В. "Дневен труд" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27
ИмеВ. "Дневен труд" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27
Дата на преобразуване31.12.2012
Размер231.18 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_11_04_2012.doc

     бул. "България" №58
     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


11.04.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


По-ниски цени за прегледи | 11.04.2012 03:42 | Труд | стр. 27

Софийският апелативен съд отмени решението за запор върху сметките на пернишката община от болницата за долекуване и рехабилитация. В началото на март здравното заведение блокира общинските авоари заради дълг от 480 хил. лв. „Ние нямаме никакви дългове към болницата. Имаме да изплащаме финансова субсидия от 160 хил. лв. Тя е от 2011 г. С решение на общинския съвет обаче субсидията може да се разплати през тази година. Така че в момента не дължим нито лев", заяви кметицата Росица Янакиева. Субсидията била планирана, защото болницата ще лекува пациенти от Перник. Парите ще помогнат на хората да плащат по-ниски цени за прегледите. В момента в болницата се приемат на рехабилитационни процедури пациенти от цяла Югозападна България.

Заведението разполага със 120 легла. Лекуват страдащи от болести на опорно-двигателния апарат, прави се и рехабилитация при мозъчносъдови болести и заболявания на периферната нервна система. Решението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.


Болници заобикалят правилата за търгове | 11.04.2012 03:42 | Труд | стр. 12

Общини и болници са сред най-честите нарушители на правилата за провеждане на обществени поръчки. Това става ясно от отчета на 110 проверки, извършени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДфИ) от януари до март.

Куп нередности са констатирани например в пловдивската болница „Св. Георги". От проверени обществени поръчки на стойност 16 млн. лв. нарушения са открити в договори за 6,5 млн. лв., или

около 40% от всички. Инспекторите са одитирали контракти за доставка на медицински консумативи за клиниките по инвазивна кардиология и кардиохирургия, за агрегат за електричество, договори за наеми и др.

Нарушения са открити и в болниците в Оряхово, Габрово, Павликени, в Специализираната болница за рехабилитация и др.

Община Родопи пък има нарушения по редица търгове за изграждане на канализация на селищата в региона. От проверени поръчки за 7 млн. лв. търгове не са обявявани за 1,1 млн. лв. или пък са проведени с нередности. По друг сигнал в същата община за поръчки на стойност 101 млн. лв. нарушенията са в размер на 3% от стойността.

Сред общините нарушителки са също Борино, Несебър, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Петрич, Видин, Оряхово, Вършец и т. н.

Дружеството „Слънчев бряг" пък е нанесло вреди на хазната в размер на близо 800 000 лв., твърдят от Адфи.


298 са най-добрите лекари в София | 11.04.2012 03:42 | Труд | стр. 8

Точно 298 доктори в 38 специалности са „най-добрите лекари в София". Това показва проучването „Лекарската лига - София", изготвено по инициатива на „Дарик" радио. Данните са обработени от „Галъп интернешънъл".

Четирима лекари са събрали най-много гласове от колегите си - кардиолозите доц. Нина Гочева (Национална кардиологична болница) и доц. д-р Иво Петров („Токуда"), коремният хирург доц. Никола Владов (Военномедицинска академия) и гинекологът Божидар Славчев („Медицински център д-р Божидар Славчев"). Проф. Драган Бобев е единственият, посочен като най-добър в специалността детска хематология и онкология.

Най-добрите медици са избрани от 1370 техни колеги, които са попълнили анкетни карти. В тях всеки лекар е трябвало да отговори на въпрос към кой колега би насочил за лечение своите най-близки хора, ако в момента няма възможност сам да ги прегледа. До края на годината такова проучване -ще има и в Пловдив и във Варна.


в. ПРЕСА”


Болниците трупат дълг от лекарства | 11.04.2012 04:24 | Преса | стр. 6

ДАНС да провери към кои фирми са огромните задължения, нареди премиерът

Болниците трупат дългове от лекарствата, тежките случаи и спешните пациенти без здравни осигуровки, показа проверка на „Преса". Осем млн. лв. са просрочията на ВМА, като 4,5 млн. лева от тях са за медикаменти. Те са към три фирми - „Софарма", „Либра" и „Хигия", обясни шефът на Военна болница ген. Стоян Тонев. Компаниите не ни притискат с лихви, но дълговете на по-малките лечебни заведения вероятно се оскъпяват допълнително, коментира той. Според Тонев проблемът може да бъде решен, ако фармацевтичните фирми предложат отстъпки на болниците за новите доставки на лекарства, като срещу това ще си получат цялото вземане накуп.

През 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков предложи намалението да е със 7%. Премиерът Борисов възложи на министъра на здравеопазването и на ДАНС да направят справка към кои компании са тези големи задължения. Същото е положението и в останалите софийски болници с големи дългове - „Пирогов", Александровска и ИСУЛ. При тях основен доставчик на хапове е „Софарма", към която просрочията са огромни. Трупаме задължения и от тежките случаи, както и от спешните пациенти без здравна осигуровка, обясниха от болниците.

В пловдивската „Св. Георги" 80% от общо 12,6 млн. лв. просрочени плащания са за медикаменти и консумативи. Пет млн. лв. са задълженията само към „Софарма". В същото време ведомството не плаща огромна част от разходите за интензивно лечение. Парите за спешна помощ в Пловдивската окръжна болница са орязани наполовина, обяви шефът й д-р Аргир Аргиров. Той се оплака и от недофинансиране на клиничните пътеки за тежко болните.


Неосигурени без шофьорски книжки | 11.04.2012 04:24 | Преса | стр. 6

Нова идея за наказание на неосигурените лансира здравният министър Десислава Атанасова във Велико Търново вчера. При издаването на шофьорска книжка да бъде изисквана справка за здравния статус на кандидатите и ако бъдещият шофьор е неосигурен, той да може получи необходимото си свидетелство само след като си плати вноските, поиска тя. Преди седмици министърката обяви, че ще се отнемат личните карти на длъжниците. Атанасова добави, че практиката може да бъде въведена и при други услуги като нотариалните заверки при покупкопродажбите на недвижими имоти и автомобили. „Голяма част от задълженията на болниците са натрупани заради обслужването на неосигурени пациенти", обясни тя и заяви решимостта си да се справи с проблема. До седмица се очаква да бъдат готови разчетите от регионалните здравни инспекции за дълговете на лечебните заведения към различните кредитори. „Ако директорите не представят оздравителен план, тогава ще има и смени", закани се Атанасова.


Двама кардиолози, хирург и гинеколог - най-добрите доктори | 11.04.2012 04:24 | Преса | стр. 6

Четирима доктори събраха най-много от гласовете на своите колеги в анкетата на Дарик радио „Кои са най-добрите лекари в София", съобщи специално за „Преса" програмният директор на медията Константин Вълков. Двама кардиолози, коремен хирург и акушергинеколог са медиците, отвели конкуренцията в столицата. Националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров от „Токуда" и колежката му от Националната кардиологична болница доц. Нина Гочева са посочени от колегите си за Иво Петров най-добрите в специалността. Още един национален консултант, но по трансплантология - проф. Никола Владов от ВМА, е пръв сред коремните хирурзи. Гинекологът от „Майчин дом" д-р Божидар Славчев е четвъртият медик в престижната компания. На официална церемония снощи „Дарик" обяви резултатите от пилотното издание на анкетата. От практикуващите в

столицата 8700 доктори 298 медици от 38 специалности са събрали точки от гласовете на колегите си. Те са и първите, които ще влязат в „Лекарската лига", учредена от Дарик радио. Създадено по американска методология, проучването представя най-добрите доктори, посочени от самите тях. 1370 медици в София в 24 големи столични болници са попълнили анкетни карти, а формулировката на въпроса е била: „Ако се наложи ваш близък, роднина или приятел със здравословен проблем във вашата специалност да бъде диагностициран/лекуван в Божидар Славчев София и поради някаква причина вие не можете да помогнете, кои лекари специалисти бихте препоръчали?" Акушерство и гинекология, анестезиология и реанимация, кардиология, коремна хирургия, нервни болести, образна диагностика са специалностите с най-голям брой посочени от колегите си медици. Дванадесет са отличените млади доктори.


Затвор за неплатени осигуровки | 11.04.2012 04:24 | Преса | стр. 1

Конфискация на имуществото и живот зад решетките заплашват всеки работодател, който не плаща в срок вноски за пенсии и здраве . Това е записано в проекта на Наказателен кодекс, който криминализира укриването на осигуровки. Здравният министър Десислава Атанасова има нова ексцентрична идея шофьорска книжка да се дава само срещу документ за платени вноски.


Просто амбиция | 11.04.2012 04:24 | Преса | стр. 1

Амбицията няма край. Особено ако е подплатена с висок чин във властта. Напънът да се издокараш, че всичко започва с теб, придобива комична окраска, щом прекрачиш оная невидима граница на липсващите първи седем години.

Здравната министърка Десислава Атанасова за пореден път втрещи с идеите си да обвързва неплащането на здравни осигуровки с лишаване от най-обикновени граждански права, свободи и услуги. Като например да не вземеш шофьорска книжка, ако не си здравно осигурен. Което е продължение с нов приз за гениалност след онова за неиздаването на лична карта при същото „провинение"

Просто напънът за ежечасно себепоказване на някои членове на кабинета е толкова заразителен, че води само до нескопосано плагиатство.

За да не ни омръзне, са нужни нови, по-свежи идеи. Например: „Който не работи, не трябва да яде!" (Да му мислят пенсионерите.) Или: „Здравно неосигурените вън от родината!" Същото да важи и за болните и социално слабите...


в. "24 ЧАСА"


Дълговете на болници уволняват шефовете им | 11.04.2012 03:42 | 24 Часа | стр. 7

„Ако се наложи, ще сменям мениджърски екипи на болниците с големи задължения", закани се вчера в Търново здравният министър Десислава Атанасова .

Тя поискала директорите да представят мерки и бизнес планове за погасяване на дълговете - общо 378 млн. лв. До седмица в МЗ ще се знае кои са основните кредитори. Според Атанасова голяма част от дълговете са наследени. Други се трупали от обслужването на неосигурени пациенти. .Думите ми да се проверява здравноосигурителният статус при издаване на лични карти бяха погрешно интерпретирани, но например при издаване на шофьорски книжки се иска справка от НАП, че лицето няма задължения по наказателни постановления. Защо не това да се въведе и за здравните вноски, ще намерим механизмите здравноосигурителният статус да се обвърже с предоставяните административни услуги", каза Атанасова.

В търновската областна болница тя откри обновено кардиологично отделение с инвазивен сектор за 700 000 лв. М инистър Атанасова се похвали още, че вече е готова наредбата за специализациите на лекари. До края на седмицата тя ще бъде качена на сайта на министерството за обществено обсъждане. „Надявам се през май тя да заработи и младите колеги да могат да специализират", каза Атанасова.


в. "СТАНДАРТ"


Шофьорска книжка - срещу здравни вноски | 11.04.2012 03:40 | Стандарт | стр. 4

Атанасова плаши с уволнение шефове на болници

Новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова каза, че се обсъжда идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

"След като бях некоректно цитирана във връзка с нетрадиционната мярка лична карта да се издава срещу платени здравни осигуровки, сега смятам, че няма нищо лошо така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки", каза министър Атанасова във Велико Търново.

Органите, които имат отношение към издаването на шофьорски книжки, бяха сдържани в реакциите си пред "Стандарт". Шефът на изпълнителна дирекция "Автомобилна администрация" Валентин Божков каза, че такава идея не е обсъждана и не може да коментира предложенията на министри. От КАТ пък заявиха, че всичко може да се случи. Но трябва да се променят много закони. И попитаха дали ще трябва катаджиите да отнемат на място книжки на шофьори, които са спрели да си плащат здравните вноски, а вече са взели свидетелство за управление на МПС.

Атанасова бе във Велико Търново по покана на кмета Даниел Панов, за да открие ново кардиологично отделение в старата столица. Тя преряза лентата на ремонтираното и оборудвано с изцяло нова техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. Здравният министър е поръчала на всички болници с дългове да обяснят писмено до няколко дни кои са най-големите им кредитори. Най-вероятно това били фармацевтичните фирми и дълговете са били натрупвани с години. "След като получа резултатите, ще бъда много стриктна и ако някой мениджърски екип няма конкретни предложения за бъдещата си работа, ще се стигне и до смяна на директори на болници , ако се наложи", каза Атанасова.

Приют за 1000 край Кремиковци | 11.04.2012 03:40 | Стандарт | стр. 16

Фандъкова не прие оставката на заместничката си Бояджийска

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не прие оставката на заместничката си по екологията Мария Бояджийска. След промените, които Бояджийска и екипът й предложиха, кметството ще построи по-евтини приюти и за повече кучета, като до няколко месеца ще започне изграждането на такъв край Кремиковци, който ще подслони 1000 четириноги. Приютите за кучетата са по-луксозни от домовете за деца, обясни земеделският министър Мирослав Найденов пред БНТ. В писмо до министър Десислава Атанасова той е поискал да се изготви и оценка за здравния риск от бездомните кучета.

Ралица РУСЕВА


Анна-Мария сред топлекарите на София | 11.04.2012 03:40 | Стандарт | стр. 7

Бившите здравни министри Анна-Мария Борисова и Божидар Финков са сред най-добрите лекари в София. Това сочи анкетата сред докторското съсловие, направена от Дарик радио и Галъп Интернешънъл по американски модел. Имената на двамата са сред 298-те лекари в 38 специалности на най-добрите специалисти в София. Най-много гласове са получили 4 лекари. Отличниците бяха съобщени от шефа на Дарик радио Радосвет Радев - това са специалистите по кардиология доц. Нина Гочева и доц. Иво Петров, коремният хирург доц. Никола Владов и акушер-гинекологът д-р Божидар Славчев. На церемонията бяха здравният министър Десислава Атанасова и американският посланик Джеймс Уорлик. Междувременно стана ясно, че баба на 102 г. бе оперирана успешно в София след счупена тазобедрена става.

Румяна Милева


Нарушения за 31 млн. откриха инспектори | 11.04.2012 03:40 | Стандарт | стр. 10

Нарушения за 31,4 млн. лева констатира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), оповестени в доклада за приключили проверки през първото тримесечие на 2012 г. Проверките обхващат 110 министерства, общини, болници и търговски дружества с държавно участие в капитала. Фокус на инспекцията е законосъобразното харчене на парите от държавния и общинските бюджети, както и от европейски фондове и програми. В рамките на приключилите проверки попадат 693 обществени поръчки на обща стойност 211,46 млн. лв. В 171 от случаите са открити нарушения в провеждането им. Това означава, че обществени поръчки за общо 30,2 млн. лева са проведени по незаконосъобразен начин или нарушения има в 14,3% от приключилите проверки на обществени поръчки през първото тримесечие на 2012 г. Освен това АДФИ е установила и 12 случая на "установени вреди", което означава липси на средства. Общата засечена сума е 1,215 млн. лв. В този раздел "Слънчев бряг" АД е абсолютен шампион с установени вреди за 789,3 хил. лв. След него се нареждат поделенията на ИА "Военни клубове и военно почивно дело", където са открити вреди за общо 363,8 хил. лв. Относно законното разходване на средства по обществени поръчки Националният осигурителен институт и Агенцията по социално подпомагане изпъкват с грешки, допуснати при възлагане на особено големи по стойност обществени поръчки. Две болници също се отличават с незаконосъобразно провеждане на обществени поръчки.

Мартин ЛЕКОВ


в. "ТЕЛЕГРАФ"


$30 000 за децата в плевен блокирани | 11.04.2012 03:39 | Телеграф | стр. 10

Американци са събрали 30 000 долара за лечението на децата с тежки увреждания в „Дом, майка и дете" в Плевен. Парите обаче стоят „на изчакване", за да не бъдат изразходвани за друго, научи „Телеграф".

Кампанията по набиране на средствата била подета от жена, която осиновила дете с увреждане от дома. Тя толкова се потресла от видяното зад стените му, че веднага направила фонд, в който да се набират пари само и единствено с цел лечението им. Както „Телеграф" вече писа, в дома за медико-социални грижи в Плевен живеят над 160 деца, като половината са с много тежки увреждания - синдром на Даун, хидроцефалия, паралич и др. Някои от тях нямат шанс за оцеляване. Това обаче не се дължи само на тежките им заболявания, а на липсата на лечение в институцията.

Страх

„Да, има такива средства, събрани са, но наистина все още са в САЩ", потвърди Антония Владимирова, председател на фондация „Мечти", която посредничи за осиновявания в чужбина и от година работи с дома в Плевен. Те трябва да бъдат предоставени веднага след като стане ясно в коя клиника ще бъдат лекувани децата,

допълни тя. Парите ще трябва да отидат за разходите, които не може да бъдат покрити от здравната каса. Например дете, което има катаракта (перде на очите), може да бъде оперирано за сметка на касата, но лещата, която трябва да му се сложи, не се заплаща от нея. В същото време цената й е 500 лева, обясни Владимирова.

Възмущение

Междувременно на сайта на страницата си във „Фейсбук" Димитър Бербатов изрази възмущението си от случващото се в Плевен. Вчера той написа: „Чета и не мога да повярвам. Всички са за уволнение в този дом." В петък от условията в институцията остана шокирана и здравният министър Десислава Атанасова . Тя посети изненадващо дома, след като доклад на Агенцията за закрила на детето показа, че на децата там не им се сменят памперсите, лежат в урина, не са лекувани и са недохранени. Вече тече и прокурорска проверка, резултатите от която ще станат ясни на 18 април. Отделно от Агенцията по социално подпомагане обявиха, че оттук насетне няма да се настаняват нови обитатели. Тези от настоящите възпитаници на дома, които са с увреждания, пък ще отидат в болница за лечение.


Оставаш без книжка, ако не плащаш за здраве | 11.04.2012 03:39 | Телеграф | стр. 4

Хората без здравни осигуровки могат да останат без шофьорска книжка. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Десислава Атанасова . „Смятам, че няма нищо лошо в това така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават и лични документи срещу платени здравни осигуровки", поясни тя. Малко след назначението си за министър Атанасова лансира идеята на некоректните платци да им бъдат отказвани административни услуги или да им бъдат блокирани банковите сметки.

Вчера във Велико Търново министърът откри ремонтираното и оборудваното с най-съвременна медицинска техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. При прерязването на лентата Атанасова съобщи, че общият размер на дълговете на болниците в България е 378 млн. лв. Затова е разпоредила на ръководствата на задлъжнелите здравни заведения да обяснят писмено кои са най-големите им кредитори.


в. "НОВИНАР"


Издават лични документи срещу платени здравни вноски | 11.04.2012 03:38 | Новинар | стр. 4

Лична карта и шофьорска книжка да се издават само след представяне на документ за платени здравни осигуровки, предлага здравният министър Десислава Атанасова . Тя бе във Велико Търново, където откри ново кардиологично отделение в местната болница.

Тя направи аналог с това, че различни административни услуги се ползват само срещу платени данъци. Според нея удачен момент за въвеждане на изискването е бил миналата година, когато са се сменяли личните карти на гражданите.

Атанасова заяви още, че е поръчала до няколко дни всички болници писмено да посочат кои са най-големите им кредитори. Министърът ще поиска от тях и конкретни мерки за справяне със задълженията. Ако някои мениджъри нямат такива, може да се стигне и до смени в ръководствата на големите болници . Въпреки това Атанасова побърза да уточни, че това са задължения, натрупани с години. Голяма част от тях са от обслужването на неосигурените лица. Дълговете на болниците са близо 378 млн. лева.


в. „БЪЛГАРИЯ ДНЕС”


НОВИНИ | 11.04.2012 03:38 | България днес | стр. 2

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се закани, че ще сменя шефове на болници , ако трябва, заради натрупаните дългове, които са 378 млн. лв. Ще искам конкретни стъпки за справяне със задълженията, каза тя във Велико Търново, където пристигна за откриването на новосъздадения кардиоинвазивен сектор на областната болница.

Кмет съди министерство

Кметът на Сопот Веселин Личев е готов да съди Министерството на околната среда и водите в Люксембург и Страсбург. Причината е наложени санкции в размер на 25% от стойността на проект за пречиствателна станция. Общината имала документи, които доказват, че няма за какво да се налага санкция. Кметът е поканил министъра по европейски въпроси Томислав Дончев на извънредно заседание на общинския съвет в Сопот, за да го запознаят с проблема.

Борисов: Първите ни копки по 3 пъти

В България е нещо нормално да се правят копки по три пъти след управлението на тройната коалиция, каза премиерът Бойко Борисов на церемонията за старта на нова производствена линия в „Девня Цимент". „Според господин Станишев тук отдавна трябваше да има завод, както и светлото бъдеще отдавна трябваше да е дошло през 2006 г., 2008 г., 2010 г.а, добави Борисов. В новата мощност на девненския завод ще бъдат инвестирани 160 млн. евро и ще бъдат заети над 1000 души.

* Костов бесен на напусналите

Бесен на напусналите го четирима млади, Иван Костов отвърна на удара и настоя вчера освен от ДСБ те да излязат и от общинския съвет в София. Ще инвестираме в други хора, които са по-отговорни, закани се Командира.


в. "МОНИТОР"


Без шофьорска книжка, ако дължиш здравни вноски | 11.04.2012 04:24 | Монитор | стр. 3

Десислава Атанасова предлага:

Мярката щяла да е по-ефективна и от затвора

Хората без здравни осигуровки могат да останат и без шофьорска книжка. Това съобщи вчера при посещението си във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова .

„Смятам, че няма нищо лошо в това, както когато се използват административни услуги, да се изисква бележка за платени данъци. Личните документи спокойно могат да се издават срещу платени здравни осигуровки”, поясни Атанасова. Според министъра миналата година, когато са се сменяли личните карти на гражданите, моментът е бил удачен да се поискат справки за техния здравноосигурителен статус.

Десислава Атанасова уточни, че е

имала това предложение още като депутат

и сега смята да го реализира. Според нея в случая подобна мярка ще е много по-ефективна от вкарването в затвора например. „Хората, които не внасят здравните си вноски, трябва да бъдат наказвани чрез лишаване от други права. Ако нямат лична карта, това ще ги лиши от социални помощи и правото да гласуват на избори. Ако нямат шофьорска книжка, няма да могат да управляват автомобил”, обясни Атанасова.

По думите й болниците са натрупали дългове в размер на 378 млн. лв., като една от причината за това е лечението на здравнонеосигурени пациенти. Тя вече е разпоредила на ръководствата на задлъжнелите здравни заведения да обяснят писмено кои са най-големите им кредитори. „Най-вероятно това са фармацевтичните компании и дълговете са натрупвани в продължение на години. Хората, които сега управляват тези болници , едва ли имат вина за това,

тъй като са заварили тези задължения

каза още здравният министър.

Във Велико Търново министър Десислава Атанасова преряза лентата и откри ремонтираното и оборудвано с най-съвременна медицинска техника отделение по кардиоинвазивна хирургия. Общата сума на средствата за обновяването на отделението и техниката е 700 хил. лв., като повечето пари са дадени от местни бизнесмени.


в. "ДУМА"


СОФИЯ СЕ СДОБИ С НОВА ОНКОКЛИНИКА | 11.04.2012 03:40 | Дума | стр. 4

Химиотерапия на около 250 души ще може да се провежда в отделението по медицинска онкология в частната МБАЛ “Сердика” в София. Отделението ще носи името на доц. Валентина Цекова, дългогодишен химиотерапевт. Прехвърлянето на медикаментите за онкологични заболявания от МЗ към здравната каса даде възможност лечението на тези болести да се осъществява и в частните лечебни заведения, коментира управителят на болницата д-р Методи Янков. Лечението в отделението е по клинични пътеки, заплащани от НЗОК . Въпреки че от МЗ бяха потвърдили присъствието на здравния зам.-министър д-р Минчо Вичев, той така и не дойде на откриването на клиниката.


Атанасова с нова идея: Шофьорска книжка само срещу здравни вноски | 11.04.2012 03:40 | Дума | стр. 2

Шофьорска книжка да се издава само срещу документ за платени здравни осигуровки. Тази идея лансира здравната министърка Десислава Атанасова вчера във Велико Търново. Министърката все още обмисляла идеята.

“След като бях некоректно цитирана във връзка с нетрадиционната мярка лична карта да се издава срещу платени здравни осигуровки, сега смятам, че няма нищо лошо така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки”, обясни Атанасова.

Министърката ще разпореди всички болници , които имат дългове, да дадат до няколко дни писмени обяснения кои са най-големите им кредитори. Атанасова се зарече, че след като получи отговорите, ще бъде много стриктна и “ако някой мениджърски екип няма конкретни предложения за бъдещата си работа, ще се стигне и до смяна на директори на болници , ако се наложи”.

Припомняме, че Атанасова обеща да вдигне заплатите на специалистите в Бърза помощ най-късно от 1 юни. Според нея реформата в здравеопазването е закъсняла с три години. Това означава, че диагностично-свързаните групи няма да могат да сменят клиничните пътеки до края на мандата на правителството.


в. „РЕПУБЛИКА”


АТАНАСОВА: Шофьорска книжка срещу платени осигуровки | 11.04.2012 03:39 | Република | стр. 3

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разкри, че се обсъжда шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

Това заяви тя във Велико Търново, където пристигна по покана на кмета Дан иел Панов, за да открие ново кардиологично отделение.


в. "КЛАСА"


Коментари | 11.04.2012 03:38 | Класа | стр. 11

Монополът е вреден за компаниите, загубата на клиенти ще ги принуди да са ефективни

Топлофикационните дружества са поискали от управляващите да наложат тотална забрана българските граждани да се отказват от техните услуги. Ако това предложение стане факт, монополистите ще превърнат на практика масовите потребители в собствени закрепостени роби . А това се наказва още на първите избори. Както се казва, то така и баба знае да прави пазарна икономика - хващаш управляващите, те ти гласуват пожизнени клиенти, а на теб ти остава само да събираш милионите. За печалбата са капиталисти - искат да ги прибират сами, а задълженията да са за всички. Всъщност това е мечтата на целия капиталистически свят. А нашите топлофикационни дружества още пазят "свидния" спомен от времето на социализма, когато чрез партията и държавата превръщаха българските граждани в безропотни потребители.

Каква е всъщност ползата за топлофикациите и за техните клиенти от правото на отказ от парно? Чрез броя на напусналите ги граждани дружествата могат да измерят коефициента на своята неефективност. Колкото по-скъпо е топлото, толкова по-малък ще е броят на клиентите. Иначе централното отопление може да се окаже бутикова услуга, а тя не е за масовия потребител, а за богатия. Той обаче напоследък се топли с котле на природен газ.

За гражданите отказът от радиаторите е възможност за избор. И начин да покажем на топлофикациите, че никак, ама никак не сме готови да им плащаме джакузитата и другите екстри в стил "Вальо Топлото".

Престъпността не изчезва от само себе си

Дали шефовете на МВР ще признаят или не очевидните факти, това е по-скоро техен проблем

Категорично няма ескалация на престъпността в столицата. Това заяви вчера по БНТ директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов (стр. 4). Декларацията звучи малко странно, защото в София бяха извършени три показни убийства за по-малко от месец. Извършителите не са разкрити. В същото време според СДВР престъпността остава на същото ниво. Нека припомним, че управителят за Благоевградска област на букмейкърски пунктове Planet win-365 Йордан Динов бе разстрелян миналата седмица на метри от Министерския съвет през деня с шест кур-

шума в главата. Преди два дни 52-годишният Васил Лазов бе убит също с куршум в главата пред личния си автомобил в столичния район "Витоша". В края на март застреляха и подсъдимия по делото срещу "Наглите" Кирил Кирилов пред дома му в кв. "Младост". По данни на СДВР регистрираните кражби за календарната 2011 година са 16 241, от тях са разкрити 4952 престъпления, а задържаните извършители са 4396. За първото тримесечие на тази година са регистрирани 4802 престъпления, от които са разкрити 1702, а задържаните извършители са 1624.

Тук трябва да се припомнят и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който миналата седмица заяви, че няма ескалация на по-ръчковите убийства в цялата страна. Неговото изказване дойде ден след убийството на Йордан Динов и месец след като бизнесменът Йордан Харасимов бе взривен в автомобила си във Варна. Вероятно МВР има с какво да се похвали и не иска да подчертава, че понякога не успява. Но не бива и да забравя основното правило - че когато кажеш, че няма проблем, това не означава, че той изчезва от само себе си.

Идеите на здравния министър нарушават основни права

По-добре е да се атакуват некоректните работодатели, отколкото да се притискат пациентите

Новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова разкри вчера във Велико Търново, че се обсъжда идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

По думите й няма нищо лошо да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки, след като при административните услуги се иска документ за платени данъци (стр. 5).

На първо и дори на второ четене - ако използваме парламентарната терминология, идеите на министър Атанасова за намаляване на броя на здравно неосигурените българи звучат повече от екзотично.

Вероятно хората с по-традиционно мислене биха се сетили, че преди да бъдат преследвани хората с неизрядни здравни осигуровки, е по-добре да се затегне контролът върху онези работодатели, които знаят няколко сравнително "честни начина" да не плащат осигуровките на работниците си. Нека не

забравяме, че всички граждани - със или без здравни вноски, имат своите конституционни права. За нарушаването им България вече има доста присъди, издадени в Страсбург.

В политиката екзотиката е твърде голям лукс, а за един министър може да бъде повече от вредна. Нека не забравяме, че точно някои твърде екзотични идеи за доплащане на медицинските услуги "изядоха" главата на по-предишния здравен министър проф. АннаМария Борисова.


Болници дължат 378 млн. лв., министър плаши с уволнения | 11.04.2012 03:38 | Класа | стр. 5

Има идея да не се издават шофьорски книжки на здравно неосигурени

Болниците имат около 378 млн. лева дългове, като по-голямата част са задължения към фармацевтични компании - доставчици на лекарства и консумативи. Това съобщи вчера във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова . Тя допълни, че предстоят общи събрания на многопрофилните болници , на които принципал е министърът на здравеопазването, и вече е поискала да й се представят мерки и планове за справяне с дълговете. Атанасова уточни, че голяма част от задълженията са трупани назад в годините и сегашните мениджърски екипи на болниците нямат вина, но имат отговорността да набележат стъпки за справяне с тези дългове, включително и бизнес и инвестиционни планове.

Ще бъдат сменяни ръководствата на болници с държавно участие, които не представят планове за погасяване на задълженията си,

каза Десислава Атанасова в отговор на въпрос, какви мерки ще вземе за решаване на проблема с натрупаните от болниците дългове.

Голяма част от задълженията на болниците се дължат на обслужването на здравно неосигурени лица, коментира министърът на здравеопазването, без да конкретизира точния дял. Десислава Атанасова за пореден път съобщи, че в министерството се обмислят варианти за решаване на проблемите с пациентите без здравни осигуровки. Обсъждала се дори идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки.

След като бях некоректно цитирана във връзка с нетрадиционната мярка лична карта да се издава срещу платени здравни осигуровки, сега смятам, че няма нищо лошо така, както се ползват административни услуги само срещу платени данъци, да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки, бяха точните думи на министър Атанасова.

Министър Десислава Атанасова бе във Велико Търново по покана на кмета Даниел Панов за да открие обновеното кардиологично отделение в областната болница "Д-р Стефан Черкезов". За ремонта и апаратурата болницата е вложила над 700 000 лева собствени средства.


в. „19 МИНУТИ”


АМПУТИРАТ ШЕФОВЕ НА БОЛНИЦИ | 11.04.2012 03:37 | 19 минути | стр. 3

Ако се наложи, ще има смяна на мениджърските екипи на големите болници у нас. Това каза във Велико Търново министърът на здравеопазването Десислава Атанасова . Според данните 378 милиона лева са дълговете на болниците. Те ще бъдат дискутирани на предстоящите общи събрания на здравните заведения с преобладаващо държавно участие. “Голяма част от задълженията са трупани години назад, тоест не хората, които управляват имат вина. Аз за тях ще искам да ми покажат конкретните стъпки за справяне с тези задължения. Голяма част от задълженията се дължат на обслужването на неосигурените лица. Когато се направи анализ, ще се вземат конкретни мерки”, обясни тя.

§

Свързани:

В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" в плевен не им пука от проверки | 08. 04. 2012 03: 13 | Труд | стр. 4
Така коментира пред „Труд вчера бившата директорка на дома за медико-социални грижи в Плевен д-р Иржина Костова. Тя работила там...
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Безплатни прегледи в Хасково | 21. 02. 2012 02: 01 | Труд | стр. 25
Акушеро-гинекологичното отделение и „Уши, нос, гърло. Това заяви в края на миналата седмица изпълнителният директор на болницата...
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Регулация на цени ! Но не и на свободния пазар | 22. 07. 2011 03: 09 | Труд | стр. 15
Регулация на цени ! Но не и на свободния пазар | 22. 07. 2011 03: 09 | Труд | стр. 15
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Лошото правосъдие излиза скъпо | 09. 01. 2012 03: 18 | Труд | стр. 21
Гражданите печелят все повече дела срещу държавата заради безобразията на магистратите. Сметката е за данъкоплатците
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Държавата твърдо за цигарената забрана | 20. 04. 2012 04: 34 | Труд | стр. 6; 7
Закона за здравето." Това заяви вчера здравната министърка Десислава Атанасова на дискусия на тема „Забраната за тютюнопушене колко...
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Онкоболни чакат с месеци за лъчетерапия | 02. 07. 2012 03: 08 | Труд | стр. 29
Плевен има нужда от линеен ускорител за лъчетерапия, единодушни са медици и пациенти
В. \"Дневен труд\" По-ниски цени за прегледи | 11. 04. 2012 03: 42 | Труд | стр. 27 iconВ. "Дневен труд" Червено вино води до хемороиди | 10. 01. 2012 03: 13 | Труд | стр. 20; 21
Пикантната храна и системната злоупотреба с алкохол, например с червено вино, могат да ви докарат хемороиди. Това заяви пред „Труд"...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом