Стату т на националната литературна награда „йордан йовков
ИмеСтату т на националната литературна награда „йордан йовков
Дата на преобразуване23.12.2012
Размер30.32 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://dobrich.org/_files/attch/Statut_lit_nagrada_I_Iovkov.doc
С Т А Т У Т


НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН ЙОВКОВ”


 1. Националната литературна награда „Йордан Йовков” (накратко НЛН „Йордан Йовков”) е учредена от Община град Добрич и се присъжда приживе на български автори. НЛН „Йордан Йовков” може да бъде съпътствана от Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство (накратко Отличие).

 • НЛН „Йордан Йовков” и Отличието се връчват на пет години.

 • НЛН „Йордан Йовков е индивидуална и не може да се връчва за съавторство или да се поделя между двама или повече автори. Това важи и за Отличието.

 • Носители на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието могат да бъдат само физически лица.

 1. Цели на НЛН „Йордан Йовков”:

 • Да стимулира авторите за създаване на високо художествена и философски осмислена белетристика, утвърждаваща хуманизма и високите нравствени и естетически ценности, характерни за Йовковото творчество

 • Да популяризира творчеството и литературната дейност на последните носители на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието.

 1. Материален израз на НЛН „Йордан Йовков” са плакет, грамота и парична сума в размер на 2 000 (две хиляди) лева, която може да бъде актуализирана в годината на връчване.

Материален израз на Отличието са плакет, грамота и парична сума в размер на 1 500 (хиляда и петстотин) лева, която може да бъде актуализирана в годината на връчване.

 1. НЛН „Йордан Йовков” и Отличието нямат конкурсен характер.

 2. Процедура по присъждане на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието:

5.1. НЛН „Йордан Йовков” и Отличието се администрират от Община град Добрич.

5.2. Община град Добрич оповестява процедурата в интернет -страницата на Общината, ежедневниците на град Добрич, един национален ежедневник и литературни издания в срок – 1 април в годината на връчване на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието.

5.3. Предложенията за НЛН „Йордан Йовков” и Отличието се внасят в Община град Добрич – дейност „Култура” в срок до 31 август в годината на връчване на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието. Направените предложения се обявяват в сайта на Община град Добрич и местните средства за масово осведомяване.

5.4. Предложенията се правят от творчески съюзи, културни и научни институти, издателства, граждани.

5.5. Юридическите и физическите лица могат да правят само по едно предложение за носител на НЛН „Йордан Йовков” и Отличие.

5.6. Кметът на Община град Добрич назначава със своя заповед Консултативна комисия. В състава на комисията участват: зам.-кметът по култура на Община град Добрич, председателят на комисията по култура при Общински съвет град Добрич, ръководител на дейност „Култура”, представител на Сдружение на писателите град Добрич, последният носител на НЛН „Йордан Йовков” или Отличието и други членове от отдел „Култура” или ПК „Култура, вероизповедания и етнически въпроси”.

Физическите и юридически лица, номинирали творци за НЛН „Йордан Йовков” и Отличие, нямат право да имат свой представител в Консултативната комисия. На свое заседание Консултативната комисия прави подбор на направените номинации за НЛН „Йордан Йовков” и Отличието и внася своето предложение за носители на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието до Кмета.

При проведени дискусии или гласуване в сайта на Община град Добрич през м. септември в годината на връчването резултатите се предават на Консултативната комисии за сведение.

5.7. Консултативната комисия заседава в град Добрич. Решенията й се вземат с обикновено мнозинство.

5.8. Протоколът от заседанието на Консултативната комисия и предложенията й се предоставят на Кмета на Община град Добрич.

5.9. Кметът на Община град Добрич внася проекто-предложение за носители на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието на заседание на Общински съвет. Общинският съвет със свое решение определя носителите на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието. Решението се взема с обикновено мнозинство.

5.10. Срок за определяне на носителите на НЛН „Йордан Йовков” и Отличието – м. октомври в годината на връчването им.

 1. НЛН „Йордан Йовков” и Отличието се връчват от Кмета на Община град Добрич на тържествена церемония през м. ноември по време на Йовковите литературни празници.

 2. Възможно е НЛН „Йордан Йовков”, както и Отличието, да не бъдат присъдени.Приет с решение № 45-14 от 26.04.2011 година

на Общински съвет град Добрич

Свързани:

Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconВ град първомай за седми път бе връчена националната литературна награда за проза „ георги караславов
В св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” връчиха Националната литературна награда „Георги Караславов”. Празникът протече по...
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconЙордан Йовков Биографични бележки
Йордан Стефанов Йовков (09. 11. 1880, Жеравна, Бургаска област – 15. 10. 1937, Пловдив)
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconТест йордан йовков
В кой от разказите на „Старопланински легенди” Йордан Йовков описва гледката, която се вижда от родната му къща
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconЙордан Йовков" 1619 София, ул."
Ние, учениците от 26 соу “Йордан Йовков”, сме убедени, че бъдещето на гр. София и район “Витоша” е немислимо без припокриване на...
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconПрограма на читалище „йордан йовков 1870
Народно читалище “Йордан Йовков – 1870 година ” е създадено през 1870 г. То е голям културен институт, пренесъл във времето традиции...
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconПрограма на читалище „йордан йовков 1870
Народно читалище “Йордан Йовков – 1870 година ” е създадено през 1870 г. То е голям културен институт, пренесъл във времето традиции...
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconЙордан йовков животопис
Септември 1887 г. Юрдан Стефанов Йовков е записан в първо отделение на „Горньото училище” в Жеравна
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconЙордан Йовков Художествен замисъл и реализация на цикъла
Просвета” Йовков публикува разказа „Овчарова жалба” с подзаглавие „Старопланинска легенда”
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconРегламен т национална литературна награда "елиас канети"
Национална литературна награда “Елиас Канети” се учредява от Община Русе със съдействието на Международно дружество “Елиас Канети”,...
Стату т на националната литературна награда „йордан йовков iconПлан за дискусия на тема: "Греховна или свята е любовта в творчеството на Йордан Йовков"
Здравейте, ние сме Иво и Ирина и бихме искали заедно да дискутираме темата “Греховна или свята е любовта в творчеството на Йордан...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом