на ползване на апаратура за своите практики на територията на диагностично-консултативните центрове срещу задължението да организират в тях денонощна неотложна медицинска помощ.


По неофициални данни в столицата живеят 130 000 роми, основно в три квартала - "Факултета", "Филиповци" и "Христо Ботев". Още десетки обаче са известните и неизвестни ромски поселища. По груби сметки в София има над 15 гета. В тях между 70 и 80% от постройките са незаконни, една част от тях са на частни терени, други на общински.


Липсата на ред, законност и справедливост по отношение на ромите, живеещи в София, създава предпоставки за етнически конфликти, намалява възможностите за добро икономическо развитие на града и задълбочава социалното напрежение.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” ще работят за създаването на пълен и точен кадастър на имотите и земите в ромските квартали, махали и гета. Ще бъде изготвена стратегия за подобряване на инфраструктурата, като в изграждането й ще бъдат включени роми, преминали курсове за квалификация в бюрата по труда. Пари за това ще бъдат осигурени от европейски програми, а върху тяхното разходване ще има строг граждански и медиен контрол.Общинските съветници от „Ред, законност и справедливост” ще гласуват в подкрепа на всички неправителствени организации, които работят по образователни и информационни проекти в ромската общност.


Столична община следва да предложи процедура за мостово финансиране на граждански организации, изпълняващи проекти в социалната, здравната, образователната и културната сфера на територията на общината. Всяка организация, която е разработила и спечелила проект с европейско и междунаодно финансиране, ще може да получи безлихвен кредит за авансиране на дейността си.

Справедливост 


За възстановяване на обществената справедливост – чрез мораториум върху сделките с общински имоти

За да бъде възстановена обществената справедливост и баланс на частните и обществените интереси, общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” предлагат:

 • Мораториум върху продажбата на общински имоти;

 • Ревизия на всички разпоредителни сделки с общинско имущество от последните 12 години;

 • Закриване на Агенцията за приватизация на общината и трансформацията й в Агенция за денонсиране на сделките и договорите, ощетяващи общината.

Мораториумът върху разпоредителните сделки с частна общинска собственост е необходим, тъй като сделките с тези имоти служат за облагодетелстване на кметове, обръчи от фирми, групи общински съветници от различни политически партии и са директно в ущърб на столичани и на града. Земя не се продава, още повече общинска. Земята е най-важното и незаменимо богатство на един град и продажбите и за задоволяване на каквото и да е временни нужди е абсолютно нередно.


Злоупотребите с общинска собственост за последните 5 години са нанесли на общинския бюджет загуби за над 2 млрд. лева.


Необходим е мораториум върху продажбата на недвижими имоти частна общинска собственост, тъй като такава собственост – апартаменти, ателиета и друга жилищна площ - се ползва и като средство за търговия с влияние. Типичен пример за това е сделката между общината в лицето на Софийски имоти и бащата на Владимира Янева, председател на СГС, която придоби апартамент и ателие-магазин в зона Б-5 на стойност под данъчната оценка. Такава неизгодна сделка не се сключва с обикновен столичанин. Това не е единственият случай на ползване за облагодетелстване на определени персони с жилищни имоти общинска собственост на занижени цени. В замяна се получава влияние върху съответни институции, с цел прикриване на още по-големи злоупотреби.


Трябва да се действа радикално и затова е необходим мораториум върху замените тип общинско УПИ срещу минимален процент застроена площ. Не са единични случаите за учредяване на право на строеж върху общински терени, срещу два апартамента за общината в сградата с 15 000 кв.м. разгъната площ. Обектът и земята са на цени в пъти по скъпи от апартаментите, получени от общината, и на фона на общата стойност са около 1%. Такъв е случаят в кв. „Борово”, с отстъпено право на строеж върху декар общинска площ за два апартамента. Същевременно, жилищните сгради са с около 10 000 кв.м. жилищна площ. Не по-малко скандална е сделката на Иван Драшков и общината при учредяването на право на строеж върху общинска земя на два жилищни блока в кв. „Дружба”, без никаква печалба на общината от тази сделка.


Трябва да се наложи мораториум върху преотреждането (промяната на предназначението) на общински паркове за търговски обекти. Такива са случаите напр. в „Бели брези” (градинка в близост до бул. „България” - спирка „Ручей” е преотредена за строителен обект и вече години съществува търговски комплекс и бензионостанция на ШЕЛ ) и в Борисовата градина (комплекс, преотреден за увеселителен парк и отново преотреден по-късно за бизнес комплекс). От всички тези сделки общински съветници и кметове реализираха милиони евро печалба, изцяло за сметка на бюджета на общината и жителите на града.

Необходимо е пробуждане на гражданския дух на столичани, който да премине в обществен натиск и да прерасне в политическа воля за промяна, която ще се реализира след спечелването на политически мандат на местните избори. Практически, промяната ще се постигне чрез незабавно внасяне и приемане от страна на Общинския съвет на мораториум върху сделките с общински имоти. Допълнително ще бъде извършен преглед на целите, обективността и законосъобразността на сключените разпоредителни сделки с общинска собственост през последните 12 години. Крайният резултат ще бъде публикуване на цялостен отчет пред обществеността за извършеното от администрацията в тази област, като ще бъде посочена и отговорността на съответните лица, включени във вземането на решения.


Общинските съветници на партия „Ред, законност и справедливост” ще внесат в Общинския съвет решение за обявяване на ликвидация на дружество „Софийски имоти”.


Според нас това дружество е създадено не с цел ефективно и ефикасно управление на активите на общината в интерес на гражданите, а с цел лично облагодетелстване на група лица с различна политическа принадлежност, но обединени от общия интерес - запазване на статуквото, доминирало през последните 12 години.


Общината трябва да се превърне от „хранилка” за неясни частни интереси в добър стопанин на публичното имущество, управляващ прозрачно и отговорно всички активи в полза на интересите на всички столичани. За целта дейността по управление на общинското имущество ще бъде централизирана в единно звено, чийто ръководител ще бъде на пряко подчинение на кмета и ще се отчита периодично пред Общинския съвет. Това звено ще има обособен отчетен баланс и бюджет с приходна и разходна страна, посредством който ще се реализират постъпленията от предоставените активи и ще се осъществяват инвестициите и разходите за поддръжка и амортизация.


Общинските съветници на партия „Ред законност и справедливост” ще внесат в Общинския съвет решение за актуване на имотите на обявеното в ликвидация дружество „Софийски имоти” като публична общинска собственост, като по този начин ще защитят интереса на гражданите и ще спрат търговията с влияние и корупцията в администрацията.

Енергийна ефективност
За подобряване на жилищния фонд чрез саниране за сметка на „Топлофикация”


Жилищния фонд на София е остарял и занемарен. Необходимо е да бъдат предприети спешни мерки за санирането на около 400 000 жилища, с цел удължаването на техния експлоатационен срок и повишаване на енергийната им ефективност. Това мащабно мероприятие може да бъде осъществено единствено чрез пряк ангажимент на общината и европейско финансиране. Затова предлагаме общинското дружество „Топлофикация София” да поеме отговорност за санирането на жилищата на софиянци, а натрупаните задължения към фирмата да се приспадат частично от стойността на ремонтите и да се инвестират в нови уреди за дистанционно отчитане на потреблението. Дейностите по санирането ще се съфинансират с европейски и общински средства.


Към момента общината не е ангажирана в решаването на проблема и е оставила гражданите да се спасяват индивидуално. Този подход е грешен и неефективен, защото вместо да се реализират икономии от мащаба се извършват ремонти на парче, при които в повечето случаи гражданите подобряват енергийната ефективност на своето жилище, но подценяват проблема с издръжливостта на конструкцията на сградата, в която живеят. Нещо повече, когато в един жилищен блок са санирани няколко апартамента, това по никакъв начин не прави сградата по-сигурна, особено когато в при ремонтните дейности са премахнати стени и подпори. Работата на парче е неефективна, нерядко вредна, води до постоянни разправии между съседите, а постигнатия накрая резултат е спорен.


Ето защо ние от РЗС смятаме, че с обновяването на жилищния фонд на София трябва да се заеме общината. Необходимо е да бъде направено обстойно проучване на издръжливостта на конструкцията, след което цялата сграда да се санира изцяло.


Санирането на сгради за сметка на „Топлофикация” по наша приблизителна оценка ще струва около 1 млрд. лева. Финансирането е просто - чрез целева облигационна емисия, с обезпечение бъдещите вземания на „Топлофикация” по договорите за ползване с абонатите. Изплащането на стойността на санирането ще се извършва при заплащането на сметките за парно, които след санирането ще намалеят около два пъти, за период от около 7 години.

Положителното в тази операция е, че гражданите имат стимул да намалят размера на сметките си за отопление, посредством инвестиране в саниране на жилищата си, а стимулът за „Топлофикация” е, че ще постигне по-висока степен на сигурност на приходите от страна на своите абонати за продължителен период от време.

Осветяване, Отговорност и Ограничаване на властващитеЗа свободен достъп до заседанията и решенията на Столичния общински съвет

Днес вратата на Столичния общински съвет е затворена за столичани.

Защо?


- За да разпределят на тъмно и на свои общинската собственост;

- За да въртят далавери с общинските, т.е. нашите пари;

- За да ги раздават на „Брокерите” или „Котараците”;

- За да прибират под масата евро субсидиите;

- За да пробутват протежета в бордовете на общински фирми.


Ние ще отворим тази врата заедно

- Да се види какво правим;

- Да знаем какви са решенията;


- Да носим отговорност.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” се ангажират да променят организационната йерархия така, че общината да работи за гражданите, а не против тях; да работи с тях, а не над тях.


Ние искаме да се възстанови свободния достъп до заседанията на СОС и да се организират първите софийски референдуми.


Настояваме да се въведе нова административна структура без заместник кметове, но с ясно определени изпълнителни отговорности на всички директори, подчинени на кмета, които формират изпълнителното ръководство на града Отговорността за изпълнението на техните ангажименти към града се носи пряко от кмета на града, който ги назначава.


Всички сделки на общината да бъдат на светло, като гражданите на София да имат публичен достъп до всички документи. След приключване на всяка конкурсна процедура участниците, спечелили обществената поръчка, ще се отказват от търговска тайна и условията на договорите им ще бъдат публикувани в страницата на общината.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” незабавно ще приведат в действие изпълнението на решение на Столичния общински съвет от май 2009, за въвеждане на публични регистри за всички договори и анекси на Столична община, всички районни кметства и всички общински фирми, в т.ч. и тези с миноритарно общинско участие.


Гражданите и фирмите в София ще могат да получават информация за всички подготвителни документи за обществени поръчки на общината, често отказвана сега на основание чл. 13, ал. 2 от Закона за достъп до обществена информация.

 


Екология


За прекратяване кражбите от Зелената система на София


В условията на глобализиращия се свят опазването и възстановяването на околната среда е един от основните приоритети в развитието на съвременното общество, което изисква кадрови потенциал, подготвен на професионално ниво. Страната ни търси своята идентичност в голямото европейско семейство в условията на евроинтеграция, свързана с образованието по екология, организирано от ЮНЕСКО в сътрудничество с програмата на ООН за околна среда.


Кражбата на природата на софиянци се извършва по три начина – чрез градоустройстени решения в полза на частни инвеститори, чрез корупция, немарливост и некомпетентност в управлението на парковете и градините и чрез ограничаване на свободния достъп за всички софиянци до планината, до реките и зелените площи на града.


Зелената система на град София е в окаяно състояние, със силно нарушено екологично равновесие поради безотговорно отношение. По предварителни изчисления, висшата флора на София, включена в Зелени системи, наброява 700-800 вида растения. Любознателните и чуждестранните гости се интересуват от видовият състав на Зелената система на София, но такава информация няма.


Ние от РЗС предлагаме:

 1. Да се изработи нова стратегия за развитието на зелените площи с цел привлекателност за посещение и отдих чрез парково благоустрояване на междублоковите пространства, т.е. създаване на ландшафтни микро и макро паркове с атрактивни природни компоненти от растителни видове с цветни алеи, както и елементи от културно-историческото наследство. Това предложение е свързано с идеята за обособяване и използване на нови териториални форми в градската среда за нов облик на Зелени системи. Дава се възможност да се потърси и практически отговор чрез донорски програми по линия на ЕС, което директно кореспондира с оценъчните критерии, избягващи съмнения за прилагане на корупционни схеми.

 2. Налагане на мораториум за концесионно ползване и продажба на площи в зелените системи на София.

 3. Поемане на ясна отговорност за съхранение и поддръжка на природата на Витоша чрез функциониращ Съвет за Витоша, ръководен от кмета.

 4. Необходима е концепция и нова организация за опазване на околната среда в Зелени системи, като се изработи консервационна програма за опазване на биоразнообразието.

 5. Да се мобилизира ресурс от експерти и икономически ресурс на национално и международно ниво за дейности, необходими за подобряване и опазване на околната среда и природното богатство в Зелени системи на София.

 6. Да се изградят волиери за птици и волиера за пеперуди (атрактивни зоологични биогрупи) с цел ползотворно прекарване на времето от децата и възпитаване на отговорност у тях.

 7. Да се направи пълна ботаническа характеристика на висшите растения в град София в границите до Околовръстен път. Потребност от научна документация за видовия състав на висшите растения в град София с обща площ на изследвания 4000 хектара. Да бъде направен анализ и списък, както и картиране на растителните видове, включително с консервационно значение (защитени растения, растения включени в Червената книга, ендемични и лечебни).
 1. Да спре пренасочването на средства, предназначени за програмата „Зелена София” за други дейности.


Така ще можем да се гордеем, че София наистина ще има Зелена система, необходима за жителите й, както и за градоустройството. Да спрем завинаги пропуснатите ползи от природата, както и корупцията в ущърб на околната среда!

Чистота


За нов модел за отпадъците в София: икономическа справедливост за всекиСегашното отношение на общината към боклука е икономически неефективно, морално остаряло, екологично пагубно и кристализира мързела и липсата на воля на управляващите София. Желателно и постижимо е София да печели от боклука, а не боклукът – от София.


РЗС предлага нов модел за управление на отпадъците в София. Нашата цел е да решим проблема с отпадъците, като му обърнем реално внимание. Всеки софиянец трябва да се чувства отговорен за отпадъците, които генерира. Ние искаме:

 1. Такса смет да се реформира. Двата компонента вдигане, събиране и депониране на смет (2/3 от таксата) се премахват. Изхвърлянето на боклук да се плаща по обем и тегло за всяко домакинство. Всеки апартамент да разполага с определен от етажната собственост (портиера) обем болкук. Определен брой кофи, които се заключват от портиера и се вдигат веднъж или два пъти седмично.

 1. Разделно събиране на отпадъци. Рециклираните отпадъци (хартия, пластмаса, стъкло и метал) не се заплащат, те се вдигат безплатно от общината (Софиянците, които са си направили труда да разделят отпадъците, не плащат, за да се вдигне тази част от боклука - това ще насърчи хората към разделно събиране и повишено чувство за  екологична отговорност).С тези две предложения общинските съветници на РЗС ще положат основи за реформиране на сегашния модел за третирането на отпадъци. Решението за боклука на София тръгва от софиянци, а не от завода. Налагането на тези две мерки ще отвори път към икономически ефектива формула за третиране и рециклиране на отпадъците в града. Невъзможно е решението на проблема с отпадъците да започва с построяването на нов завод за третиране и рециклиране на отпадъци, при положение, че боклукът се изхвърля безконтролно и без никакво чувство за отговорност.


Паралелно с тези две предложения, общинските съветници на РЗС ще настояват:

3. Концесионерите да работят на принципа заплащане за свършена работа (или на вдигната кофа), като цената се определя от общината. Рециклираните материали, вдигнати безплатно, са собственост на общината.

 1. 4. Общината да осигури три типа кофи: зелена за сухи рециклируеми отпадъци, сива за нерециклируеми отпадъци и контейнер тип бобър за смесен отпадък. Годишната такса смет се състои от фиксирана сума (160 лева за сива кофа с обем 240 литра и 90 лева за сива кофа с обем 140 литра) и от такса за еднократно събиране, чиято цена е както следва:

 2. зелена кофа – безплатно; сива кофа 240 литра – 10 лева; сива кофа 140 литра – 6 лева.

 3. За събирането на големите бобри за смесен отпадък (старите кофи) се закупува етикет, който се поставя върху контейнера. Той се продава в пощите, общински бюра и магазините.

 4. Контейнерите се вдигат два пъти седмично.

 5. Цената е:

32 лева за едноседмичен етикет,

300 лева за тримесечен етикет и

600 лева за шестмесечен етикет.

Благоустройство и Пренаселване


За ново благоустройство с нови архитекти и спиране разрастването на София


Визията на текущия Общ устройствен план (ОУП) е “София – център на Балканите”. Това е лоша, остаряла визия. Така, както девизът на София “Расте, но не старее” е остарял. Основните усилия на градското управление трябва да са насочени точно в обратната посока – към децентрализация както на управлението на града, така и на градоустройството, и към ограничаваме на растежа. Ние настояваме за избора на нов девиз на София и за нова визия на Общия устройствен план, и съответно за неговата спешна ревизия по следните причини:


Градът се дехуманизира и дори анализите, въз основа на които се взимат най-важните решения за развитието на града и неговата общност, са дехуманизирани. Всеки, който внимателно чете текста на ОУП би забелязал, че липсва интерес към мислите, стремежите, радостите, мъките, тревогите на хората в града. Текстът е назидателен, експертен, с много цифри и таблици, много от тях ненужни. Липсва каквато и да е социологическа информация, дори не е имало участие на социолози в работата на екипа. Транспортната система е анализирана с брой превозни средства, големината на улиците и дори площта на трамвайните и автобусни депа, но не и с броя и посоката на придвижващите се хора.


Може би най-важният политически и социален въпрос на деня, устойчивото развитие, не е засегнат от ОУП изобщо. Липсват каквито и да било данни за енергийната ефективност на града или анализ на системите за твърди или течни отпадъци, както и прогнози или изводи за градоустройството. Енергийните системи са представени описателно, с много повърхностни изводи за градоустройството, без обобщаващ анализ и реалистични прогнози. От гледна точка на устойчивото развитие, София има голямо предимство пред много други градове – нейната сравнителна компактност. На фона на това качество, разстланото развитие на околоградските райони е един от най-сериозните недостатъци на ОУП.


Въпреки многократно изтъкнатото намерение за промяна на посоката на развитие на града на север, действащия ОУП не променя наложеното в началото на 70-те години линейно развитие на града северозапад – югоизток с продължаваща концентрация на юг.


Опитът от последните години показва, че с новните цели, които ОУП си постави – намаляване на хаоса в строителството, подобрение на придвижването и увеличение на зелените площи - не се постигат изобщо. Осъзнато или не, планът обслужва главно така наречения инвеститорски интерес и цели да отстрани риска при едни от най-спекулативните проекти в София.


Придвижването не може да бъде решено с облекчения за автомобилите. Автомобилното придвижване в градска среда намалява във всички добре управлявани градове. Така наречения транспортен модел (или транспортна схема) на града е погрешен или непълен. Социологическите данни, на които се основава, са с 10-годишна давност и покриват единствено придвижванията с автомобил. Принципно голямото внимание, което се отделя на увеличаване на пропускателната способност на пътната мрежа, е фундаментална грешка, доказана от развитието на всички големи градове по света.


Съветниците на „Ред, законност и справедливост” ще изискваме да се извърши критичен анализ на наличната социологическа, икономическа, инженерна и екологична статистика и информация, и да се изготви професионално и публично обсъдено задание за нова ревизия на ОУП. Ние изискваме също да се извърши преглед и критичен анализ на действащите процедури и организация в общината по издаване на строителни разрешения и по приемане на подробни устройствени планове и частични изменения на планове за застрояване и да се предложат мерки за тяхното усъвършенстване и подобрение.


Предлагаме нова визия за развитието на града. Познаваме основните проблеми и пътищата за тяхното разрешаване и настояваме за изготвянето на задание с ясни приоритети за нов общ устройствен план.


ИсторияЗа възстановяване на хилядолетната, а не измислената история на София


Гордеем се с богатото културноисторическо наследство на нашата столица. Но управлението на ГЕРБ превръща археологичните и архитектурни паметници на нашия град в интериор на бизнесцентрове, молове и хотели. Уникалният културно-исторически облик на София – хилядолетно средище на култура и изкуство, е на път да се превърне в гротесно-маскареден мутренски стил „Диков-Борисов”.


Със световна културна стойност са отделните исторически пластове на града ни, представляващи забележителни примери за тип строителство и архитектурни ансамбли – особено от епохата на Античността и Средновековието. През 753 г. пр. Хр., когато се поставя началото на Рим, в Европа е имало само една европейска столица – София. София е основана 1200 г. преди Брюксел. През 343 г. София се превръща в
световна столица на християнството. Няма друг град, където да се срещат толкова много европейски културни традиции. Той е типичен пример за културния плурализъм на наследството. Няма друга европейска столица, в която да съжителстват толкова различни религии, етноси и естетически концепции. Само в централната част на нашия град има регистрирани повече от 840 паметника от такъв характер. В този смисъл, София има неизползван ресурс за развитие на културния туризъм. Това е уникалното
и същевременно конкурентоспособното предимство на нашия град.


Много се изговори от хората на ГЕРБ за  това как София кандидатства за европейска културна столица през 2019 г. Но как ще се защитава тази кандидатура, когато най-древната европейска столица е единствената, която няма свой Градски музей? В същото време се правят парвенюшки и измислени в стил „Бойко Борисов” музейни проекти, наричани помпозно „Българският Лувър”, Музей на социалистическото изкуство или Музей на съвременното изкуство. Трябва да спрем тази вакханалия, тази гавра  и мародерство с паметта на нашето славно минало. Историческото ядро в централната част на нашия древен град има най-голям културноисторически и естетически ресурс. Но то систематично се унищожава от безогледното строителство и липсата на административен капацитет в столичната община. Нека никога не забравяме, че няма бъдеще без минало.


Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” предлагат нов подход, нова организация за опазването  и съхраняването на паметниците на културата и историята в столицата, и нов икономически модел за превръщането им в ефективна туристическа дестинация .


Необходимо е да се разработи съвременна цялостна консервационна стратегия и етапни програми за преодоляване на диспропорцията в подхода към културното и историческото наследство, и на задълбочаващия се процес на физическа деградация на наследството. Водещ принцип на Европейския съюз е, че  културноисторическото наследство се определя като базов фактор за устойчивото социалноикономическо развитие на всяка държава-член на съюза и че се прилага задължително принципа на
интегрираната консервация, т. е. наследството е задължителен елемент на благоустройствените и градоустройствените планове. В нашата столица това не се прави. Продават се имоти, дават се концесии и се взимат тлъсти комисионни. Общинските съветници на „Ред, законност и справедливост” стават гарант, че такива решения повече няма да бъдат гласувани в Столичния общински съвет.


София има нужда от нова ефикасна общинска политика за финансиране опазването на културното и историческото наследство, и нова стратегия за устойчиво развитие на културния туризъм.


Свързани:

Нов ред за софия iconНовият световен ред
Какво учи Библията за наближаващ нов световен ред? Какво учи тя за наближаващия край? Ние изпратихме човек на луната. Има отпечатъци...
Нов ред за софия iconПравила при пренасяне на нов ред срички
Срички се наричат частите, на които може да се раздели думата при изговор. Броят на сричките е равен на броя на гласните в думата....
Нов ред за софия iconТехнически изисквания за оформяне на дисертационен труд
На страница по 30 реда, 60 знака на ред с интервалите, полета – ляво 4 см., дясно 1,5 см., горе и долу по 2,5 см. Нов ред започва...
Нов ред за софия iconСофия – европейски град, само с нов модел на управление
София. Целта на срещата беше да се набележат теми, по които да се проведат след това конкретни тематични срещи с кмета на София....
Нов ред за софия iconИ обществен ред в условия на криза
Николай Арабаджийски – директор на Магистърска програма „Публична администрация” в Нов български университет
Нов ред за софия iconТема: строителство, строителен контрол
Труд”. Най-малко 100 млн евро ще излязат от хазната за изграждането на нов затвор в София. Почти толкова би струвал строежът и на...
Нов ред за софия iconСписание „Адвокатски преглед брой 9-10 от 2003 г
Нов Закон за адвокатурата – принципни съображения по внесените в Парламента законопроекти Траян Марковски, адвокат от София и Александър...
Нов ред за софия iconТема: строителство, строителен контрол
Законопроект за училищното обра­зование и предучилищното възпитание и подготовка, който трябваше да въведе нов ред в просветата,...
Нов ред за софия iconДо акционерите на
Тз и чл. 115 от зппцк, свиква редовно годишно Общо събрание на акционерите на „специализирани бизнес системи”АД, гр. София, което...
Нов ред за софия icon6. С думите от кой ред може да се състави изречение?
Диктовката се диктува от учителя с обичайните за децата темпо и интонация. Вътреизреченската пунктуация, членуването на думи от м...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом