Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. "Труд". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г
ИмеИнтервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. "Труд". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г
Дата на преобразуване22.12.2012
Размер45.04 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://www.asp.government.bg/ASP_Files/int-trud.doc
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. “Труд”. Тема: Дейност на АСП. 19.06.2008 г.

ГЕРГАНА ДРЯНСКА, шеф на Агенцията за социално подпомагане: Затваряме дома, в Могилино, извеждаме децата


Само половин година след филма на Би Би Си за децата без родители в с. Могилино нов скандален филм потресе Европа. Този път той е сниман със скрита камера от французи в дома за увредени деца в с. Медвен. Според експерти на социалното министерство филмът „Малките фантоми на България” преиначава истината за условията, при които живеят децата, създава невярна представа, че грижите за тях са недостатъчни.

- Защо беше допуснато недобронамерени чужденци да преиначат истината за дома за деца в с. Медвен, г-жо Дрянска? Нали той е под вашата опека?

- Нашите функции са предимно методични. Защото домовете за деца с умствени увреждания се управляват от общините. Кметовете са работодатели на персонала им. Така е от 2003 г., когато се промени Законът за социалното подпомагане. Е, разбира се, ние не бягаме от отговорност....

- Добре, не трябва ли разрешение да се влезе в такъв дом и да се снима?

- Би трябвало да го даде кметът на съответната община. За случая в Медвен не е искано разрешение. Посетителите са се представили не за журналисти, а за дарители и са снимали със скрита камера. Мъжът даже е казал, че е преподавател в Сорбоната. Категорична съм - това е чисто подвеждане. Макар че и да са поискали да снимат, вероятно пак е щяло да им бъде разрешено.

- Ще потърсите ли съдебна отговорност за невярната информация във френския филм?

- Чак дотам не е нужно да се стига! Още повече че филмът не се приема еднозначно. Съдя по коментарите във Франция. Хората по-скоро са възмутени от това, че се показват само отрицателните страни на България. Примерно едно циганско село и циганско семейство. Има обаче и друго - филмът не е насочен само към черната страна на медала. В него се разказва и за домовете в с. Рудник и в с. Горски Сеновец, които са много добри.

- Да се върнем към дома „Св. Марина” в Медвен. Там починаха 3 деца от дизентерия, едно детенце, оставено без надзор, се нагълта с калиев перманганат?

- Проблемите в този дом нямат връзка с материалната база, нито пък с това, дали децата са нахранени и облечени. Хигиената е на ниво. Е, дизентерията... Проблем има с липсата на специализиран персонал - това е много стара наша болка. В никакъв случай не си заравяме главите в пясъка - да, има още много да се работи и в този дом. Тук децата са в най-тежко състояние. Налага се всеки ден да ги водят до санаториума в Котел, защото липсва специализирана помощ.

- Според вас френският филм не е ли част от целенасочена атака срещу България? Защо го пуснаха толкова скоро след скандала в дома в Могилино?

- Авторът твърди, че не е целял това. Дори не знаел, че има филм на Би Би Си за Могилино. Лично аз поставям под съмнение това твърдение, защото французите са били придружавани от представителка на Българския хелзинкски комитет, която е съавторка на филма.

- А какво стана с дома в Могилино? Той трябваше да бъде вече закрит.

- Информацията ми е съвсем прясна. 20 деца и младежи от Могилино вече са изведени от дома. Трима са настанени в дом за умствено изостанали в София, с. Просторно, Разградско, и в с. Петрово, община Стара Загора.

Целта ни беше тези деца да бъдат близо до биологичните си родители. И така да се опитаме да ги върнем в семейната среда. 14 деца вече са в дома в с. Брестовица и в дом „Надежда” в Русе.

- Но сред тях сигурно има и младежи, които вече са навършили 18 г.?

- Да, три момичета са настанени в т. нар. защитено жилище в Долни Чифлик, Варненско. Тези жилища са много модерна форма, която занапред ще използваме. Това са нови къщи, в които младежите ще живеят по двама в стая със самостоятелен санитарен възел. Имат си кухня, трапезария, хол и всички удобства на съвременния дом.

- Останаха ли още деца в Могилино?

- Има още 20 деца и 29 младежи. Те също ще бъдат изведени. Вижте, за нас беше много по-лесно с един замах да затворим Могилино, въпреки че местният кмет се съпротивляваше, защото губи сума работни места. Но с това нищо нямаше да постигнем. Сега работим индивидуално с всяко дете и го настаняваме там, където обстановката за него е най-добра. Оценката за това беше направена от екип, в който влиза педагог, психолог и педиатър.

- Какво се случи с Диана - главната героиня във филма на Би Би Си?

- Диана от Могилино е настанена в социално-учебен център в столицата. Тук тя ще овладее професия. Ще си избере или да стане шивачка, или готвачка.

- Все пак докога Европа ще ни сочи с пръст, че държавата ни не се грижи за гражданите си в неравностойно положение?

- Не съм съгласна, че не се грижи. Много неща се промениха от 2003 г. до сега. От държавния бюджет се осигурява издръжката на тези институции. По наше предложение от 1 юли т. г. ще се увеличат с 50% парите за домовете за деца без родителски грижи. А от 1 януари догодина това ще стане и за всички домове за деца и възрастни в страната.

- Някакви пари не дойдоха ли по линията на ЕС?

- Разбира се! Примерно сумата 19,6 млн. лв., която трябва да усвоим до 2013 г. по схемата „Бъдеще за нашите деца”. Парите са за децата от специализираните институции, както и за навършилите 18 години, които ги напускат. По-точно за споменатите защитени жилища, където ще живеят от 6 до 8 младежи.

- Какво става с програмата „Социален асистент”? Докога на тази длъжност ще бъдат назначавани дългосрочно безработни, които никой не е поискал във фирмата си? Т. е. техните качества не са на равнище?

- Така беше досега, защото се работеше по програмата „Асистенти на хора с увреждания”. А тя целеше субсидиране на заетост. И беше насочена към дълготрайно безработните. Оттук нататък нещата ще се променят. Вече се прилага оперативна програма за социални асистенти, които могат да бъдат и работещи. Примерно хора, които искат да си докарат допълнителен доход, като се трудят по няколко часа на ден. Могат да се включат и студенти, и пенсионери на почасова работа. Предвиждаме месечно да си докарват от 220 до 280 лева.

- Неотдавна в Агенцията по социално подпомагане бяха съкратени доста хора. Как върви работата й сега?

- Наистина трябваше да се разделим с 12% от персонала, или с точно 679 души. Те бяха най-вече на административни длъжности, изчерпани от съдържание. Работата ни върви много добре и без тях, така успяхме да увеличим с 10% заплатите на социалните работници. Но болката ни е, че заплатите все още са ниски. Затова специалистите бягат от такава работа. Не бива обаче да страдаме от липса на самочувствие. Според мен сме направили немалко в тази сфера. Е, има още много да се потрудим, разбира се.

***

В момента в България има 8019 деца, които са лишени от родителски грижи. За радост стават все по-малко. От една страна, това се дължи на усилията на социалните работници, от друга - предлагаме все повече услуги, които подпомагат родителите им и те ги оставят в семействата.

Свързани:

Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconГергана Дрянска е новият изпълнителен директор на асп
Главна дирекция “Социално подпомагане” в асп, а преди това – главен инспектор и началник отдел в Инспектората на агенцията. Тя поема...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconХристо Ботев", предаване "
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за бнр, програма “Христо Ботев”, предаване...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconОбластна администрация сливен
Росица Стелиянова изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, г-жа Янита Манолова – заместник изпълнителен директор на Агенцията...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconИнтервю 25 февруари, радио Хоризонт Предаване: "Социален капитал" Водещ: Биляна Върбанова
В студиото сме поканили г-н Николай Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconМинистерство на труда и социалната политика агенция за социално подпомагане
Оценка на дълготрайни материални активи /дма/ – собственост или предоставени за ползване и управление на Агенцията за социално подпомагане...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconХристо Ботев", предаване "
Интервю с николай ангелов, изпълнителен директор на агенцията за социално подпомагане, бнр, програма “Христо Ботев”, предаване “Добър...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconОсиновяванията. 02. 2006 г
Интервю на Николина Иванова, директор на дирекция „Закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане, за в. “Земя”. Тема” Осиновяванията....
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconХристо Ботев", предаване: "
Главна дирекция “Социално подпомагане” в Агенцията за социално подпомагане /асп/ към Министерството на труда и социалната политика....
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconМинистерство на труда и социалната политика агенция за социално подпомагане протокол
Директор на дирекция „Социално подпомагане”, общ. Пловдив, Директор на дирекция „Социално подпомагане”, общ. Ветово, Директор на...
Интервю на Гергана Дрянска, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, за в. \"Труд\". Тема: Дейност на асп. 19. 0 2008 г iconУстройствен правилник на Агенцията за социално подпомагане
Чл. С правилника се определят дейността, структурата, организацията на работа и числеността на персонала на Агенцията за социално...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом