В търсене на Нефритения Диск
ИмеВ търсене на Нефритения Диск
Чавдар Ликов
Дата на преобразуване18.12.2012
Размер196.6 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://librariafutura.files.wordpress.com/2012/02/my-gamebook.doc
Приключенията на Вортал

Автор: Чавдар Ликов

chavdarster@gmail.com


Дневник


Бележки

Предмети*

 1. Меч

 2. Лък

 3. Щит

 4. Броня

 5. Кесия:*

 • 30 Ауреи, 40 Денарии, 60 Сестерции

 • Писма, пръстени и химикалки или камъчета и прочие, просто се прибавят към кесията.

В търсене на Нефритения Диск
1

 • Смърт! – изкрещява на развален латински, връхлитащия тракиец. Правиш крачка встрани и мрежата ти намира ръцете на тракиеца. Ударът разсича с малките връзки кожата на широкоплещестия войн. Не знаеш как се казва. Май беше Толник или Толнидж. Напрягаш се и оръжието ти намират шията на война, който се строполява смъртно ранен. Тълпата полудява. Арена ди Верона беше препълнена. В душната пролет и в свободния ден от седмицата хората искаха повече от всякога да видят кръв и зрелища.


В този момент се чуват сигналните тръби. Група римски легионери водени от млад напудрен войн излиза на арената и се насочва към теб. Войнът се покланя:

 • Впечатлен съм от уменията ти, Вортал. Можеш ли да биеш моите момчета?


Какво ще отговориш?

Ако кажеш, че искаш – мини на 2

Ако кажеш, че не искаш – мини на 5


2


Легионерите приближават с вдигнати мечове. Тълпата настръхва. Не всеки ден може да се види битка между гладиатори и легионери. Как ще постъпиш?


Ще пристъпиш от страната на щита на единия и после ще нанесен диагонален удар към втория? - мини на 3

Или ще се въртиш с мрежата? - мини на 4


3

Запиши, че си приел да се биеш и си победил

Ударите ти отнасят първите двама легионери. Започваш ловко да танцуваш и събаряш следващия латински легионер с мрежата, когато се чува вик.

 • Достатчно!

Служителите прибират падналите, докато тълпата затаява дъх. Обръщаш се към напудрения войн.

 • Нямаш ли нещо по-добро?!

 • Имаме мисия за теб! – отговаря война . – Мисия от император Теодосий! Искаш ли да чуеш?

Забелязваш, че на палисадата се построяват стрелци.


Ако кажеш, че не искаш – мини на 6

Ако кажеш, че искаш – мини на 7


4

Успяваш да събориш първите двама, след което третия разсича мрежата ти. Успяваш да отстъпиш, но в крайна сметка двама те събарят и тъкмо да отнемат живота ти, се чува вик.

 • Достатъчно.

 • Добре се биеш! - кимва –Имаме мисия за теб. Желаеш ли да я чуеш? - в този момент забелязваш, че над главите ви се приготвят стрелци.

Ако кажеш, че не искаш – мини на 6

Ако кажеш, че искаш – мини на 7


5

Напудреният скръцва със зъби но продължава:

– Достатъчно! Имаме мисия за теб. Желаеш ли да я чуеш? - в този момент забелязваш как над главите ви се приготвят стрелци.


Ако кажеш, че не искаш – мини на 6

Ако кажеш, че искаш – мини на 7

6

Смъртта ти е така кратка както и живота ти. Римските квестори не си губят времето с теб. От някогашния шампион от теб остава само спомен.

7

Войнът пак ти се покланя.

 • Последвай ме. Казвам се Кафур и имам предложение за теб.

Отивате към тренировъчните поляни на гладиаторите. Влизате в килията, която делиш с още четирима. Сядаш заедно с Кафур на леглото и той те поглежда с големите си влажни очи. Успяваш да видиш браздите по гърдите му и лекия белег над веждата му.

 • Чувал ли си за нефритения диск от Шемри?

Примигваш зашеметен.

 • Казват, че е легенда. Този който погледнел в него, имал...

 • Да, имал право на три въпроса или по-точно желания. Наскоро дискът беше откраднат от Багдад и според думите на моряците, обикаля ръцете на амбулантите по Индийския Океан.

Поглеждаш Кафур неразбиращо. Той ти се ухилва

 • Колко разбираш от пиратстване?

 • Пиратствал съм преди 5 години – отговаряш замислено. – От тогава гладиаторските борби ми изглеждат по-доходни.

Кафур се усмихва:

 • Теодосий стегна режима. Сега римските кораби денонощно патрулират из морето. Но в Индия пиратството несъмнено процъфтява. Оставям те да почиваш. Утре ще дойде Джолаб с повече нареждания.

След това Кафур става и те оставя сам с мислите ти. – мини на 8


8

Отваряш очи на следващата сутрин. Спите петима в една килия. Ти, гала Станиликс, гота Глинтарх, елина Ставрос и скитът Морехо. Всички от златните години на Емра. Те са ти най-добрите приятели и знаеш, че всеки от тях би жертвал живота си за другия. Едва успявате да се измиете и към вас се приближава огромен чернокож.

 • Ти навярно си Джолаб. - усмихваш се приятелски.

Той те поглежда с каменна физиономия след което отваря вратата.

 • Избрани да продължите пътя другаде. – казва той на развален гръцки. – С вас дойда аз, както няколко момчета.

Излизате от манежа и се насочвате към търговската част на Верона. Около вас се събират още десетина типове. Джолаб ти посочва към един широкоплещест русокос славянин.

 • Това Зангьеф, майстер ръкопашно бой. Този вляво – той посочва мургав, чернобрад с плитки, навярно египтянин решаваш – Зурмаил, огнехвъргач, магесник, още майстер метателно оръжье. До него братя гали Талуксис – чернокос, брадат мъжага, с два меча с лудо изражение на лицето; Доркас – живописно татуиран младеж с гола глава и лък зад гърба; и Паглес – червенобрад богатир държащ в ръцете си огромен двуръчен меч. Елин Силутир, добър копие – посочва той тежковъоражен хоплит с алебардово копие и прашка на колна; Ренджеб – посочва той млад и атлетичен мъж с два кинжалени меча – той от Арабия. Самуел, той от Франция – огромен мъж със синьо боядисана коса и татуировка на лицето. Този – завършва Джолаб, посочвайки ти жълтолик мъж с дръпнати очи и кестеняво-руса коса – име Хуан Син, той от..

 • Ránhòu cóng zhōngguó ba?1 – обръщаш се към Хуан Син.

Очите му се разширяват.

 • От къде знаеш китайски? – пита той на перфектен латински.

 • Пиратствал съм във вашето море. Викахте ми Жу Фенг – майстора на вятъра.

 • Чувал съм за теб. – премерва те Хуан Син с очи, след което кимва и ти подава ръка. – Искам да те пробвам с меча. Само ако ти искаш обаче... – казва той уклончиво.

Склонен ли си да решиш да направиш спаринг с Хуан Син.

Ако да – мини на 9

Ако не – мини на 10


9

Групата ви заобикаля, оформяйки кръг около вас. Дебнете се няколко минути. Покрай битките с копие си позабравил какво е да се биеш с меч, но бързо се настройваш. Решаваш да приключиш двубоя бързо. Изненадващо скачаш и насочваш меча към гърдите на Хуан Син. Очакваш върхът да го докосне, но в същия миг с невероятна скорост Хуан вдига меча и отблъсква удара. Разменяте няколко удари но никой не може да наделее над другия. При една от атаките ти се подхлъзваш и падаш в кравешка урина. Хуан Син долепя меча си до гърдите ти и се усмихва. Очакваш да ти остави хубав белег за спомен, но той само ти подава ръка.

 • Добре се биеш. Ще се радвам да сме бойни другари.

Запиши, че си се бил с Хуан Син. – мини на 11


10

Хуан Син вдига рамене, след което ти се усмихва и даже ти смигва. – мини на 11


11

Извесно време обикаляте пазара. Купувате си добри коне и тръгвате към Венеция. Ездата е повече от спокойна и след двудневен преход стигате до морския град. Продавате конете и се насочвате към пристанището.

 • Трябва кораб. Пътуваме Йерусалим. – казва Джолаб.

След половин час ходене по мъките намирате един рошлав кестеняв мъж с черна туника и сиви очи.

 • За къде? - пита той.

 • Йерусалим. – отговаряш тихо.

 • Не чух! - троснато извиква мъжа.

 • Йерусалим! – почти извикваш ти.

 • Добре де, не викай! 10 ауреи на човек.

 • 5. – казваш ти твърдо.

 • Не чух! - отново прогърмява мъжа.

 • 5! – яростно изскимтяваш на висок глас.

 • 7! – крещи мъжа. – И това е последната ми дума! Ларет не взима за по-малко.

 • Давам ти сто за всички ни. – казваш на висок глас, така че Ларет да те чуе. Той поглежда, след което отсечено кимва. Усмихваш се и подаваш натъпканата кесия със златни ауреи.

 • Тръгваме утре по обяд. – прогърмява отново мъжа и ви обръща гръб.


Групата се запътва към близката кръчма „Черния Нарцис“.


Провери:

ако си се бил с легионерите и си победил – мини на 12

ако не си – след кратко лутане се прибираш при групата в кръчмата. – премини на 13


12

Докато още се разхождаш и се чудиш дали да не се отбиеш при Темира – една от любимите ти проститутки – групичка легионери те заобикаля. С учудване виждаш двамата, които мислеше, че си посякал, да са живи и здрави.

 • Хубави брони! – свиваш рамене.

 • Аз съм Сандрий. – ухилва се брадатия легионер и ти подава ръка. – Ти си първият мъж, който успява да пробие защитата ми. Научих, че ще ходиш в Йерусалим. Затова имам една молба. Там има едно дете скъпо на сърцето ми. Казва се Матилен и живее при местния знахар до синагогата Сабилха. Можеш ли да му дадеш това писмо, заедно с тези петдесет ауреи?


Поглеждаш и виждаш в очите на мъжа обнадежден поглед и усмивка на любящ баща.

 • Не мога да ти откажа, Сандрий, – казваш ти и прибираш писмото и кесията. – Ще предам това на сина ти.

Разделяте се и ти с твърдо намерение потегляш към прегръдките на Темира. Тя е прекрасна любовница и си повече от отпочинал на сутринта, преди да се върнеш в кръчмата „Черния Нарцис“ при другите.


Запиши в дневника кесия и писмо за Матилен.

Премини на 13


13

На сутринта внимателно подбирате въоръжението си. Мислиш дълго. Избираш хубав щит и малка алебарда. Останалите взимат също щитове. В тези дни изкуството на войната беше на повече от респектиращо ниво в Римската Империя. Всеки се опитваше да в оцелява като наемник или както Хуан Син ги наричаше Xīndì shànliáng dí shìbīng2. На кораба ви чака брадатия Ларет.

Първият ден от пътуването минава в риболов, докато попътния вятър ви носи по Mediterranean. Често трябва да вдигате флага и да спирате за проверки от патрулиращите римски кораби. Все пак благодарение на писмата в Джолаб, продължавате без проблеми.

Стигате Йерусалим, късно на третия ден. Обстановка изглежда огледална на това, което се случваше в Рим. Религиите се бяха събрали и раздвижваха ежедневието на хората. Вървите нагоре към пазара, когато стигате пощада.


Провери, взел ли си кесия за Матилен

Ако да – мини на 14

Ако не – мини на 15


14

При знахаря отиваш с цялата група. Влизаш сам в къщата. Посреща те чернокос мъж с халат и блага усмивка. Виждаш белите му очи и осъзнаваш, че човекът е сляп. С мъжът се приближава русокосо момче с плитки. Поглежда те с плаха усмивка.

 • Здравейте, кахдар. – казва мъжът с плътен глас. - не мога да ви видя, но със сигурност улавям разширените очи на Матилен, както и шума, който вдигате.

 • Здравейте. – отговаряш ти. – Това е за теб, Матилен. - казваш и подаваш една кесия на момчето. От баща ти, Сандрий.

 • Благодаря, кахдар – отговаря момчето. – Искате ли чай?

 • Трябва да тръгвам, Матилен.

Момчето ти подава една разкошна статуетка.

 • Казват, че е магическа. – казва знахаря. – Когато някой погледнел в нея за дълго, тя почвала да пее за него!

Запиши си статуетка от Матилен


Мини на 15

15

Успяваш да видиш че има една живописна пивница наречена Хламея. Решавате с групата да се насочите натам. От тук ще трябва да поемете по Пътя на Коприната към Гуджарат. Намирате няколко търговци.

 • Кажете ми? Ще пътувате ли към Гуджарат, кахдари3? – казваш ти на перфектен Фарси. – Аз и приятелите ми искаме да ни наемете за охранители за ваш керван.

Персите те измерват с очи. Двама излизат напред.

 • Аз бих искал да ви наема. Казвам се Мели. – казва един сивобрад мъж с обици на ушите и загадъчна усмивка. – Стоката която возя е скъпа и рискът по-висок. Тези дни Бахрам взима това, което иска. Понякога и самите войници мародерстват. Все пак пътят е охраняван макар и недостатъчно. Това, което предлагам е, по-опасни предизвикателства, но по-добра печалба. Отивам в Гуджарат.

 • Аз също отивам там. Само че това, което нося е нещо, което никой не е виждал с очите си. Най-добрата стока… и е по-безопасна. – казва черноок мъж с брада, широка усмивка и сив папагал на рамото.

 • Стига Танис. – казва Мели. – Знам, че твоите папагали са най-добрите.

 • Голям глупак си, Мели! Голям глупак си, Мели! - изграква птицата на Фарси.

Засмивате се всичките.

Помисли къде искаш да отидеш. Двамата ви съобщават, че те са последните кервани преди настъпването на пясъчните бури.

С Мели или с Танис?

Ако искаш с Мели – премини на 16

Ако искаш с Танис – премини на 17


16

Танис вдига рамене и се отдалечава. Групата ви отива да се освежи в „Хламея“, след което си купувате коне и нови тетиви за лъковете, защото старите са загубили еластичността си от влажния въздух. Час по-късно керванът тръгва. Пътят е лек и керванът ви бързо разсича долините. На 5-ия ден, точно когато си мислиш, че всичко е наред, Глиндарх ти съобщава, че напред вероятно има засада. Дружината изпреварва кервана и в този момент като от нищото ви се стоварва юмрук от разбойници. Доколкото можеш да прецениш около петдесетина брадати и парцаливи мъже. Разбойническата банда крещи и галопира срещу вас. Махаш с ръка и сега трябва да решиш:

Ще влезеш ли в битка с тях – мини на 19

Или ще ги обстрелваш отдалече – мини на 20


17

Танис се усмихва и ти подава ръка, докато Мели махва с ръка и ти обръща гръб. След като купувате коне и се освежавате в кръчмата, керванът на Танис тръгва по пътя. Хвърли зар.

Ако е от 1 до 3 – мини на 18

Ако е от 4 до 6 – мини на 23


18

На 5-ия ден, точно когато си мислиш, че всичко е наред, Глиндарх ти съобщава, че напред вероятно има засада. Дружината изпреварва кервана и в този момент като от нищото ви се стоварва юмрук от разбойници. Доколкото можеш да прецениш около петдесетина брадати и парцаливи мъже. Разбойническата банда крещи и галопира срещу вас. Махаш с ръка и сега трябва да решиш:

Ще влезеш ли в битка с тях – мини на 19

Или ще ги обстрелваш отдалече – мини на 20


19

Връхлитате върху бандитите. Изненадата, перфектните ви бойни умения и отличната организация на отряда веднага ви дават приемущество. Битката се разгаря.

Провери: правил ли си спаринг с Хуан Син?

Ако да – мини на 21

Ако не – мини на 22


20

Групата ти сипе заряд след заряд срещу врага докато вие ловко яздите около противника като не му позволявате да атакува директно. След като повече от тридесет мародера падат на земята, останалата част от шайката изчезва зад хоризонта.

Мини на 23


21

Докато разсичаш тялото на поредния бандит се обръщаш машинално на дясно и виждаш как една стрела се насочва към теб. Нямаш време да реагираш. В този момент някой застава пред теб и я отбива с щит. Хуан Син ти се усмихва, прави ти знак „внимавай!” и се отдалечава. Скорои след това шайката се разпръсва и последните десетима изчезват зад хоризонта.

Мини на 23


22

Д
окато разсичаш тялото на противник се обръщаш машинално на дясно и виждаш как една стрела се насочва към теб. Нямаш време да реагираш и не усещаш как смъртта те прегръща, когато стрелата пробива окото ти и загиваш преди да паднеш на земята.


23

Следващите дни минават спокойно преди да стигнете Гуджарат. Разделяте се с керванджията и се насочвате към пристанището. (Дневник: Мели дава по 30 ауреи на човек, докато Танис – 10) Гуджарат е брънката в Империята Гупта на античния свят. Тук се събират най-големите търговци и стоки от целия свят заливат пазара. Има три йахази, които можеш да вземеш.


Първият е голям и силно охраняван платноход. Хубав и много по-мощен кораб. Цената е 1000 ауреи. Няма как да платите, но можете да го откраднете. В такъв случай – мини на 24.


Вторият е по-малък кораб, който струва 300 ауреи. Можете да си позволите, но за съжаление корабът е в лошо състояние и едната мачта е прекалено изгнила. Допълнителен ремонт ще вдигне цената с още 50 ауреи. Ако това е твоят избор – мини на 25


Третият избор е най-евтин – 100 ауреи, но корабът е най-малък и в най-лошо състояние. Допълнителния ремонт отново ще струва 30 ауреи. Ако това е твоят избор – отново мини на 25


24

Решавате да действате през нощта. Ловко се изкатервате по въжените стълби. Точно когато успявате да се прехвърлите всички Джолаб вдига шум и вдига охраната на пристанището на крак. Идват стотина сайники и битката започва.

Провери: имаш ли статуетка от Матилен.

Ако да – мини на 26

Ако не – мини на 27


25

Плащате на пристанишето и натоварвате кораба с метални съдове, за да симулирате търговска дейност. Запиши кораба и премини на 28. Пиратството те зове!


26

Статуетката засветва в джоба ти и ти усещаш прилив на енергия. Започваш да ставаш по-смъртоносен и по-силен, и с песен на уста поваляш враговете ти. Свръхестествена неудържимост се прехвърля и на приятелите ти. Сайниките отстъпват и в крайна сметка поваляте враговете си мървти. Статуетката се разпада в джоба ти на прах. Без да губите време откачате кораба и тръгвате към открито море. Пиратството те зове!

Запиши кораба и премини на 28.


27

Биете се повече от добре, но все пак имате нужда от малко късмет. Групата ти е силна. Тука вече зависи от малко шанс.


От 1-3 – Успявате да се справите и да продължите макар че има щети сред спътниците ти. Хуан Син губи по пръст на ръката си, докато Джолаб е с повърхностни рани по ръцете.

От 2-5 – Без никакви поражения се справяте.

При 6 –За съжаление сайниките ви изтласкват, но успявате да се прехвърлите на един малко по-малък кораб. Тамън да втръгнат да ви преследват, когато разбират, че сте нанесли щети по кораба. Мракът ви скрива.


Преминете на 28


28

Първите кораби, които нападате не оказват съпротива и бързо успявате да сломите съпротивата им. От пленниците научавате, че има трима търговци, които вероятно държат нефрита от Шемри.


Първият се казва Мауджин и е един от най-богатите търговци. Има цяла флотилия от 4 кораба. Ако искаш да го нападнете – преминете на 29


Вторият – Терсит е грък от Атина дошъл да продава из океаните на Индия и Китай. Той разполага с 2 кораба и според думи на пленниците странства из водите на Шри Ланка. Ако искаш да го нападнете – премини на 30


Последният е Джун Пан, китай от Дзунтан, който има само един кораб. Той е най-слабия търговец, но за сметка на това е най-трудно да го намерите. Спотайва се във водите на Мадагаскар. Ако това е твоя избор – премини на 31


29

Лесно намирате Мауджин. Той сам ви намира по-точно из водите на Индийския океан. Откривате Мауджин с неговия флаг на бял орел. Атакувате първия кораб фронтално и започвате да го обстрелвате.


Провери какъв кораб имаш.

Ако имаш голям йахаза – мини на 32

Ако имаш среден кораб – премини на 33

Ако имаш малък кораб – за съжаление приключението приключва дотук, защото корабите на Мауджин лесно те разбиват.

30

Терсит го откривате по множеството пропищяли от мародерските постъпки на някогашния Атинянски благородник. Мнозина търговци ви дори предлагат пари само и само за да спрете наглия тип. Атакувате флотилията на Терсит в мъглата. Той оказва ожестечена съпротива и тук всичко зависи от шанса.


Хвърли зар.

Ако е 1-3 – мини на 34

Ако е 4-5 – мини на 35

При 6 – мини на 36


31

Дълго търсите Джун Пан, но накрая го намирате. Избивате екипажа му и плененият Джун Пан ви казва на развален Фарси, че нефритеният диск се намира най-вероятно някъде из Китай, но повече информация трябва да търсите у Терсит или Мауджин.


Ако ще атакувате Мауджин – отидете на 29

При атака на Терсит – преминете на 30


32

Разполагаш с гръцки огън и един от корабите на Мауджин е обхванат от пламъци. Въпреки това другите кораби те доближават и започва ръкопашна схватка. Тук всичко зависи от твоите действия.


Ще се опиташ ли да поведеш екипажа си, за да победиш могъщия търговец?

Ако се опиташ – мни на 37

Ако ли не – мини на 38


33

Корабът ти е по-маневрен и със залпове стрели успяваш да принудиш търговеца да се защитава. Корабът ти нанася жестоки поражения, но в крайна сметка трите кораба те притискат. Ще се опиташ ли да пробиеш атаката и да атакуваш фронтално един от корабите?


Ако да – мини на 39

Ако ли не – мини на 40


34

Успяваш да победиш Терсит, но не без поражения: Хуан Син губи няколко пръста на ръката си, докато Доркас е ранен в слабините. Отбележи това в дневника. Плененият Терсит казва, че дискът от Шемри се намира в Непал, долината Тадзин, но повече от него знае Мауджин.

Ако сте вече победили Мауджин или сте решили, че знаете достатъчно и ще отидете към Непал – преминете на 41

Ако искате да атакувате Мауджин – преминете на 29


35

За съжаление Терсит успява да ви отблъсне, докато накрая ви обгражда и ви избива. Ти падаш посечен под ударите на търговеца. Смъртта ти е толкова кратка, колкото и живота ти.

36

Успявате да победите Терсит, но за съжаление го убивате преди да успеете да го разпитате. Трябва да търсите информация от Мауджин (29) или от Джун Пан (31).


37

Постепенно изтласквате Мауджин, докато накрая го обграждате. Последните 7 пирата, заедно с Мауджин се предават.

 • Ако искате парите ми, ваши са. – казва лаконично Мауджин. Червенобрад и мускулест, той те впечатлява като осанка и държание.

 • Нямам нужда от парите ти! – отговаряш ти. – Търся нефритеният диск от Шемри. Знаеш ли къде е?

 • Той се намира в долината Тадзин, Непал. В един Будистки храм. Охраняват го 50 охранителя и 7 Лин Куей. Не те съветвам да ходиш. Мога да ти предложа много повече в замяна. Такава коприна, каквато не си виждал, златни накити и диамантени брошки! Имам и...

Не слушаш повече, докато обръщаш гръб и групата ти се връща към кораба. Чака те пътешествие до Непал.

Запиши, че си говорил с Мауджин и премини на 41.


39

Корабът ти пробива насрещния като нож през масло и успява да нанесе нечувани щети. После се насочва към другия и със заплове от стрели сломява защитата му. Последният кораб се опитва да се измъкне, но маневреният ти кораб го застига и битката се прехвърля на палубата. Сломените търговци слагат оръжие и остава само да разпиташ Мауджин. Той ти казва, че дискът се намира в долината Тадзин, Непал, в един будистки храм. Охрана са 50 войника и 7 Лин Куей. Търговецът те засипва с амбулантни предложения и нечувани суми пари, но ти не искаш да чуваш повече. Чака те пътешествие до Непал.

Запиши, че си говорил с Мауджин и премини на 41.


40

Мауджин сломява защитата ти и в последствие разгневените търговци ви избиват. Нямаш късмет! Смъртта те застига по-бързо отколкото някога си очаквал. С това и приключва пирастката ти кариера.41

Акостирате в Западна Бенгалия и оставяте кораба там. Продавате всичко (40 Ауреи и 18 Денарии на човек) и се насочвате като охрана на един от керваните за Дзунтан. След няколко дена езда не усещате кога стигате Тадзин.


Говорил ли с Мауджин?

Ако да – мини на 42

Ако не – мини на 43


42

Предпазливо вървите към Будисткия храм. Там ви очаква най-голямата битка. Успявате да се пазите от войските и съгледвачите като същевременно ловувате зайци и птици, за да се прехранвате. Когато влизате в Тадзин се насочвате към една от таверните, където пийвате саке и отпочивате.

Решаваш да влезнете в храма през нощта. Групата ти заобикаля храма и започвате като котки да прескачате стените. Намирате го в една от церемониалните зали. Протягаш ръка, но в този момент зазвучава тръба и в стаята започват да извират стражи. Подреждате се в тестудо4 и оказвате отпор на стражите. Идват и Лин Куей – мъже в блестящи дрехи с огромни мечове.

Виж дали има някакви щети сред екипажа ти.

Ако има – мини на 45

Ако няма – мини на 49


43

Влизаш в храма през нощта, но от всякъде започват да извират облечени в роби войни, които бързо сломяват защитата ти. Накрая оставаш само ти, криейки се из коридорите. Пред теб е церемониалната зала, но има трима стражи по пътя. Какво ще направиш?


Ще се засилиш и ще се опиташ с щита си да ги изтласкаш и после да ги разсечеш? - мини на 44.

Ще ги изчакаш да ти дойдат? - 46


44

Успяваш да ги победиш и с малко късмет да разсечеш ръката на идващия Лин Куей. Стигаш церемониалната зала и залостваш вратите преди да дойдат стражите. Слагаш ръка на нефрита и той сякаш магически потрепва.

Какво ще пожелаеш?

Да съживиш приятелите си? - мини на 50

Да се махнеш от това място – мини на 52

Да изчезне нефрита – мини на 54


45

Групата ти постепенно започва да отпада и един по-един започват да загиват хората ти. Зангьеф пада от метателна звезда. Силутир загива улучен от няколко меча. Скоро оставаш само ти заобиколен от стражите сложил ръка върху нефрита. Заобикалят те бавно и мълвят на китайски несигурно.

Какво ще направиш?

Ще удариш диска в земята – премини на 47

Ще погледнеш в него – премини на 48

Или ще посрещнеш смъртта си?

46

Те ти идват.

47

Нефритът се чупи като стъкло. Разгневени от постъпката ти, стражите се опомнят и те посичат. Жалко, но мисията ти свършва дотук.

48

Нефритът тупти и променя изображението си като жив. Истински магически артефакт. Разбираш, че трябва нещо да си пожелаеш. Какво ще пожелаеш?

Приятелите ти да оживеят – мини на 50

Да изчезне нефрита – мини на 53

Да се махнеш от това място – мини на 52


49

Дружината ти проявява чудеса от храброст и изтласкват войниците навън. Единствено е ранен Хуан Син, който въпреки болката се държи невероятно храбро. От някъде обаче изникват скрити лъкове и капани и двамата гали Доркас и Талуксис падат поразени. Отново започват да прииждат стражи и битката се възобновява. Мнозина от вас загиват. Тъкмо когато смяташ, че ще умреш поглеждаш диска и разбираш че трябва нещо да пожелаеш. От враговете са останали едва 10-ина, но единствено ти, Самуел и Джолаб сте още живи.

Желанието ти е:

Приятелите ти да оживеят – мини на 50

Да изчезне нефрита – мини на 53

Да се махнеш от това място – мини на 52


50

Сякаш като духове приятелите ти отново се изправят живи и здрави и започват да посичат идващите китайски стражи и Лин Куей, които са се струпали около залата. Битката продължава и групата ти най-после успява да победи противника, избивайки всички стражи и Лин Куей. Имате още няколко минути. Поглеждаш магическото пособие. Кое е следващото ти желание?

Да изчезне нефрита – мини на 51

Да се махнеш от това място – мини на 52


51

Нефритът е магически, но не трябва да попада в лоши ръце. Затова пожелаваш – нефрита трябва да изчезне. Той изчезва в нищото и ето как групата ти остава сама.

Премини на 55


52

Озоваваш се на площада отново, но там те чакат разгневениите Лин Куей. Посичат те преди още да си успял да се опомниш след магическото телепортиране. Жалко, но това е краят на мисията ти.

53

Нефритът потрепва и изчезва в небитието. Всички надават вик на учудване. Миг след това от стаята се усеща как сякаш някакво було пада и Лин Куей и стражите клатят глави и гледат учудено.

Един Лин Куей те заговаря:

 • Кой си ти странниче? Защо си дошъл чак дотук?

 • Казвам се Вортал. – отговаряш на перфектен китайски, което предизвиква още по учдени възгласи. – Мисията ми беше да взема нефрита, но след като се убедих в силата му и магията му реших, че е по-добре да го накарам да изчезне.

Лин Куеят клати глава.

 • Бяхме в плен на магия. Искахме да го строшим, но не можехме да го докоснем. Сякаш самият нефрит ни караше да го пазим.

 • Ще ни пуснете ли да си вървим? – питаш колебливо. – Насладих се на кръв.

 • Zǒu zài hépíng.5 – казва Лин Куей и ти правят път.

Напускате храма със Самуел и Джолаб скърбейки за смъртта на приятелите си. Насочвате се обратно към Гуджарат и мислите дали ще успеете отново да се впуснете в пиратска кариера.


З
апиши в дневника, че само ти, Джолаб и Самуел сте живи.54

Нефритът е магически, но не трябва да попада в лоши ръце. Затова пожелаваш – нефрита трябва да изчезне. Той изчезва в нищото. Успяваш да се изкатериш по прозореца и да издрапаш навън. Крадешком в нощта се изнизваш и съумяваш да избягаш от Тадзин. В крайна сметка изпълни мисията си, но за съжаление си единствения оцелял от групата.

Тук свършва приключението.


Запиши в дневника, че си единствен оцелял.

55

Успявате да се промъкнете от храма незабелязано от никой и да напуснете Тадзин. На следващия ден дружината ти се смее и се шегува, докато яздите обратно към Бенгалия. Живи и здрави, успявате да се държите свойски и мислите какво да правите. За по-малко от месец успяхте да обиколите половината свят. Ами сега? Къде ще отидете? Ясно е, че не можете да се върнете като гладиатори отново. Пътят е само напред и трябва да поемеш по него. Чувал си да казваш, че отвъд моретата на Китай има чудовища и края на света. Вярваш, че там те тегли нещо, но не знаеш какво. Само времето ще покаже дали легендите са прави.

Поглеждаш към спътниците си. Сякаш прочел мислите ти, Глинтарх слага ръка на рамото ти.

 • Ще те последвам до края на света и отвъд, Вортал! Само кажи и ще отидем до там!

 • Че и по-далече! - казва Силутир.

Всички прихват да се смеят. Тук и завършва твоето приключение.


З
апиши в дневника, че всичките ти приятели са живи и здрави.Заключение: Това е първият разказ по историята на Вортал. В следващите глави ще научите за пирата-гладиатор допълнително.

Ч
.Л.


1„Значи си от Китай, така ли?“ - пр.

2Добродушни войници

3Cahdar – на персийски: големец, сановник, господар

4Древноримска бойна тактика. Войниците са се подреждали в костенурка, ограждайки се в щитове

5Вървете с мир. – пр от китайски.

Свързани:

В търсене на Нефритения Диск iconДържавен изпит по теория на професията и специалността
То се проявява на две равнища – като търсене на дадена стока от определен индивид ( индивидуално търсене) и второ, като търсене на...
В търсене на Нефритения Диск iconДържавен изпит по теория на професията и специалността
То се проявява на две равнища – като търсене на дадена стока от определен индивид ( индивидуално търсене) и второ, като търсене на...
В търсене на Нефритения Диск iconДържавен изпит по теория на професията и специалността
То се проявява на две равнища – като търсене на дадена стока от определен индивид ( индивидуално търсене) и второ, като търсене на...
В търсене на Нефритения Диск icon14 Макроикономическо равновесие
Съвкупно търсене – крива на съвкупното търсене. Определители на съвкупното търсене и елементи
В търсене на Нефритения Диск iconТърсене и предлагане
Никоя поредица за основните икономически идеи не може да избегне за дълго понятията търсене и предлагане. Тези концепции, илюстрирани...
В търсене на Нефритения Диск iconДобавяне на два допълнителни хард диска към виртуалната машина
От бутона Browse… посочвам вече създадения виртуален диск. Същото се повтаря и за втория виртуален диск
В търсене на Нефритения Диск iconУроки всемирной истории. Древний мир. 5 класс
Компакт-диск для компьютера. "Химия, биология, география, экология. Элективный курсы". Компакт-диск дня компьютера. Сетевая версия...
В търсене на Нефритения Диск iconАdvanced Search Form
Използвайте тази форма, за да направите кръстосано търсене в повече от две полета или да търсите по различни индекси, които не се...
В търсене на Нефритения Диск iconИзползване на електронна поща. Търсене на информация в нтернет План-тезис
Примерна приложна задача: Търсене с Google bg. Как да намерим изображения на дракони с преобладаващ червен цвят, подходящи за тапет...
В търсене на Нефритения Диск icon4. Интернет детектив – ключови умения за търсене в Интернет – процес на търсене
Ограничени възможности за ползване на помощ при търсенето, обикновено само опцията Frequently Asked Questions
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом