Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011
ИмеКонкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011
Дата на преобразуване21.12.2012
Размер70.5 Kb.
ТипКонкурс
източникhttp://www.zuov.gov.rs/novisajt2012/dokumenta/saznaliprimenili/baza radova/09.ksenija sudjic - r

Конкурс „Сазнали на семинару – применили у пракси“ ЗУОВ – 2011.

Сазнали на семинару и применили у пракси

Основни подаци


Име и презиме: Ксенија Суђић

Email: ksenija.sudjic@gmail.com

Назив установе у којој радите: ОШ «Свети Сава»

Место, поштански број и адреса установе: Бачка Паланка (21400), Трг братства и јединства 22

Број програма: 40 у Каталогу за школску: 2010/2011. годину,

или решење министарства:

Датум почетка одржавања семинара: 7. 2. 2011 – 19. 3. 2011. 1. Како је садржај семинара који сте похађали подстакао промене у Вашем раду?


Када сам одлучила да похађам овај семинар, била сам велики скептик. Мислила сам да је уско стручан за библиотекаре, али необичност семинара и специфичан начин учења новог ме је врло заинтересовао. Рачунар ми је свакодневно окружење, али не у толикој мери да се усудим да учествујем на семинару на коме ћу бити „насамо“ са рачунаром.

Лекције су се низале једна за другом одговарајућим темпом, а ја сам са сваком задатом лекцијом откривала шта се све може постићи користећи рачунар. Почела сам да учим градиво које су поставили водитељи семинара сама и лако сам одговарала на оно шта се тражило од мене. Одједном сам схватила на које све начине могу прићи својим ђацима, а да им материја коју предајем буде занимљивија и приступачнија.

Увидела сам да могу бити креативнија и инвентивнија што данашњи ђаци, који стално траже нешто ново, заиста умеју да препознају и цене. Открила сам непосреднији начин комуницирања са својим ђацима. Спознала сам да сам се нашла „на њиховом терену“. У ери фејсбука, брзог протока информација и анимација, чинило ми се да сам им се врло примакла. Открила сам начин учења у којем сви учествују, свако својим темпом и по својим спосбностима и интересовањима. Једна лекција је сада могла бити објашњена на више нових начина. Била сам више него усхићена.

Почела сам интензивно да размишљам које лекције могу да обрадим на овакав начин и како, а задаци након лекција на овом електронском семинару од нас су то непрестано и захтевали, било да смо их радили индивидуално, било у групи. У спровођењу замишљених идеја нисам имала техничких проблема око тога јер је наша библиотека веома модерно опремљена, тачније она је библиотечко-информатички центар.

 1. Опис примене знања/вештина стечених на семинару:

Лекције на семинару су биле представљене на неколико начина. Оно што сам искористила у свом раду је била дискусија на блогу, концептуалне мапе и лекција о истраживању он-лајн извора.

А) Наиме, требало је да обрађујемо лектиру „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија. Имам само два школска часа за то по плану и програму, а тема и дискусија безброј. Искористила сам своје знање са семинара и направила он-лајн дискусију уочи часова лектире. Пошто поседујем свој блог, направила сам листу уводних питања за дискусију која, наравно, имају везу са делом. Позвала сам, коначно, своје седмаке на „ необично чаврљање“.

Б) Слична овоме је и активност „Клуб читалаца“ који је заједнички продукт сарадње наставника и библиотекара. Учествујем у осмишљавању овог сајта. Цела активност личи на „читалачку значку“. Наиме, деци је понуђен избор књига за читање мимо обавезне лектире. Када прочитају изабрану књигу позивају се на заједничку дискусију о књизи. Цела акција је још у повоју, али интересовање је велико.

В) Нарочито су ми се свиделе ресурси лекције који су на семинару били постављени у концептуалним мапама, јер је мапирање и повезивање концепата и кључних речи веома блиско мом начину учења нових садржаја и мојих наставних метода којима подстичем учење с разумевањем. Њих сам искористила да бих ученицима петог разреда боље приближила глаголски род и вид.

Г) Пошто предајем и грађанско васпитање, схватила сам да и овде могу лако и ефектно да применим лекције са семинара. Ученицима је потребна додатна мотивација јер су то часови који немају бројчану оцену и реализују се у незгодно време (најчешће је то 7.час). У 8. разреду се на овим часовима изучавају медији. Колегиница и ја смо осмислиле час тако што смо биле инспирисане лекцијама о онлајн-изворима знања, претраживањима веб-сајтова и селекцији и вредновању информација добијених на интернету.

Д) Школску платформу за електронско учење искористила сам да креирам и поставим тестове за ученике додатне наставе српског језика, које сам спремала за такмичење. На форуму иза тестова су непрестано имали подршку за све недоумице и пропусте које су на тестовима показали.
 1. Опишите како процењујете професионалну добит за себе и на основу чега сте то проценили?


Професионална добит је вишеструка. Мој посао заиста добија богатији смисао:

- помоћу нових идеја много лакше и креативније обављам свој посао (овакав начин учења много више подстиче и ученике и наставнике);

- имам ближи и непосреднији контакт са својим ђацима;

- успостављам добар и садржајан однос и са ученицима који се устручавају да се јаве на часу (стидљиви су);

- добијам повратне информације о успешности овог начина учења што је предавачу више него потребно (било који начин да одабере);

- методички гледано, лекције су успешније и садржајније;

- сарађујем више са колегама (ово је идеалан начин за сваки облик интердисцилинарности, успешније се успоставља корелација између градива и предмета);

- не стагнирам у интелектуалном и професионалном смислу, већ напротив, имам утисак да сам закорачила у будућност јер је ово свакако наша скора будућност, колико год се неко опирао томе; не бавим се само својим предметом него развијам и информатичку писменост.
 1. Како процењујете добит за циљну групу са којом сте радили и на основу чега сте то проценили?


Прво на шта се наилази када се ради на овакав начин са ученицима је одушевљење и неверица што се и тако може учити. Овакав приступ лекцијама и градиву је ђацима лакши да схвате јер им се лекције нуде конкретније, забавније. Слично је са свим врстама дигиталне конверзације које они користе: фејсбук, смс, електронска пошта...

Навешћу неколико парафразираних ученичких коментара о оваквом виду учења и моје закључке:

 • допада им се јер могу сами да дозирају када ће и колико да комуницирају са предавачем и уче лекције; експлицитно је то речено на блогу, што из прилога можете погледати;

 • градиво које је испредавано у школи уобичајеним методама могу лако да понове и лакше да упамте уколико користе концептуалне мапе јер на малом простору, приступачно и допадљиво добијају укратко обрађену целу лекцију коју могу лако да препричају и упамте; доказ за ову тврдњу проналазим у њиховом одушевљењу и похвалама, а и када је уследила провера знања, резултати су били више него очигледни;

 • интровертној и повученој деци одговара овакав вид учења јер не воле да учествујуу дискусијама уживо, а имају и довољно времена да одговоре на задата питања (уколико је у питању дискусија); и овај разлог су ученици навели на блогу (такође је то напоменуто од неких ученика) на блогу у дискусији у вези са „Малим принцем“;

 • Путем електронских тестова могу и да брзо провере своја знања и добију повратну информацију о томе; ученицима је ово било нарочито интересантно јер су одмах схватили колико су научили; питали су ме одушевљено могу ли све лекције бити овако урађене, па да могу на тако лак и приступачан начин проверити своје знање;

 • развијају љубав према истраживачком раду што се видело на часу грађанског васпитања када су занесено и узбуђено истраживали он-лајн изворе; на лицу места су учествовали у анализи и синтези градива, изграђивали властите ставове, развијали способност закључивања;

 • ученици су оваквим обликом наставе били изненађени, а после и одушевљени; успела сам да слободно разговарам са свим ђацима што на класичним часу не успевам јер се то просто физички не може извести, ако изузмемо продорну децу која су у мањини; 1. Која знања/ вештине стечене на семинару нисте могли да примените у пракси? Наведите разлоге.


Семинар сам похађала два месеца он-лајн, три месеца пре краја школске године. Нисам имала довољно времена да реализујем све што сам научила на њему, а отежавајућа околност је и што сама морала да вежбам и развијам своје информатичке компетенције да бих могла лако да осмишљавам часове на овакав начин. Мислим да је све што смо учили на семинару применљиво у пракси, само сам имала мало времена да то и одрадим и документујем. Постоје, наравно, методе које ми више одговарају од неких других, што нема везе са њиховом ваљаношћу, него са личним сензибилитетом. Очекујем да ћу следеће школске године много више примењивати знање стечено на овом семинару. Концептуалне мапе сам користила као алат за графички приказ концепата, а њихов смисао је да ученици у процесу учења сами мапирају нова знања и повезују их међусобно и са другим, раније стеченим знањима. То ће ми бити следећи циљ и корак. Такође школску платформу за електронско учење нисам искористила у довољној мери, али следеће године намеравам да користим у ваннасатвним активностима и поставим курс о креативном писању у оквиру литерарне секције.


 1. Шта бисте још пoделили са другима јер сматрате да је важнo, а нисте навели?


Надам се да ће неко ко никада није био полазник оваквог семинара прочитати ове моје утиске. Многи се наставници плаше рачунара. Волела бих да ови моји изложени утисци имају охрабрујућу улогу код онога код кога је то и потребно. Када се деци овакав вид учења понуди, они га оберучке прихвате и не могу да дочекају да дођу кући да испробају оно што им нудим.

У развијеним земљама учење на даљину није новост и веома је распрострањено. Оваквим учењем се може боље планирати своје време, лакше се учи, ученик сам одреди када ће и колико да учи, наставник му је стално на располагању, предавачи имају податке о напретку својих ученика и све је много опуштеније. Деца која због болести не могу да похађају наставу, овим начином учења не заостају за својим другарима са градивом. Ако не могу у физичкој, онда свакако могу да присуствују настави у виртуелној учионици.

Семинар који сам овим путем представила је заиста користан и занимљив. Проширио ми је видике, показао ми је начин да будем ефектнији, креативнији и оригиналнији наставник, а при томе да имам осећај како интелектуално напредујем. У прилог томе говоре и две 3. награде коју смо колегиница и ја освојиле на конкурсу «Дигитални час» у јуну ове године, управо са обрадом лекција из грађанског вапитања које сам овде споменула и поставила.
 1. Уколико имате прилог који поткрепљује Ваш рад, можете нам га доставити уз формулар.


Прилоге који поткрепљују мој рад на примени стечених знања на семинару једноставно је приказати јер су везани за примену ИКТ и интернета, па се налазе на мрежи:

Добавете документ към вашия блог или уеб сайт

Свързани:

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconСписа к мер. Времена и записничара који су присуствовали семинару и радили теоретски тест 0 09. 2012. У београду
Мер. Времена и записничара који су присуствовали семинару и радили теоретски тест 09. 09. 2012. У београду

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 icon1. mеждународен конкурс за певци „кралица елизабет 2011
От 05-21 май 2011 година в Брюксел, Белгия, ще се проведе Международен конкурс за певци „Кралица Елизабет”

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconКонкурс за детска рисунка "не на цигарите" 2011
На 19 май 2011 г в “Националната галерия за чуждестранно изкуство” в гр. София се състоя церемонията по награждаването на победителите...

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconКонкурс Педагог Учащиеся Результат Район Область Сентябрь Конкурс трудовых бригад «Мое трудовое лето»
Результативность участия школьников в интеллектуальных и творческих конкурсах в 2011-2012 учебном году

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconКонкурс за песен „бургас и морето 2011
Националният конкурс за песен “Бургас и морето” – 2011 година се организира от Община Бургас под патронажа на Кмета на Община Бургас–...

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconПротокол от Трети детски фолклорен конкурс „ Дай,бабо, огънче! – 14. 05. 2011 г с. Мещица
Днес 14. 05. 2011 г в читалище,,П. К. Яворов”- с. Мещица;Община Перник се проведе третото издание на Детски фолклорен конкурс,, Дай,...

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconСтановище по конкурс за заемане на академична длъжност „доцент
Началника на ввму „Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна от 02. 12. 2011 г и от първото му заседание на 05. 12. 2011 г

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconПреподаватели, изследователи и докторанти
Резултатите се обявяват веднага след приключване на конкурса. Избраните кандидатури се съгласуват с приемащата страна, чието решение...

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconЗаседание на журито на Четиринадесетия национален конкурс „Любовта в нас", Варна 2011, раздел „Литературно творчество"
На 09 и 11 февруари 2011 година се проведе заседание на журито на Четиринадесетия национален конкурс „Любовта в нас”, Варна 2011,...

Конкурс „Сазнали на семинару применили у пракси зуов 2011 iconКонкурс "мисия гора" 2011
За първа година бдзп обявява конкурс за малки проекти на тема „Мисия Гора“ по повод Международна година на горите

Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом