Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24
ИмеБанкетната зала е празна Лука 14: 15-24
Дата на преобразуване31.12.2012
Размер61.99 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.blagodat-bg.net/docs/sermons/sur1181310727.doc
Банкетната зала е празна

Лука 14:15-24: „…”

Доста странно и необичайно за западната култура звучи тази притча. Ние не сме свикнали да свързваме Бог и Божието царство с банкет. Приемаме Го като Законодател, като Съдия, като Баща, дори като Приятел. Но чак пък като веселяк, който организира най-добрите партита – не.

За първите слушатели на Исус пък изненадващ момент е отказът от страна на поканените да присъстват на празника. Абсурдни са и техните опити да се извинят. Абсурдни са причините им.

За слушателите на Исус е неочакван и обратът в притчата, при който знатните, благородните гости са заместени с просяците и недъгавите.

Обстановката, в която се намира Исус е празнична. Той е влязъл да яде хляб в къщата на един фарисей. Гостите са все отбрани. Има изобилие от храна. Исус изцелява (ст. 4) и поучава (ст. 5, 7-11, 12-14). Един от присъстващите въодушевен от всичко и най-вече от поучението на Исус за възкресението (ст. 14:12-14) въкзкликва: „Блажен оня, който ще яде хляб в Божието царство.”

Точно това дава повод на Исус да разкаже тази притча.

Невероятно ще е да бъдеш в Божието царство и да участваш в банкета, който Бог ще организира. Но това зависи от начина, по който отговаряш на Божията покана днес.

Добрата новина е, че ти си сред поканените. От теб зависи как ще отговориш.

Нека да разгледаме тази покана за Божието царство.

Най-великата покана – ст. 16

Притчата ни говори за някой изключително богат човек, който е организирал голяма вечеря. За да си дадем сметка за мащабите на събитието трябва да погледнем втората част на разказа, в който виждаме, че празникът може да приеме огромно количество хора и къщата на собственикът все още не е пълна.

Исус сравнява Божието царство с най-голямото, най-значимото светско събитие, което човек може да си представи.

Западната християнска традиция има навика да разграничава строго духовното от материалното, светското от религиозното. За нея е парадоксално сравнението на Божието царство с пир. Но картината, която Исус описва тук не е чужда за Стария Завет, а и за слушателите на Му.

Още Исая пише: „И на този хълм Господ на силите ще направи за всички племена угощение от богата храна, трапеза с отлежали вина.” Исая 25:6

В юдейските очаквания Божието царство ще дойде с един голям банкет, който Господ ще организира. На него ще има хляб, който евреите наричали "the bread of the kingdom", and "the bread of the world to come". Освен това there will be great variety of flesh, fish, and fowl, plenty of generous wine, and all sorts of delicious fruit.

Нашите представи сигурно са по-духовни. Но също включват най-красивите, най-великите, най-изящните неща, които можем да си представим.

Но този празник ще е най-великият, не само защото ще е най-богато устроеният и най-пищният, а защото поводът за него ще е най-великият – спасението на човечеството от греха.

Това наистина е най-великият повод, а и цената, която е платена е най-голямата – жертвата на Исус Христос на кръста. Ако рожденият ден на даден човек или неговата сватба са достатъчно важен повод за празнуване, помислете си колко силно основание за празнуване ще има в Божието царство.

Не ти ли се иска да бъдеш на този най-велик празник? Чудиш се как? Ти си сред поканените. Не знаеш ли? Необходимо е само да приемеш поканата.

Странно е, но най-великата покана се оказва и най-пренебрегваната покана.

Най-пренебрегваната покана – ст. 18-20

За да разберем какво точно се случва трябва да сме наясно как са функционирали тези тържества във времето на Исус. В някои страни в Близкият изток традицията е все още същата.

Това са били празнични вечери, на които са били канени хора от същата класа, и то само мъжете. Обичайното време е било към края на работния ден. Поканата е ставала на два етапа. Няколко дни или дори няколко седмици преди събитието гостите са били канени и са приемали поканата. После в деня на събитието, когато приготовленията вече приключат, гостите са отново известявани, че може вече да идват и празникът да започне.

За да се организира такъв празник са били необходими много средства и подготовка. Опитайте се да си представите празничната атмосфера: масите са препълнени с ястия и питиета. Келнерите, облечени в чисти дрехи, стоят и чакат нарежданията на ръководителя на празненството или знак от гостите, за да действат. Музикантите са на естрадата и настройват инструментите си. Залата е украсена с балони, гирлянди и цветя.

Всичко е готово, липсват само гостите.

Ето, че идва момента, в който те трябва да дойдат. Слугата е изпратен, за да ги подкани. Всеки момент ще се чуят стъпки и гласове, ще стане оживено. Но слугата се връща с лоша новина. Те са отказали.

Това, което Исус описва тук е наистина абсурдно. Не е възможно да се случи. Поканата всъщност се приема не в последният момент а дни и седмици преди това, когато е отправена. Празникът се организира в зависимост от това колко души са приели поканата и всеки има запазено място там. Само нещо свръх спешно може да послужи за извинение да не се присъства. Всеки останал повод би означавал подигравка и унижение за домакина.

Странното в случая е, че всички единодушно започват да се извиняват и да отхвърлят поканата. Но това, което засилва обидата и я прави изключително тежка е поводът за отсъствието им.

Първият си е купил нива и трябва да иде да я види. Но как я е купил преди да я види. Купува ли си някой апартамент без да го е видял. Дори да има някакво обяснение за това, вечер е най-неподходящото време за такъв оглед.

Същото е и с втория поканен – не е възможно да си купил волове и тепърва да ги опитваш. Все едно да си купиш кола и чак тогава да я пробваш дали върви.

Поводът на третия е най-сериозен, той се е оженил. Много подходящ ден за сватба е избрал, като се има предвид, че вече е бил приел поканата на домакина да присъства на празника.

Доста неубедителни са основанията на поканените да присъстват. В тях личи по-скоро опит за измъкване, отколкото сериозна причина. С всичко те показват, че празника не ги интересува, още по-малко пък този, който го е организирал.

Еврейските учители, които са очаквали идването на Месия и са отхвърлили служенето на Исус попадат в категорията на тези поканени, които отказват да присъстват на празника. Но дали и ние християните не можем да изпаднем в подобна ситуация. Ние сме поканени, приели сме поканата, повярвали сме и сме се кръстили. Няма ли опасност обаче и ние да откажем да участваме в празника на спасението.

Помислете си за нещата, които се явяват по-важни от Божието царство в нашето ежедневие. О, това са сериозни неща: нашето образование, нашата кариера, бизнес, прехрана, взаимоотношения. Но ако сме честни пред себе си, ще трябва признаем истинските основания за отказа ни са, че не ни харесва празника, не ни допада и домакина. Предпочитаме да живеем живота си без да се сближаваме толкова много с Него.

Парадоксално е, но най-великата покана се оказва най-пренебрегваната.

Какво се случва по-нататък в притчата. Ние виждаме, че отказът на гостите не проваля празника. Тук стигаме до другата уникална характеристика на поканата за Царството.

Най-незаслужената покана – ст. 21-24

Представете си как се чувства домакинът, когато разбира за отказа на гостите. Исус казва, че се е разгневил. Разходите за празника са големи, а поканените ги няма. Месото, което е сервирано, плодовете, виното – всичко това трябва да се изхвърли.

Не няма да се изхвърли. Празник ще има. Щом достойните не идват, тогава ще бъдат събрани недостойните.

Обстановката е невероятна. От една страна лукс, изобилие, скъпи съдове, отбрани ястия, красива и скъпа украса. От друга страна – около масата са насядали бедняци, просяци, отрепки. Те са мръсни, миришат, боси, окъсани. Мястото им не е тук. Има друга класа, която е по-достойна. Но сега празникът е за тях.

В началото на притчата ние оставаме с впечатлението, че поканата е специална, за специални гости. В края на притчата се оказва, че никой от тези специални гости не влиза на празника.

В началото имаме ограничен бройНа ограниченията в началото на разказа е противопоставено огромното пространство, което се открива в дома на домакина в края. Има място за всеки, който приеме да бъде на вечерята.

Поканата за Божието царство не е заслужена. Никой не е достоен за нея. Ако духовните лидери се оказват недостойни, колко по-малко достойни са духовно невежите. Но на Божията трапеза участват не достойните, а онези, които приемат да бъдат там.

Парадоксално звучи, но тези, които са се смятали за достойни в един момент решават, че празникът не е достатъчно достоен за тях.

Заключение:

Божията покана за празника в Небесното царство е най-великата, най-пренебрегваната и най-незаслужената.

„Блажен оня, който ще яде хляб в Божието царство.”

Мечтаеш ли си да бъдеш от блажените, които ще са на Божия банкет? Опитваш ли се да си представиш величието му и блаженството, което ще изпитваш, когато си там? Божието царство ли изпълва умът ти?

Страхотно, но има ли неща, на които в живота си отдаваш по-голямо значение отколкото на празника? Кое беше последното извинение, което използва, за да откажеш да участваш? Смяташ ли, че е било достатъчно сериозно и основателно?

Исус те кани да подредиш приоритетите си и да участваш още днес в празникаа на спасението. Най-хубавото е, че банкетната зала е още празна, все още има много място в нея. Бог те кани да влезеш и да празнуваш.

Ти не си достоен за това, но няма никой, който да е. Ако приемеш и присъстваш ще си блажен. Този празник е за теб!

Свързани:

Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconАвторството на третото евангелие се приписва на Лука, "възлюбения лекар" /Колос. 4: 14/, който е близък приятел и спътник на апостол Павел. Името Лука се среща
Троада и го съпътства до Филипи, където остава за няколко години. Също така, Лука е с Павел и по време на неговото Трето мисионерско...
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconХотел лука хелиос бийч
Хотел Лука Хелиос Бийч работи по системата all inclusive /Всичко включено в цената
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconТози следобед се предвижда среща между Алексис Ципрас и Лука Кацелис
Съвета за обществено съгласие Лука Кацелис. Цел на срещата ще бъде реализирането на решенията след първата общогръцка среща на експертите...
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconАпостол Петър авторът на двете послания, е една от най-известните личности в Новия завет. Той е наричан още и Симон, син на Иона /Йоан 1: 42; 21: 16/, Симон
Исус и означава “камък” или “скала.” Петър и брат му Андрей са рибари на Галилейското езеро и ловят риба заедно със Заведеевите синове...
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconВълкът и лисицата италианска народна приказка
В италия има дълбоки кладенци с по две кофи. Когато едната се спуска надолу празна, другата излиза нагоре пълна
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconПриятелството събаря бариери
Джейн желаеше да отиде, но се уплаши да не би след това някой да успее да я привлече към тази религия. Тя смачка брошурата и я хвърли...
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconВеликденско чудо
Тази година Надя и нейното семейство щяха да седнат на празна трапеза. Както и на друг Великден денят се очертаваше скучен и мрачен....
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconЦена: 670лв дати: 29. 04/ 20. 052013 г. Флоренция, Сиена, Лука, Монтекатини Терме, областта Кианти, Монтепулчано, Пиенца, Монталчино, Сан Джиминяно, Волтера
Флоренция, Сиена, Лука, Монтекатини Терме, областта Кианти, Монтепулчано, Пиенца, Монталчино, Сан Джиминяно, Волтера
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconРазположение на хотела
На разположение на гостите са още: spa-център, открит и закрит плувен басейн, фитнес зала, два тенис корта с размери 76 м / 16 м,...
Банкетната зала е празна Лука 14: 15-24 iconПредназначен для удаления ботвы, стеблей, сорняков на полях с посевом лука, свеклы столовой и других сельскохозяйственных культур. Ботвоудалитель приводится в
Предназначен для удаления ботвы, стеблей, сорняков на полях с посевом лука, свеклы столовой и других сельскохозяйственных культур....
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом