Тайлан д обща информация
ИмеТайлан д обща информация
Дата на преобразуване28.12.2012
Размер26.31 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.valturs.com/files/trips/Info_3256.doc
Т А Й Л А Н Д


Обща информация: Кралство Тайланд е Конституционна монархия. Разположено е в Юго – източна Азия, между Индия и Китай, на запад граничи с Бирма, на север с Лаос, на изток – с Лаос и Камбоджа, на юг с Малайзия.


Климат: Климатът в Тайланд е тропичен. В годината има 3 основни сезона – горещ от март до май, дъждовен от юни до октомври и прохладен от ноември до февруари, при това температурата варира между 19 и 38 градуса по Целзий. Най-голямото количество валежи пада през месеците юли и август и то практически само в северната част на страната.


Език: Националният език е тайски. Английския език е много разпространен в големите градове и курортите. В основните туристически центрове, в повечето хотели, магазини и ресторанти говорят на английски и други европейски езици.


Религия: В страната живеят 95 % будисти, 4 % мюсюлмани и 0,6 % християни.


Часова разлика: +5 часа в периода на зимното часово време в България; + 4 часа в периода на лятното

часово време. Тайланд не използва смяната на зимно и лятно часово време


Пари и бакшиши: Курсът на тайландския бат е ~32 бата за 1 $ и ~42 бата за 1 eur. Използвайте обменните бюра тъй като в хотелите курса е доста по-неизгоден. Банките работят от 08:30 до 15:30 часа, обменните бюра са отворени от 07:00 до 21:00 часа. Бакшиши се оставят в заведенията където обслужването не е включено в цената в рамките на 10% от стойността на поръчката. В хотелите също е прието да се оставят такива около 1,5 – 2$, само в случай, че сте доволни от обслужването. В повечето магазини и ресторанти може да се плаща с Кредитни карти: “VISA”, “AMERICAN”, “DINERS CLUB”, както и с чекове в долари.


Кухня: Тайландската кухня е необичайно популярна благодарение на използваните изтънчени подправки и на умелото съчетание на най-вкусното от китайската и индийската кухня. Основното ястие е оризът както варен така и печен. Често се срещат различни видове супи, варена и печена риба, всякакъв вид морски деликатеси, салати. Във всеки курорт можете да намерите голямо количество кафенета и ресторанти, но бъдете внимателни с малките частни заведения за хранене, където хигиенните норми не винаги се спазват.


Такси: Официалните превозвачи в Тайланд са “TAXI” и “TAXI-METER”, но най добре носете картичка на хотела, в който сте отседнали за да сте сигурни, че ще ви закарат точно там. В Банкок такситата имат апарат за отчитане на сметката ви, за разлика от Патая, където можете да се договорите за цената. В случай на спор, не се колебайте да повикате полиция.


Полезни съвети:


  • Неуважението на религиозните чувства на тайландците се преследват от закона. В този смисъл нямате право да се качвате върху статуите на Буда с цел да ги снимате, да докосвате будиски монаси, да пипате тайландците по главата или да посочвате с крак в каквато и да е посока. При влизане в храм задължително трябва да свалите обувки. За твърде неуважително се счита бурната демонстрация на чувства на публично място, както и изразяването на гняв.
  • Тайландците почитат изключително много краля и кралското семейство, към които се отнасят с изключително голямо уважение. Така, че е абсолютно нежелателно каквото и да е отрицателно отношение към тях.
  • Бъдете внимателни при наемането на автомобили, мотоциклети и скутери. Не са рядкост случайте на откраднати моторни превозни средства, които се оказват незастраховани.
  • В никакъв случай не пийте вода от крановете на чешмите.
  • Не купувайте изделия на ювелирната промишленост от сергии по улиците, тъй като сапфирите и брилянтите могат да се окажат най-обикновени стъкълца. Гарантирано е качеството на скъпоценностите само в лицензираните магазини.
  • Препоръчваме ви да се обличате предимно в леки и свободни дрехи от памук.

Свързани:

Тайлан д обща информация iconАшигт малтмалын нөөц ашигласны төлбөрийн тайлан-15а
Татварын тайлан гаргахдаа тег-ын даргын 2010 оны 08 дугаар сарын 02-ны єдрийн 379 дїгээр тушаалаар батлагдсан “Татварын тайлан гаргах,...
Тайлан д обща информация iconДоклад за дейността за второто тримесечие на 2009г
Обща информация. Акционери и управление на „зет пропъртис инвестмънт фонд адсиц 0бща информация за дружеството
Тайлан д обща информация iconОбща информация
Всички Еразъм студенти във ву „ктп” ще получат след пристигането си подробна информация относно визовите изисквания, в случай на...
Тайлан д обща информация iconАж ахуйн нэгжийн орлогын албан татварын тайлан

Тайлан д обща информация iconПримерен план за управление на разтворители обща информация за предприятието
Основен производител в страната на бои, смоли и лакове. В предприятието работят 320 души персонал. Обща площ 153 000 m2, застроена...
Тайлан д обща информация iconХувь хүний орлогын албан татварын тайлан
Нийт îðëîãûí ä¿í (мөр 2+7+8+10+38+41+42+43+44+47+49+50+53+56+57+58+59+63+64+65+66+67+68)
Тайлан д обща информация iconОбща информация за висше училище
Ву „Колежа по телекомуникации и пощи”. Информационният пакет съдържа кратка информация за България, София и Колежа, основните изисквания...
Тайлан д обща информация icon1. Обща информация
Дейности за информация и публичност и логистично обезпечаване на предвидените обучения и прояви на консултиране на политики със заинтересованите...
Тайлан д обща информация iconI. обща информация
Фирма /организация
Тайлан д обща информация iconВъвеждаща информация
Обща структура
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом