"Richest" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria
Име"Richest" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria
Дата на преобразуване23.12.2012
Размер93.21 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://kroraina.com/thracia/zlatinica/zlatinica_26072005.doc
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4714103.stm


http://www.novinite.com/view_news.php?id=50446


"Richest" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria


Lifestyle: 25 July 2005, Monday.


Bulgarian archaeologists came across a uniquely rich funeral of an ancient Thracian king.


The astounding find dates back to 4th century BC and includes many gold, silver and bronze bowls, the director of the National Historic Museum Prof. Bozhidar Dimitrov said.


It is believed to be the richest Thracian king's funeral found so far in Bulgaria. The ancient king was not laid in a tomb, but in a grave. Among the funeral gifts discovered near Zlatinitsa village were also a gold wreath, a gold cross, jewelry pieces, and other artifacts.


The Thracian king was a young ruler who was buried with two horses and a favourite dog, Prof. Dimitrov explained.


The finds will be transported on Tuesday with a special police escort to the National Historic Museum in Sofia.


++++++++++++++++++++++++


http://www.segabg.com/26072005/p0010003.asp


26 Юли 2005Снимки: Ройтерс


Археолозите продължиха да намират предмети от тракийското погребение от 4 в. пр.н.е. и вчера. В могилата между ямболските села Златиница и Маломирово вече са открити 28 златни апликации с размер на 1-левова монета и 4 сребърни фиали. Откритият в събота златен венец (снимката вляво) има пластина с изображение на богинята на победата Нике. Според специалистите златният пръстен (снимката вдясно) с богиня, която държи венец пред конник, доказва, че наистина става въпрос за погребение на коронясан тракийски владетел. Още - в "България"


+++++++++++++++++++++


http://www.segabg.com/26072005/p0020015.asp


Още златни предмети в царския гроб в Ямболско
Единият от двата сребърни ритона, подобни на тези от Панагюрското съкровище, но с доста по-богат релеф.

СНИМКИ: БГНЕС
Част от златните находки в гробницата край Златиница.
Изображение на Горгоната Медуза от наколенник на тракийския владетел.


28 златни апликации с размер на еднолевова монета са намерени в разкрития в събота гроб на тракийски владетел, съобщи пред "Сега" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него от 100 години насам това е първото пълно и толкова богато погребение. Вчера археолозите от БАН и НИМ продължиха да намират предмети между ямболските села Златиница и Маломирово, които доказват, че надгробната могила е от IV в. пр. Хр.

Сребърните фиали станаха общо 4. Сред другите находки е железният меч на владетеля "мухайра" с дръжка от кост и сребърни инкрустации, които завършват с глава на грифон. Открита е и пълната желязна ризница на тракийския цар, както и неговият шлем с наблузниците. Сред любопитните предмети е малка цедка, с която траките са прецеждали виното си, тъй като било много гъсто.

Откритият в събота златен венец има пластина с изображение на богинята на победата Нике. А според специалистите златният пръстен с богиня, която държи венец пред конник, доказва, че наистина става въпрос за законно коронясан владетел. Според проф. Димитров пръстенът е най-големият намиран досега, а толкова богато украсен параден наколенник, какъвто е откритият в гробницата, у нас няма.

Всички предмети са опаковани и днес към 16 часа ще бъдат показани в Националния исторически музей. Лично ген. Бойко Борисов е наредил съпровождането им да стане с усилен полицейски ескорт. Веднага след това ценните находки ще бъдат транспортирани в БАН за незабавна реставрация и консервация. Очаква се още през есента те да бъдат изложени в Археологическия музей на БАН.

Такава красота просто няма да видите, всички предмети са така запазени все едно са били отпреди 6 месеца, каза проф. Димитров.


++++++++++++++++++++++++++


http://www.novinar.org/main.php?act=news&act1=det&sql=MTY2OTsw&mater=MTY2OTsxMQ==


В Златиница откриха Панагюрско съкровище II

29 златни розети уникален меч и кожени мокасини откри още експедицията на Даниела Агре


[ 2005-07-26 ] Вили Цветкова
В Златиница откриха Панагюрско съкровище II Стр. 4
Даниела Агре показва венеца от 29 златни розети. Снимка Люлин СТАМЕНОВ


29 златни розети са намерили късно в неделя археолозите от експедицията на проф. Даниела Агре, която проучва т.нар. Голяма могила край с. Златиница, Ямболско. Както "Новинар" вече писа в събота учените попаднаха на погребение на тракийски владетел от 4 в. преди Христа, за което свидетелства намереният златен пръстен с изображение на богинята-майка, поднасяща царски венец. Владетелят е представен върху кон.

Знатният тракиец е бил погребан с изключително красив и напълно запазен златен венец. 29-те розети са били прикрепени върху него със златна тел. Предположението, че става дума за тракийски цар, се доказва и от намерения в гроба уникален сребърен параден наколенник с позлата и изобразени сцени от тракийската митология, както и сребърни ритони с глава на елен. Те са почти пряк аналог на съдовете от Панагюрското съкровище, твърди Даниела Агре. Според нея находките са още едно доказателство, че то е било изработено в земите на Тракия.

Напълно са запазени и кожените мокасини на владетеля. Те ще бъдат реставрирани от специалист на ямболския исторически музей. Последен от многобройните погребални предмети на тракиеца от прахта е бил изровен неговият меч. Дръжката му е във формата на грифон.

Вчера находките се охраняваха от местната полиция, а археолозите ги описваха. Днес предметите ще бъдат пренесени в София за реставрация. Наесен те ще бъдат изложени в Националния археологически музей, а после и в постоянната експозиция на Националния исторически музей.


++++++++++++++++


http://www.standartnews.com/archive/2005/07/26/folio3/index.htm


Костите на владетеля ще бъдат изследвани с ДНК тест

Откриха сребърен меч в тракийския гроб

Бронирани джипове возят съкровището от Златиница до София
Златният пръстен на тракийския владетел

Фото БГНЕС/АФП
Един от сребърните ритони, открити край Златиница


Лятото не е време за политика, а за археологически открития. Доказа го поредната сензационна находка, до която се добра екипът от БАН и Националния исторически музей, ръководен от професор Даниела Агре. Археолозите разкриха край елховското село Златиница изцяло запазено погребение на тракийски владетел от IV век пр.Хр. Малко преди това проф. Николай Овчаров откри мавзолей на Орфей в кърджалийското село Татул.

Проф. Агре и ръководените от нея 15 археолози направиха своя удар в неделя. Намереното погребение на тракийски цар е от началото или средата на IV век пр.Хр. На мястото незабавно пристигна и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. За пръв път

са открити всички атрибути на властта

погребани заедно с владетеля, без те да са докоснати от иманяри. Според археолози това е изключително рядък случай в тяхната практика.

"Вече стигнахме и до меча, който е принадлежал на тракийския владетел. Дръжката му е изработена във формата на глава на грифон, обкована със сребро." Това съобщи вчера пред "Стандарт" проф. Агре. Освен царския меч археолозите успяха да изкарат на повърхността обувките му, като и златни розети. С тях общият брой на намерените предмети вече е 29, каза проф. Агре. Тя припомни, че на главата на владетеля е имало бронзов шлем, чиито набузници са украсени със змиите на Горгона. Същите изображения има и на бронзовите му наколенници. През челото на покойника е имало кожена превръзка с 28 отделни златни апликации с размер на голяма монета. Шлемът


е увенчан със златен венец

а на пръста на владетеля е открит златен пръстен. В гроба са намерени още ваза с изображение на Орфей, който свири на лира, и сребърен наколенник. Открити са и два комплекта сребърни апликации, представляващи фантастични животни, и два сребърни ритона във формата на еленова глава. Те също са богато украсени със сцени, изобразяващи подвизите на Херкулес и лов на животни. До владетеля били погребани като жертвоприношение два коня и едно куче. Около него пък са открити ритуално счупени съдове.

"Всичко, което намерим, незабавно се откарва към столицата от специална охрана на полицията", каза шефката на екипа. По-голямата част от находките вече са там и в Археологическия институт на БАН, където ще бъдат подложени на реставрация.

Вчера бяха извадени също така и последните кости на тракийския вожд. "Те ще бъдат дадени за ДНК анализ, който ще бъде финансиран от спонсора на разкопките - фирма "Чилицер и Мюнх", обясни директорът на Етнографския музей в Елхово Христо Христов. Според него за ДНК теста ще отидат около 5000 долара.

Проф. Агре допълни, че ще бъде изследван и дървеният материал, открит в гроба на владетеля. Археолозите установили, че целият гроб е облицован с огромни дъски. Ще се изследва какво е дървото и дори кога е отрязано, каза Агре. Това ще даде възможност да се установи и почти точната година на погребението.

Според Христо Христов работата край село Златиница ще продължи поне още 20 дни. Впоследствие археолозите може да се прехвърлят край село Белеврен. То се намира на самата българо-турска граница. Там ще се изследва гробница от късната бронзова и ранната желязна епоха.

Междувременно


вече се разрази спор

на чия територия са разкопките край Златиница. Те са почти на границата между общините Болярово и Елхово. "Макар и с 20-30 метра, могилата се намира на територията на нашата община. Затова държим да се пише, че са в Елховско", каза Христов. Със специално обръщение до медиите в тази връзка вчера излезе дори кметът на града Димитър Димитров.

Елховските общинари се надяват находката да засили интереса към района. Това откритие няма да докара туристи, защото съкровището отива в столицата. Но пък археолозите ще идват редовно насам, категорични са те.

От първия ден на откритието разкопките се охраняват денонощно от РПУ-Елхово. Това каза пред "Стандарт" вчера говорителката на РДВР-Ямбол Катя Нягулова. Охраната била поискана от археолозите, след като се натъкнали на уникалния гроб. Полицаи охраняват и колите, с които находките се придвижват до София. Проф. Димитров потвърди пред "Стандарт", че лично ген. Бойко Борисов е разпоредил съкровището да бъде пренасяно с бронирани джипове. Очаква се кортежът да пристигне в НИМ днес около 16 ч.

Георги МАНГИНОВ


+++++++++++++++++++


http://www.standartnews.com/archive/2005/07/26/folio3/s4507_2.htm


16 кубика камъни са спрели иманярите

проф. д-р Божидар Димитров

Фото "Стандарт"

- Проф. Димитров, каква е стойността на находката от Златиница?


- От научна гледна точка тя е неоценима. Това е първото изцяло запазено тракийско царско погребение, което е открито в нашите земи . Такова, каквото е описано от древногръцките хронисти. Около скелета на владетеля са всички атрибути на царската власт. На челната плочка на венеца е изобразена богинята на победата Нике, а на пръстена - тракийски конник и фигура на жена, очевидно някаква богиня, която слага на главата му златен венец. Да не забравим и костите на два коня и кучето, които също са описани като задължителен елемент от царските погребения на траките. Впрочем кучето е било доста едро и навярно е принадлежало на древната местна порода, която днес наричаме каракачанска овчарка.

- Как е оцелял гробът при иманярските набези?


- Нека изясним две неща. Практически всички погребения на тракийските царе са имали съдбата на египетските фараони. Всеки следващ владетел - досущ като сегашните правителства, е обвинявал за всички неблагополучия на държавата предишния управник. В резултат на което гробът е бил отварян, а техните останки - било мумия, било кости - изхвърляни. Златото и среброто пък са конфискувани в полза на хазната. Случаят със саркофага на фараона Тутанкамон IV, открит непокътнат от знаменития археолог Хауърд Картър през 1927 г., е изключение от правилото. А що се отнася до съвременните иманяри, те са копали и тук, в Златиница. Само че са ударили на камък - в буквалния смисъл на думата. Защото близките на покойния са затрупали погребението с каменна маса с общ обем от 16 кубически метра. Разчистването на тази камара се е видяло не само непосилна задача за търсачите на съкровища, а и твърде рискована. Това може да стане само с тежка машина - багер или фадрома, а това означава прекалено много шум. В случая и в буквалния, и в преносния смисъл на думата.

- Какво друго е характерно за откритото погребение?


- Липсва класическата гробница и могила от пръст над нея. Според мен това се дължи на факта, че владетелят е загинал в бой или е починал внезапно сравнително млад. Защото тракийските царе си строят гробниците приживе. Но именно тази липса на надгробна могила пък навярно е допринесла за оцеляването на находката.

- Кой според вас е този владетел?


- Вече имам някаква хипотеза. Може би става дума за един владетел на име Севт, който е описан в "Анабазиса" на Ксенофонт (445-355). Когато войниците на знаменития гръцки пълководец и историк се завръщат от Персия, част от тях са наети от някой си тракийски княз Севт. Той е племенник на одриския цар, който е получил във владения от вуйчо си днешната територия на Странджа-Сакар. Но местните племена отказали да му се подчинят. И Севт е наложил властта си с помощта на гръцките наемници.

Константин СЪБЧЕВ


+++++++++++++++++++++++


http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=164023&rubrid=
Ройтерс показа снимки от съкровището край Златиница.Снимка: Ройтерс


Тракийският царски гроб от IV в. пр.н.е., открит при с. Златиница, Ямболско, може да се окаже най-богатият, открит през последния век, съобщи Ройтерс. Като дарове в гробницата отпреди 25 века в могила край селото са положени златен венец с апликация на крилатата богиня Нике. Открити са и два ритона - на единия, подобен на този от панагюрското съкровище, е изобразен грифон, разкъсващ животно, изпълнен в т.нар. зверилен стил, характерен за перси, скити и траки. На златен пръстен - печат с кръгъл щит, е гравирана Великата богиня майка, подаваща венец на хероизирания владетел. В гробната яма са открити още бронзови съдове, сред които ойнохое - за вино, амфори, ваза с изображение на Орфей, свирещ на лира. Съхранени са също параден сребърен наколенник, запазено е и пълното снаряжение на погребания - шлем, върхове на стрели, сребърни и златни апликации от конска амуниция. Сред интересните находки са и седем златни розетки, прикрепени на кожена лента. Всичко това е било покрито с рогозка. Могилата е най-голямата в района - висока е 8 метра и с диаметър 90 метра. Намерени са и два скелета на коне и на куче, убити ритуално. Всичко било подредено така, както е описано от древните хронисти.


Находките от царския гроб ще бъдат транспортирани във вторник в Националния исторически музей под усилена полицейска охрана.


Екипът от 15 археолози, открил гроба, е ръководен от проф. Даниела Агре от секцията по тракийска археология на Археологическия институт с музей към БАН.


++++++++++++++++


http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4714103.stm


Monday, 25 July, 2005, 11:27 GMT 12:27 UK


Bulgaria unearths Thracian riches

A crown wreath of gold was found among the ruler's belongings

Archaeologists in Bulgaria have unearthed the treasure-filled tomb of what is thought to be a Thracian king.

A golden crown, ring, armour and other artefacts dating back 2,400 years were found with the skeleton in a tomb near the south-eastern town of Zlatinitsa.


National Museum of History director Bozhidar Dimitrov said the Thracian king was a young ruler who was buried with two horses and a favourite dog.


Excavations of burial mounds across Bulgaria have unearthed similar finds.


But Professor Dimitrov says there is something different about this burial.


Ring clue


"He seems to have died suddenly," he told the BBC News website.


"Like the Egyptians built pyramids and used them as temples before they died, the Thracian rulers built mounds. When they died they were buried inside and earth was piled up on top. But here there was no mound."


The bones are still being excavated and will be sent to Sofia for examination. But Professor Dimitrov says the ruler seems to be a young man in his prime who was given a lavish funeral.


As well as the crown wreath and animals, the tomb included decorated bronze, iron and copper armour and body wear, engraved with scenes from Greek mythology.


The large ring on his finger shows a Thracian ruler on a horse being crowned by a Greek goddess.


"This is important as in Thracian religion this is an obvious ritual for when someone is crowned king," said Professor Dimitrov.


Investigations are continuing as to the identity of the ruler. The professor's theory is that he was a ruler called Sevt, referred to in Greek writings relating to the period.


He said Sevt inherited a region from his uncle and, faced with a disgruntled local population, paid the Greek army to help take control.


But he says there were around 23 kingdoms in Bulgaria during the same period, so finding the exact identity will require further research.

Свързани:

\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconSpecialists Identify Bulgaria-Found Thracian King's Body
Даниела Агре, ръководител на разкопките, при които бяха открити десетки скъпоценности. От вчера в ним са изложени златният венец...
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconThracian King's Gold Moves to Sofia
Златният царски венец и 29-те розети бяха намерени в гробницата от Голямата могила (на дясната снимка) край Златиница
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconChurch Pulpit Unearthed in Thracian Sanctuary of Perperikon
Родопите. Той е в най-ранната църква в свещения град на траките Перперикон. Досега у нас не е откриван такъв амвон, а в източноправославния...
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconSection of Botany, Department of Biology, Faculty of Agriculture, Thracian University, Students Campus, Stara Zagora 6000, Bulgaria
Секция Ботаника, Катедра Биология, Аграрен Факултет, Тракийски Университет, Студентски Град, Стара Загора 6000, България
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconIf King Solomon is to be properly identified as an adaptation of the Pharaoh Amenhotep III, then the source of his predecessor, King David, should also be

\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconKing Acrisius of Argos had only one child, a daughter, Danae. She was beautiful above all the other women of the land, but this was small comfort to the King

\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconAct One opens amidst a great storm. A ship carrying King Alonso of Naples and his entourage, who are returning home from the wedding of the King's daughter in

\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria icon1 an economic glance at far distant bulgaria
България (29) – “Bulgaria Business Systems” (bbc) on Tuesday officially adopted for Bulgaria the software product of the American...
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria icon343. 3 Специална част на наказателното право
А74 Bulgaria. Laws etc. Anti-corruption Reforms in Bulgaria. Sofia: Center for the Study of Democracy, 2005
\"Richest\" Grave of Thracian King Unearthed in Bulgaria iconНиси консулт еоод
Работил и консултирал редица водещи български и международни компании, дългогодишен лектор в ideas bulgaria, lr bulgaria., Ltd. –...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом