Географско положение
ИмеГеографско положение
Дата на преобразуване10.12.2012
Размер56.03 Kb.
ТипДокументация
източникhttp://unicheats.net/files/su_files/20100209_unicheats.net_123_7c4e.doc

 1. Географско положение

Република Чехия обхваща площ от 79 хил кв.км. Разположена е в Централна Европа и заема 114 място в света. Размерът й е подобен на този на Австрия и Ирландия. По площ Чехия може да се побере в територията на Франция седем пъти, а в тази на САЩ - 122 пъти. Голяма част от страната е заета от планински и хълмисти възвишения. На север граничи с Полша, на северозапад и югозапад с Германия, на юг с Австрия, а на изток със Словакия. Страната заема важно кръстопътно положение. Някои учени дори твърдят, че край град Пилзен е георгафският център на Европа. Чешката република съставлява 2% от Европейския съюз. Страната се състои от три исторически земи – Бохемия, Моравия и Силезия. Бохемия е най-голямата и размерът й съответства на площта на Того, както и на площта на Доминиканската република. Площта на Моравия е половината от размера на Бохемия, а най-малката по площ, Силезия, е с приблизителни размери 4500 кв. км. В административно отношение Чехия се състои от 13 региона и един столичен окръг: Пражки столичен окръг, Среднобохемски край, Южночешки край, Пилзенски край, Карловарски край, Устецки край, Либерецки край, Краловохрадецки край, Пардубицки край, Оломоуцки край, Моравско-силезки край, Южноморавски край, Злински край, Височински край, като Прага има над 1 200 000 жители. Други големи градове са Пилзен, Бърно, Либерец, Острава, Оломоуц, Храдец Кралове, Ческе Будейовице, Усти над Лабем и др.

 1. Климат

Чешката република е страна без излаз на море, разположена в умерени географски ширини в Северното полукълбо. Климатът на Чехия е мек, но променлив през цялата година - с горещи лета и облачни, студени зими, през които вали сняг. В по-високите части на планините в Чехия климатът е планински. По-голямата част от валежите падат през летните месеци. Най-дъждовният месец е юли, а най-сухият-февруари. Климатът се различава значително между различните региони на Чешката република в зависимост от височината на морското равнище. Най-общо казано, колкото по-нависоко се намираш, толкова повече средните температури се понижават и е по-вероятно да има валежи. Във всеки един момент времето може да се променя значително от нормалното за сезона. Тази променливост на времето е причинена главно от местоположението и магнитуда на два главни центъра на налягане – ниският Исландски и високият Азорски магнитуд. Главно през топлия средищен период в годината може да се каже, че повишаването на високото налягане на територията е причина за по-топлите и сухи температури, докато ниският Исландски център се проявява с по-голям брой атмосферни фронтове, което води до поява на повече облаци и валежи. Ако искаме да намерим най-дъждовната област в Чешката република, ще трябва да погледнем към най-високата планинска верига, със стръмни склонове, насочени на северозапад. Средното ниво на валежите там е 1200мм. От друга страна, най-сухият район на Чехия, освен намиращия се най-ниско – Югоизточна Моравия – е северозападната част на Бохемия, която е затъмнена от планината Krušné.


2.1. Характеристика на сезоните

Декември, Януари и Февруари се смятат за зимните месеци. Най-студеният от тях е Януари , когато дори и в низините средната месечна температура пада под 0 °C. Ако има някакви валежи през зимата, то те са предимно от сняг по планините. Снежната покривка обикновено продължава няколко месеца на по-високо морско равнище. Снегът може да се задържи за няколко дни, дори и в низините, въпреки че повечето зими са по-скоро „кишави”.
През Март, Април и Май има рязко повишение на температурите. Можем да придобием представа за характера на отделните месеци от следната поговорка: “Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, máj - půjdeme v háj“ ( „Март- заставаме пред печката, Април – все още ще сме там, Май – излизаме в градината” ) . Снежната покривка обикновено изчезва в средата на пролетта, дори и от най-високите планини. Чешките реки са най-пълноводни през пролетта, в резултат на разтопения сняг.

През Юли средната температура е с 20 °C по-висока от тази през Януари. Най-високите дневни температури могат да надвишат 30 ° C. По планините средните дневни температури са малко над 10 °C. Най-горещите месеци са и тези с най-много валежи, тъй като горещият въздух допринася за максимално увеличение на нивото на влага в страната.

Първият от есенните месеци е Септември, който все още е относително топъл и подчертано сух, отколкото предишния месец. Периодът на хубаво време, който се появява през Август е известен като Индианско лято. Средните дневни температури през Октомври обикновено падат под 10 °C. Тогава листата на дърветата започват да се обагрят в различни цветове и да падат на земята. Поради тази причина чешката дума за Ноември се получава от думите падащи листа. Първият лек студ също може да се появи по това време, предвещавайки идващата зима.

 1. Релеф


Релефът е доминиран от плата с живописни котловини. Най-големият масив се нарича Чешки масив. Счита се, че започва от р.Елба, прорязан е от Вълтава и други реки. Самото Чешко плато е оградено от планини. На границата с Германия – от Шумавските планини, Чешкия лес, Бохемския лес и Рудните планини. На границата с Полша – от Судетите, Бохемско-Моравските възвишения и Западните Карпати. Това е така нареченият хидровъзел на Европа. По тази страна на Чехия минава главният европейски вододел. Судетските планини се делят на няколко части – Крконоше, Есеник, Лужицкие, Изерские и Орлицкие планини. В Крконоше е най-високият връх в Чехия – Снежка /1603 м/.


 1. Води


Речната мрежа е гъста. Чехия разделя оттоците на три части: р.Елба и всичките й притоци към Северно море; реките Дунав и Морава и притоците им към Черно море; р. Одер и притоците й към Балтийско море. На територията на страната има 15 371 малки езера и блата и 463 минерални извора, най-известни от които са Карлови вари и Марианские лазне.
  1. Водосборна област на река Елба

Източникът на река Елба се намира в най-високата планинска верига на Чехия- Krkonoše, и по пътя си се среща с почти всички реки в Бохемия. Вълтава е най-важният от тези притоци и се оттича през цялата южна половина на Чехия. Освен това, столицата на Прага се намира на р.Вълтава, така че с право е наричана Чешка национална река. Коритото на реката тече през тясна долина между пясъчни скали, известни като Бохемско-Саксонска Швейцария. След това потича стотици километри през Германия, стигайки до устието си, където се влива в Северно море.

4.2 Водосборният район МораваНай-важната река в Моравия е Морава. Източникът на река Морава е в Кралски Снежник, точката на контакт на трите области на отводняване в Чешката република. След като премине Австро – Словашката граница, Морава се влива в Дунав.

4.3. Водосборният район на ОдерРека Одер е гръбнакът на Силезия. Река Одер извира от сравнително нисък връх в планината Oderské. Одер, подобно на река Елба, се влива в Балтийско море в полското пристанище Szczecin.


 1. Растителност


Горите заемат около 30% от площта на страната. За тях и за животинския свят се полагат особено добри грижи. Страната разполага със стабилна лесничейска система. Любимото дърво на чехите е липата. Две трети от площта на държавата е покрита със смесени гори.


6. Население


Населението на Чехия според преброяването през 2007г. е 10 306 709 жители, като средната гъстота на населението е 130 д/км2. 94% от жителите на страната са чехи. Най-многобройното малцинство в страната са словаците, които представляват около 3% от общия състав на населението. Прирастът на населението е отрицателен -1 промил. Приблизителната продължителност на живот е малко над 75 години (данни от 2003). Градското население е около 77%. В района на Тешин и Острава живеят поляци, а в граничните части на Судетите – немци. Основното вероизповедание в Чехия е християнското – преобладаващи са протестантите и католиците, но голяма част от населението са атеисти. Чехите ползват латинска азбука.


 1. Култура


Чехия привлича туристи от цял свят със вълшебните си планини, езара, гори, замъци и минерални извори. Страната е изключително богата на културно-исторически сгради, като голяма част от тях са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Безспорно най-посещавана е столицата Прага. Много малък брой европейски градове могат да се похвалят с такъв наплив от туристи. Чехия може да се похвали с многобройните фестивали, които се провеждат всяка година. Някои от тях са: Световният цигански фестивал "Каморо" в Прага се е състоял се за първи път през 1999 г, Международният филмов фестивал за деца и юноши в Злин, Пражкият пролетен международен музикален фестивал и много други.

Използвана литература: 1. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%85%D0%B8%D1%8F

 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Republic

 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko

 4. Енциклопедия География на света

 5. География. Световен атлас енциклопедияСвързани:

Географско положение iconКалининградска област има специфично географско положение. Региона е разположен на кръстопътя на основните европейски търговски пътища в непосредствена близост
Калининградска област има специфично географско положение. Региона е разположен на кръстопътя на основните европейски търговски пътища...
Географско положение iconПрограма за управление на твърдите битови отпадъци
Географско положение спрямо територията на страната, транспортни оси
Географско положение iconНа Мария Владимирова Павлова 10к 3 По Икономическа информатика и География 2004 Съдържание
Географско положение (увод)
Географско положение iconРачев Славейков" с. Кортен, общ. Нова Загора пл. „Млада гвардия"
Географско положение, граници и големина. Бряг и брегова линия. Опознаване на континента
Географско положение iconРешение №357/31. 03. 2010 г
Географско положение Община Борово е разположена в североизточната част на Дунавската равнина и отстои на 50км югозападно от областния...
Географско положение iconОбщинакарлов о
Община Карлово е разположена в сърцето на България и това й географско положение й определя ролята на кръстопът между всичките съставни...
Географско положение icon2011 Природо географска и териториално административна характеристика
Географско положение Община Борово е разположена в североизточната част на Дунавската равнина и отстои на 42 км югозападно от областния...
Географско положение iconПриродни дадености 26 защитени обекти, резервати, чист въздух, води
...
Географско положение iconПрограм а за опазване на околната среда
Географско положение- община Ситово заема 270. 951 кв км и се намира в североизточната част на Република България. Разположена е...
Географско положение iconI. Дунавска равнина Географско положение, граници, морфохидрография
Предбалкана. Границата е с условен характер и минава по северните подножия на ридовете Връшка чука, Венеца, Широка планина, Маркова...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом