Програма на чешкия център
ИмеПрограма на чешкия център
Дата на преобразуване18.12.2012
Размер119.35 Kb.
ТипПрограма
източникhttp://files.blogs.uni-plovdiv.bg/27-slavistica_slovo/files/2011/09/10ProgCzechCentre_11.doc
ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР за октомври 2011


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz


ПРОДЪЛЖАВАТ ИЗЛОЖБИТЕ:


ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР В РУСЕ

Линогравюрите на Павел Пиекар ще гостуват на Есенния салон на изкуствата и културата, който ще се проведе от 9 септември до 26 ноември в град Русе.

Изложбата ще продължи до 15.10.2011 г., Русенска художествена галерия


БАРБОРА БАЛКОВА – МАСКИ

В ЧЦ София ще бъде показан най-известният цикъл на Бара Балкова „Маски”, съпроводен от творби от други два цикъла: „Плодове” и „Призраци”.

Изложбата ще продължи до 13.10.2011 г., Галерията на ЧЦ


КРАЯТ И ОТВЪД” В РАМКИТЕ НА 17-ТА СЕДМИЦА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

В проекта участва чешкият концептуален творец Павел Стерец – студент в Академията за изобразителни изкуства в Прага.

Бъдещето e приключило и сега стоим върху руините от проекти за щастливо и проспериращо човечество. Неведнъж през последните десетилетия се активира стартово броене от ниво нула, коeто постави нов праг между старото и новото в междуполовите отношения, геополитиката и историята, с желание да затворим глави с остарели правила.

Куратор: Вера Млечевска

Художници: Боряна Росса, Викенти Комитски, Ерик Сикора, Игор Бошняк, Изабел Криг, Луиза Марган, Лара Фаварето, Лубри, Маркус Зелг, Насан Тур, Недко Солаков, Олег Мавромати, Павел Стeрец, Рада Букова, Сиприен Гаяр, Янек Симон

Проектът продължава до 9.10.2011 ч., Баня старинна – Пловдив


ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ 2011

Заповядайте от 11.00ч. на 2 октомври /неделя/, пред Народния театър „Иван Вазов”, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици, да се запознаете с представители на 16 европейски културни институции – елате да се забавлявате и да печелите награди.

Потърсете шатрата на Чешкия център, за да научите интересни неща за чешкия език и култура .

Събитието е организирано от EUNIC България -мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват нейните членове Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорaте ни от Руския културно-информационен център, Посолството на Швейцария, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия, Държавния културен институт и Център за развитие на човешките ресурси.

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа. Тази година за България беше избрана датата 2 октомври.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Това събитие на EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС е също част от проекта „Европейско езиково богатство” на Британски съвет. Европейският ден на езиците 2011 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.

2.10., от 11.00 до 17.00 ч., пред Народен театър „Иван Вазов”


ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В КУРСОВЕТЕ ПО ЧЕШКИ

През месец октомври стартират ежегодните курсове по чешки език организирани от Чешкия културен център. Обучението се провежда по системата Czech Step by Step (http://czechstepbystep.cz), два пъти седмично по два учебни часа, като сформираните групи са за начинаещи и за напреднали. Допълнителна информация може да получите на страницата на ЧЦ: http://www.czechcentres.cz/sofia или на телефон: 81 55 432.


ИЗЛОЖБА НА GOLD PACK PACKAGING LTD  И ГОЛДПАК БЪЛГАРИЯ

На 4 и 5 октомври, от 10 до 16 часа, в Лилавия салон на Чешкия център в София, ГОЛДПАК БЪЛГАРИЯ ще представи образци на нови и традиционни стоки от асортимента си – кутийки за бижутерия от дърво, кожа, картон и пластмаса, бюстиета, средста за почистване на злато, сребро, пиърсинг, етикети и цифри за цени, различни аксесоари, свързани с опаковането на бижута, скъпоценности и подаръци !

http://www.goldpack-bulgaria.com/

4-5.10., от 10 до 16 ч., Лилавия салон на ЧЦ


WE, YOU, THEY ON WEDNESDAY ПРЕДСТАВЯ ФИЛМИТЕ НА МАРТИН РИШАВИ

Мартин Ришави (1967 г.) е чешки писател, сценарист и режисьор. Завършва биология в Карловия университет и сценаристика в чешката Филмова академия (FAMU). Завежда катедра „Драматургия” във FAMU. Заснема няколко документално етнографски филма, през 2004 г. негово заглавие печели наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал в Ихлава (ЧР). Автор е на няколко филмови сценария, в това число и на телевизионни филми. През 2010 г. филмът му „Страна на мечтите” (Země snů) печели наградата на името на Павел Коутецки. Два пъти е носител на престижната литературна награда Magnesia Litera – през 2008 г. за двутомната си книга „Пътища към Сибир” (Cesty na Sibiř) и през 2011 г. за романа „Врач” (Vrač).

В Чешкия център ще бъдат представени два негови филма: „Мечешките острови” и

Страна на мечтите”.


МЕЧЕШКИТЕ ОСТРОВИ/ MEDVĚDÍ OSTROVY

реж. Мартин Ришави, ЧР, 2010 г., 62 мин., с български субтитри

Група мъже потеглят по замръзналата повърхност на Източносибирско море и след кратко пътуване пристига на изоставена метеорологична станция на Четиристълбовия остров. Там мъжете остават няколко дена, ловуват и разговарят помежду си. Спомените им в снежния пейзаж се преплитат със спомените на старите изоставени сгради. Мястото, където от пръв поглед времето е спряло, отново се пробужда към живот благодарение на новодошлите. Когато групата напуска станцията, тя остава същата в своята снежна неподвижност, но зрителят преживява нейното настояще и минало. Филм портрет за пейзажа, миналото му и човекът в него.

5.10., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


СТРАНА НА МЕЧТИТЕ/ ZEMĚ SNŮ

реж. Мартин Ришави, ЧР, 2009 г., 57 мин., с български субтитри

Как живеят в Чехия виетнамските емигранти, които заради оскъдната информираност, наивност и мечти за нормални доходи, се сблъскват с неочаквани проблеми.

Те вярват в това, че Чехия е страната на мечтите им. Взимат големи заеми, за да могат да отпътуват от Виетнам и да изкарат добри пари. Сега младите виетнамци са тук, но за много от тях Страната на мечтите се е превърнала в страна на ужаса. Агенциите, които е трябвало да организират доходоносните пътувания са ги ограбили и с пари и с надежди. Някои от тях изкарват тук по-малко пари, отколкото биха изкарали във Виетнам. Някои са загубили работата си. А без нея пребиваването им в Чешката република е безсмислено. Завръщане в родината си въобще не планират – как биха изплатили натрупаните там дългове?

Филмът на Мартин Ришави стои на границата на документа и публицистиката. Базира се на откровенията на млади виетнамци – както на излъганите и разочарованите, така и на тези които живеят в Чехия от по-отдавна, знаят чешки, имат работа и са наясно с взаимоотношенията във виетнамското общество.

12.10., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


МАСКИТЕ” НА БАРБОРА БАЛКОВА НА ФОТОГРАФСКИ СРЕЩИ В ПЛОВДИВ

Темата на тазгодишния международен фотографски форум е „Фотография и въображение”.

Сама по себе си маската ме интересува като нещо, което дори в преносен смисъл принадлежи към нашия ежедневен живот. Тя може да е под формата на оръжие - защитаващо, охраняващо, плашещо, но и да служи като примамка, за повишаване на атрактивността, подчертаване на емоцията, демонстриране на определена социална роля, позиции… ” /Барбора Балкова/

Съвместно с Община Пловдив

16 – 31.10., Изложбена зала на Дружеството на пловдивските художници http://plovdivartdph.eu/gallery.html


ЦИГУЛКОВ КОНЦЕРТ НА ТОМАШ МАХ (ЧР)

Томаш Мах отново се завръща в София, след успешния джаз концерт на триото му през март 2009 г. в ЧЦ София, но този път със солови изпълнения, презентиращи нещо като „crossover“ между класическата музика и други жанрове.

Известният чешки цигулар и композитор израства в семейство на музиканти. Освен класическата музика от дете се интересува от блуграс. През 1995 г. прекъсва образованието си в Консерваторията в Теплице и заминава за САЩ. Тук той се среща с Мат Глейзър – завеждащ отдел струнни инструменти в Berklee College of Music в Бостън, който го кани на своите лекции. През 1996 г. Мах се завръща в Чехия и завършва Консерваторията в Теплице (1997 г.) в класа на проф. д-р Вадим Скибин. Печели конкурса в Фрайбург (Германия) и получава стипендия за Бостън, от която обаче не се възползва. През лятото на 1997 г. прави турне из Естония с легендарния американски изпълнител на банджо Тони Тришка. По-късно същата година става член на Северночешката филхармония в Теплице.

Що се отнася до музикалната му активност тя е насочена предимно към джаза, и към суингови интерпретации от 20-те и 30-те години на миналия век. Занимава се и с преподавателска дейност в пражката Консерватория „Ярослав Йежек”.

През януари 2002 г. по покана на Тайланд става член на бангкокския симфоничен оркестър, две години преподава и в Symphony Music School в Бангкок.

В момента живее в Прага и се занимава с концертна и композиторска дейност.

www.tomasmach.eu

17.10., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР В ГАБРОВО

Цикълът графики “Ехото на Орфей” възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.

В изложбата се преплитат четири основни теми - проследява се живота на Орфей от неговото рождение до смъртта му; присъстват портрети на творци, в чиито произведения е залегнал образът на легендарния певец; показано е ехото на Орфей в настоящето; изобразени са морски пейзажи.

Всички графики са създадени чрез техниката цветна линогравюра, като за всеки цвят се подготвя отделна матрица. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой.

Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България - София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се радваше на невероятен успех.

В сътрудничество със Сдружение „Приятели на Чехия” – Габрово.

Изложбата ще продължи от 18.10 до 6.11.2011 г., ХГ „Христо Цокев”, гр. Габрово


ЯРОСЛАВ РУДИШ – „НЕБЕТО ПОД БЕРЛИН”

Издателство „Стигмати”, 2011 г., превод на Христина Дейкова

Представяне на българското издание на книгата на Ярослав Рудиш „Небето под Берлин”.

Ярослав Рудиш (1972 г.) е един от най-забележителните и най-известните съвременни чешки писатели. Учи немски и история в Либерец, Прага, Цюрих и Берлин – пробва се в различни поприща – от журналист до мениджър на пънк банда.

Дебютира с роман за рок истории от берлинското метро „Небето под Берлин” (2002г.), който получава наградата „Иржи Ортен”. Книгата е преведена на немски, полски, сръбски, белоруски и български, адаптирана е и като театрална пиеса.

През 2006 г. излиза вторият му роман „Грандхотел” (Grandhotel), получил наградата на публиката на престижния литературен конкурс Magnesia Litera – за най-любим чешки роман на годината, книгата също е издадена на немски. През 2007 г. пише трети роман „Тихо” (Potichu), но името на Рудиш придобива популярност с трилогията комикси „Алойс Небел” илюстрирана от Яромир Швейдик.

Ярослав Рудиш живее в Прага, където редовно организира литературно кабаре EKG в театър „Archa”, понякога излиза на сцена с групите U-Bahn и Jaromír 99 & The Bombers.

18.10., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


ЧЕШКИЯТ АРХИТЕКТУРЕН КУБИЗЪМ

Чешкият архитектурен кубизъм има само кратък епизод в историята на архитектурата, но затова пък уникален в световен мащаб. Изложбата подготвена от пражката галерия „Ярослав Фрагнер”, описва само 15 запазили се кубистични сгради, които вече трета година привличат вниманието на експерти от цял свят. След експонирането й в различни световни метрополии, изложбата ще може да бъде видяна и от софийската публика.

Кубистичните сгради са възникнали в рамките на периода от 1911 до 1914 година. Този специфичен стил, определен за своето време като налудничав и непрактичен, избледнява чак след Първата световна война и в крайна сметка свършва като улица без изход в развитието на архитектурата. Днес той се счита за рядкост, поради което привлича в Чехия почитатели на архитектурата от цял свят.

Изложбата се съсредоточава върху най-важния период 1911-1914 г. и представите на изтъкнати личности от кубизма, както и техни работи: Павел Янак, Йозеф Гочар, Властислав Хофман, Йозеф Хохола и Емил Краличек. От 33-те панела посетителите ще се запознаят също с кубистичния дизайн, нереализирани проекти и по-нататъшното развитие след 1918 година. Автор на черно-белите снимки е изтъкната фотографка Естер Хавлова, а експозицията и текстът са подготвени от Зденек Лукеш и Дан Мерта.

Изложбата се оранизира в рамките на Sofia Architecture Week.

Откриване на 19.10., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 11.11.2011 г.)


НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „БЪЛГАРСКАТА БОХЕМИСТИКА ДНЕС”


Целта на конференцията е да се подчертае текущото състояние на университетското преподаване и научните изследвания във всички области, в които днес се развива българската бохемистика. Поради тази причина, с инетерс се очаква участието на учени от висши учебни заведения - СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” , институти на Българската академия на науките и други научни институции. Конференцията ще се проведе в три секции – 1. Езикознание, 2. Литературознание, 3. История, етнология, изкуствознание.

Срещата на българските учени в конференцията ще ги насърчи да продължат своите изследвания по различни въпроси свързани с бохемистиката, а така също ще допринесе за координиране на усилията в развитието на бохемистичните изследвания в България.

Конференцията е организирана от Посолството на ЧР в България, в сътрудничество с Бохемия клуб и Чешки културен център.

21.10., от 9.00 ч., ЧЦ


ГОСТУВА ПРОФ. МИЛОСЛАВ ГАЙДОШ

Милослав Гайдош (1948 г.) е един от най- известните чешки контрабасисти - от ранна възраст е свирил на цигулка, виолончело и пиано. Завършва Консерваторията в Кромержиш и Академията за изящни изкуства „Яначек“ в Бърно. Проф. Гайдош е забележителен музикант с огромен репертоар и талант да импровизира, да музицира - да пее и да си акомпанира едновременно, да изпълнява изключително виртуозен репертоар за контрабас /включително концерти на Брух и Дворжак/.
Като солист и композитор написва произведения за соло контрабас и ансамбли. Направил е повече от 70 транскрипции от различни инструменти, преработвайки  ги за контрабас - соло, с акомпанимент, бас ансамбли и композиции  за оркестри  с контрабаси, които самият той е дирижирал на международни фестивали в Чехия, Германия, Полша, Америка. Изнася концерти и майсторски класове в цял свят. Член е на международно жури  на конкурси за контрабас и артистичен директор на международния конкурс Ф.Грегора вЧехия.
Концертът в София  се организира по повод 90 години НМА" П.Владигеров"- София със съдействие на Чешки културен център, НМА и Български бас клуб.
Събитието е част от "Sofia bass fest 2011 '', провеждащо се в периода 24.10 до 03.11.2011  по проект "90г. НМА- Контрабас минало и настояще" с ръководител проф.д-р П.Бъговска с програма от майсторски класове, семинари и концерти на гостуващи  световни музиканти.

25.10., 19.00 ч., концертна зала ''Димитър Ненов" на НМА П.Владигеров, ул. Людмил Стоянов 6  /на сп. Ситняково с трамвай 20/


COMPUTER SPACE 2011

Компютърно пространство е международно, некомерсиално събитие и платформа обединяваща млади артисти, студенти, както и създатели на компютърна графика, компютърна анимация, офлайн мултимедия. електронна музика и уеб дизайн. Компютърно пространство се състои от конкурсна и фестивална част. Всички мероприятия са безплатни и отворени за публиката като основно се насърчава участието на студенти и млади хора, занимаващи се с изкуство.

В допълнение към основната програмата(церемония по награждаването, представяне на проектите, изложба и т.н.), ще бъдат организирани няколко фокус събития:
- Семинар по Компютърна анимация; Ще бъдат представени съвременни компютърни анимация и различни аспекти от тяхната разработка; Национални и международни постижения в анимацията за последната година, както и победителите в Компютърно пространство 2011, категория "Компютърна анимация";
- Семинар, насочен към печатния дизайн и видовете хартия; Влиянието на печатния дизайн върху уеб дизайна и модерните медии; По време на семинара ще бъдат представени интересни видове различна хартия, както и печатни технологии; Примери за декорации и графики, срещани в книгите(гравюри, литографии, офортно изкуство); Ще се дискутират шрифтовете и историята на шрифтовия дизайн;
- Семинар, насочен към манипулацията във фотографията и смесените (аналогово-цифрови) техники - предимства и недостатъци - от гледната точка на потребителя; как смесените технологии помагат на фотографа за постигане на целите му - примери и практики.

Част от събитията на форума ще бъдат представени в Чешкия център.

Информация за програмата на XXIII-то издание на международния форум за компютърни изкуства може да намерите на: http://www.computerspace.org/

28-29.10., ЧЦ


Свързани:

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център

Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Коцева, Максим Тутунаров и др. Голяма част от българските студенти са изкарали творчески стаж по програма „Еразъм” в университета...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Изложбата на Павел Пиекар беше видяна в различни краища на България София, Сливен, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Русе и се...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Павел Таусиг. Изложбата е подготвена от Filmfest, s r o., по поръчка на Международния фестивал за детски и младежки филми в Злин...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Предпочита големия формат, владее сложния цветен печат, според темата...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак, Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова....
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на фаму в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Представяне на книгата с автори: Ани Златева, Владимир Пенчев, Любомила Соленкова, Ружа Маринска, Ружена Колева-Кочева, Теодоричка...
Програма на чешкия център iconПрограма на чешкия център
Висшето професионално полиграфическо училище в Ихлава, Частното висше професионално филмово училище в Писек, Злинската филмовата...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом