19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48
Име19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48
страница1/6
Дата на преобразуване09.12.2012
Размер0.69 Mb.
ТипДокументация
източникhttp://www.bphu.org/uploads/files/2010/BFMS_12_04_2012.doc
  1   2   3   4   5   6

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


12.04.2012 г.


в. "ДНЕВЕН ТРУД"

19-19-19 за Стенли - на „Васил Левски" | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 48

България ще подкрепи Стилиян Петров със символично събиране на националния стадион „Васил Левски". Всички желаещи са поканени на 19 април, четвъртък, в 19,19 ч в сектор „В" на арената, където могат да донесат национално знаме, фланелка на Стилиян или транспарант.

Вратите на стадиона ще са отворени още към 18 часа.

Същевременно фланелка на „Манчестър Юнайтед" с номера на Стилиян Петров - 19, и името Стан, с което го наричат в Англия, е символът на подкрепа от приятеля му Димитър Бербатов. При посещение в клиниката при болния от левкемия Петров нападателят на „Манчестър Юнайтед" занесъл екипа.

Върху него са оставили подписите си всички играчи на шампиона на Англия, които чрез Бербатов изразяват подкрепата си за колегата си от „Астън Вила". Българският капитан е на лечение в Лондон.

Бербатов показа на света подаръка чрез фейсбук, където става все по-активен. Страницата му има над 1,1 милиона почитатели, което го прави най-популярният български спортист в социалната мрежа.


Баба с фирма чака президентска прошка | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 28

Пенсионерка на 78 г., на чието име била регистрирана фирма за транспорт, трябва да връща над 2114 лв. с лихвите. Става въпрос за не-

законно получени помощи за отопление за 6 г. Само президентът, към когото има комисия по опрощаването, може да зачеркне дълга и баба Джемиле Имам от шуменското с. Кочово вече му е писала, фирмата била нужна на внука й Ерджан. „Аз съм главният виновник да пострада баба. През 2005 г. исках да купувам такси, но после се отказах. Не съм знаел, че трябва да закрия ЕТ-то", обясни младият мъж пред „Труд".

По закон обаче собственици на фирма нямат право на държавни енергийни помощи и затова от социалната дирекция във Велики Преслав искат възстановяване на средствата. Вдовицата живее сама, прекарала е три инсулта, не вижда с едното око и е с 95% инвалидност. За беда преди месец я оперирали и от онкологично заболяване .

От президентството са поискали становището на местния общински съвет във Велики Преслав. Съветниците гласували борчът да не се опрощава. Жената получава 197 лв. пенсия и 25 лв. помощ за лекарства. Внукът научил, че ако баба му не започне да плаща, в къщата й ще отиде съдия-изпълнител и за да не я тревожи, започнал да внася по 90 лв. месечно от началото на годината.


ПО ЖИЦАТ@ | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 33

Бивш американски учител, който бе обвинен в заснемане на детска порнография, зае овакантеното място от терориста Осама бен Ладен в списъка на фБР за 10-те най-издирвани престъпници, пише в. „Дейли телеграф". 30-годишният Ерик Джъстин Тот е в неизвестност от 2008 г., когато му бяха повдигнати обвиненията в щата Мериленд. фБР предлага награда от 100 000 долара за информация за залавянето му. Ако бъде осъден, той ще получи до 30 години затвор

--

Сред държавите с най-висок холестерол сме

България е сред държавите, чиито граждани имат най-висок холестерол, твърдят американски учени от института„Сейнт Люк" в Канзас Сити. Проучването им установило, че нивата на холестерола зависят от икономическия просперитет на съответните нации и от достъпа до квалифицирана медицинска помощ . Колкото по-високи били доходите и колкото по-добро било здравеопазването, толкова по-нисък бил въпросният липид. В България високият холестерол бил наблюдаван при 73 на сто от изследвалите се, докато този показател във Финландия бил едва 24 на сто.

--

Иран спря износа на петрол за Германия

Иран спря износа на петрол за Германия в сряда, само ден, след като затвори кранчето за черното злато и за Испания и Гърция, съобщи АП. Спирането налродажбите на суров петрол за Берлин е част от предварителните ответни мерки на Техеран срещу ембаргото на Европейския съюз за внос на ирански петрол, което трябва да влезе в сила през юли. Брюксел наложи ограниченията заради нежеланието на Иран да се откаже от ядрената си програма.

--

Спасиха 9-имата миньори затрупани в Перу

Перу успя да извади живи и здрави деветима миньори, затрупани в незаконна мина на 200 метра под земята в планинска местност, съобщиха световните агенции. Мъжете, които бяха блокирани от миналия четвъртък, бяха посрещнати от семействата си от и президента на страната Олянта Умала. Той обяви: „Мисията е изпълнена". Миньорите, на възраст между 22 и 59 г., оцеляха седмица под земята благодарение на метална тръба, по която получаваха храна, вода и кислород. В сряда те излязоха пеша от тунела на мината.


Цел №1 на Путин е раждаемостта | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 34

Премиерът се отчете пред Думата, депутати го бойкотираха

МОСКВА - Повишаването на раждаемостта - това Владимир Путин обяви за свой приоритет №1 за предстоящия си мандат като президент.

Вчера той се отчете пред парламента за мандата си начело на правителството. Русия е станала по-силна - това е изводът на Путин от работата му като премиер.

Пет приоритета

А сега трябва да се фокусира върху 5 области, които очерта като основни задачи на предстоящия му президентски мандат. Това са повишаване броя на населението, засилване на икономическия растеж, създаване на нови работни места, модернизиране на икономиката и засилване на глобалните позиции на Русия.

„Стабилното, щастливо семейство с няколко деца - около това трябва да се концентрират усилията на държавата, обществото, религиозни, образователни и културни организации", призова Путин.

В речта си, продължила час и половина, той подчерта, че за да се постигнат набелязаните от него основни цели, е нужно обединението на всички политически сили. Думите му бяха намек за масовите протести след парламентарния и президентски вот, за които имаше множество обвинения в измами.

Както призоваваше за единство обаче, Путин бе бойкотиран от опозиционната

„Справедлива Русия", представена в Думата. Нейни депутати поставиха на премиера въпрос за своя кандидат за кмет на Астрахан Олег Шеин. Той е на гладна стачка от един месец, след като бе победен на изборите от опонента му от управляващата партия. Според „Справедлива Русия"вотът е манипулиран. .Доколкото знам Шеин не си е търсил правата в съда. Малко ми е странно. Защо гладува?", бе отговорът на Путин. Което накара депутатите от „Справедлива Русия" да напуснат залата.

Путинобяви, чеесъгласенда се промени конституцията и ограничението за заемането на поста в Кремъл да стане „два мандата", а не както досега „два последователни мандата". Така никой няма да може да бъде избран за трети път за президент, какъвто е случаят с Путин. „Това е разумно предложение", коментира премиерът. Но веднага посочи, че дори и да се приеме, промяната няма да засегне него лично, тъй като законът не действа със задна дата.

НАТО - реликва

„НАТО е реликва от Студената война", обяви още Путин и предизвика бурни аплодисменти. Но веднага допълни, че пактът понякога играе „стабилизираща" роля и посочи като пример Афганистан. „НАТО и западната общност са там (в Афганистан). Дано Господ им даде здраве . Нека работят", заяви Путин.


Стресът се бори със спорт и разходки, а не с 2-3 чашки след работа | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 22; 23

Близо 90% от българите смятат, че стресът по време на работа ще расте през следващите 5 години. По този поназател страната ни се нарежда на първо място в Европа, където средно 77% от работещите са на това мнение. Това показва изследване на британската компания Ipsos Mori по поръчка на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Допитването е направено сред 35 000 души от 36 страни на Стария континент. Данните показват, че българските работници са по-слабо информирани от колегите си в Европа за рисковете за здравето им при работа. Най-нехайни в това отношение са хората в предпенсионна възраст.

Основните причини за увеличаването на стреса са финансовата криза, динамичните промени в света и увеличаващите се изисквания към служителите. Проблемът засяга и сериозно демотивира заети във всички сектори, независимо от професията им. 80% от мениджърите в Европа признават, че и в момента напрежението в службата е сериозен проблем, който създава риск за трудови злополуки. Над 85% от анкетираните са на мнение, че безопасността на работното място и здравословните условия на труд са съществени за икономическата конкурентоспособност на една държава. Още повече хора са убедени, че спокойствието и усещането за сигурност по време на работа е ключово за това колко дълго ще могат да се трудят. Това е особено важно заради застаряването на населението на Стария континент, сочат изводите от проучването на европейската агенция.

Страхът от уволнение е най-сериозната причина за стрес. Само слухът за съкращения може да заличи добрата работна атмосфера и да превърне и най-ентусиазираните служители в „сенки". Изходът от тази ситуация е честната, ясна и не на последно място навременната комуникация на шефовете с подчинените им. „Мениджърите могат да намалят усещането за неудовлетвореност и несигурност сред служителите, като им обяснят какво е състоянието на компанията, какво се очаква да се случи в бъдеще, необходими ли са промени в целите й", коментира Светла Стоева, председател на Асоциацията за развитие на човешките ресурси в България.

Дори и да се налагат съкращения или намаляване на заплати, мениджърите трябва да направят всичко възможно това да се случи колкото може по-безболезнено. Не трябва да чакат екипът им да разбира лошите новини от „доброжелатели" от конкурентни компании. Добра комуникация между шеф и служител

Инструмент за справяне с тази задача е услугата „аутплейсмънт", която предлагат консултантските компании по човешки ресурси у нас. Тя предвижда професионално насочване, преквалифициране и в най-добрия случай намиране на друга работа за служителите, които се налага да бъдат освободени. „За съжаление фирмите в България предпочитат да се справят сами и не търсят подобни услуги, въпреки че това е добре за техния имидж и не повишава кой знае колко разходите им", коментира Надя Василева, директор на HR компанията „Менпауьр" за България, Сърбия и Хърватия.

Стрес може да се породи и от усещането на човек, че не се справя със задачите си. И тук спасението е в добрата комуникация с шефовете.

Ако във фирмата има такава комуникация, хората няма да се притесняват да споделят опасенията си. И дори да има проблем, могат да получат съвет от началника си как да го преодолеят.

Освен непрекъснатия поток от негативни новини пренатоварването със задачи заради постоянно растящите изисквания на мениджърите също е сред основните фактори, които повишават напрежението в офиса. Резултатът е демотивация, спад в производителността и качеството на работата, кавги между колегите и неудовлетвореност.

Но най-лошото е. че стресът на работното място поражда сериозни здравословни проблеми. А това причинява и огромни икономически щети. Изследванията показват, че през последните години напрежението в работата е причина за 30-40% от болничните в развитите европейски държави. Пропуснатите работни дни костват загуби от десетки милиарди евро годишно. В България няма подобни проучвания, но се знае, че повечето от социално значимите болести, като сърдечно-съдовите заболявания, рака, диабета, затлъстяването, астмата, алергиите, язвите, са породени от стреса.

Отказвайте непосилните задачи

„Съвременният човек е притиснат непрекъснато от недостиг на време за изпълняване на служебните задачи. Често заради стремежа на бизнеса да пести разходи в кризата, служителите трябва да съчетават различни дейности, за които не са подготвени. Това ги подлага на огромно напрежение", коментира психоложката Захарина Савова.

„За да издържат финансово, хората работят на няколко места. Това води до професионален стрес и изтощение и в даден момент може да се окаже, че спечелените пари отиват за лекарства. За да не се случва така, е добре да бъдем по-умерени в работата си и да се опитаме да водим по-балансиран и здравословен начин на живот. Трябва да се научим да отказваме задачите, за които преценим, че няма да ни стигнат силите", съветва тя.

Професионалният стрес се натрупва и заради лошото качество на живот, липсата на хигиена в работата и обездвижването. Вместо да използват пълноценно обедната си почивка, за да се нахранят здравословно и да подишат чист въздух, голяма част от работещите хапват нещо некачествено накрак. Не са малко случаите, в които отдихът се изчерпва в няколко минути „фас" пауза. Това влошава качеството на работата и здравето.

Разходките след работа зареждат с енергия

„В следствие на преумората, която се натрупва, се получават промени както на физическо, така и на психологично и емоционално ниво. Изостря се чувствителността на човека, ставаме по-раздразнителни и агресивни. Това води до конфликтни ситуации, които влошават работната обстановка", казва Савова.

За успешната борба със стреса е необходима и промяна в начина на живот. Няма полза, ако човек взема лекарства за високо кръвно, а паралелно с това продължава да пуши, пие и да се претоварва с работа. А в събота и неделя, вместо да отиде сред природата, довършва задачите от седмицата. Специалистите заклеймяват и доста популярните „стратегии" за туширане на умората с 2-3 чашки алкохол преди лягане, които водят до измамно облекчение, но само временно. „Много по-добре е, ако вечер, вместо да бързаме да се приберем от работа и да седнем отново пред компютъра, се разходим в продължение на 20-30 минути", коментира Савова.

--

Експертите съветват

Доброто организиране на работата може да ограничи стреса до минимум. Затова си направете график на задачите за деня и отсейте кои от тях са най-важни. Така ще може да прецените с какво можете да се справите и няма да поемате задачи, които биха ви натоварили с работа до късно вечерта или през почивните дни.

Преценявайте правилно собствените си възможности и се научете да казвате „НЕ", когато се опитват да ви натоварят с допълнителни ангажименти. Не се натоварвайте с чужди задачи, които могат да превърнат свободното ви време в работно.

Не се колебайте да поискате помощ от колегите си или съвет от шефа си, ако изпивате някакви затруднения в изпълнението на служебните ви задължения.

Задължително излизайте извън сградата в обедната си почивка. Чистият въздух и разходката ще ви освежат и ще се отразят добре на настроението ви. Най-малкото ще се откъснете поне за момент от стресиращото и изнервящо работно място. Опитайте се да не хапвате накрак, а да се храните здравословно.

Недоспиването е сред основните причини за умората и лошото настроение на работа. Опитайте се да си наложите такъв режим, че да си лягате достатъчно рано, за да може сутрин да се чувствате бодри.

Не превръщайте работата си в център на вашия живот. Не забравяйте, че имате нужда от социални контакти и забавления.


Какви са правата ни, ако работим у дома | 12.04.2012 03:26 | Труд | стр. 24

Миналата година в Коденса на труда (КТ) бяха създадени норми, ноито да регулират т. нар. надомна работа и работа от разстояние, популярна и нато дистанционна.

Към тях, особено към работата от разстояние, има интерес. Затова ще разясним правата и задълженията на хората, които са се насочили към тези видове труд. Те могат да са много удобни за представителите на някои професии или просто да са изход в кризата и безработицата.

Работникът от своя страна е длъжен да осигурява на работодателя и контролните органи достъп до помещението, където е работното място, за проверка. Работещият у дома не трябва да извършва дейности или действия, които да създават по-голямо от обичайното безпокойство за допустимо това да става и в избрано от него друго помещение.

Обикновено това са работи, изискващи творчески, изследователски усилия, подготовка на различни по предмета и естеството си анализи, консултации, проекти, вкл. икономически, финансови, архитектър, специфичен софтуер, бази данни, наличие на интернет и т.н.

Работното място може да се смени от дома на служителя в предприятието и обратното по предложение както на работника, така и на работодателя. Може също така да се уговорят и смесени режими на работа

При надомната работа (чл.107а чл.107ж от КТ), работното място е в дома на работника или в други помещения по негов избор. Тоест то не се определя от работодателя, не е при него или негово.

Законът предвижда, че работата ще бъде свързана с изработка на продукция или с предоставяне на услуга. Като оборудването, материалите и другите спомагателни средства може да са осигурени както от работника, така и от работодателя. Надомна е работата, при която например поемам задължението да опаковам в дома си миещи препарати - сапуни, сухи или течни перилни препарати и други. А работодателят ми доставя препаратите и опаковките.

Обикновено в практиката, когато се договаря такава работа, се прави предварителен оглед на помещението, за да се отчете дали там има условия - обезпечено ли е с енергия и вода (ако е нужно), дали е осветено и отоплено, какъв е наличният инвентар и т.н.

Договорът на надомника

Ако проявявате интерес към такава работа, то в трудовия договор изрично трябва да договорите следните условия:

. Местонахождението на работното място.

. Трудовото възнаграждение.

. Редът за възлагане и отчитане на работата.

. Начинът за снабдяване с материали и предаване на готовата продукция.

. Консумативните разходи за работното място и заплащането им.

. Други условия, свързани със специфичните изисквания за извършване на надомната работата, която е възложена.

Работодателят трябва да ви осигури първо условия за изпълнение на работата. Става дума основно за доставка на съответните материали и приемане на готовата продукция. Или пък всичко необходимо за предоставянето на услуги - например оборудване и инструменти за ремонт на електрически уреди. Той ви дължи и здравословни и безопасни условия на труд - най-вече инструктаж за това какви са те и как трябва да се изпълняват.

Работодателят трябва да ви гарантира и заплащане и равно третиране, каквито е осигурил на останалите служители, които работят в предприятието. Както и социално и здравно осигуряване , квалификация и обучение, въобще всичко, което се дължи на всеки работник по трудов договор, без значение къде е работното му място.

Важни права са и изрично уредените в КТ: възможност за синдикално сдружаване, участие в общото събрание на работниците и служителите в предприятието, присъединяване към колективния трудов договор в предприятието. другите обитатели на етажната собственост.

Той трябва сам да определи началото, края и разпределението на работното си време (в рамките на законоустановената му продължителност). Както и периодите на почивка. А след това трябва писмено да уведоми работодателя за тях в 7-дневен срок от сключването на трудовия договор. Изпълняващите надомна работа не може да имат ненормиран работен ден и да полагат извънреден труд.

Дистанционен труд

Сравнително по-подробно е уредена работата от разстояние (чл.107з чл.107п от КТ). Характерното за нея е, че по начало тя може да бъде извършвана в помещения на работодателя и за изпълнението й се използват информационни технологии.

Върху работника тежи задължението да осигури в дома си или извън него пространство за работно място. В болшинството от случаите работата се извършва в дома на работника, но е турни и инженерни.

Такава например може да бъде работата на журналисти, юристи, архитекти, специалисти от различни области на познанието и науката. При тях обективно се налага работа с компю- и именно тази гъвкавост предизвиква интерес и у двете страни към този вид организация на труда.

Характерът на работата, условията и редът за осъществяването й се определят в индивидуалния трудов договор. Чрез него с колективен трудов договор или с вътрешни актове на работодателя, може да се приемат правила, чрез които да се определят редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние, както и обемът и постигнатите резултати.

В трудовия договор се урежда всичко, свързано с техническото и друг вид оборудване на работното място, задълженията и разходите по поддръжката му. Работодателят осигурява за своя сметка оборудване и консумативи, софтуер, техническа профилактика и поддръжка, устройства за комуникация с работника.

Камера - само ако си съгласен

Работодателят може и да монтира система за наблюдение на работното място, ако това се налага. Но само след писмено съгласие на служителя и при зачитане на личното му пространство.

Работното време се урежда с трудовия договор. В него, предвид спецификата на работа от разстояние, може изрично и да се изключи възможността за полагане на извънреден или нощен труд или работата на национални празници.

В рамките на уговореното работно време служителят сам организира работата си. Но така, че да е на разположение и да работи във времето, в което работодателят и неговите търговски партньори са в комуникационна връзка. Действително отработеното време се отразява всеки месец в документ по образец, утвърден от работодателя. Служителят носи отговорност за достоверността на данните.

Той може да бъде проверен от инспекцията по труда или сам да поиска проверка. Служителят трябва предварително да бъде уведомен, ако предстои посещение на контролните органи, работодателя или синдикалната организация. Инспекцията може да дойде в дома му само в рамките на работния ден.

  1   2   3   4   5   6

Свързани:

19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconВ. "Дневен труд" Хриси прави сам първи крачки | 24. 12. 2011 02: 35 | Труд | стр. 19
Тодоров от близкото до Дулово село Межден. Малчуганът, който сега е първокласник в дуловското соу „Васил Левски", е различен от своите...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconOчите на левски ни гледат!
...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconПокан а за участие в среща-разговор по повод 137 години от обесването на васил левски
Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconВ. "Дневен труд" Не профилактика, а широки шепи | 29. 01. 2012 03: 30 | Труд | стр. 9
Шефове заплашват с уволнение и пращат в рискова за здравето среда българи с множествена склероза (виж стр. 4)
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconВ. "Дневен труд" Милион от болница за „сини" и армейци | 29. 02. 2012 03: 04 | Труд | стр. 36
Турска здравна групировка ще спести общо над 1 милион лева на „Левски" и цска. „Сините" обявиха вчера спонсорския договор с веригата...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconЗмия изтече от чешма в къща | 06. 06. 2012 03: 32 | Труд | стр. 9
Хакери блокираха достъпа до сайта на здравното министерство | 06. 06. 2012 03: 40 | Класа | стр. 3
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconВасил Левски"(Шумен). Нву „
Административен модел на нву „Васил Левски”(Шумен). – нву „Васил Левски”, 2011 – 3 екз
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconУчастие в научни конференции, симпозиуми, сесии
...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconНайденов поде кампания за ориенталския тютюн | 17. 09. 2012 03: 33 | Труд | стр. 14
Найденов поде кампания за ориенталския тютюн | 17. 09. 2012 03: 33 | Труд | стр. 14 Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще...
19-19-19 за Стенли на „Васил Левски | 12. 04. 2012 03: 26 | Труд | стр. 48 iconСредно общообразователно училище
Избор на изпълнител за доставка на храна за нуждите на соу „Васил Левски“-гр. Велинград по позиция 1: Осигуряване на сутрешно хранене...
Поставете бутон на вашия сайт:
Документация


Базата данни е защитена от авторски права ©bgconv.com 2012
прилага по отношение на администрацията
Документация
Дом