New Palitra Society
ИмеNew Palitra Society
Дата на преобразуване01.01.2013
Размер22.71 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/97787/742344/file/privetstvie_New_PalitraNew Palitra Society
СУ “Св. Климент Охридски”

Исторически факултет

Бул. “Цар Освободител” 15

София 1504


ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

“КУЛТУРНОТО ОТВАРЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ СВЕТА”


Уважаеми участници в конференцията,


С голяма радост научихме новината, че нашата Алма Матер – Софийския университет "Св. Климент Охридски" – е домакин на международна научна конференция, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.


В най-мразовитите години на студената война Людмила Живкова успешно осъществи своите мащабни културни проекти, издигайки се над идеологическите клишета и догми. Прегърнала философията на Космическата реалност – Живата Етика на Учителите от Изтока и семейство Рьорих, тя не само въплъти в своя живот принципите на тази философия, но направи нещо много повече – постави Културата в основата на българската държавна политика (както вътрешна, така и външна), което имаше за свое закономерно следствие културното отваряне на страната ни към света. Организираните от Людмила Живкова в сътрудничество със Святослав Рьорих Световни детски асамблеи събираха под Знамето на Мира деца от цял свят. Така се изпълниха думите на Учителя от Изток, който в една от книгите на Живата Етика казва:


"И ако е дълъг опитът на действието, то кратък е опитът на мълчанието.

И затова действайте с мълчание.

Но ако все пак поискате да проявите силата на действието - призовете децата!

И действайки с децата,

няма да се уловите в поставените мрежи". /Листа от градината на Мория: Зов, 9 декември 1922/.


Днес Людмила Живкова остава в нашата памет не само със смелите си проекти в областта на културата, не само със съществуващите и днес живи паметници на нейното дело, каквито са Националният дворец на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националният музей "Земята и хората", Националната гимназия за древни езици и култури, наситеният със сакрален смисъл монумент "Камбаните" и много други.


Тя остава в нашата памет и ще остане в паметта на бъдните поколения преди всичко със своя вдъхновяващ подвижнически пример и със саможертвата си в името на Общото Благо.


Обхватната и съдържателна програма на настоящата конференция е най-доброто доказателство за навременността и за насъщната необходимост на един такъв международен форум, допринасящ за по-задълбоченото осмисляне на житейския и творческия път на Людмила Живкова, на нейното държавническо дело.


От името на членовете на сдружение "Нова палитра" и редакцията на списание "Палитра" отправяме сърдечен поздрав към всички участници в конференцията и пожелаваме успех в нейното провеждане!


Бойко Златев, председател на сдружение "Нова палитра" и главен редактор на интернет списание "Палитра" ( http://www.palitrabg.net ).


Дияна Златева, редактор на списание "Палитра".


Гр. Едмънтън, Канада. 19.10.2012.
New Palitra Society, 11 Tsar Shishman Str., Sofia 1000, BULGARIA.

phone: +359 2 9875927, e-mail: palitra2003@abv.bg, web: http://www.novapalitra.org

Свързани:

New Palitra Society iconDanish ornithological society

New Palitra Society iconVardhman Society, Nr. Block no. 11

New Palitra Society iconThe zoological society of london

New Palitra Society iconState, society & citizen

New Palitra Society iconИндивидуална заявка за обучение на специалисти в рамките на темпус проект "Centre of Excellence in Information Society Technologies" Име: Институция: Отдел: Длъжност: Тел: e-mail
...
New Palitra Society iconBritish & foreign school society

New Palitra Society iconSchool of History, Technology and Society

New Palitra Society iconThe Role of Religion in School and Society

New Palitra Society iconUs space program impacted our society?

New Palitra Society iconThe New York Genealogical and Biographical Society

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом