В. "Дневен труд" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
ИмеВ. "Дневен труд" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18
страница1/16
Дата на преобразуване10.12.2012
Размер1.97 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://bphu.eu/uploads/files/2010/BFMS_17_03_2012.doc
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

     бул. "България" №58
     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


17.03.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"


Без монопол на касата, но с консенсус | 17.03.2012 02:52 | Труд | стр. 16; 17; 18

Номинираната за здравен министър ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

В оставащите до края на мандата на ГЕРБ година и три месеца ще направите ли кардинални промени в системата на здравеопазването, г-жо Атанасова? Например ще демонополизирате ли здравната каса, за да се появят равни на нея играчи на пазара от 2,6 млрд. лева?

Демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК ) е сериозна стъпка, за която са необходими широк обществен дебат и консенсус.

Разбиването на монопола на НЗОК е заложено в управленската програма на ГЕРБ. Винаги съм била на мнение, че конкуренцията на пазара води до по-добро качество на лечение. Но за да се реализира тази промяна, трябва да има консенсус между всички политически партии.

Лекарствената политика е друга невралгична точка в сектора. Ще махнете ли модела на ценообразуване „Райнов", заложен от тройната коалиция? С това касата би започнала да пести 35 млн. лв. годишно, защото няма да плаща надценките на търговец на едро и дребно в пълния им обем?

Имам ясна визия какви промени ще предложа в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Но основните поправки ще бъдат в подзаконовите нормативни актове. Надявам се това да доведе до реално намаляване на цените на лекарствата.

Как приехте новината, че вие ще сте новият здравен министър?

Знаете и от думите на министър-председателя Бойко Борисов от тази сутрин (б. р. - вчера), че от няколко дни се обсъждаха две кандидатури - моята и на г-жа Менда Стоянова. Голяма част от вас, медиите, бяхте на пресконференцията в президентството и разбрахте защо съм избрана аз.

Когаточно научихте, че ви спрягат за поста на лекар №1, при положение, че името ви се върти от близо една седмица?

Това няма значение.

Премиерът съобщи, че част от това, което върши правителството, има видим резултат като магистралите. А други – като промените в здравеопазването, остават невидими. Вие какво ще направите, та да го усети народът?

Ще подкрепя създаването на парламентарна анкетната комисия за ценообразуването на лекарствата, която бе предложена от опозицията. Искам именно тя да провери какви са били цените на лекарствата, какви са станали и на какво се дължат разликите. Това ще е първото видимо нещо, на което ще заложим. Здравеопазването е много тежка сфера, а години наред много министри се опитваха да правят различни промени и реформи. Ако излезете на улицата и попитате някой пациент какво е разбрал от реформите, вероятно ще ви каже: „Нищо." И че всеки ден нещата стават още по-зле. Надявам се, че невидимите резултати ще се усетят след края на нашия мандат.

Колко време мислите, че ще сте министър - месеци, година?

Не съм се замисляла.

Ще успеете ли да работите в министерството така, чеда не се усеща влиянието на вицепремиера Симеон Дянков?

С министър Дянков и в момента работим много добре.

Ще ревизирате ли работата на предшественика си?

Достатъчно ясно е за всички кой какво е свършил. Не, няма да се връщаме назад. Аз съм коментирала какво е можело да се направи, затова ще се съсредоточа в действията си занапред.

Д-р Константинов не успя да свали цените на лекарствата за 6 дни, на вас колкоса ви нужни и с колко процента ще поевтинеят?

Аз имам конкретни идеи за мерки за промени в нормативната база, както и в подзаконовата. Както съм споделяла в качеството си на председател на здравната комисия, оставам на същото мнение и днес-не са необходими драстични поправки в Закона за здравното осигуряване и за лекарствата, а по-скоро ще обърна внимание на подзаконовата нормативна уредба. Не желая да се ангажирам с проценти, надявам се поевтиняването да се случи в законовоустановените срокове. А потребителите да го усетят в рамките на месец.

Кога ще бъде избран нов управител на здравната каса?

Той се гласува от Народното събрание, аерокътедо22мартт. г. Всички парламентарни групи могат да номинират кандидати за поста. Министерският съвет пък ще определи кой да е председател на надзорния съвет на НЗОК .

Разбрахте ли за какво точно си отива предшественикът ви?

Това премиерът Борисов каза пред цяла България. Не само лично намен. Аз знам какви са приоритетите на правителството, на парламентарната фупа и мисля, че бих се справила с тази работа! От мен се иска спокойствие в системата, да има доволни лекари и пациенти. Що се отнася до цените на лекарствата, и кой какво е научил месеци по-късно, не знам. Но още през 2010 г. направихме промяна в Закона за здравното осигуряване. С нея дадохме възможност на изпълнителната власт да договаря цени на медикаменти. Това, че наредбите, които са подзаконов нормативен акт не са уредили отстъпките и не е била взета предвид волята на законодателя, не е проблем на председателя на здравната комисия, начело на която съм в момента. Това е проблем на министъра - той подписва наредбите. Затова очаквайте от мен нужните промени в подзаконовите нормативни актове.

Чувствате ли се като хвърлена на кучетата, защото в този ресор винаги има недоволство, а правителството - горчив опит с него?

Не. Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ.

Вашият предшественик остави за друг мандат големите реформи. Вие какви задачи си поставяте?

Сега е моментът за подготвянето на законодателни промени, за да се въведат в следващите години диагностично свързаните групи. И преди да бъда номинирана, съм си мислила какво трябва да се подобри в системата. Най-накрая трябва да се обърне внимание на специализацията на лекарите, за да спрем изтичането им извън България. Мисля, че това е лесна, бърза и реална стъпка. Трябва да се обсъди и реформата в спешната помощ.


Чирков професорът, оперирал 22-хиляден град | 17.03.2012 02:52 | Труд | стр. 20; 21

Икони, икони, икони, купища медицински списания и кънтящо озвучаване от немска телевизия.

Това виждат очите и чуват ушите, щом прекрачиш прага на дома на проф. Александър Чирков. Великият българин, оперирал над 22 000 души, откакто преди 50 години за първи път хваща скалпела. „Да, така е, на 12 ноември т. г. ще стане половин век, откакто влизам в операционната", с широка усмивка казва пред екипа ни световноизвестният кардиохирург. Умът трудно асимилира думите му, защото само той знае какво му е коствало да помогне на 22 000 души (та близо толкова е населението на целия град Троян в момента!)... Именно от благодарни пациенти са иконите, които красят апартамента му. А притежателят им е силно вярващ. Казва, че без Бог няма светлина.

По три седмици в София, една във фрайбург

Домът на кардиохирурга се намира в централен столичен квартал. Той е просторен, светъл и уютен. В него професорът прекарва по три седмици от месеца. А през последната е в любимия си фрайбург (германският град, който се намира до границата с Швейцария и франция), където живеят най-скъпите му хора - неговото семейство.

„Знаете ли, от 50 години всеки ден се събуждам точно в 6,10 ч", споделя кардиохирургът. Веднага след това естествено се отправя при пациентите си. „Сега стоя в болницата до 12 ч на обед, но десетилетия наред работех по повече от 12 часа", добавя лекарят. Още докато учи медицина в София, неговите преподаватели съзират дарбата му да работи със скалпела. „С колегата д-р Стоичков бяхме в кръжока на Четвърта хирургия. Ден и нощ, спяхме там, а когато големите професори и доценти оперираха, винаги ни викаха да им помагаме", връща се назад Чирков, докато седи на меко кожено кресло в дома си. Заради таланта си той и колегата му Стоичков попадат на страниците на списание „Партиен живот" през 1962 г. като студентите, които с лекота и завиден професионализъм оперират язви, апандисити...

На 28 г. (или през 1966 г.) Чирков напуска България. Отива в Западен Берлин, където започва работа в болница в района Моабит. Лекар спасител за болните българи той отново става чак през 1984 г. Когато се връща в родината.

„Нашите лекари са изключително ценени в Германия още по времето на Хитлер, защото се е смятало, че заедно с германците и българите са арийци. Нали корените ни се търсят и у Атила. По тази причина българи можеха да се женят за германки и обратното", обяснява професорът.

Доказателство за разказа му е именно епизод от неговия живот. Когато отива в Западен Берлин, ръководството на болницата се чуди как може 24-годишен мъж да е лекар , разбирайки, че на тези години той е бил и шеф на отделение у нас. „Казваха: „Ами, ние на 28 г. завършваме медицина?!" Оставиха ме да оперирам и когато началниците ми ме обсъждали с директора на болницата, той заявил: Този човек един ден ще стане главен лекар ", разказа още проф. Чирков. В крайна сметка точно така и става.

Професионалният му път продължава в университетската болница в Берлин, после работи във Франкфурт, заминава за 2 години в Алабама (САЩ), за да овладее новостите в сърдечната хирургия за новородени, които въвежда в Германия. „А през 1979 г. от фрайбург ме повикаха за професор. Да, така се казва „извикаха ме" да стана професор и да помагам на болните. И така до ден днешен по една седмица от месеца съм там", накратко очерта кардиохирургът пред екипа ни повратните точки в своя живот. За момент замлъква на фотьойла и погледът му се плъзга върху натрупаните в близост медицински списания на масата.

Страниците са отворени на най-новите методи за присаждане на сърце - бял дроб. Изключително сложна трансплантация, каквато в България е правена само веднъж и, разбира се, пак от проф. Чирков.

„Преди да се върна окончателно през 1984 г. в България, от 1979 г. започнах да идвам за по няколко операции в София. Гастролирах за по 3 седмици. Оперирах много хора от Политбюро и всякакви партийни функционери. Та тогава научих, че те взели решение чрез Людмила Живкова (б. р. -дъщерята на бившия Първи - Тодор Живков) да ми предложат да се върна в България и да изградя модерна кардиохирургия", каза още проф. Чирков. Важният разговор между него и Живкова се провел през 1978 г. и след това гастролите на професора започнали. „Да, вършех много работа, но нещата стояха на едно ниво. Обучавах колегите да работят в екип, да си помагат и да се поправят, ако грешат. А не да се докладват и доносничат един за друг, каквато бе масовата практика", спомня си професорът. И продължава: „Тъй като ги учех на този вид отношения, от службите ми заявиха, че съм дошъл в България да промивам мозъци. А с тази мисия съм бил пратен от ЦРУ, и то в най-близкия кръг на Тодор Живков." Според политическата милиция целта на Чирков била да направи преврат. „Нормално беше да има такива обвинения, защото бях шеф не само на „Св. Екатерина", но и на Трета градска болница", подчертава кардиохирургът.

Веруюто: беден или не - пациент не се връща

Цял живот професорът се води от една максима: беден или не - пациент не може да се връща. „А моя работа е аз като шеф да намеря средствата. Дали от спонсорство или от държавата", заявява Чирков.

Това, с което безспорно обаче го свързват повечето българи, е направената от него през 1986 г. първа сърдечна трансплантация не само за Източна Европа, но и преди Испания. Португалия и Италия. „След операцията екипи от водещи хирурзи от всички тези страни и от САЩ пристигнаха в България. Искаха да разберат как може една малка държава като нашата да е постигнала такъв успех", каза още Чирков. Малко по-късно екипът му започва да извършва и бъбречни трансплантации, в които участват уролози от Александровска болница и „Пирогов".

Остава време за философия и фитнес

Цялата активна част от деня на професора е свързана с пациентите. Затова и всеки разговор с него неизменно се води на теми от медицината и проблемите, свързани с нея. ,А когато не съм в болницата, чета медицински материали в различни списания като „Шпигел". От телевизиите пък гледам само немската телевизия, за да получа обективна и безпристрастна информация", казва професорът, когато екипът ни го пита какво освен работата му носи емоции. „Хобито ми е философията, знаете ли, че чета трудове още от времето на Сократ", допълва кардиохирургът. философските книги пък редува с фитнес. „Няма начин, трябва да се поддържам. Спортът е от изключително значение за здравето", обяснява професорът.

Има обаче и още нещо, което допълнително кипва кръвта му. „Последният голям проект, който съм започнал, е строежът на болницата ми във Варна. Имаме всички необходими разрешения, чакаме само пари от инвеститор", казва лекарят. От два дни Чирков е на важни срещи зад граница, една от които е с еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали. И с него професорът щял да обсъди въпроса с болницата. А учениците на Чирков, които са пръснати из цяла Европа - в Австрия, Франция, Германия, Великобритания и др., са готови да се върнат и отново да работят с него в бъдещото лечебно заведение. „Става дума за доктори, които вече са с кариери зад граница, но ми казаха, независимо че са задомени в чужбина, идват в България, стига новата болница да е на морето. Затова аз така и направих", казва с усмивка кардиохирургът. И продължи: „Искам обаче да организирам и обучение за лекари и сестри. И когато държавата види, че наистина ги уча на хуманност, висок професионализъм и ангажимент към обществото, тогава хората по върховете ще заявят: оттук нататък ние поемаме отговорност за бъдещето им." А техният професионализъм според Чирков с най-голяма сигурност може да гарантира само създаването на лекарска камара.


Чака ни нервен край на мандата | 17.03.2012 02:52 | Труд | стр. 15; 18

Още двама министри си отидоха, при това не по собствено желание. Раздялата на Стефан Константинов с властта бе предизвестена, доколкото вече беше публично предупреден от премиера, разлюбен от депутатите от мнозинството, почти отлъчен от собствената си гилдия и всъщност вече уволнен от общественото мнение заради бъркотията в здравеопазването. С приемането на оставката му Бойко Борисов направи това, което най-много обича да прави -да бъде говорител на преобладаващи обществени настроения, да бъде лице и уста на консенсуса.Изненадата

Обратно, оставката на Трайчо Трайков не бе желана или очаквана нито в парламента, нито в експертните среди, нито от широката публика. Вярно, преди година Борисов го критикува публично по повод темата за цените на горивата, отношението му към „ЛУКойл България" и АЕЦ „Белене", но оттогава насам отношенията им сякаш бяха безоблачни.

Що се отнася до настроенията в парламента, Трайков се ползваше с доверие отдясно, доколкото се придържаше към по-балансирана позиция за „Белене". Депутати отляво сега промърморват, че оставката му е закъсняла, но всъщност икономическият министър им беше изгоден, доколкото не пречеше на техните интереси в енергетиката, търговията и туризма. Изобщо всички са изненадани и версията, че катарският гаф с бизнес форума бил прелял чашата, допълнително замъглява разбирането, вместо да прояснява ситуацията. Капката, от която прелива чашата, не ни казва нищо за горчилката, която я е изпълвала до ръба. Известна светлина върху действителните причини за отстраняването би могла да дойде от самите отстранени. И то не толкова от версията на Константинов, от която никой вече не се интересува, а версията на Трайков, която така и няма да чуем, преди да й е дошло времето.

Напълно вероятно е на Трайков да му е наложена възбрана за детайлни публични коментари относно битието му на министър. Репликата му, че ще разбере действителните причини, когато види бъдещото развитие на руските проекти в България, е намек, че знае нещо, което още не е за казване.

Изпреварването

Този намек обаче е сравнително безопасен за премиера, който получава време да развие и размножи своята версия, като опакова предварително всякакви бъдещи Трайкови разкрития. Те би трябвало да засегнат задкулисните игри с Русия и по-специално съдбата на АЕЦ „Белене", но по тази тема премиерът вече взема преднина. С интервюто си пред БНТ вчера сутринта, което трябваше да осветли внезапното отстрелване на Трайков, Борисов положи огромни усилия да изпревари всякакво бъдещо говорене на бившия му министър, като предложи поне три различни твърдения за проекта „Белене". Първото, че бил го спрял, изпращайки Дянков и Трайков в Москва, за да съобщят новината; второто, че решението не е взето, защото още не е виждал доклада на консултантите от HSBC; и, третото, че дори продължава да обмисля за „Белене" и проучванията за шистовия газ. Дори се приближи към по-умерената позиция на Трайков за шистовия газ, хвърляйки вината за забраната на проучванията върху неправителствените организации. Сякаш премиерът е стоял отстрани, наблюдавайки протести и мораториуми, а Трайков сам е взел решението за мораториум.

За Бойко Борисов обаче тези противоречия са детайли от пейзажа. Главната му грижа е да не се появи дисидент, да се предотврати възможността да бъде атакуван отвътре, която атака той не би могъл да удържи. Досега премиерът се разделяше с ключовите си фигури по начин, който гарантира спазването на омертата и след напускането на министерските кабинети и парламентарните банки. Ако Трайков се разприказва за принципни и стратегически различия с премиера, ще създаде прецедент, ще развее знаме, зад което да се строяват отстреляните досега фигури на управлението. Защото всеки от тях има нужда от реабилитация, от изчистване на името, от връщане в публичното пространство на бял кон. Дори отстранените поради непригодност, некомпетентност, нечистоплътност и мързел ще се изсипят в медиите с оправдания, че са имали идеи, но премиерът и близкото му обкръжение са ги провалили.

Евентуална атака от бившия министър Трайков е много опасна особено в навечерието на парламентарни избори. Политическата подкрепа за Борисов не може повече да расте или да се удържа вляво. В центъра го атакува Кунева, която започва да се избистря, отдалечавайки се от НДСВ. Вдясно „Синята коалиция" го чака да сбърка по символни за десните избиратели въпроси: отношението към Русия и руските енергийни проекти.

Така че дори да не е съвсем ясно защо Борисов маха изненадващо Трайков, поне е ясно, че ще положи неимоверна грижа да удържа избиратели в дясноцентристкото пространство.

Грешките

Едната грешка на Трайчо Трайков е, че прие да оглави мегаминистерство, отговорно за икономиката, енергетиката и туризма. Човек, външен за системата и без политически опит, трудно може да се справи с него.

Другата му грешка е, че след като пое едно неуправляемо министерство, не успя да наложи свои хора там - нито зам.-министри, нито директори и началници на отдели, нито хора в Енергийния холдинг, НЕК и „Булгаргаз". Не успя да вземе под контрол изпълнението на оперативна програма „Конкурентоспособност", нито да надникне в туризма, да не говорим, че не сложи свои хора като търговски представители в чужбина. Закъсня и с реакцията му по „Марица-изток" и ГОРУБСО-Мадан. А някои от дефицитите на управлението му тепърва ще стават видими в цялата им драматичност - като непоносимо нарасналите дългове на НЕК.

Трайков най-вероятно е искал да се справи с всичко това, но не са му позволили, както не му позволиха да напредне в изграждането на междусистемните газови връзки. Истинската му вина е, че е търпял други в действителност да управляват министерството му. И то при положение, че за всички беди ще бъде обвинен той лично. Вече бе обвинен от премиера, че за 3 години в енергетиката нищо не се е променило, и това е само началото. Обвинявайки го обаче, Борисов започва да заема неговите позиции. Ако това се случи не само на думи, но и на дела, ще е истинска новина.

Проблемът за Борисов е, че при постоянните маневри той се лишава не просто от министри, но и от съюзници, чието доверие всеки ден ерозира. Това го изнервя. И вече си личи. Значи чака ни нервен край на мандата.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

Свързани:

В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Резервен план за евтини лекарства | 02. 03. 2012 03: 37 | Труд | стр. 8
Това заяви вчера пред бнт здравният министър д-р Стефан Константинов. Той добави, че Комисията за защита на конкуренцията ще провери...
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Депутат поема касата | 27. 03. 2012 03: 21 | Труд | стр. 6
Срещу доктора, който е член на здравната комисия в парламента, гласно се противопоставяла само зам шефката на парламентарната група...
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Премиерът пита всеки ден за лекарствата | 07. 07. 2012 04: 43 | Труд | стр. 8
Това значи, че са похарчени около 56 млн лв от общо 100-те млн лв., подложени на „национализация. Решенията на кс нямат обратно действие,...
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Касата ще плаща само на добрите нови болници | 08. 12. 2011 02: 59 | Труд | стр. 10
Касата ще плаща само на добрите нови болници | 08. 12. 2011 02: 59 | Труд | стр. 10
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
Политическите кабинети без премии? Подкрепям! | 07. 03. 2012 03: 02 | Труд | стр. 18
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
Село с водопровод за милион лева е без вода | 13. 07. 2012 03: 18 | Труд | стр. 26
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Бандит без маска ограби „Токуда" | 25. 01. 2012 02: 12 | Труд | стр. 10
Апаш ограби част от дневния оборот на столичната частна болница „Токуда" малко преди 20 ч в понеделник. Първоначално се появи информацията,...
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Борисов: ддс-то върху лекарствата остава | 26. 02. 2012 02: 13 | Труд | стр. 5
Здравният министър: „Софарма е уважавана компания, от която обществото има полза
В. \"Дневен труд\" Без монопол на касата, но с консенсус | 17. 03. 2012 02: 52 | Труд | стр. 16; 17; 18 iconВ. "Дневен труд" Мустафа бе забравен още на погребението | 22. 07. 2012 02: 08 | Труд | стр. 3
Всички сме възмутени, че нито едно държавно лице не почете паметта на Мустафа Кьосов, загиналия ни съселянин при атентата в Бургас,...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом